Обява

Свий
Няма добавени обяви.

как да си направя малък компресор от стар хладилник ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: как да си направя малък компресор от стар хладилник ?

Като препатил "компресорджия" искам да посъветвам всички, които имат желание да си направят компресор с хладилников компресор - за да нямате проблеми с изгорели намотки поставете във въздушната магистрала от компресора до възвратния вентил електропневматичен клапан, който да испуска остатъчното налягане след изключване на пресостата, ако последния не разполага с разтоварващ вентил. В противен случай, както вече каза един колега в предните постове една прекрасна вечер забравяте компресора включен в мрежата и след няколко десетки неуспешни включвания от изходящото противоналягане компресора си заминава.
    Този ел.пневматичен вентил се управлява от пресостата по следния начин: На моя пресостат има само един троен контакт, нормално затворения контакт на който при ниско налягане в системата е включил, и при наличие на мрежово захранване включва компресора. След достигане на зададеното налягане тройния контакт превключва - тоест изключва компресора и включва другия си контакт /нормално отворения/. Именно този контакт трябва да включи ел.пневматичния вентил след края на нагнетяването и да изпусне в атмосферата остатъчното налягане след компресора. По този начин ел.пневматичния вентил остава включен до следващото сработване на компресора, което означава, че вентила трябва да може да работи в продължителен режим на работа. Удобно е да се ползва такъв вентил от МИГ/МАГ или ВИГ заваръчен апарат, в които клапана пуска газа - аргон или СО2 - разбира се вентила трябва да бъде за 220 волта. Тъй като първия ми компресор изгоря по вече упоменатата причина, си направих друг такъв, но с компресор от конвенционален климатик 9-ка, от който съм безкрайно доволен - тиха работа, достатъчен капацитет, малки габарити лесен монтаж. Ако успея ще кача снимки на цялостната машинка.

Коментар

Първоначално публикуван от bobi534 Преглед на мнение
      с компресор от конвенционален климатик 9-ка, от който съм безкрайно доволен - тиха работа, достатъчен капацитет, малки габарити лесен монтаж..
      Който има достатъно умения, може да си го направи и от инверторен такъв. Тогава компресорът ще си гони необходимите налягане и дебит с оборотите, а няма да включва и изключва през минута с гръм и трясък. Ще тръгва бавно от нула без да се интересува дали му е разтоварен изходът. защото е трифазен и въртящият момент му е огромен в сравнение с обикновените. Има куп предимства. Те затова напоследък и на хладилниците започнаха да монтират инверторни компресори.

Коментар

Ето това е моята машинка:Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0219.jpg
Прегледи:1
Размер:82.5 КБ
ID:5506386Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0222.jpg
Размер:87.4 КБ
ID:5506387Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0220.jpg
Размер:83.3 КБ
ID:5506388Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0221.jpg
Размер:127.0 КБ
ID:5506389Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0223.jpg
Размер:71.2 КБ
ID:5506390Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0225.jpg
Размер:125.6 КБ
ID:5506391Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0226.jpg
Размер:76.6 КБ
ID:5506392Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0227.jpg
Размер:125.3 КБ
ID:5506393Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0228.jpg
Размер:99.2 КБ
ID:5506394Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0229.jpg
Размер:106.7 КБ
ID:5506395
        Качвам повече картинки за да се видят по-ясно подробностите. На последните две картинки показвам в разглобено състояние водоотделителя, в който има малко вода примесена с маслени капчици.
        Смятам по-нататък да си направя входен влагоотделител изпълнен с някакъв абсорбент например СИЛИКАГЕЛ. Ако такъв липсва маслото се "пресича" и след кратко време трябва да се сменя. В обратния случай трябва пък абсорбента да се подменя, но пък двигателя поне работи с нормално масло.

Коментар

Ето моята машинка:Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0219-RE.jpg
Размер:86.5 КБ
ID:5506410Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0222RE.jpg
Размер:90.0 КБ
ID:5506411
          ..И малко в по-близък план:Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0220RE.jpg
Размер:86.2 КБ
ID:5506412Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0221RE.jpg
Размер:277.9 КБ
ID:5506413Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0223RE.jpg
Размер:73.2 КБ
ID:5506414Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0225RE.jpg
Размер:278.7 КБ
ID:5506415Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0226RE.jpg
Размер:79.2 КБ
ID:5506416Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0227-RE.jpg
Размер:272.6 КБ
ID:5506417Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0228RE.jpg
Размер:224.0 КБ
ID:5506418Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0229RE.jpg
Размер:239.4 КБ
ID:5506419. На двете последни картинки се вижда водоотделителя /разглобен/ - в действие - на дъното на стъклената чаша се е отделил 1см3 вода примесена с маслени капчици.
          В бъдеще смятам да сложа входен филтър от абсорбиращ материал - напр. СИЛИКАГЕЛ, който да не допуска смесване на маслото и конденза. По-добре да се подменя абсорбента, отколкото маслото под формата на "боза"!

Коментар

Пропуснах да добавя, че маслоотделителят е комбиниран с регулируем редуцир-вентил за изходящото налягане на въздуха. Поставянето на редуцир-вентил е съпроводено с много голямото удобство, че бутилката може да се напълни с 6, 8 и повече атмосфери /за колкото е прадназначена, и с според мощността на компресора/, а изходящото налягане е ограничено според нуждите или с други думи казано - по този начинбутилката има по-голяма енергоемкост /не съм сигурен за точната дума/.

Коментар

Не падне ли под 2 бара компресора не тръгва и се вкл.защитата.За инверторния не се сещам за евтин начин да го управляваш.
              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
              Анатолий Пейчинов o8875о9815
              https://dvrbg.com/

Коментар

bobi534,снимай ако може изходната тръба от компресора и как я препачваш (професионално изкривяване) към по големия диаметър.При мен от компресора излиза 6 мм. медна тръба и в нея е вкарана 5 мм. също медна тръба с дължина 30 см. (до където съм я резнал) и днес си намерих гумички за пистолета че имаше нужда ,та докъто обикалям питах на 4-5 места за буренца за 5 мм. тръба и ме гледаха странно,един даже реши че някой ми е сложил такава тръба за ГИ та искаше да вдигам капака да гледа .... Явно ще трябва да взема горелка с пропан бутан,и сребърен припой .Искам да са твърди връзки,понеже армирания маркуч ако го оставя за повече от 10 секунди го пръска,с друг манометър на 16 бара и маркуча се пръска,а на 5 бара се надува леко и ме дразни !Сега ще го снимам за какво иде реч!

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20130730_210530.jpg
Размер:151.9 КБ
ID:5506476

Име:IMG_20130730_210702.jpg
Размер:122.6 КБ
ID:5506477

Име:IMG_20130730_210702.jpg
Размер:125.8 КБ
ID:5506478

Та това ми куца и се чудя как да го издокарам така че да имам възможност от там на татък да използвам цолови резби примерно !

Събота неделя имам един компресор от климатик на 1 година заклинил и ще го отварям него също и ако тръгне ще има ъпгрейд номер 2

п.п На купения ми компресор си има всичко което си описал ,но на терасата няма място за него !
                Последно редактирано от Roninn; 30-07-13, 20:14.
                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

Колега Roninn, навсякъде, където е било нужно съм използвал запойка с тинол на медните връзки.В магазин Баумакс има фитинги, които можеш да ползваш - от едната страна завършват на медна тръба с определен диаметър примерно от 5 до 16мм, а от другата страна завършват на цолови резби.
                  Връзка между две медни тръби с еднакъв или близък диаметър можеш да направиш и като ги вкараш от двете страни на по-голяма тръбичка /като муфа/ и ги запоиш към нея с по-мощен поялник или горелка. За моите връзки съм ползвал 100-ватов поялник. Разбира се има нужда от добро почистване на тръбичките, от хубав тинол и още нещо, което много ми помага в такива случаи - фосфорна киселина или това е зеления така наречен "преобразувател на ръжда". Местата на запояване се намазват с него и няма проблем със спойките.
                  За да не съм голословен обаче, ще снимам това, което ми поръча и ще го кача тук.

Коментар

Ето колега Roninn, малко подробности за тръбичките пък и за други детайли:

Име:Снимки0230RE.jpg
Размер:246.6 КБ
ID:5506719Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0231RE.jpg
Размер:236.8 КБ
ID:5506720Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0232RE.jpg
Размер:263.3 КБ
ID:5506721Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0233RE.jpg
Размер:211.8 КБ
ID:5506722Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0234RE.jpg
Размер:241.5 КБ
ID:5506723Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0235RE.jpg
Размер:261.4 КБ
ID:5506724Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимки0236RE.jpg
Размер:269.6 КБ
ID:5506725
                    Искам да допълня предните си постове и да добавя, че е много важно във въздушната магистрала да бъде включен предпазен вентил за свръхналягане. Тук той се вижда на четвъртата снимка - използвал съм такъв вентил за бойлер. Той е разчетен на 8 атмосфери. На бутилката отгоре съм поставил изпускателен вентил за източване на въздуха от бутилката. От долната й страна има кран за източване на конденз и маслени отлагания. На петата снимка показвам магнетвентила, който изпуска остатъчното налягане от магистралата след компресора и преди възвратния вентил, който пък се вижда на третата снимка - месинговото тяло /цилиндър/. Всички водопроводни елементи, които съм ползвал са 1/2 цола и съм ги уплътнил с кълчища и тефлонова лента върху кълчищата. На двата щуцера входящ и изходящ от компресора съм изрязал медните тръбички /между двата отвора на планката/, разпробил съм ги, вкарал съм вътре други медни тръби и съм ги запоил с тинол.
                    Прикачени файлове

Коментар

Мерси за връзките,утре ще мина да видя магазина !

Коментар

Поздравления Боби, справил си се много добре. Това е пример, как от части втора употреба за климатици, водопроводни и един пожарогасител, може да се получи нещо добро. Много работа да ти върши още дълги години.
                        [I][FONT=Comic Sans MS]NISSAN Terrano II R20 2.7TD '93[/FONT][/I]

Коментар

Благодаря за пожеланията! Много се надявам да е така!

Коментар

Пропуснах да добавя, че компресора на този климатик бе блокирал и се наложи да го разрежа и да го раздвижа - просто бе останал без масло. Последва заваряване на капака и хоп - по предназначение!

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение

Сложих му капака и ударих един шеф !

[ATTACH=CONFIG]611748[/ATTACH]
                              Ако приемаш съвети ( че аз не приемам :-))) ) , вместо шева които си направил , е можело да минеш с 4 точки и плескаш със силикон. Тако ще си спестиш време при последващо отваряне. Правил съм и двата варианта , затова се осмелявам да педложа по добрия начин.
                              Уморените коне не ги убиват , нали ??

Коментар

Първоначално публикуван от Макавеев Преглед на мнение
                                Ако приемаш съвети ( че аз не приемам :-))) ) , вместо шева които си направил , е можело да минеш с 4 точки и плескаш със силикон. Тако ще си спестиш време при последващо отваряне.
                                Тоя вариянт го премислих и реших че ако се разлее масло в апартамента ще имам доста неприятности с жената.

Това не е ли тапа 1/2 цола разпробита и запоена към медната тръба с тинол ?

Име:Снимки0231RE.jpg
Размер:125.4 КБ
ID:5507283
                                Последно редактирано от Roninn; 02-08-13, 21:55.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X