Бих допълнил, че понякога се налага да се разкачи едната клема на изтощения акумулатор, докато автомобила запали. На мен ми се е случвало веднъж. Акумулатора беше толкова изтощен, че напрежението не можеше да се качи достатъчно, за да включи релето на имобилайзера.
Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.
Ако има избор на автомобили от кого да взимам- Взима се от колкото е възможно по стари коли- по малко електроника и дизели- по големи акумулатори. Внимавайте с коли като Нисан Патрол. Двата акумулатора май е на 24 волта система. За последното не съм сигурен, Патрола го карах преди 15 и повече години. Мисля, че единия дава 12В, другия е 2ЧВ. Ако това последното не е верно, моля поправете ме да не се шашкат хората. Не си взимайте много тънки китайски кабелчета.
Нещо което е пропуснато в обяснението.
Не ползвайте масово продаваните по 20 лв. китайски ментета на кабели с дебела изолация и с проводник 2мм. Може и да запалите, но не е ясно кое!
Има само една възможна грешка и тя се плаща много скъпо - може дори да убие човек, а ако само го ослепи е късметлия: Кръстосаното свързване на плюсовете с минусите! Акумулатори гърмят и пръскат киселина и осколки наоколо!
Спасение обикновено при такава грешка са тънките китайски кабелчета, които се продават напоследък, защото горят като предпазител. Но не разчитайте много на това.
Има само една възможна грешка и тя се плаща много скъпо - може дори да убие човек, а ако само го ослепи е късметлия: Кръстосаното свързване на плюсовете с минусите! Акумулатори гърмят и пръскат киселина и осколки наоколо!
Спасение обикновено при такава грешка са тънките китайски кабелчета, които се продават напоследък, защото горят като предпазител. Но не разчитайте много на това.
+1.На мен ми се размина като по чудо...Студ ,виелица,нищо се не види...Бързам...Искри!!!Стопи ми се едната китайска щипка(минусовата).За секунда стана червена.Така че внимателно!
Ако има избор на автомобили от кого да взимам- Взима се от колкото е възможно по стари коли- по малко електроника и дизели- по големи акумулатори. Внимавайте с коли като Нисан Патрол. Двата акумулатора май е на 24 волта система. За последното не съм сигурен, Патрола го карах преди 15 и повече години. Мисля, че единия дава 12В, другия е 2ЧВ. Ако това последното не е верно, моля поправете ме да не се шашкат хората. Не си взимайте много тънки китайски кабелчета.
Колега джиповете с по два акумулатора са 12волта но са свързани успоредно за по голям ампераж
Преди десетина години закъсах със скапан акумулатор... Добър човечец ми услужи с неговия за 5 минути. Вързах го на мястото на скапания, запалих, разкачих го при работещ двигател и закачих скапания обратно на мястото му. От Поповица до Сливен хайвана успя да позареди и се прибрах без проблеми. Сега като си мисля, тази процедура е малко рискована, но тогава не му мислих много- много. Бързах, бях изнервен, микробусът беше служебен и прочие.
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар