Обява

Свий
Няма добавени обяви.

(преместени от Маските) Заваръчна апаратура, устройство, работа, проблеми, подобрения

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• (преместени от Маските) Заваръчна апаратура, устройство, работа, проблеми, подобрения

Като стана дума за ВИГ(китайски) дай цени...
    "Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя. "о8894оЗ81З

До: Маски за заваряване

Първоначално публикуван от panjeto71 Преглед на мнение
    Като стана дума за ВИГ(китайски) дай цени...
    Ето ти 2 в 1 AC/DC и пулсов TIG+MMA:
    http://cgi.ebay.com/WSE200P-AC-DC-TI...742.m153.l1262

Има и по-евтиничко, разгледай магазина на същия търговец, ако не ти трябва чак такава машинария.

Шипинга ориентировъчно е около 250 лири. С DHL пристига за 3 дни.

С това кажи-речи може да заватяваш всичко.

Всички обявени параметри са реални. Мойта машинка е на същата фирма, и получавам душевен оргазъм като работя с нея.

Ако има нещо - питай.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

вижте какви писма получавам, в моя малък бизнес с китайците:
      "My friend,
      Our engieers found some small problem of the Super serise.So we stop the super serise those time.Because we cann't sure the quality.

My friend, you can order cut frist!

Thank you!
      ...
      "
      Имам и по-страшни:
      "Dear Jespy ,

frnakly speaking ,for WSM series ,these days we face some problem for this series machine
      we can not find the reason why this series machine some faults

maybe i can send you one free of charge machine
      you help me to check it ,

also my engineer is under solving this problem ,
      but i dont feel satisfied with their solved result
      ..."

по сайтовете НИКОГА няма да видите такова нещо. Там пише: Our quality is our life и т.н. хуморески

Аз Ви препоръчвам да си имате гаранцията от някой вносител тук(или в еврозоната). Китайците дори да Ви признаят гаранция(т.е. да пратят друга машина или блок), за единични бройки е твърде скъп транспорта. Да не говорим, че често се налага тюнинг и донастройки

Коментар

Същото важи и за "евтините" "хоби", серии на марковите такива.

А те няма дори да ти пратят мейл.

Разбира се че като купуваш нещо от майната си, и транспорта му е кажи-речи колкото самото изделие, дори и да има гаранция - тя се обезсмисля.

Всеки да си преценява риска. Аз давам алтернативи. За мен риска е оправдан. За друг може и да не е.

Изобщо в уравнението влизат много неща.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          Същото важи и за "евтините" "хоби", серии на марковите такива.

А те няма дори да ти пратят мейл.

Разбира се че като купуваш нещо от майната си, и транспорта му е кажи-речи колкото самото изделие, дори и да има гаранция - тя се обезсмисля.

Всеки да си преценява риска. Аз давам алтернативи. За мен риска е оправдан. За друг може и да не е.

Изобщо в уравнението влизат много неща.
          Да - аз не искам да отказвам хората - напротив. Аз също съм на мнение, че китайското си струва - затова продавам китайски. Просто при единичните бройки става неприятно ако се улучи дефектна, заради скъпият транспорт. А за европейските качествени - ето още едно писмо
          "Здравствуйте, Деспин!
          Спасибо за ответ. Я знаю все сайты, посвящённые сварочному
          оборудованию, но схем моего аппарата никто не имеет.
          Брест маленький город и сервисного центра нету. Ко мне просто
          обращаются друзья, которые знают, что я могу что нибудь сделать.
          Интересно, а Китайские аппараты сделаны по технологии IMS?
          Вся сила на одном радиаторе через перфарированную керамическую
          подложку? Очень трудно отпаять даже паяльником 100 вт
          ...
          На рынке Беларуси представлены инверторы только Gysmi и IMS.
          Написано, что Франция, но я думаю, что Китайская Франция.
          "
          - ами лъже се - не са от Китайска Франция, ами са си баш от Франция, ама ... точно от евтините, хоби, микропроцесорно управление, SMD технология и грешка в софтуера и ... забрави за ремонт При китайките поне е лесен ремонта и е евтина елементната база.

Коментар

Абе SMD се ремонтира, ама грешката в софтуера е трудна работа.

За другото си прав.

Всъщност имам и оборудването, ако се наложи да си го оправя. Пък и знанията имам. Вътре не е космическа технология. Просто силова и управляваща електроника. И всичко е аналогово - хем предимство, хем недостатък, за койно не е наясно.

Замислям се даже да си направя Upgrade че да имам пулсов и променливотоков режим - ще става за всичко. Само време не стига....

Коментар

Абе SMD се ремонтира, ама грешката в софтуера е трудна работа.

За другото си прав.

Всъщност имам и оборудването, ако се наложи да си го оправя. Пък и знанията имам. Вътре не е космическа технология. Просто силова и управляваща електроника. И всичко е аналогово - хем предимство, хем недостатък, за койно не е наясно.

Замислям се даже да си направя Upgrade че да имам пулсов и променливотоков режим - ще става за всичко. Само време не стига....
              оборудването, което ти требе е мултицет за 5лв и поялник за 3лв. Обикновено гърмят MOSFET-ите или HF-HV частта. Аз там изобщо не търся дефекта - сменям 5 диода и 7 кондензатора по 10-15 стотинки и става по-добре от оригинала

Мани го пулсовият - дай да обсъдим АС-то.
              Аз набързо се опитах да изкарам 100-те КХц през кондензатори, но ... не стана нищо. Като се тури по-голем капацитет сигур ще стане, но си мисля - защо китаеца не го прави така, а пуска АС на 60 Хц? Може би заради възможноста да регулираш запълването? или е свързано с разрушаването на окиса? немам зание за това...нито време

Коментар

Моето предположение е че се ползват поостаряли IGBT, които включват бавно, но пък са евтини.

Пък и е по-лесно да направиш фиксирана честота с настройваем Duty cycle, отколкото хем променлива честота, хем променливо запълване. Техниката е чисто аналогова, което си има и минусите. Така си мисля. Това всичкото да се направи цифрово е песен, обаче китайчугите нямат програмисти за целта.

Всъщност с прост цифров модул, изведен отделно, всички потенциометри могат да се управляват и през процесор. Да не говорим че могат да се сложат и моторизирани такива.

И за мен някои творения в китайската техника са загадка, и по-точно защо така, като може без особени усилия да е както трябва.

От къде се опитваш да изкараш 100те КХз, от драйверите на MOSFET-ите ли?

На телоподаващото ми е FULL BRIDGE с IGBT, управлявани през драйверни трафове. Може да се дръпне опорен сигнал от преди трафовете, а и самата интегралка обикновено си има краче за синхронизация с други, и там излиза подходящ сигнал. После цифров делител на честота, който управлява изходящия мост, предполагам с IGBT, или още по-добре да се кръцне опорния генератор на 60-те херца, и да се вкара наш сигнал с настройваема честота.

Не знам как точно е реализирано схематично при SUPER 200P, но предполагам:
                входящ пълен мост -> траф с двойна вторична и изправяне с 2 диода -> изходен мост с IGBT на честота 60Hz.

Обаче гледам има болюк мощни транзистори/диоди но не ми ражда главата за какво. Виждал съм само що за птица е мойто телоподаващо, а там е по-простичко - входен мост на IGBT и след трафа диоди. По 4 в паралел за всяка полярност (и мойта вторична е двойна).

Та, драсни с няколко реда какво горе-долу е схемното решение в случая.

А, да не забравя - хубаво е изходящата честота да е синхронизирана ощв със 100-те Khz, управляващи входните MOSFET-и. Избягват се някои възможни проблемчета в последствие.

А иначе нямам представа защо така са преценили. Във всеки случай е желателно честотата да е регулируема. Примерно 10-200Hz. Така ще харесва на повече хора, независимо дали има или не конкретни практически предимства. 50-60Hz са някакво средно положение, може би най-често ползвано, и явно дръпнатите са решили че няма смисъл от регулация.

Коментар

100-те килохерца се опитах да ги извадя след понижаващите трафове на пълният мост. Говоря за DC-то по схема пълен мост. Супер200П е друг въпрос.

Та защо не се ползуват неизправени тези 100 КХц като АС?

Коментар

ЪЪЪ... Да разбирам че искаш да изкараш на изхода (на ръкохватката) 100-те KHz?

Нито е особено лесно, нито би имало полза. На изхода има индуктивност. Отделно кабелите са достатъчно дълги че и те са индуктивни. До изхода ще стигне някаква гняс, а 3/4 от мощността ще се отдели по кабелите и в изходната индуктивност.

Отделно дъгата си има пределна честота, след която става инертна, и нещата се омазват още повече.

Максималната честота, от която би имало смисъл е някъде 500Hz. Може да се изкара най-добре като се вземе сигнал от първичната на драйверните трафове на MOSFET-ите. След това делител на честота, най-лесно с микроконтролер, който и ще регулира изходната честота. После още един мост. Може пълен, а ако главния траф е с централен извод, може и полу.

Коментар

А, ето това значи е причината - сигурно на 100 КХц АС не заварява пак алуминий А 100КХц могат да се подведат много лесно - без дросел - с кондензатор. Дросела при DC-то е за да глади, и той определено ще пречи, ако се остави. Изкарвал съм със самоделния инвертор 16КХц на ръкохватката през кондензатори. Дъгата цвърчи като пиле. Но ако не чисти окисния слой е безмислено.

на 500 Хц отиваш на трафове доста по-големи и тежки. => Забравяме за тази игра

Коментар

Първоначално публикуван от SJ410 Преглед на мнение
                        на 500 Хц отиваш на трафове доста по-големи и тежки. => Забравяме за тази игра
                        Няма допълнителни трафове. Има един допълнителен полумост.

Предполагам че вторичната на силовия високочестотен траф е двойна, тоест исправянето е с 2 диода (е, теса повече, но вързани успоредно).

В тоя случай, тия 2 диода се заменят с грец. По тоя начин имаш плюсово и минусово напрежение спрямо средния извод на вторичната на силовия високочастотен траф.

Индуктивността си остава, и тя се връзва на централния извод на вторичната, където подозирам че и без това е вързана.

Ако схемата е такава, каквато съм описал, дори не е необходим H мост, а полумост с два (е, повече, но в паралел) МОСФЕТ-а или по-добре IGBT, дори и от старите бавни - те нямат проблем до около 10KHz, а са и по-евтини. На 500Hz загубите от превключване ще са никакви. Тоя полумост превключва единия изходящ проводник ту на плюса, ту на минуса - Ето ти го и AC-то.

При това може да се направи и ключе за + на ръкохватката, минус на ръкохватката и AC, + потенциометри за честотата и запълването на импулсите.

Цялото това като пари ще струва някъде 30-ина лева, без да смятам нужния допълнителен радиатор за диодите и моста, но предполагам ако се купи подходящ радиаторен профил на едро, ще да излезе към 10-лева и радиатора.

Значи има допълнително:
                        1. Още 2 диода за греца на вторичната, а най-добре 4, че да са еднакви. Е, сега сигурно ще се наложи да са 8, по 2 в паралел.
                        2. Още 2 MOSFET-а или по-добре IGBT за моста преди изхода. Сигурно и тук ще се наложи паралелене, но пък и със сигурност могат да се намерят достатъчно мощни IGBT, че да поемат всичкия изходен ток.
                        3. Радиатор за охлаждане на всичките тия
                        4. Малка управляваща платка с микроконтролер, управляващ моста. На нея ще има и 2 драйверни трафчета - има и готови, че са и достатъчно евтини. Е ще има и малко други джунджурии по платката, ама това са подробности. Това ще взима 100-те Khz от драйверните трафове на HV MOSFET-ите, ще ги дели на нещо, кратно на 2, да речем на 500, и ето ти 200Hz управляващ сигнал. Ще чете и двата потенциометъра през ADC, че да сменя честотата и запълването.
                        5. 2 потенциометъра - за запълването и честотата
                        6. 1 тройно ключе за режима - +;- или AC.

Ако всичкото се купи поне за 10 бройки, цената ще падне и под 40-те лева, които съм смятал по-горе.

Сега надявам се разбра какво точно имам в предвид.

Сега за твойте размисли. Може да се изкара и по-висока честота, но няма да върши работа. 100-те килохерца при тая дължина на проводницте ще стигнат до ръкохватката толкова смачкани, че няма да бъдат използваеми кажи-речи за нищо. Дори и да махнеш индуктивността.
                        Отделно това си е перфектна антена - сума хора около теб ше останат без телевизия/радио, а може би дори GSM-и.

Та 100-те КХз докато стигнат до мястото на заваряване половината (и това е оптимистична прогноза) от мощността ще се отдели в проводниците, част от нея ще се излъчи като радиовълни, правоъгълните импулси ще се изгладят и изкривят до неузнаваемост, и в крайна сметка от цялата работа няма да има никаква полза. Отделно при тия честоти започва да се обажда скин ефекта, и загубите в проводниците на шланга и другия ще се вдигнат още повече, тъй като те изобщо не са предвидени за тия честоти.

Сега, нали продаваш и SUPER200P. Там със сигурност е решено по тоя начин, или много близък до него. Само до колкото знам честотата е фиксирана на 60Hz.

ЪЪЪ, само да добавя - ако вторичната на силовия траф не е двойна, то вътре вече си има грец. Тогава на изхода има само и единствено допълнителен пълен мост, тоест промените спрямо оригинала са още по-малки, но допълнителните MOSFET-и или IGBT-та са двоен брой. Същото може да се направи дори и ако вторичната е двойна. Само че по тоя начин загубите са малко по-големи, защото тока ще минава през 2 транзистора последователно. Описаното по-горе с греца и полумоста има горе-долу 2 пъти по-малки загуби. Пада върху IGBT-тата е някъде 1.7-2.5 волта, в зависимост от това какви се намерят. Като умножиш това по 1 за полумост и по 2 за пълен мост, а полученото умножиш по изходния ток, ще получиш загубите в моста. Замяната на 2-та диода с грец при вторична с централен извод не води до допълнителни загуби.

Тоест варианта с вторична с централен извод, грец и полумост е по-добра от към загуби, при това близо двойно.
                        Последно редактирано от sparkybg; 23-07-08, 10:55.

Коментар

Ето и схема на варианта с центалнен извод на вторичната, грец и полу-мост:

Не виждам нещо сложно, тежко или скъпо.

Коментар

Няма допълнителни трафове. Има един допълнителен полумост.

Предполагам че вторичната на силовия високочестотен траф е двойна, тоест исправянето е с 2 диода (е, теса повече, но вързани успоредно).

В тоя случай, тия 2 диода се заменят с грец. По тоя начин имаш плюсово и минусово напрежение спрямо средния извод на вторичната на силовия високочастотен траф.

Индуктивността си остава, и тя се връзва на централния извод на вторичната, където подозирам че и без това е вързана.

Ако схемата е такава, каквато съм описал, дори не е необходим H мост, а полумост с два (е, повече, но в паралел) МОСФЕТ-а или по-добре IGBT, дори и от старите бавни - те нямат проблем до около 10KHz, а са и по-евтини. На 500Hz загубите от превключване ще са никакви. Тоя полумост превключва единия изходящ проводник ту на плюса, ту на минуса - Ето ти го и AC-то.

Aaaaa - sorry, не съм те разбрал правилно - да, така звучи разумно, само че още доста мощни транзистори ще трябват(+ радиаторите им) + контролерче и оттам все едно отиваме на TIG AC/DC с неговите 20-28kg. А тяхната цена ще е под 2000 лв при мен. За мен ще е неизгодно да се занимавам с преправяне на DC.
                            Аз си мислих за нещо просто и ефективно, но с пръдня боя трудно се прави

Коментар

Всъщност може. Може да се направи като отделно външно устройство. Само ще трябва трети извод, за да имаш плюс, минус и неутрал, както и някаква букса за управлението на ръкохватката и взимането на 100-те килохерца от главното устройство.

Ще стане компактно и леко. Примерно 5-6 кила. И който иска ще си го купува допълнително. Веднъж разработено, ще излиза примеро 60-70 лева производствена стойност. Пре-спокойно може да се продава за 150лв примерно. И е добра алтернатива според мен.

Аз мисля да реализирам нещо такова на телоподаващото, само проучвам дали би имало смисъл при телоподаващо. Няколко фирми, дето правят алуминиева тел, пише в ръководствата им че се заварява с DC и + на ръкохватката. Никъде не се споменава за AC телоподаващо, и това надали е случайно, но нямам представа каква е причината.

Даже съм направил сметка къде да го побера в кутията. Има достатъчно място за всичко.

На цялата работа тежи само радиатора. Ама и той няма да е повече от 2-3 кила.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X