Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кабели за подаване на ток

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Кабели за подаване на ток

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Сега, ти, като голям и широкопрофилен специалист, може да си оценяваш труда по-скъпичко. А иначе, материалите, от които могат да се направят достатъчно читави кабели за лична употреба, се каза колко струват.
    Аз предлагам да си направиш едни и да дадеш разбивка. С транспорт, необходими инструменти и сумарно време. После ще видим кое скъпо, кое евтино.

Че в общия случай става с кви са е кабели е ясно, иначе тия в магазина да са едни д уги
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
      Аз предлагам да си направиш едни и да дадеш разбивка. С транспорт, необходими инструменти и сумарно време. После ще видим кое скъпо, кое евтино.

...
      Ами аз по-горе съм казал какви съм си направил и ми стоят в колата от има-няма едно 10 години, като за това време са използвани 5-6 пъти. Мога и да ти ги снимам.

В момента в, примерно, Ташев многожилен кабел 1х16 е 4 лв и някоя стотинка за метър - тури ги 25 лв за 2 х 3 м. Щипки за маса на електрожен се намират между 4.50 - 7.20 лв /брой х 4 = 18 - 30 лв. Кабелни обувки 16мм2 - 0,60 лв/бр х 4 = 2,40

Дотук 25 + 30 + 2.40 = 57.40 лв Намери си колко пари ще излезе малко изолация (термосвиваем шлаух/изолирбанд) и ей ти го разхода на материали.
      Последно редактирано от Чавдар (V93); 23-01-17, 11:31.
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Да, пропуснах да уточня - понеже обсъждате на момчето цената - като неговите

Той вероятно прави опит за дребна търговия. Но цената е напълно адекватна. Различни неща са.
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Да, пропуснах да уточня - понеже обсъждате на момчето цената - като неговите

Той вероятно прави опит за дребна търговия. Но цената е напълно адекватна. Различни неща са.
          Нещо си се объркал. Темата затова е отделена от на момчето обявата, за да се обсъжда въпросът за кабелите без да му се дъвчат на него цървулите. Също така нямам спомен да съм му обсъждал цената. Каквато си я е определил - негова си работа. А още от самото начало в тази тема съм казал какво предлагам и как съм си решил въпроса. Така че не ми се връткай.
          Ние не сме неутрални!

Коментар

A пък в Лидл само в събота продаваха едно нещо колкото две кутии цигари за подаване на ток на закъсали, имаше си и щипки. Някой пробва ли го?

Коментар

Би помогнало в някои доста ограничени случаи.

Коментар

Цели 200А му дават, и то не еднократно. Освен това беше изчерпано рано сутринта, ще рече повишен интерес.

Коментар

Добра тема !

Няма да цитирам никой, щото почти всички сте прави.

Моите нужди, мераци и проблеми са били като вашите, и ето как и за колко ги реших :

Преди десетина години ми изпаднаха измислени кабели, но с прилични щипки, та ги взех.
                  2013-та си купих 6м (2х3) 16м3 (25м3 ми се видя ненужно за моите потребности) кабел по цвят от фирменият магазин на "Бургаските кабели", който се намира на "Алея Яворов" с/у Петролската бензиностанция, за 12.99лв., което прави 2.165лв./м.
                  Бая време ми отлежаха така, че не можах да си намеря големия поялник, та мой приятел и комшия на Чавдар ми ги запои.

Да, удървят се от студа, и не съм им мерил съпротивлението, но работят повече от добре, и то за 13лв.

Стоят ми в джипа, че все на някой му трябват, а даже и аз ги ползвах за мен преди две седмици.

Ако се сетя, после ще ги снимам.
                  ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Впрочем за кабелите. Въпросът ми е актуален от тази сутрин защото точно колата на която камерата е свързана непрекъснато (не през контакт) най-рядко се кара. Вярно, гледа за айдуци по улицата ама тая заран по липса на айдуци ме гледаше мене с кабелите. Кабелите са ментета от някоя бакалия (имам сериозни ама те са в УАЗа а той е далече), играл съм си да ги претегля и сметката показа че са около 10 кв.мм. меден проводник и останалото до около 1см в диаметър - пвц. Щипките са жив зян.

През 10 кв.мм открит проводник можеш да прехвърляш почти неограничено време 200 ампера (2-4л бензинов двг с директен стартер без редуктор) и те няма да се стопят. За 3м дължина по двата проводника ще загубиш около 2 волта. При изправен акумулатор от другата страна (да речем 100Ач) с 200А товар напрежението му ще е да речем 11в и до пострадалия автомобил ще стигнат 9в с които я запалиш, я не. Това ако пренебрегнеш контактните съпротивления на щипките, а то в тях спокойно може да се затрие още поне 1 волт и става дявол на магаре. Освен това в местата на контакт се отделя топлина и тази топлина МОЖЕ да създаде проблем.

Ама това е идеализиран случай.

Обикновено в цялата работа има и алтернатор и той тия 11в ги повдига малко. Освен това от защипването на кабелите до опита за палене минава известно време (евентуално нарочно) и в това време през кабелите умрелия акумулатор щипва някакъв ток от работещия алтернатор и после също участва в паленето. Така че с повече късмет с тия същите 16 кв.мм. може да се припали и дизел който иначе иска да речем 400А

---

За самоделни кабели:

Нормалният кабел с ПВЦ изолация е крайно гнусен на студено, когато кабелите най-често трябват. Ако изолацията е дебела като на купешките, се одървя и пречи да го навтикаш където му е мястото, а ако е тънка като на кабел за ел. инсталация - намира къде по някоя ламарина да се забели и да направи беля.

Удобните кабели са ШКГД - гумиран, с тънки нишки които лесно се огъват, абе за заваръчни машини.

Коментар

Така така.
                      То може и тако и вако, ма хубавото сирене е с едни пари.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                        A пък в Лидл само в събота продаваха едно нещо колкото две кутии цигари за подаване на ток на закъсали, имаше си и щипки. Някой пробва ли го?
                        Моя приятел, дето ми запои щипките, е корабомоделист, като последните 15 години се занимава само с клас "електро", и щото е пълен със секви акумулатори, редовно учудва някой закъсал за ток, като му пали колата с пакет акумулатори който му е в шепата.

Коментар

Така така.
                          То може и тако и вако, ма хубавото сирене е с едни пари.
                          О, не съм свършил.

3м са абсолютния минимум с който може да се свърши работа ако има възможност за маневриране с едната кола.

Ако искаш да подаваш отзад трябват поне 6м при което трябва и да удвоиш сечението за да стане нещо. Така че почваме от минимум 50кв.мм. ШКГД 12 метра (в двете посоки трябва) и само за жица си дал 150лв.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            О, не съм свършил.

3м са абсолютния минимум с който може да се свърши работа ако има възможност за маневриране с едната кола.

Ако искаш да подаваш отзад трябват поне 6м при което трябва и да удвоиш сечението за да стане нещо. Така че почваме от минимум 50кв.мм. ШКГД 12 метра (в двете посоки трябва) и само за жица си дал 150лв.
                            Това добре, щото ако ти е мерак, парите се дават веднъж, но какъв е смисъла да влачиш постоянно тая топка кабели, освен ако автомобила не е сервизен ?

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                              Това лидълското го разглеждах преди 15 мин. Имаше налични два броя в София, на Опълченска магазина дето е диагонално на мола. Не ми се стори нищо особено, някаква батерийка която не е ясно дали ще ти помогне, особено ако си с дизелов двг.
                              2015 KTM EXC 450 six days Argentina
                              Toyota Land Cruiser KDJ 125

Коментар

... То може и тако и вако, ма хубавото сирене е с едни пари.
                                Факт. Само че въпросът е зор ли е непременно за "хубаво сирене", ако и такова на половин и отгоре по-ниска цена ти върши работа. Все пак, става въпрос за нещо, което ти трябва доста от дъжд на вятър (няколко пъти за 10 години, средно има-няма по 1 път на 2 години) ...

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                ... Ако искаш да подаваш отзад трябват поне 6м при което трябва и да удвоиш сечението за да стане нещо. Така че почваме от минимум 50кв.мм. ШКГД 12 метра (в двете посоки трябва) и само за жица си дал 150лв.
                                Ако някой иска да се прави на пътна помощ - ще вади пари. Ама 12 м кабел 50мм2 хем ще са по-тежки, хем по-трудно ще им намираш място, щото по-трудно ще се навиват.
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X