Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Moже ли изправен тиристорен регулатор да причини пожар само през индукция?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Moже ли изправен тиристорен регулатор да причини пожар само през индукция?

Първоначално публикуван от old111 Преглед на мнение
    ...
    Ако имаш представа как гори металната вълна и как се пали само от идея етера ще разбереш какво имам предвид.
    ...
    Не разбрах палил ли си етер или не.

Коментар

Нито веднъж а е излято по управлението поне 10, 15 литра етер.
      Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

Кажи и за металните стружки, може от тази трънка да излезе заека. Мисля да поекспериментирам, в момента се чудя как да навия бобина, която носи 30 ампера.

Коментар

Оппа не са метални а железни и не са стружки а домакинската вълна която се продава за миене на силно замърсени съдове. Та вземи малко вълна и драсни на късо в нея с някакъв източник на ток ще видиш как се пали и гори дори и след като си преустановил подаването на енергия. А ако нишките в нея са с достатъчно малко сечение и са от чисто желязо може да се запали и без подаване на външна енергия, или с минимална която може да се индуктира от всичко около нас. Същото може да се направи и с чист железен прах, не знам дали си виждал как изсипан в въздуха се самозапалва много ефектно.
          Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
            в момента се чудя как да навия бобина, която носи 30 ампера.
            Какво има за чудене? Като я навиеш от проводник с подходящо сечение, например над 3 кв.мм.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
              Какво има за чудене? Като я навиеш от проводник с подходящо сечение, например над 3 кв.мм.
              Не ми е за пръв път да се занимавам с такива глупости. Един магнитопровод може да усили полето хиляди пъти. Но в случая търсим високочестотна съставна. Или ферит, или без сърцевина, но с повечко намотки. Не ми се купува топче кабел само заради едната простотия.
              Същото може да се направи и с чист железен прах, не знам дали си виждал как изсипан в въздуха се самозапалва много ефектно.
              И това със самозапалването на железния прах във въздуха не мога да го проумея.

Коментар

Дроселът трябва да е на сърцевина. Магнитопроводът трябва да е достатъчно голям за да не се насища. За мрежова честота е хубаво да е от "силициева ламарина" (магнитопровод от стар трансформатор). Сечението на проводника трябва да е достатъчно за да няма големи загуби в дросела и да загрява поносимо. Съвсем "на око", за ефективно филтриране трябва да се "целиш" към единици милихенри.
                Виж в "нета" за някакъв калкулатор за изчисляване на дросели за 50Hz. След дросела - подходящ кондензатор. Успоредно на триака - RC група за ограничаване на скоростта на нарастване на напрежението.
                Така без конкретна схема е много ала-бала цялата работа...
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                  И това със самозапалването на железния прах във въздуха не мога да го проумея.
                  Джокерът е мащабният фактор, съотношението повърхност/обем. Иначе, работи и без да го проумяваш - във всяка запалка. Там не е желязо, но фокусът е същия, просто се ползва метал, който по-лесно се стърже на толкова дребни частички.

Коментар

А горенето следствие на окисляването ли е?
                    Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

то, горенето, почти винаги си е окисляване.

Желязото се окислява на въздуха, но го прави само по повърхността. Нормално, това става бавно, защото желязото е твърдо и бавно пуска кислорода навътре при нормална температура. На това му викат корозия. Ако имаме много малко парче, неговата повърхност става много голяма спрямо обема, затова окислението му протича със скорост, достатъчна да нагрее малкия обем на прашинката и така да самоускори процеса. Това става толкова бързо, че частичката се нагрява до светене.

Коментар

...и искрите от ъглошлаифа? Все съм си мислел че са от прекалено високата температура ,само.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          то, горенето, почти винаги си е окисляване.
                          Ами в хлорна среда как става номера? Кислорода и хлора не са близко в периодичната таблица.

Коментар

Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
                            ...и искрите от ъглошлаифа? Все съм си мислел че са от прекалено високата температура ,само.
                            Те СА от прекалено високата температура. Просто нагряти частички метал. Самото нагряване предизвиква и по-бързо окисление, но това е вторичен ефект, който води до допълнително повишаване на температурата. Искри би имало и в некислородна среда, стига триенето между диска и частичката да е достатъчно за да я нагрее до светене. В еднакви други условия обаче евентуално искрите ще са по-червени, ако липсва окислението.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Има едно безобразно тъпо предаване по дискавъри " Brainiak" ,там единственото което ми грабва вниманието е как топят всевъзможни неща с "термит". Доколкото разбрах е алуминний на прах +железен окис. Доста впечатляващо!

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                                Дроселът трябва да е на сърцевина. Магнитопроводът трябва да е достатъчно голям за да не се насища. За мрежова честота е хубаво да е от "силициева ламарина" (магнитопровод от стар трансформатор). Сечението на проводника трябва да е достатъчно за да няма големи загуби в дросела и да загрява поносимо. Съвсем "на око", за ефективно филтриране трябва да се "целиш" към единици милихенри.
                                Виж в "нета" за някакъв калкулатор за изчисляване на дросели за 50Hz. След дросела - подходящ кондензатор. Успоредно на триака - RC група за ограничаване на скоростта на нарастване на напрежението.
                                Така без конкретна схема е много ала-бала цялата работа...
                                Нали целим експеримент за проверка дали полето ще подпали нещо? Именно високите честоти ми трябват, търся хармоници на десетки, ако не и стотици килохерци. Дори ферит не знам дали няма да развали нещата. Със силициева ламарина - абсурд, тя работи в много ниски честоти.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X