Обява

Свий
Няма добавени обяви.

как да си направя малък компресор от стар хладилник ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: как да си направя малък компресор от стар хладилник ?

Купи си пресостат. В него си е вградено и стартово копче и клапан и...... струва 20-30 лв. А без тези неща си е гадно.
    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Колега тоя компресор е около 120 вата.Така като го гледам е от дърт Мраз 150 или 200.И един ще ти свърши работа,само че ще надува повече време.Ако е изправен трябва да вдига над 16бара.Както е казал колегата има пускова и работа намотка.Тая черната кутийка е пусковото реле,което включва пусковата намотка до развъртане на компресора(токово реле).ИМА ЗНАЧЕНИЕ КАК СТОЙ РЕЛЕТО,разгледай го.Трябва да пише на него-нагоре,верх или стрелка да има .

Коментар

По снимките не мога да кажа точно по цветове,но като цяло трябва да се получи следото:едиия край ,нулата примерно отива директно на компресора а другия(фазата) на релето.

Коментар

Проблема го реших оказа се , че релето не работи като хората . Измерих съпротивлението на намотките 38.8 ома на едната и 11.3 ома на другата. По пътя на логиката стартовата намотка трябва да държи на по висок ток следователно малко намотки с по дебела жица от там по ниско съпротивление. Подадох непрекъснато захранване на работната , включих в контакта и само чукнах за секунда пусковата намотка до фазата. Компресора си сработи както трябва . Работи много тихичко, без вибрации и шумове. Първите 10-тина секунди пръскаше масло след което спря. Ще търся някакъв маслен филтър с контейнер за да мога да си ползвам маслото многократно . Утре ще монтирам компресора на бутилката и ще окабеля всичко. През седмицата ще видя за някой пресостат , маслен и воден филтър ( къде бихте ми предложили да търся, че идея си нямам . Предполагам , че ще ги има по големите магазини ама ще са скъпи ) . И не разбрах мога ли да използвам възвратния клапан , който имам от дизела .

Коментар

Не ти трябва възвратния клапан от дизела /не че го знам какъв е/. В пресостата трябва да има и възвратен клапан и разтоварващ вентил. Или поне е хубаво да вземеш такъв. Имаше в района на кино Аура в една от преките специализиран магазин за пневматика. Там обаче цените са си като на всякъде. Така че - където го намериш. Маслото което ще уловиш на изхода вече не е масло а по скоро боза , щото се омесва с атмосферна влага и боклуци. Кво му се плашиш на маслото? Те ще са някакви 50 мл. на година сигурно.
            0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Не ме плаши да доливам масло. Просто ме е страх да не оставя компресора без масло и да го съсипя . Иначе за многократното ползване май наистина няма смисъл , но ще е хубаво да знам колко е хвърлил компресора за да му долея пък и ако реша да пръсна някой калник на мотора да не съсипя боята

Коментар

Аз си гледам изтръгнатия с 300 зора (клеясали гайки), и прекрасно работещия компресор. Гледам си го и се чудя с какво да си помпя гумите. Видимо хвърля масло, явно само аз имам тоя проблем. Не ми пука ако ще да задере, но малко масълце в гумите водят до магазин - пари - инструменти(или гумаджийница) - пак на стартова ситуация. И пак няма компресор.
                п.с. Като тоя на снимката е, от Мраз.
                Последно редактирано от Rabin; 25-11-12, 10:55.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                  Аз си гледам изтръгнатия с 300 зора (клеясали гайки), и прекрасно работещия компресор. Гледам си го и се чудя с какво да си помпя гумите. Видимо хвърля масло, явно само аз имам тоя проблем. Не ми пука ако ще да задере, но малко масълце в гумите водят до магазин - пари - инструменти(или гумаджийница) - пак на стартова ситуация. И пак няма компресор.
                  Добре де.като не щеш да му купиш обезмаслител закачи някъде по маркуча един стар горивен филтър. От тези за инжекцион. - та да устиска на налягането. Иначе обезмаслители има. Най-ефтинките са по 3-4лв.
                  0888932647

Коментар

Ама аз не че неща, просто не разбрах какво е това. И нещо не ми се вярва да свърши работа, след като тия компресори са проектирани маслото да се връща през смукателната тръба. Т.е. тоя обезмаслител връща ли маслото оттам?
                    Доколкото разбрах маслото е към 300 грама, и за капак е нужно на моторчето. Какво като сложиш филтър?

Коментар

Здрасти,пробвах да използвам компресора на стария ми хладилник ,който си бачкаше до момента в който се проби серпентината.Изкарах го и го пробвах,но ми направи впечатление че не надува достатъчно,затапвам го с пръст и така го държа колкото време е нужно,на големия компресор в гаража ,няма как на 8 Атм да го запуша с такава лекота....Закачих му една бутилка за проба,смуква я и я раздува ,та се чудя нормално ли надува и смуче....По скоро искам да го ползвам да вакумирам два климатика за вкъщи !
                      Вакум !

Налягане !
                      Последно редактирано от Roninn; 25-11-12, 12:04.
                      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                      Анатолий Пейчинов o8875о9815
                      https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                        Ама аз не че неща, просто не разбрах какво е това. И нещо не ми се вярва да свърши работа, след като тия компресори са проектирани маслото да се връща през смукателната тръба. Т.е. тоя обезмаслител връща ли маслото оттам?
                        Доколкото разбрах маслото е към 300 грама, и за капак е нужно на моторчето. Какво като сложиш филтър?
                        Като сложиш филтър можеш да си надуваш гумите и да си рахат като боядисваш дребни и неотговорни детайли. А колкото събере филтъра - приблизително толкова добавяш ново през смучещата тръбичка с една спринцовка. Не му се кахъри толкова. Сега хвърля масло щото си го накланял и клюмчал. После няма да има толкова ако си седи на едно място и не го клатиш. Вътре има коляново мотовилков механизъм и бутало. Тях ги маже това масло и си седи на дъното и буталото рядко го увлича със себе си. Абе все едно говорим за ДВГ.

Ронин. Много е вероятно да е попрегрял компресора преди да го спреш и сега да има печено масло по клапанчетата. От там изпуска и не ще да качи налягане. Ако е така може да си се освести сам, можеш да му помогнеш с някаква гад за разкисване на нагари /за автомобилни масла има такива/. Или пък внимателно с флекса отваряш яйцето по заварката и ....чоплиш. Ако решиш да отваряш - пили само заварката. После се отваря като Киндер сюрприз. Ама с чука.
                        Последно редактирано от Жоро Нешев; 25-11-12, 13:43.
                        0888932647

Коментар

Има ли вариянт като го отворя ако освен клапанчетата примерно сегмент да е износен да намеря части за смяна !
                          Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                          Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                          Анатолий Пейчинов o8875о9815
                          https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                            Има ли вариянт като го отворя ако освен клапанчетата примерно сегмент да е износен да намеря части за смяна !
                            По-вероятно е да се е прецакало клапанчето. То представлява пластинка от пружинна стомана. Седи си там и затваря дупките за всмукване и издухване. Изрязвал съм такава от шпакла за китване. За късмет има различни дебелини и става. Виж бутала сегменти и такива неща от там нататък .... само с поръчка по размери и си губи смисъла да се влагат пари.
                            0888932647

Коментар

Май беше писано за тези компресори някъде. Този от снимката е руски и е около 100w. Релето към него-също. То трябва да стои вертикално(има си захващане на долната страна) Служи за пуск на ел-мотора за 1-5 секунди, след което работният ток пада рязко и котвата изключва пусковата намотка от тежестта си. Двете намотки се различават по омажа си и са там някъде-около 15 и 30 ома. Местата на изводите на корпуса на руските и "западните" обиновенно са разменени, затова се мерят преди пуск. Има зависимост между мощността на компресора и пусковия ток на релето(обикновенно е записано отгоре. Понасят малък толеранс-около 0,2А. Компресора не е измислен за отворена инсталация, въпреки което има приложение за каквото се сетите. Прави перфектен вакуум и е подходящ за обезвъздушаване на климатици и др. Трябва да се знае, че системата върти масло заедно с фреона и то уплътнява буталото, което е без сегменти. То е същото, като това в картера и е около 300-400 мл(не е жизнено важно количеството). Роторът е вертикален и оста на завършва с шнек потопен в картера и така качва и смазва. На изхода прави голямо налягане(мерил съм до 30атм. но толкова мереше манометъра) Принципно винаги изхвърля масло. Това се решева с бутилка и утайник. За всякакво приложение с бутилка е задължителен пресостат. Последно и немаловажно-компресора не може да тръгне сам, ако отзад е подпрян с налягане. За има добра работа трябва да се подава периодически масло на входа.
                              Дерзайте младежи!

Коментар

А, ако някой иска да си ремонтира такъв...става лесно: Реже се капака с шлайф, или по-добре на струг(ако е кръгъл, де), има клапанна кутия, която се разглобява и се стига до клапаните. Както казва Нешев, те са стоманени пластини, но досега не съм видял износени, обикновенно има нагар по тях той се чисти лесно. Има една особеност при сглобяването- трябва да се центрира много точно хлабината ротор/статор. Прави се с няколко еднакви пластини преди стягане, инъче не тръгва, или вдига голям ток. Те са подобни на тези от луфтомерите. Може да работи и без капак, но ако ще изпълнява хладилни цели иска заварка-обикновен електрожен, или аргон. СО-то не прави херметична заварка.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X