Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Цифров манометър за турбо

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Цифров манометър за турбо

Спарки, виж на какво попаднах - мисля, че това търсиш

http://www.micromaxtrade.com/bg/wtoc.php?gr=tr&sgr=pres
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
      Спарки, виж на какво попаднах - мисля, че това търсиш

http://www.micromaxtrade.com/bg/wtoc.php?gr=tr&sgr=pres
      Тия са индустриални, и ненужно скъпи и големи.

Същия производител, дето съм дал даташит от него, прави и абсолютни, и относителни датчици. Няма никакъв проблем да се вземе от там. Дори относителни вероятно има налични и в България, което ще проверя в понеделник.

Просто Ясен внесе смут в темата. Наистина е прав че за двигателя има значение абсолютното налягане, но всички показания за контролни налягания на турбото са мерени по относителна скала, спрямо атмосферното налягане. Демек това 0.9 бара значи 1.9 бара абсолютно налягане, тоест когато за референтна стойност е взет абсолютния вакуум. Диафрагмата, която задейства уейстгейта, като се замисли човек, пак действа спрямо атмосферното налягане. От едната и страна действа налягането, създадено от турбото, а от другата - атмосферното налягане + изкуствено създадено от допълнителна пружина такова, за да сработва с 0.9 бара нагоре.

Като гледам и всички фабрични автомобилни уреди са разграфени не в абсолютна, а в относителна скала, и съответно няма логика да са абсолютни. Манометрите за гуми - същата работа. Евентуално тия за маслото да са абсолютни.

В тоя смисъл, изнамерих и няколко български фирми, поризвеждащи манометри: http://www.arda-tm.com
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Никакъв смут не съм внесъл.

Я си представи, че си се качил на 2000м и атмосферното налягане вече е 0.65 бар. Какво искаш ти да видиш на буст-метъра (и реално да получиш в двигателя - 1.9 или 1.55 ?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Никакъв смут не съм внесъл.

Я си представи, че си се качил на 2000м и атмосферното налягане вече е 0.65 бар. Какво искаш ти да видиш на буст-метъра (и реално да получиш в двигателя - 1.9 или 1.55 ?
          Каквото показват и фабричните, а аз не знам какво е то. А ще видя толкова, на колкото ще отвори уейстгейта. А той в случая ще отвори на 1.55 реално, защото мембраната му е с относително действие, а не с абсолютно.

На всички буст метри, които съм виждал, пише 0 - .9, и ако датчика е относителен, винаги ще показва 0.9, понеже уейстгейта ще сработва на по-малко абсолютно налягане.

Въпроса е коя е по-ценната информация - тая, че турбото е надуло до 0.9 бара над атмосферното, или тая, че абсолютното налягане в колектора е да речем 1.55 бара.

Всъщност нищо не пречи абсолютно налягане да се мери по относителна скала. Просто абсолютния вакуум се приема за минус 1, и стойностите над морското равнище ще дърпат стрелката към отрицателна стойност, а пък турбото - към положителна.

От тука ми идва голямото омотаване. А смута идва от това че за двигателя си прав - него го интересува колко въздух влиза вътре, а това количество е пропорционално на абсолютното налягане в колектора, а не на относителното.

И не на последно място - на всички манометри за турбо, дето са си правени за това, пише BOOST, или TURBO BOOST, което буквално означава "налягане на турбото", а не налягане в колектора.

И въпроса "ко праим ся" си остава.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Така или иначе тоя датчик ти е само за сведение. Не вярвам да ремонтираш турбо на сред гората В този ред на мисли според мен сложи такъв датчик, какъвто намериш.
            Иначе да, заводските мерят налягане над атмосферното. Логиката е, че така разбираш дали турбото ти е в час или не.
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Правим буст-контрола с абсолютна референтна камера (не ме питай как ще стане, може да се ползват части от АГУ), с пружината го заковаваме на 2 бара (за да има поне 5% полза от цялата гимнастика), а манометъра го оставяме с да показва абсолютното - 1бар (точно) за да виждаме познати неща.

Коментар

В този ред на мисли според мен сложи такъв датчик, какъвто намериш.
                Ми намерил съм и двата вида. Там е "проблема".

Навремето, като у магазина или имаше кисело мляко, или нямаше, дилеми "от кое да взема" липсваха. Ама сега е друго. Сега дилемите са от вида "дали да взема днес, или да спестя стотинките за утре".

Правим буст-контрола с абсолютна референтна камера (не ме питай как ще стане, може да се ползват части от АГУ), с пружината го заковаваме на 2 бара (за да има поне 5% полза от цялата гимнастика), а манометъра го оставяме с да показва абсолютното - 1бар (точно) за да виждаме познати неща.
                Може да стане, с електрическо управление и абсолютен датчик.
                Последно редактирано от sparkybg; 31-10-09, 01:19.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg
                  Може да стане, с електрическо управление и абсолютен датчик.
                  Не съм против, нали не е моята кола...

Коментар

Не съм против, нали не е моята кола...
                    Аха! Стигнахме до същината на въпроса!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Въпроса е коя е по-ценната информация - тая, че турбото е надуло до 0.9 бара над атмосферното, или тая, че абсолютното налягане в колектора е да речем 1.55 бара.

И въпроса "ко праим ся" си остава.
                      Ами например взимаш диференциален цифров манометър, единият му вход е към атмосферата, а другият мери относителното налягане след компресора и му задаваш програмно да ти дава на индикатора абсолютна стойност.
                      Обаче след всичко това не плачеш, че било скъпо.

Коментар

Ся гледам един манометър пред мен - показва 0 бар.
                        Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                        Ако излезеш с него в космоса ще показва -1 бар.
                        Упс, издънил съм се - и там ще показва нула
                        А също и на дъното на Марианската падина.
                        Човешко е да се греши, хубаво е да си виждаме грешките

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                          Обаче след всичко това не плачеш, че било скъпо.
                          Кое е скъпо? 2 датчика по 7-8 евра?

Всъщност, това си е добра идея. Така ще мога да си изкарам на екрана което си искам показание.

...остава да намеря подходящо по размер дисплейче, и лека-полека го почвам.

Коментар

Всъщност, това си е добра идея. Така ще мога да си изкарам на екрана което си искам показание.

А ще сложиш ли буст контролер?
                            Да дигаш налягането на турбото на голяма надморска височина?
                            Може и автоматично да го направиш

Коментар

А какво си решил да слагаш след датчика? Гледам, че му дават 40mV изход, директно на стандартно 10bit ADC на контролер ще стане малко грубичко сякаш?
                              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

А ще сложиш ли буст контролер?
                                Да дигаш налягането на турбото на голяма надморска височина?
                                Може и автоматично да го направиш
                                Няма да слагам нищо допълнително.

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                                А какво си решил да слагаш след датчика? Гледам, че му дават 40mV изход, директно на стандартно 10bit ADC на контролер ще стане малко грубичко сякаш?
                                Един операционник със силно орязана честотна лента решава проблема.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X