Обява

Свий
Няма добавени обяви.

(преместени от Маските) Заваръчна апаратура, устройство, работа, проблеми, подобрения

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Маски за заваряване

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Ето и схема на варианта с центалнен извод на вторичната, грец и полу-мост:

Не виждам нещо сложно, тежко или скъпо.
    Би трябвало след изправителните диоди да сложиш филтриращи кондензатори. Ако сложиш кондензатори, ще трябва да следиш токът преди/след моста, за да можеш да ограничиш разрядния ток на кондензаторите в случай на късо, например при залепване на телта/електрода, за да не опукаш моста.
    Аргоновите апарати имат някакви допълнителни екстри с високо напрежение/честота, за по-лесно палене на дъгата, което значи още малко чаркове.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      Би трябвало след изправителните диоди да сложиш филтриращи кондензатори. Ако сложиш кондензатори, ще трябва да следиш токът преди/след моста, за да можеш да ограничиш разрядния ток на кондензаторите в случай на късо, например при залепване на телта/електрода, за да не опукаш моста.
      Аргоновите апарати имат някакви допълнителни екстри с високо напрежение/честота, за по-лесно палене на дъгата, което значи още малко чаркове.
      Кондензаторите са излишни, защита на втория мост - също. Това е електрожен, все пак, а не изправител за HiFi-аудио. Пък и за какво ни е синхронизация между ВЧ и моста, ако ВЧ ще го гладим с капацитети? Отделно, че с тези капацитети получаваш шампионската титла "най-лепкав електрод".

Екстрата за запалване се нарича последователна запалка, има я в ксеноновите лампи и е лесна. Но пердаши през ръцете, ако си с калпава ръкохватка.

Коментар

Около диодите има снубери - кондензатор+резистор. Помагат за намаляване на паразитните клебания при комутация, и леко изглаждат изхода.

След тях понякога се слагат съвсем малки капацитети, а понякога не. Работата е там, че на изхода има индуктивност, която не позволява прекалено рязко покачване на изходния ток, кабелите също са с някаква индуктивност, макар и малка. Дросела е така предвиден, че електрониката да може да сработи и да ограничи тока, когато се налага. Самата волтова дъга при заваряване също има някои свойства, действащи в наша полза (естествено и някои, действащи против нас, за да е по-интересно). Най-често при такива апарати регулацията е в токов режим. Предимството е че каквото и да става на изхода, тока още в първичната на силовия траф се ограничава до някаква максимална стойност, така че нито може да се насити трафа, нито да изгорят чаркове. Най-много да прегрее и да се задейства термозащитата. При регулация на изходния ток (ръчно и ВИГ), се следи тока, което задава нивото на максималния ток в първичната на силовия траф. При регулация по напрежение (телоподаващо) се следи изходното напрежение, и от него се изкарва същия управляващ сигнал за тока в първичната. Може да се направи и комбиниран източник, при това няма да е главоломно скъп и сложен. Такива от известни фирми струват чувал пари.

Моста на изхода може да се направи с IGBT. Има такива, които даянат дори на късо съединение известно време, така че и това не е проблем, но то по принцип си не е проблем заради индуктияността.

А и ако е имало нижда от кондензатори на изхода по някаква причина, то вече си ги има оригинално в самия апарат. Просто трябва да се добавят още толкова за другата полярност.

В телоподаващото ми например няма кондензатори на изхода, въпреки че по дефиниция е източник на напрежение, а не на ток. А си работи перфектно. Има дори и регулация на индуктивността - прави се от самата електроника, и не е много трудно за реализация. Помага при работа с различни материали, дебелини и газове.

Синхронизация между ВЧ и моста е за да не вземе при определени обстоятелства да се самовъзбуди електрониката на оригиналния апарат, която не е предвидена за AC. Вероятността това да стане е малка, но все пак я има.

Запалката не е космическа технология. Не е твърде трудна за правене, но оскъпява малко нещата. Незнайно защо производителите я имат за супер екстра.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Запалката не е космическа технология. Не е твърде трудна за правене, но оскъпява малко нещата. Незнайно защо производителите я имат за супер екстра.
          Заради ръкохватката. Самата запалка е лесна, трудно е да не те перка през ръцете. Даже когато е мръсно навсякъде.

Едно е да изолираш 70-100 волта, друго е 10000-25000

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Кондензаторите са излишни, защита на втория мост - също. Това е електрожен, все пак, а не изправител за HiFi-аудио. Пък и за какво ни е синхронизация между ВЧ и моста, ако ВЧ ще го гладим с капацитети? Отделно, че с тези капацитети получаваш шампионската титла "най-лепкав електрод".

Екстрата за запалване се нарича последователна запалка, има я в ксеноновите лампи и е лесна. Но пердаши през ръцете, ако си с калпава ръкохватка.

Не е точно така. Сега са позагледах в няколко схеми на подобни устройства, някои са с кондензатори, някои не. Явно няма проблем с лепенето на електрода.
            А метода за запалвене, ми се струва, че не е като на ксеноните. При ксеноните е един тъп разрядник с повишаваща бобина. И метка искри. Това което имам предвид и което съм чел за аргона на един приятел, не хвърля искри, а ако не се лъжа, с висока честота и напрежение (не киловолти), йонизира въздуха и спомага за по лесното пламване на дъгата. Чел съм го отдавна и е възможно да не си го спомнян съвсем правилно.

Малко извън темата. Като преглеждах схемите попаднах на следната снимка, резултат от опит за сглобяване на импулсен електрожен.

Прикачени файлове

И коментаторите...

Коментар

Аз мисля да реализирам нещо такова на телоподаващото, само проучвам дали би имало смисъл при телоподаващо. Няколко фирми, дето правят алуминиева тел, пише в ръководствата им че се заварява с DC и + на ръкохватката. Никъде не се споменава за AC телоподаващо, и това надали е случайно, но нямам представа каква е причината.
              Спарки, мисля че няма смисъл да го правиш.
              Когато купувах моя инвертор изискването ми беше да може да заварява Алуминий. Не бях работил ВИГ и Алуминий и се поинтересувах за какво става въпрос. От това което набързо проучих разбрах че Алуминия ( и Медта ако не се лъжа ) окисляват повърхностно. Понеже е ВИГ заваряване, тоест дъгата разтопява и после се добавя, за разрушаването на този окисен слой трябва променлив ток. Моя е 50 - 100Hz.
              При телоподаващото не е така, там дъгата гори между изделието и телта, като разтопява и двете и телта тече (или капе) и образува заваръчния шев. Ако се пусне променлив ток и дъгата ще стане променлива и съответно телта ще хвърчи на капки неконтролирано настрани.
              Същия ефект се получава когато се заварява с трансформатор и електроди за прав ток.

Коментар

Нормално, особено като се има в предвид че в повечето случаи такива опити се правят от хора с не особено големи познания на конкретната материя.

Силовата част на мойто не само е елементарна, а ултра елементарна. Пълен мост с малки снубери, силов траф - нищо особено като конструкция, после диоди, пак със снубери, и после индуктивност, пак нищо особено като конструкция. Цялото това се управлява в токов режим (current mode), което осигурява контрол на тока в първичната на всеки цикъл. Изчислено добре много трудно се скапва.

90% от хората, които се захващат, нито знаят как се изчисляват и мотаят трафове и индуктивности така че да не се получи насищане на сърцевината и да не се получават нежелани ефекти, снуберите също са им тъмна индия, и като типове, и като функции в различните топологии. В резултат - горят кофи с транзистори/диоди, и на никой не му идва на ум защо се получава. А токовоя режим на управление им е съвсем тъмна индия, и го смятат за висша форма на магия, в която са просветени 5-6 човека в световен мащаб. А всъщност се прави дори по-лесно.

Ако на същото място има и още снимки, дай да ги видим. Ако е достатъчно добре снимано, мога да ти посоча грешките им една по една.

Гледал съм схеми на такива със запалка. Кажи-речи същото като при ксеноните. Само напреженията са по-ниски. Обаче не знам с колко. Въздушна дъга се пали в общия случай по-лесно от ксенонова/аргонова. А и големите волтажи при ксеноните са за да палят и когато са топли. Студени се палят и с 2KV, вместо с 20, а да изолираш 2KV вече не е толкова трудна работа.

Ето схема на силова част на TIG апрат със запалка. Долния траф и електроника е за запалката. Горното е силовия траф:
                Последно редактирано от sparkybg; 24-07-08, 10:10.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

...
                  Едно време ме интересуваше темата и съм разглеждал какво има по мрежата, та от там е тази снимка. Възможно е да има и още, но вече нямам никаква представа откъде съм я взел.

Като цяло си прав, но както винаги има едно "но". При тия мощности, няма тривиални задачи и решения. Значение има всичко. Дори при не особено добро опроводяване на платката е възможно да се окажеш с подобен, скъп наниз.

И коментаторите...

Коментар

Като цяло си прав, но както винаги има едно "но". При тия мощности, няма тривиални задачи и решения. Значение има всичко. Дори при не особено добро опроводяване на платката е възможно да се окажеш с подобен, скъп наниз.
                    Съгласен. Въпроса ми беше че за да стане, трябва да имаш знанията, и поне елементарни условия и апаратура, за да разбереш какво става, дали става както го искаш, и да знаеш какви мерки да вземеш, че да пребориш проблемите.

Иначе пушеци и фойерверки, който не се е занимава с електроника, той и не е виждал. Ама пък и в това си има чар.

Като кажа на жена ми: "Да не се стреснеш, че може и да гръмне и изпуши.", преди да пускам поредното си творение, винаги има една особена тръпка.

Коментар

Ей, тъкмо се сетих за променливия ток:

тези правоъгълници, дето ги съчинихме по-горе, са лесен начин да разпръскваме фино стопения метал, но не и да заваряваме. Трябват по-бавни преходи, най-добре нещо като синусоида, иначе магнитните полета се превръщат в пулверизатор.

п.с. важи и за немагнитни метали. То не че течното желязо е много магнитно, де.

Коментар

Ей, тъкмо се сетих за променливия ток:

тези правоъгълници, дето ги съчинихме по-горе, са лесен начин да разпръскваме фино стопения метал, но не и да заваряваме. Трябват по-бавни преходи, най-добре нещо като синусоида, иначе магнитните полета се превръщат в пулверизатор.

п.с. важи и за немагнитни метали. То не че течното желязо е много магнитно, де.
                        И що така? Аз де що съм видял AC техника, все е с правоъгълни импулси. И китайска, и маркова. Идеята е да избутва окисния слой, или нещо такова, щото алиминиевия окис трудно се топи и прави мизерии. А и ако погледнеш реалните импулси с осцилоскоп ще видиш че далеч не са идеални, ами са си доста покривени.

Дай пример за AC Tig апарат с импулси различни от правоъгълни? Все пак човек се учи цял живот.

Не говорим за пулсов TIG, а за AC TIG.

Пулсовото е друго, и се ползва за други цели.

Коментар

Правоъгълни са, ама на 100-те kHz. 50-те Hz на изхода изглежда да се правят с ШИМ върху в.ч. верига.

Коментар

Правоъгълни са, ама на 100-те kHz. 50-те Hz на изхода изглежда да се правят с ШИМ върху в.ч. верига.
                            Добре де, дай пример за такава машинка, да поразгледам. Въпреки всичкото ми ровичкане напоследък, не съм видял да има такова, но може би съм пропуснал.

Чисто AC машините, които съм разглеждал са значително по евтини от тия, дето има и пулсово. Ама разликата в цената е голяма - понякога 2 пъти. При пулсовото има разни такива - как да се вдига тока, за какво време, duty, базов ток, пулсов ток. Нашия случай не е такъв.

Мисля че нещо бъркаш, но пък може и аз да бъркам де...

Тук се регулира само честотата, и процента на + и минус полярността, тоест може да се нагласи на 90% плюс и 10% минус. Всъщност не знам дали точно това не е идеята - да поразбърника разтопеното, за да изгони окисите.

Някакви такива ми се въртят из главата... Мухи... Съчми... Дъски... и всичките дрънкат.

Коментар

признавам, свърши ми компетентността, а и не помня достатъчно какво съм гледал. Може целта наистина да е разпръскване.

Коментар

А, сега и нещо друго:

Що е то плазмен резак, и има ли той почва у нас...

Еми, има. Представлява електрожен или TIG апарат, със среден извод на вторичната, но с грец за изправяне, при което работното напрежение се удвоява, дъгата става 2 пъти по-дълга, и тока пада 4 пъти.

Набутват се допълнителни чаркове за 20-ина лева, а се продава с 300-400 по-скъпо. Пазарна икономика...

Това да ви напомня нещо.... Всеки променливотоков TIG агрегат си има всичките чаркове вътре, а разликата в продажната цена си е чиста печалба за производителя.

Забелязах го, гледайки характеристиките на няколко подобни. Примерно китайското Super200P е 200 амперов ВИГ/РЕДЗ агрегат с 50А плазмен резак. Работното напрежение, и на празен ход, и по време на работа, на плазмения резак е просто двойно на ВИГ-а. А тока - 4 пъти по-малък. Недостатък е че се ползва един и същ вход и изход за газа/въздуха на ВИГ-а и плазмения резак, ама това е бял кахър.

Обаче, има и същото, но без плазмен резак, и се нарича ТИГ200P или WSE200P. Прави се от същите. Параметрите му пак са същите, теглото и то. Обаче просто няма плазмен резак, и съответно се продава по-евтино.

А всъщност, без почти никакъв проблем може да се направи източниг за ВИГ, РЕДЗ, МИГ/МАГ и плазмен резак накуп. Но това вече минава за професионална техника, и цените скачат 2-3 пъти. А вътре си има все същото. Разликата е само св самото телоподаващо устройство, което обикновено е отделно, а не вградено.

И в крайна сметка продължавам да се чудя, защо, мамка му, никой от българските производители не прави инвертори, в истинския им смисъл, а все някакви полуизмислени неща, тежащи повече от нормален трансформаторен агрегат.
                                Последно редактирано от sparkybg; 25-07-08, 11:37.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X