Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво може да се изцеди от "Кракра" ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какво може да се изцеди от "Кракра" ?

Здравейте.
    Много се оглеждам за покупка на т.нар. "телоподаващо" , ама не ми стиска.
    Та въпроса е:
    Какво може да се доусъвършнства при електрожен "Кракра"?
    Едно време се купуваха мощни диоди за схема "Грец" и след това се слагаше дросел , но какви са подобренията така и не разбрах.
    За моите нужди (неотговорни и неестетични) проблем се оказва само заваряване на метал под 1-2 мм. дебелина на материала.
    Какво ще подобря , ако го допълня с "Грец" схема и дросел?

Приемам схеми и съвети и препоръки.

От: Какво може да се изцеди от "Кракра" ?

От електрожен Кракра единственото което може да се изцеди е пот от заварчика
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Има подобни модули за преобразуване на електрожен от променливо токов в правотоков. Лесно и просто е. Но цената е висока поне за мене и предпочитам да си купя инверторен електрожен. Но пък с такава преработка няма да имаш проблеми никога, докато инверторите все някога здават багажа.
      Ето и линк: http://www.elektrik90.com/index.php?categoryID=179 Ако се счита за реклама, моля модераторите да ми изтрият поста.

Коментар

В 21 век живеем . Кракра по табелка тежи 30 килограма .

Коментар

Кракрата е един от най-истинските електрожени не само в България ,ами и по света.Това нещо е направено както трябва и за това държи цена на старо.Към него си слагаш приставката за стомана и си свиркаш.Аз с такъв апарат си заварих котела на парното,кара стомана на един дъх.не ги слушай великите разбиратели ,а го направи.Новите модели дето ги продават са лумин и като му сложиш някоя дебела пръчка и у сервизния център.Все пак не е лошо да уточниш какво точно ще правиш и колко,щото килограмите може да се окажат важни и от печалбата да се обзаведеш по-модерно.Иначе за ламарини аз имам апарат за точково заваряване,направен от бакър,тежи 40 кила и ако някой почне да ми обяснява в кой век живея да дойде да му заваря рамката на очилата от два три вида метал.
          МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Колега, електрическите характеристики на тооизточниците за РЕДЗ и МИГ-МАГ се различават коренно. Общото помежду им е само това,ч е работят с променлив ток, и имат трансформатори. Това за захранването. По начина на регулиране на режима двата имат различни изисквания, и съответните схеми са сметнати за работата коятп трябва да вършат. Не е като щом и двете са машини за заваряване-ори мели и яж...

Възможно е да се постигне някакъв шев с променена "кракра" но това ще е далеч от изизскванията за качествена зварка.

Виж, изправянето на заваръчния ток при кракрата си струва-може да рабтиш и с базични електроди(дето им викат стоманени), но само с изправяне не става, трябва да навиеш и дросел за изглаждане на пулсациите на изправения ток...

Абе не става само с ядене...
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Докторе, не да те обиждам(ни най-малко), ама гледай си медицината. Техниката, в частност заваряването явно не са ти от силните страни.

Без лоши чувства.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Благодаря за отговорите и коментарите Ви.
                Както казах машината е за мои лични нужди (да се самозадоволявам) , а не да изкарвам пари с нея.
                Идеята ми се породи от това ,че по битака съм срещал мощни диоди за почти без пари ,дросела мога и сам да изработя ,време имам достатъчно,
                но дали си заслужава?!
                Така и не разбрах какво се подобрява с тази приставка (Грец+дросел+кондензатор). Дъгата ли е по-стабилна , по-лесно ли се разпалва електрода? От елементарните ми познания по електротехника това си е токоизправител с филтър против пулсации.
                Нека който знае да напише.
                Благодаря.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                  Докторе, не да те обиждам(ни най-малко), ама гледай си медицината. Техниката, в частност заваряването явно не са ти от силните страни.

Без лоши чувства.
                  А бе само пояси на целомъдрие не съм заварял на булки,чийто мъже одят да си калят каляските по баирите....по разбираеми причини.П.С.Като изпитвам лоши чувства ме боли и за това не ги изпитвам.
                  МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Абе човекът имаше конкретен въпрос:
                    Първоначално публикуван от vasil1977 Преглед на мнение
                    За моите нужди (неотговорни и неестетични) проблем се оказва само заваряване на метал под 1-2 мм. дебелина на материала.

Приемам схеми и съвети и препоръки.
                    А вие веднага взехте да си ги мерите.
                    Василе, за тази дебелина забрави за Кракра -та. Тя е супер да си направиш асмалък, но за другото - козата си иска пръч.
                    Слагал съм и грец, и дросел, не се променя с много. Заварявал съм тези дебелини, но е голяма мъка.

Коментар

Бакъра е скъп,та затова и кракрата,ама и заради още нещо.Ще чакаме баш майсторите да кажат.Подлежи на доработка и стават доста неща от него.Най-малкото,че от голям малък лесно става.
                      А тези простотии се правят от името на всички ни.
                      Даника
                      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Доста весела тема се получава !

Първоначално публикуван от vasil1977 Преглед на мнение
                        Освен с Вежен ще започнеш да заваряваш и с други видове електроди .....
                        https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                        https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Кракра-та е пълно копие на електрожен ЕСАБ от едно време. То затова е и толкова добър. Спестена му е термозащитата за да гори все пак от време на време.
                          Дросела като големина трябва да бъде около 1/2 от големината на трафа. След него се слага и пети диод с цел да не се връща енергия (той не е задължителен).
                          Ще започне да работи като правотокова машина и ще можеш да заваряваш с почти всички видове електроди. Трябва да направиш така, че да можеш да обръщаш плюса и минуса на ръкохватката и масата - кеф ти байонетна връзка, кеф ти кабелна обувка с гайка. (НА всяка кутия с електроди си пише какво трябва да се сложи на ръкохватката).
                          Вече има и достатъчно тънки електроди - 1,6, 2,0 за да заваряваш и по-тънки ламарини (железа).
                          Само че с тази преработка електрожена става трудно преместваем. Трябва да го сложиш поне на количка. И ТЕЖИИИИИ.......мамка муууууу.....
                          Последно редактирано от aig; 16-09-12, 06:58.
                          АИГ-Заваряване ООД
                          Заваръчни апарати "DEL"
                          http://www.aigwelding.com
                          0889 522 036

Коментар

Да не говорим че освен като тегло цената на доработката е над половината от цената на един инвертор . Към момента цената на ПСТ шината е над 18 лева без ДДС ; диоди ; радиатор ; вентилатор на диодите и тнт. Аз подарих на приятели 2 (два) правени трансформаторни електрожена защото ми беше жал работещи да ги размотая за вторични все пак доста труд съм вложил на времето да ги направя . На скоро говорих с един познат производител на заваръчна техника и човека сподели че за повече от година не е продал нито един електрожен тип саксия а на склад има доста .

Коментар

Първоначално публикуван от aig Преглед на мнение
                              Кракра-та е пълно копие на електрожен ЕСАБ от едно време. То затова е и толкова добър. Спестена му е термозащитата за да гори все пак от време на време.
                              Дросела като големина трябва да бъде около 1/2 от големината на трафа. След него се слага и пети диод с цел да не се връща енергия (той не е задължителен).
                              Ще започне да работи като правотокова машина и ще можеш да заваряваш с почти всички видове електроди. Трябва да направиш така, че да можеш да обръщаш плюса и минуса на ръкохватката и масата - кеф ти байонетна връзка, кеф ти кабелна обувка с гайка. (НА всяка кутия с електроди си пише какво трябва да се сложи на ръкохватката).
                              Вече има и достатъчно тънки електроди - 1,6, 2,0 за да заваряваш и по-тънки ламарини (железа).
                              Само че с тази преработка електрожена става трудно преместваем. Трябва да го сложиш поне на количка. И ТЕЖИИИИИ.......мамка муууууу.....
                              Колега, би ли обяснил малко повече за петият диод и какви параметри трябва да има дросела ( откъде да се снабдя с някои подходящ) Моят дросел има междина около 2 мм и там има нещо - може би пластмаса. Явно не съм нацелил дросела, защото NORD си залепя доста докато запали Батерийте са на 128 волта 5000 мФарада

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:16092012.jpg
Прегледи:1
Размер:151.2 КБ
ID:5408168Натиснете снимката за да я уголемите

Име:12082010(002).jpg
Размер:159.0 КБ
ID:5408169Натиснете снимката за да я уголемите

Име:14082010.jpg
Размер:135.0 КБ
ID:5408170Натиснете снимката за да я уголемите

Име:14082010(002).jpg
Размер:180.4 КБ
ID:5408171Натиснете снимката за да я уголемите

Име:29082010(002).jpg
Размер:137.1 КБ
ID:5408172

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X