Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Moже ли изправен тиристорен регулатор да причини пожар само през индукция?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Moже ли изправен тиристорен регулатор да причини пожар само през индукция?

Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
    ...и искрите от ъглошлаифа? Все съм си мислел че са от прекалено високата температура ,само.
    При искрите от ъглошлайфа ги има и двата ефекта, затова те светят, дробят се и изобщо се държат различно при различните сплави. Виж в съседния, металургичния раздел.

Ами в хлорна среда как става номера? Кислорода и хлора не са близко в периодичната таблица.
    Значи скоро не си гледал периодична таблица. Окислението не е само с кислород, хлорът за повечето цели е по-добър окислител.

Има едно безобразно тъпо предаване по дискавъри " Brainiak" ,там единственото което ми грабва вниманието е как топят всевъзможни неща с "термит". Доколкото разбрах е алуминний на прах +железен окис. Доста впечатляващо!
    Е, желязото дава своя кислород на алуминия.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Окислението не е само с кислород, хлорът за повечето цели е по-добър окислител.
      Май някой е пропуснал този урок.

И какво е това окисление без участие на кислороден атом?
      LZ5ZI qth HASKOVO
      Pajero II GLS 3000 V6

Коментар

Ще задълбаем много вече извън темата, но в химията, както и във всяко друго познание, има модели, които обобщават разни явления. В частност, окисление е всеки процес, при който даден атом се разделя с част от електроните си - частично или напълно. Кислородът е един от най-активните събирачи на чужди електрони, затова и процесът носи това име. Но далеч не е единствен, а в някои случаи може и той самият да се окисли. Така например се получават оксидите на хлора и флуора. За да се тълкува един процес в понятията окисление (и обратното - редукция) трябва да се въведе понятието "степен на окисление" (това за даден атом), а за да се въведе степента на окисление, трябва да се въведе "електроотрицателността". Което е малко безсмислен труд, защото окислително-редукционната страна на процеса не е винаги от значение.

Коментар

Да считам ли тогава, че 2Fe + 3CL2 = 2FeCL3 е окис на хлора.
          LZ5ZI qth HASKOVO
          Pajero II GLS 3000 V6

Коментар

Окис или оксид е вещество, което съдържа кислород, по определение. А окислението е процес.

Това, което си написал, е процес на окисление на желязото от хлора. Кислород няма никъде в схемата, но процесът си е окисление, от гледна точка на желязото. Желязото отдава електрони на хлора.

Коментар

Вярно, че така беше!
              Окисление <-> Редукция

Май съм позабравил някои работи.
              LZ5ZI qth HASKOVO
              Pajero II GLS 3000 V6

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                Нали целим експеримент за проверка дали полето ще подпали нещо? Именно високите честоти ми трябват, търся хармоници на десетки, ако не и стотици килохерци. Дори ферит не знам дали няма да развали нещата. Със силициева ламарина - абсурд, тя работи в много ниски честоти.
                Ако търсиш вариант на филтър: Варианта който използвахме на времето беше с две бобини от по 30 нав проводник със сечение според товара с въздушна или пластмасова сърцевина и 250/450nF по средата към нулата, "Т" образен филтър. Но понякога се налагаше и филтрация на нулевия проводник с двойно т.
                Ако съм те разбрал правилно искаш да използваш бобината за да тикнеш нещо запалимо в нея, няма нищо да се получи и за да съм сигурен в твърдението си току що тикнах около полвин кубик Диетилов етер в една чинийка в микровълновата, ами не се запали и никога няма да се запали нищо без подаване на външен импулс - искра. А това с микровълнова и силно запалими течности си е много опасно защото течноста се изпарява интензивно и създава изкючително взривоопасна смес та най малката искричка породена в обема може да я детонира.

Ясене,
                Така приятно обясняваш химията
                Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

Много неща са възможни колега, например ако оставиш газова бутилка на слънце - тя вероятно при определени условия ще гръмне ... затова газовите бутилки са доста здрави, така е с регулатора Вместо да го правиш си земи един на Сименс транзисторен инвертор и ако се запали съди Сименс ... или пък си сложи един датчик за дим над устройството + една елементарна пръскалка с ампула и ако се запали ще го изгаси ... изобщо към една тема има много различно подходи ... ако така лесно се палеха тиристорно / симисторните регулатори досега щяха да са изгорели половината заводи
                  Представи си какъв прах е в един азотно-торов завод и колко мощни бъркалки се управляват тиристорно ... най-малките двигатели са 3 КВата ... а там с тия азотни съединения си е направо бомба

Само си представи PWM регулаторите какви хармоници правят - трябва да ги забранят със Закон
                  Тиристорния регулатор е със сравнително естествена характеристика.

Ако искаш да не загрява му сложи подходящи радиатори , ако искаш да не излъчва - затвори го във Фарадев кафез т.е. метална заземена (занулена) клетка. Специално по темата за лампите с нажежаема жичка има специални филтри и сърдж-протектори които се слагат ... но там причините са по-скоро други

Успех
                  Последно редактирано от majmuncho; 19-10-11, 14:17. Причина: липсващи букви

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                  X