На вилата на 1 мой приятел няма ел. захранване. Той си е направил локално такова с 300 вата "перка" и 2 слънчеви панела. Акумулаторите му бяха дали фира. Благодарение на Руси 2R го снабдих с 2 100Ач монтански. И системата 1 година е супер. Сега ми се оплака, че е намалял капацитета. Зарядното ги зарежда по напрежение до 28.3 волта и ги разрежда ползвайки 2400вата 24/220 инвертор, който ги разрежда до 20,9 волта при товар и изключва. Повикан на място специалист му казал, че трябва да си купи друг инвертор /от неговата фирма/ за около 1500 лв б.ДДС, който интелигентно щял да разрежда акумулаторите до 24,8 волта. При колко волта оловно тяговия акумулатор е напълно разреден и до колко волта трябва да се разрежда, за да изкара 1000 цикъла? Има ли някъде табрлица за процентно изражение на капацитета, циклите и напреженията?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Размисли за акумулатори за ВЕИ
Свий
X
-
От: Размисли за акумулатори за ВЕИ
Волтовете да ги забрави,да си следи ампеража,че освен да са 100 амперови друго не виждам,а аз гледам ампери и % зареден/разреден.
Батериите какви бяха,какво е това Монтански?TOYOTA SEQUOIA ‘11
W140 S420 '99
-
Няма да намериш инфо. Всеки производител си прави каквото иска!
А за 1000 цикъла ... блаженни са вярващите.
Виж това (цък) седма страница L6 колко цикъла му дават.Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "
Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."
Коментар
-
Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнениеВолтовете да ги забрави,да си следи ампеража,че освен да са 100 амперови друго не виждам,а аз гледам ампери и % зареден/разреден.Батериите какви бяха,какво е това Монтански?Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнениеНяма да намериш инфо. Всеки производител си прави каквото иска!А за 1000 цикъла ... блаженни са вярващите.Виж това (цък) седма страница L6 колко цикъла му дават.Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
Коментар
-
Аз останах с впечатлението, че каквито и акумулатори да сложи човек, изкарват макс. 2-3 години.
( Като на третата, ако не и по-бързо, имаш ток само когато има вятър, и през деня, когато панелите зареждат)
Та слънчева и ветрова енергия от зор заман, да.
Евтина, в никакъв случай не.
...На фона на началните инвестиции и периодичните за акумулатори...
Пробвах и с ветрогенератор, и с панели.
Колкото и малко да се разреждат акумулаторите, на година са си 365 цикъла.
Не вярвам в техническите данни да споменават дълбок разряд цикли.Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
На някои батерии в техническите данни определено се дават циклите с дълбок разряд.
20.9 волта е добра граница. Във всеки случай, на 24.8 ако спира инверторът, с повечето тягови акумулатори той въобще няма да се включи.
Коментар
-
Кога спира инвертора, най-често го определя контролера (ако е вързан през него), а при някои контролери това е програмируемо.
20,9V, според мен е много ниска граница.
При повечето контролери, защитата срещу дълбок разряд сработва при 22,4 V, и при 11,9 V при 12-волтовите системи.Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеНа някои батерии в техническите данни определено се дават циклите с дълбок разряд.20.9 волта е добра граница. Във всеки случай, на 24.8 ако спира инверторът, с повечето тягови акумулатори той въобще няма да се включи.Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
Коментар
-
Колко често вади вода?
Щото при тези инвестиции, тези 800 W му струват в десетки пъти една бензинова помпа и разхода и.
Компресорния хладилник, колкото и да е малкък, може спокойно да се замени с амонячен или газов от каравана, енергоспестяващите крушки да станат диодни, а парното, отворена система с разширителен съд.
1000А/ч батерии, не ми се смята колко ще му струват....Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнениеКолко често вади вода?
Щото при тези инвестиции, тези 800 W му струват в десетки пъти една бензинова помпа и разхода и.
Компресорния хладилник, колкото и да е малкък, може спокойно да се замени с амонячен или газов от каравана, енергоспестяващите крушки да станат диодни, а парното, отворена система с разширителен съд.
1000А/ч батерии, не ми се смята колко ще му струват....
МОНБАТ имат серия за позволяваща дълбок разряд, подходящи за ВЕИ-та, но цената е по две.
Не знам колко цикъла им дават, и дали ще е икономически оправдано.
Отдавна търся някой ползващ точно тези акумулатори, та да сподели от личен опит, но все още не съм попаднал на такъв,
и ще се радвам ако имаме колега във Форума с подобна система, за да разкаже по-подробно.ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT
Коментар
-
Ами, моята система е подобна, но без амбиции да захранвам 1 KWt мощности.
С две думи:
Два соларни панела по 140 WPA (каквото и да значи това). Дават по около 36-37V. Мога да проверя точно.
Свързани са паралелно.
Соларен контролер Stecca 3030 (30A). Aвтоматично откриване на 12-24V.
Два акумулатора Banner по 110 Ah, вързани последователно (24 V).
Инвертор с модифицирана синусоида 24-220 V - 600W.
Тягови акумулатори по около 100 Аh, тръгват от 350лв нагоре.
Ако се подменят на всеки две години да речем, инвестицията е 350лв годишно само за акумулатори.
Не си спомням точно колко цикли дават на моите, но едва ли са 700. Около 500 по спомен.
Мога да се разровя.
И всичката тази инвестиция, за осветление и малко телевизия, зареждане на телефони, чат-пат малко лаптпопи и това е .
За хладилник не си и помислям, освен ако не си взема на газ.
Когато ми трябват машини, ползвам два агрегата на бензин.
Единия 800W , другия 3,5 KWt.
Рекапитулация:
Животът на акумулаторите е това, което реално оскъпява тези системи.
Трябва си много внимателно мониториране на всички показатели, както многократно казват братлетата-капитани.
Или чрез специални Battery Monitor, или с подходящи контролери с дисплей, даващи всичката информация , която те интересува.
От рода на заряден ток, влизащи/излизащи киловати, ниво на заряд/разряд в проценти...Последно редактирано от TigerHunter; 04-02-15, 14:42.Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнение+1 МОНБАТ имат серия за позволяваща дълбок разряд, подходящи за ВЕИ-та, но цената е по две. Не знам колко цикъла им дават, и дали ще е икономически оправдано. Отдавна търся някой ползващ точно тези акумулатори, та да сподели от личен опит, но все още не съм попаднал на такъв, и ще се радвам ако имаме колега във Форума с подобна система, за да разкаже по-подробно.Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнениеКолко често вади вода? Щото при тези инвестиции, тези 800 W му струват в десетки пъти една бензинова помпа и разхода и.Компресорния хладилник, колкото и да е малкък, може спокойно да се замени с амонячен или газов от каравана, енергоспестяващите крушки да станат диодни, а парното, отворена система с разширителен съд.1000А/ч батерии, не ми се смята колко ще му струват....Последно редактирано от s_s1; 04-02-15, 15:12.Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
Коментар
-
Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнениепомпата с която вади вода. Според него тя била 800 вата и е най-големия консуматор на вилата му..Може ли повече инфо за тази помпа - от каква дълбочина и колко вода вади с нея?
Коментар
-
Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнениеПокрай термопомпата вкъщи съм чувствителен на тема помпи за вода и тяхната енергийна ефективностМоже ли повече инфо за тази помпа - от каква дълбочина и колко вода вади с нея?
Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар