Здравейте,предвид сезона и ниските температури прибягваме до тези устройства,в нета има куп схеми ,особенно в руските форуми,но ми се иска всеки който е правил нещо по въпроса да сподели опит.До скоро ползвах едно зарядно самоделка с ръчно навиван траф който отдава около 15А на 18 волта без проблем в продължение на денонощие ,използвах един тиристор ,и го запушвах и отпушвах с един ценер на 12 волта и преди него един диод,така използвах само единия полупериод и ефекта беше бързо зарядно ,обаче всеки път когато го включа на друг акумолатор ,стойностите на максимално напрежение стават други...след безброй опити и експерименти ,успях да си направя дупка на акумолатор отгоре от халогенната лампа която използвах за товар...
Завчера ми потрябва отново зарядното и този път реших да направя нещо по сериозно по въпроса и така добавих един 40А грец на изхода ,смених ценера с 15 Волтов и нещата се получиха.....
Схемата е подобна и проста.....

Тиристора при мен е КТ704 15 Ампера изхода на трафа минава през 0.5 ома съпротивление около 300 вата може би,монтирани на сериозен радиатор,между другото греят страшно,кутията е от стар стабилизатор за телевизор от старите
При първоначално закачване на акумолатора напрежението е 14.8 волта

Тока е към 4А или малко повече,понеже загубите по кабелите на мултицета са доста ...

При едно от замерванията напрежението стигна 15 Волта но това измерване не беше коректно поради експеримента в действие !

В крайна сметка след престой и наблюдение от моя страна оставих една нощ на заряд 100Аh акумолатор почти нов и на сутринта напрежението беше точно 14.4 волта и ток около 0.5 Ампера.
Пробвах го на 40Аh акумолатор резултата беше 14.4 Волта тока 0.6 0.7А....
За сега мисля че това е с доработките ....

Нека всеки който е правил успешно работещи зарядни за оловни акумолатори да се включи с схеми и оценка на работата им !

Завчера ми потрябва отново зарядното и този път реших да направя нещо по сериозно по въпроса и така добавих един 40А грец на изхода ,смених ценера с 15 Волтов и нещата се получиха.....
Схемата е подобна и проста.....
Тиристора при мен е КТ704 15 Ампера изхода на трафа минава през 0.5 ома съпротивление около 300 вата може би,монтирани на сериозен радиатор,между другото греят страшно,кутията е от стар стабилизатор за телевизор от старите
При първоначално закачване на акумолатора напрежението е 14.8 волта
Тока е към 4А или малко повече,понеже загубите по кабелите на мултицета са доста ...
При едно от замерванията напрежението стигна 15 Волта но това измерване не беше коректно поради експеримента в действие !
В крайна сметка след престой и наблюдение от моя страна оставих една нощ на заряд 100Аh акумолатор почти нов и на сутринта напрежението беше точно 14.4 волта и ток около 0.5 Ампера.
Пробвах го на 40Аh акумолатор резултата беше 14.4 Волта тока 0.6 0.7А....
За сега мисля че това е с доработките ....
Нека всеки който е правил успешно работещи зарядни за оловни акумолатори да се включи с схеми и оценка на работата им !
Коментар