Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво може да се изцеди от "Кракра" ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Какво може да се изцеди от "Кракра" ?

Колега, имаш ли опит с базичните електроди? Защото ако нямаш-паленето без да залепне си е проблем. С повечко опит запалва, но си трябва работа.

Дросела дори и слаб да е-пак ще има някакво подобрение спрямо работата без него, па макар и с изправен ток. За параметрите му не знам точно, само знам, че колкото по-голям-толкова по-добре. Важното е да има голям магнитопровод(ламелите в средата на намотките), и по-дебеличка шина през която да минава заваръчния ток.

Това на снимките не са шевове от базичен електрод.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от aig Преглед на мнение
      Кракра-та е пълно копие на електрожен ЕСАБ от едно време. То затова е и толкова добър. Спестена му е термозащитата за да гори все пак от време на време.
      Дросела като големина трябва да бъде около 1/2 от големината на трафа. След него се слага и пети диод с цел да не се връща енергия (той не е задължителен).
      Ще започне да работи като правотокова машина и ще можеш да заваряваш с почти всички видове електроди. Трябва да направиш така, че да можеш да обръщаш плюса и минуса на ръкохватката и масата - кеф ти байонетна връзка, кеф ти кабелна обувка с гайка. (НА всяка кутия с електроди си пише какво трябва да се сложи на ръкохватката).
      Вече има и достатъчно тънки електроди - 1,6, 2,0 за да заваряваш и по-тънки ламарини (железа).
      Само че с тази преработка електрожена става трудно преместваем. Трябва да го сложиш поне на количка. И ТЕЖИИИИИ.......мамка муууууу.....
      Браво!Едно от малките адекватни,аргументирани и полезни мнения въобще във Форума(въобще не включвам моите).Автора на темата с право искаше да изчака.
      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
        Колега, имаш ли опит с базичните електроди? Защото ако нямаш-паленето без да залепне си е проблем. С повечко опит запалва, но си трябва работа.

Дросела дори и слаб да е-пак ще има някакво подобрение спрямо работата без него, па макар и с изправен ток. За параметрите му не знам точно, само знам, че колкото по-голям-толкова по-добре. Важното е да има голям магнитопровод(ламелите в средата на намотките), и по-дебеличка шина през която да минава заваръчния ток.

Това на снимките не са шевове от базичен електрод.
        Набито око имаш Тези са с Вежен. С НОРД правих теглича за голфа, все пак там има динамично натоварване. И за другото си прав- когато поработя известно време му свиквам, но ако скоро не съм заварял си е терсене. Иначе за тънки ламарини - гори ги- правих едни гаражни врати, скарата от тънкостени профили 4*3 см без проблем, но ламарината - малко да задържиш и прогаря

Коментар

i208
          Така като гледам на снимката, дросела ми се струва малък, а шината тънка. Според мен трябва шина над 12 квадрата. Междината до колкото знам е за намаляване на насищането на магнитопровода, но за сметка на това пък пада индуктивността. Добавянето на кондензатори съответстващи на напрежението, също ще подобри изглаждането на тока.

Коментар

С това малко дроселче само спъваш работата на трафа при по-големи токове. Нали това му е идеята на дросела - да натрупва в него енергия и да я пуска в паузите на синусоидата. За да натрупа нещо в него, трябва желязо.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
              i208
              Така като гледам на снимката, дросела ми се струва малък, а шината тънка. Според мен трябва шина над 12 квадрата. Междината до колкото знам е за намаляване на насищането на магнитопровода, но за сметка на това пък пада индуктивността. Добавянето на кондензатори съответстващи на напрежението, също ще подобри изглаждането на тока.
              Малко уточнение - Междината в дросела е за това. Междината в трансформатора е за да има падаща характеристика. И двете са еднакво важни.

...впрочем за да не залепва не трябваха ли и кондензатори след дросела?
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Чувал съм,че от старите руски телевизори Рубин,онея буци дето тежат по 500кг се вади такъв дросел и работи идеално до 200А,даже ми се мота едно в гаража,но не ми е останало време да сглобя и да пробвам.Диоди се намират от старите електрокари.http://www.napravisam.bg/forum/viewt...34030&start=20 тази тема може да ти е от помощ

Коментар

Неговитв са малко малко(капацитет).Ако е мераклия,да го подкара така,после ще го изрегулира и за тънко.
                  А тези простотии се правят от името на всички ни.
                  Даника
                  Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    ...впрочем за да не залепва не трябваха ли и кондензатори след дросела?
                    За злепването Кольо вече писа -иска си опит !При работа с инверторите Норд-а също не пали добре ,така че това си е до заварчика а не до машината!
                    https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                    https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Благодаря за отговорите.
                      Като дойде зимата и се застоя у дома ще пробвам да сглобя нещо.

Коментар

Първоначално публикуван от i208 Преглед на мнение
                        Колега, би ли обяснил малко повече за петият диод и какви параметри трябва да има дросела ( откъде да се снабдя с някои подходящ) Моят дросел има междина около 2 мм и там има нещо - може би пластмаса. Явно не съм нацелил дросела, защото NORD си залепя доста докато запали Батерийте са на 128 волта 5000 мФарада
                        Петия диод не е задължителен, но ако имаш - можеш да го сложиш след дросела и кондензаторите - между двата кабела.
                        Дросела е какъвто намериш общо взето. Гледаш сечението на шината да не е по-малко от това на трафа и като обем да е около половината. Няма смисъл тепърва да навиваш. Ползвай нещо готово. Иначе няма смисъл - ще хвърлиш излишни пари.
                        АИГ-Заваряване ООД
                        Заваръчни апарати "DEL"
                        http://www.aigwelding.com
                        0889 522 036

Коментар

По-правилно е да се каже постоянен ток. Не правилен термин е прав ток, защото не съществува крив ток.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:AIG (3).jpg
Прегледи:1
Размер:133.6 КБ
ID:5416191Натиснете снимката за да я уголемите

Име:AIG.jpg
Размер:102.3 КБ
ID:5416192Натиснете снимката за да я уголемите

Име:AIG (1).jpg
Размер:89.3 КБ
ID:5416193Натиснете снимката за да я уголемите

Име:AIG (2).jpg
Размер:116.6 КБ
ID:5416194
                            Вижте каква я свърших днес петъшки.
                            След около година точене на зъби и повече от месец събиране на впечатления днес се оборудвах с нова играчка.
                            Машинката я пробвах с желязо , алуминии и алпака/неръждавейка.С всички тях се представи добре при пробите на елементи с дебелина до около 3мм. При разучаване на технологията МИГ/МАГ със сигурност ще се справя по-добре.Но както е казано "Опита учи".
                            Купих си желязна тел.Инвертора е оборудван с кабелите и ми остана само набавянето на вентил и маркуч от него до апарата.
                            Играчката избрах по няколко критерия измежду сглобявани у нас апарати в диапазона до около 170-200А(Харко,Редко,Струна и АИГ) и те са:
                            1.Цена
                            2.Надеждност на технологията(трансформатор и инвертор)
                            3.Впечатления от направените проби като Неспециалист.
                            4.Възможности за работа с различни метали(желязо , алпака , алуминии)
                            5.Габарити/тегло/мобилност
                            6.Ремонт и поддръжка
                            7.Окомплектовка към апарата при продажбата и взаимозаменяемост на отделните външни елементи.
                            От изброените горе критерии кантара беше между Харко и АИГ , но заложих на мобилността.Все пак 13Кг. не са 30Кг.
                            При първия удобен момент след като си купя вентил ще публикувам снимки и коментари.

Коментар

Първоначално публикуван от vasil1977 Преглед на мнение
                              Все пак 13Кг. не са 30Кг.
                              Не са само килограмите. За да си купиш 200А 60% ПВ трансформатор, килограмите отиват към 60. Тия от 30 едно че не са 200А, едно че на максимален ток имат супер скромно ПВ. А и като работа нямат нищо общо.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от vasil1977 Преглед на мнение
                                [ATTACH=CONFIG]502519[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]502520[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]502521[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]502522[/ATTACH]
                                Вижте каква я свърших днес петъшки.
                                След около година точене на зъби и повече от месец събиране на впечатления днес се оборудвах с нова играчка.
                                Машинката я пробвах с желязо , алуминии и алпака/неръждавейка.С всички тях се представи добре при пробите на елементи с дебелина до около 3мм. При разучаване на технологията МИГ/МАГ със сигурност ще се справя по-добре.Но както е казано "Опита учи".
                                Купих си желязна тел.Инвертора е оборудван с кабелите и ми остана само набавянето на вентил и маркуч от него до апарата.
                                Играчката избрах по няколко критерия измежду сглобявани у нас апарати в диапазона до около 170-200А(Харко,Редко,Струна и АИГ) и те са:
                                1.Цена
                                2.Надеждност на технологията(трансформатор и инвертор)
                                3.Впечатления от направените проби като Неспециалист.
                                4.Възможности за работа с различни метали(желязо , алпака , алуминии)
                                5.Габарити/тегло/мобилност
                                6.Ремонт и поддръжка
                                7.Окомплектовка към апарата при продажбата и взаимозаменяемост на отделните външни елементи.
                                От изброените горе критерии кантара беше между Харко и АИГ , но заложих на мобилността.Все пак 13Кг. не са 30Кг.
                                При първия удобен момент след като си купя вентил ще публикувам снимки и коментари.
                                Не е лошо да има подобни постове за да ме развеселяват !
                                https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                                https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X