Обява

Свий
Няма добавени обяви.

как да си направя малък компресор от стар хладилник ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: как да си направя малък компресор от стар хладилник ?

По празниците ще доработя леко един такъв инвертор и ще пробвам !
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

Коментар

Имам 200W инвертер (купен от ибея за 13 лв, за помпата на парното) и такъв компресор мога да пробвам, предполагам може да се подпомогне пусковия момент, чрез изпускане на налягането между клапана и компресора. За да не тръгва компресова под налягане.

Коментар

Здравейте колеги да раздвижа малко темата . Днеска навързах всичко и пуснах да тествам дали двата хладилни компресора ще надуят бутилката. За пуск на компресорите използвах техните си релета единия кабел от захранващия кабел отива директно в компресора другия влиза в релето на позиция 3 , а на позиция 1 и две са свързани пусковата и работната намотки. Първия проблем който беше е , че двата компресора стартираха работеха 8-10 секунди и спираха. Замерих какво става на релето и се оказа , че на 10-тата секунда вместо да спре напрежението само на стартовата намотка спира напрежението и на двете намотки. Пуснах директен кабел на работната намотка и с релето управлявах само пусковата. Получи се при отворена бутилка двата компресора си работеха без проблем около 15-20 минути не бяха загрели нищо. Спрях ги да почината за половин час затворих изхода на бутилката и ги пуснах да работят. Стартираха си нормално за 3-4 минути надуха 1.2 бара в бутилката при което от тръбичката от където засмуква въздух единия компресор издуха нещо като масло и фреон и двата компресора спряха. Замерих ги едната намотка и на двата компресора има съпротивление ( единия 12 Ома другия 14.3 Ома ) на другата намотка нямат никакво съпротивление , а забравих да премеря дали има някакво съпротивление между краищата на двете намотки. Някакви идеи защо се получи така и какво да променя , защото имам още един компресор но не ми се иска да изгоря и него. Да добавя че на изходите на компресорите имаше свързани възвратни клапани и след тях е бутилката за въздух.

Коментар

Как правиш връзка на двата компресора? Няма логика ако двата работят отделно да спрат и двата след като само единия е изплюл маслото. Фреон отдавна няма в тях, нали знаеш че той се изпарява при отваряне на компресора (на тръбичките де)
          Еднакви ли са компресорите?
          Ако са вързани двата към една бутилка да не се окаже, че единия през бутилката е върнал налягане в другия и той за това е изплюл маслото.
          Ползвай клапан който да събира маслото и да го връща в компресора (забравих как се казваше)
          I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

Коментар

Такъв клапан не можах да намеря инацхе и двата компресора надуват бутилката през два различни входа , като на входовете сам монтирал възвратни клапани. Защото ми обясниха, че ако няма клапани няма да могат да стартират компресорите след като са надули бутилката веднъж и щели единия да надува другия. Основния ми въпрос е дали правилно съм свърза ел. частта . Да не би там да съм объркал нещо с това пускане на директен кабел до работната намотка.

Коментар

Пусково-защитното реле следи тока на работната намотка и изключва при авария. Освен това напрежение на пусковата се подава около секунда-две, докато развърти, след това само произвежда топлина.

Коментар

Някъде по трасето е хубаво да се смени оригиналното масло с такова пригодено за работа в среда със съдържание на кислород...
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                  Пусково-защитното реле следи тока на работната намотка и изключва при авария. Освен това напрежение на пусковата се подава около секунда-две, докато развърти, след това само произвежда топлина.

съдейки това съм имал проблем с компресорите (ама и все пак са си стояли 5 години на двора ) защото пи пускането на компресорите на празен ход работеха по 10-тина секунди и спираха и аз пуснах директни кабели до средната точка на двете намотки и края на работната. По този начин само пусковата се управляваше от релето. Да разбирам ли , че със оригиналното реле като оставя компресорите трябва двете намотки да са през релето а средната точка директно?

Коментар

Някой може ли да ми надраска набързо една схема как трябва да бъде захранен хладилния компресор използвайки оригиналното реле от хладилника.?

Коментар

Заповядай!Това R1 не го гледай.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:att-45eec90f3c790ele1.gif
Прегледи:1
Размер:5.0 КБ
ID:5461503

Коментар

Благодаря за схемата при мен защита К1 не бях ползва. Сега събота ще сваля още един компресор от работещ хладилник на един приятел който си купи нов. Този път освен компресора и релето ще сваля и тази защита . Дано не изгори пак но неделя ще стане ясно.
                        Последно редактирано от bascho; 15-03-13, 16:57.

Коментар

За съжаление времето не даде възможност да пробвам с новия компресор , но пък ми дава възможност да направя едно питане за да избегна грешки при свързването. Компресора е от следния хладилник .

Име:2013-03-17-172.jpg
Размер:46.1 КБ
ID:5462320
                          Като освен компресора свалих стартерното реле и една клема. Притеснява ме , че основния кабел който идва от контакта влиза в клемата, от там излизат два снопа кабели ( първия сноп от 4 кабела със син, кафяв, черен и жълт/зеленцвят ; и втория сноп от два бели кабела ) , които не знам за какво служат . Ето малко снимки и набързо надрасках една схемичка на пейнта със цветовете на кабелите и кое къде отива .

Име:2013-03-18-173.jpg
Размер:69.2 КБ
ID:5462321Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2013-03-18-175.jpg
Размер:97.0 КБ
ID:5462322Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2013-03-18-176.jpg
Размер:65.2 КБ
ID:5462323Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2013-03-18-177.jpg
Размер:82.2 КБ
ID:5462324Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2013-03-18-178.jpg
Размер:51.9 КБ
ID:5462325Натиснете снимката за да я уголемите

Име:shema.jpg
Размер:50.8 КБ
ID:5462326

Въпроса ми е мога ли да използвам някой кабели от двата снопа да командвам пускането и спирането на компресора (за целта ще използвам клапан за налягане с два извода. При налягане под 6bar дава връзка между двете клеми, при налягане 8bar прекъсва контакта ) . Ако не мога да използвам тези два снопа мога ли да ги махна и просто да прекарам фазата през клапана ? Приемам всякакви съвети .

Коментар

Тези двата белите трябва да са за лампата,или нагревател някакъв,па може и за двете.Ама нещо не е така схемата както си я нарисувал.Като цяло:единия ти кабел примерно фазата отива на клемореда,оттам минава през термостата и след това към пусковото реле на компресора.Другия ,нулата,съответно си отива директно на компресора.

Коментар

A да,нулта минава през кутийката на релето,щото там е набутана и защитата.Погледни схемата по-горе.
                              Под клапан за налягане ако имаш предвид пресостат,да ще стане.

Коментар

Да съживя малко темата,заех се да си направя компресор за жилището в града,понеже колелата станаха вече 4 бр. и всяко се помпи и става 1 час подготовка с крачната помпа,та компресора от стария хладилник влезе в боя,обаче вдигна 1.5 бара и толкоз....кореселин наливах ,нищо.Повече от 2 бара не вдига,неще и неще ,а мислих да си вакумирам 2 климатика с него също.Днес реших да му видя сметката !

Име:IMG_20130728_162353.jpg
Размер:182.5 КБ
ID:5505950Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20130728_131721.jpg
Размер:168.5 КБ
ID:5505947Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20130728_131740.jpg
Размер:163.1 КБ
ID:5505949

Разглобих му главата с четирите болта и там на пластините имаше много нагар,изчистих го обаче повече от 2 бара пак неискаше да вдигне,разглобявай ,сглобявай,пак неще.....

Име:IMG_20130728_134106.jpg
Размер:165.1 КБ
ID:5505955Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20130728_134059.jpg
Размер:158.8 КБ
ID:5505956

След размисъл установих че съм намерил само клапана който затваря при нагнетяване а клапана който отваря при засмукване не го виждам,рових рових и го намерих,една пластина зад клапанчето се беше огънала с около 4-5 мм. ударих я с ключа и сглобих за проба и еврика.....

Име:IMG_20130728_162344.jpg
Размер:113.2 КБ
ID:5505970

Гадът взе че за 5-6 сек. подмина 12 бара и ми пръсна мъркуча с манометъра !
                                Дотук отлично ,обаче много хубаво не е на хубаво.....буталото взе че заклини !
                                Свалих буталото и мотовилката ,лагера добре няма задиране,със свалена глава няма проблем,установих че буталото удря в главата поради това че гарнитурата която изджегъртах беше дебела и явно е давала необходимото разстояние до главата,мислих мислих и замалко да ударя една фреза на челото на буталото,добре че не направих тая простотия.Търсих килингерит или както се пиши и не намерих толкова голямо парче,рових в гаража и единственото за което се сетих беше капачка от буркан,изрязах ударих отворите с дзамба намазах със силикон и пак проба !

Име:IMG_20130728_171122.jpg
Размер:157.5 КБ
ID:5505972

Тоя път всичко изглежда да е наред !

Сложих му капака и ударих един шеф !

Име:IMG_20130728_183333.jpg
Размер:120.7 КБ
ID:5505973

Сложих му бърза връзка и манометър за помпене на гуми,вдига без проблем 5-6 бара ,дебита му е малък но за колелата стига до 4-5 бара става без проблем,имам две бутилки от фреон и скоро ще станат буферен съд !Това е за сега !

апропо....Компресора се пълни като през входа,там където смучи се подаде маслото,аз му сложих шлаух и го топвам в бутилката и за 5-10 сек. изсмуква всичко от бутилката ,налях си му оригиналното масло и добавих малко м10Д щото такова имам без пари в гаража !

В гаража имам един климатик на точно 13 месеца от чисто нов с заклинил компресор,та ако ми остане време ще го разглобя и него да видим какво има вътре !
                                Последно редактирано от Roninn; 28-07-13, 22:59.
                                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                                Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                                Анатолий Пейчинов o8875о9815
                                https://dvrbg.com/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X