Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мнения за Argo Mini 160

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Мнения за Argo Mini 160

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    В завода от който показах снимки по-горе, всички детайли които ще се заваряват минават първо през пясъкоструй. Без изключения.
    Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
    ... при подготовката за заваряване , заваръчните краища предварително трябва да се изчистят до "метален блясък" в зоната на заваряване и в околошевната зона ....
    Това би трябвало да ти го е казал и Пешо Брадата

.... а ако целите детайли минават на пясъкоструй - то е по друга причина . Обикновено заради изискванията на боядисването.
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

МИГ търпи колкото ВИГ .
      Ако на МИГ може да стане "някаква" заварка, при това често и с приличен вид, то на ВИГ не става никаква, или по-точно става купчина грозна кипнала и шуплеста маса, която не държи нищо. Та, разлика определено има, и без съмнение и сам знаеш това, само дето като всеки тежащ си на мястото професионалист изпадаш в крайности. За асмата на село или за въпросните ауспуси не е нужен рентгенов или ултразвуков контрол, и в общия случай и несъвършени и мръсни заварки, с боклуци и шупли тук-там, вършат работа точно толкова, колкото и останалите. Ама с ВИГ даже и такивa не стават, ако не изчистиш.

Например, Lincoln дават това, за леко до умерено замърсени железа. (за TIG заедно с ръжда изобщо и дума не обелват):
      http://www.lincolnelectric.com/asset...L-56/c4105.pdf

Аз работя с това:
      http://www.esabna.com/us/en/products...uctCode=410843
      , което не е твърде различно от горното по отношение на манган и силиций, и не е твърде различно от обикновена ширпотребска тел по отношение на същите съставки, които пак Lincoln посочват като важните при въпросната употреба.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Аз лично давам повече мнения,провокиран единствено от това,че видях че се работи неправилно.Естествено,че се е заварявало и се заварява и през мръсотии и през лакови покрития и грундове-импровизации всякакви и резултати всякакви.Но с правилна подготовка добри заварки се правят без нужда от необичайно високи токове,без нужда от излишно количество газ(което пак е извън правилата), и без голяма гама и специални консумативи и газове. Аз лично не съм профи,но правя и ремонтирам разни машинарии и се налага доста да заварявам.Справям се със 130А инвертор и 150А трансф. телоподаващо,с тел ширпотреба,обикновен газ СО и в последно време с електроди от АИГ.С правилна подготовка и предполагам правилна работа си заварявам сам всичко от 0,8мм до 20-на мм дебелини и не съм имал проблеми.
        Разговора тръгна от там,че новия колега започва да си прави изводи за начина на работа на машинката си и за личните си възможности,без да дава възможност на електрожена да си покаже възможностите и качествата.А за да стане това трябва да се научи да си подготвя материала,без да претупва нещата.Като свикне с правилните неща,ще има понятие от нормален шев и ще може сам да си прави сравнения и изводи кога и кое не му позволява работата да се двърши както трябва,без да се лута и да търси причини за евентуалните си неуспехи в машината,в електродите,в качествата на материалите и т.н.
        Поне аз така мисля,идеята ми е да му помогнем в начинанието с примерите си.Дано не му досаждаме.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          ...Ако на МИГ може да стане "някаква" заварка, при това често и с приличен вид, то на ВИГ не става никаква, или по-точно става купчина грозна кипнала и шуплеста маса, която не държи нищо. Та, разлика определено има, и без съмнение и сам знаеш това, само дето като всеки тежащ си на мястото професионалист изпадаш в крайности....
          Няма крайности тука Има физика , химия и доказани в практиката неща , резултат от многогодишна работа .

"Някаквата заварка" е резултат от по- голямо натрупване на допълнителен метал в шева всравнение с ТИГ . Което само по себе си не прави по- качествен шев.

....Например, Lincoln дават това, за леко до умерено замърсени железа. (за TIG заедно с ръжда изобщо и дума не обелват):
          http://www.lincolnelectric.com/asset...L-56/c4105.pdf .....
          Този "пример" си го разбрал погрешно .

Ся , при използване на инертен газ ( без значение МИГ или ТИГ) няма възможност за активни металургични процеси в течната вана. По тази причина единствения начин да и се влияе е чрез подходящо легиране на допълнителния тел . Затова не само Линкълн , а всички производители на телове се съобразяват с това , като се има предвид съответния клас стомана .
          Не става въпрос за тел , който може и който не може да заварява ръждясала стомана , а такъв , който е подходящ за съответната стомана при нарочно използване на инертен газ . При това по презумпция винаги следва да се разбира , че става въпрос за заваряване на чиста откъм ръжда , мазнини и други мърсотии стомана .
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Което само по себе си не прави по- качествен шев.
            Никъде не говоря за качесто. Като се иска качество се взимат съответните мерки. Само че в някои случаи просто не е нужно - никой няма да да търси заварчик с квалификация като за заваряване на газопровод или атомен реактор, да му завари асмата. Със сигурност ще направи много по-добри заварки, ама асмата ще си стои на мястото и в двата случая.

Този "пример" си го разбрал погрешно .
            Еми ето ти цялата страница, за видим ти как ще го разбереш:
            http://www.lincolnelectric.com/en-us...el-detail.aspx

As a general rule, steel surfaces should be cleaned of any oil, grease, rust and mill scale before using any type of filler metal or consumable for any arc welding process. These are all surface contaminants which can potentially adversely affect weld quality. However, sometimes complete cleaning of the steel surface cannot be performed. In these cases, the recommended...
            Като правило, стоманените повърхности трябва да се почистят от масло, ръжда и окалина преди да се използват каквито и да са консумативи за който и да е заваръчен процес. Всички тези замърсявания могат сериозно да повлияят на качеството на заварката. Понякога обаче пълно почистване не може да се извърши. В тези случаи препоръчителните...
            ...и отдолу са изброени въпросните консумативи за РЕДЗ, МИГ и submerged, но нищо за ВИГ. На много места по подобни писания и статии съм срещал и черно на бяло написано че MIG метода търпи малки количества замърсявания при некритични приложения. Ако искаш и още ще ти намеря. Горната страница не е единствената.
            Последно редактирано от sparkybg; 19-09-16, 15:36.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Никъде не говоря за качесто. Като се иска качество се взимат съответните мерки. Само че в някои случаи просто не е нужно - никой няма да да търси заварчик с квалификация като за заваряване на газопровод или атомен реактор, да му завари асмата. Със сигурност ще направи много по-добри заварки, ама асмата ще си стои на мястото и в двата случая.... .
              ....ми я стои - я не . Преди 2-3 зими когато снегът се задържа дълго време , в селски дворове гледах и паднали асми и паднали оранжериини конструкции .Включително скъсани заваръчни шевове . Тогава ме напушваше смях( колкото и гадно и злорадо да звучи) , ама пусто не ми дойде на акъла да наснимам . Щот в този Форум , нали - не покажеш ли снимки , или не дадеш ли линк за нещо - не фаща дикиш .

Коментар

Еми ще паднат, като заварките в доволно количество случаи са като по "трабант-трансформер-джип"-а.

Коментар

Дойде ми електроженчето и рекох да експериментирам с почистването. Един ръждясал винкел, едното перо на който даже е боядисано. Изчистих един участък и от ръждата и от боята. Другото оставих така. Обаче това ми беше първия електрод с инвертор и експеримента получи еротичен характер (прееба се). На зачистеното ми беше сефтето и явно ампеража беше висок, та електродчето (рутилов 2,5 мм) го смръкна с доста височка скорост, каквато не очаквах. Не че се оправдавам, че са ми смешни заварките де...
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20160920_125920m.jpg
Прегледи:1
Размер:386.1 КБ
ID:5728740Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20160920_131008m.jpg
Размер:379.1 КБ
ID:5728741
                  Изжулих заварките да видя какво как е хванало. Не видях кой знае какъв проблем в непочистената част. Но все пак за там бях намалил ампеража и доста по-спокойно заварявах. Затова е добре някой спец да направи експеримента.

Име:20160920_131259m.jpg
Размер:403.2 КБ
ID:5728742
                  Минах заварките втори път, но не ми се получи особено добре запълването на дупките. Не се оплаквам - ще се науча. Може би. Ако искам. Но ме съмнява, че това ниво ще го приема за задоволително за себе си. Имам достатъчно други ангажименти за да задълбавам и в това.

Име:20160920_131603m.jpg
Размер:405.9 КБ
ID:5728743Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20160920_131941m.jpg
Размер:363.2 КБ
ID:5728745

Трудно ще е да се направи някакъв извод от експеримента ми, но не усетих някакъв проблем при заваряването на непочистения участък.

Коментар

Резни ги в профил.

...ама, не ръждата ти е проблема в случая. Нещо не правиш както трябва. Това е наплюто, не заварено.

Коментар

Нещо не правиш както трябва.
                      Основното нещо което не прави е да си движи равномерно ръката. И май тока му е малко малък.
                      За тока лесно, ама за ръката-трябват треировки, нищо друго не помага.
                      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Със сигурност нищо не правя правилно. Както казах - за пръв път пипам инвертор. Нямам много време, а май и мерак да се заигравам сериозно. Поста ми беше насочен като подкана за някой спец да направи опита и да покаже доказателствата.

ПП. И не виждам вече. Едно време виждах къде заварявам, сега нито със соларната, нито с обикновената. По памет...

Коментар

По принцип начина по който заваряваш два такива дебели детайла,колега е грешен.Такива дебелини се заваряват със сериозно скосяване.Такава ситуация като твоята освен при някоя ограда,едва ли е допустима другаде.
                          Но все пак,според мен основната причина е това,че шлаката те е изпреварвала,а дъгата се е колебаела от единия детайл към другия.Това упражнение с "наливане" на фуга наведнъж с Вежен не бих го пробвал.Бих избрал друг електрод. Ако все пак единствения електрод е вежен и това разстояние между детайлите е даденост,вариантите според мен са два-или наварявам последователно първо единия,после другия детайл и накрая след като запълня фугата ще свържа шевовете,или предварително ще сложа във фугата пълнеж.Изчукан електрод,парче тънка арматура,въобще материал,чийто диаметър отговаря на фугата.С пълнеж можеш да завариш наведнъж със зигзаобразно движение и ще се получи приличен на външен вид шев.Но не и здрав,като за натоварванията за които се ползват толкова дебели материали.
                          Това е моето мнение на неспециалист.
                          Ако искаш да видиш ползата от почистването,заварявай направо по повърхностите,първо по изчистеното,после по ръждата.Така равностойно ще видиш разликата.
                          Последно редактирано от KOVESLAV; 20-09-16, 22:52.

Коментар

Такъв раждилник бих го заварил на "вертикал", но ако мястото не позволява, тогава с по-малък ъгъл на електрода и по-силен ампераж.

Коментар

при подготовката за заваряване , заваръчните краища предварително трябва да се изчистят до "метален блясък" в зоната на заваряване и в околошевната зона . Това е необходимо
                              Шефе, кво правим когато "чистенето до метален блясък" е невъзможно, пък заварките също са с контрол? Някои заваряваме и наистина, а не седящи пред компютъра. Понякога и вода тече до като се заварява. Кво мисли по въпроса "катедрата"? Сори, че теб цитирам, ама ти си ми по-интересен.

Коментар

Първоначално публикуван от Veselin Monkov Преглед на мнение
                                ПП. И не виждам вече. Едно време виждах къде заварявам, сега нито със соларната, нито с обикновената. По памет...
                                Слагай очила или си купи диоптрични "стъкла" за соларната маска.
                                https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                                https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X