Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Moже ли изправен тиристорен регулатор да причини пожар само през индукция?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Moже ли изправен тиристорен регулатор да причини пожар само през индукция?

Тия дни съм си намислил да регулирам единия нагревател на проточен бойлер със симетричен тиристор. 3 и нещо киловата е товарът. Регулаторът носи до 9.
    Но ... колкото и шантаво за звучи - демонстрираха как напоен с ацетон памук се пали спонтанно около кабела към тиристорното. Беше някакъв филм за Бурж Дубай, и колко опасно било да си регулират плавно полилеите с нажежаема жичка. Показаха и осцилограма - баш си беше фазово управление. Гасели хармониците с кондензатор.
    По добре излагация сега, отколкото беля после. Отдавам вероятния ефект на енергията от висшите хармоници. И поемането и от запалимото вещество, подобно на ефекта в микровълновата фурна. Прах около жицата има повече от достатъчно, гори като барут.
    Някой сблъсквал ли се е с този проблем?
    Последно редактирано от Rabin; 18-04-11, 19:23.

От: Moже ли изправен тиристорен регулатор да причини пожар само през индукция?

Твоя въпрос само го гледаме десет дена и никой не смее да ти отговори От опит ще споделя - имам 500-амперов тиристорен фазов регулатор с два тиристора, а не с триак, но не съм успял да запаля нищо с него, освен електроди, защото регулирах с него и мощен електрожен. Което не е правилно, защото товарът си е индуктивен; но съм си играл и с доста мощни активни товари (нагреватели) и нищо такова не съм забелязал.

Коментар

Абе, те на кино и други работи демонстрират, ама то затова си е кино.

Коментар

Така де, ако може по индуктивен път да се запали ацетон, то значи не трябва да се смеете и на магнетизаторите за гориво.

Коментар

Всъщност, може, но не и с тиристорен регулатор на мощност. В микровълновата печка, от друга страна, ...

Коментар

Правилният подход е хармониците да се филтрират с LC филтър. Лошото е, че за тая мощност дроселът ще е бая големичък.
            Има по-интелигентен начин за регулиране на мощността на нагревателните уреди. За да няма смущения, комутацията се извършва при преход на напрежението през 0 (zero crossing). Самото регулиране се прави като се подава напрежение Х периода, а Y не се подава. Променяйки двата параметъра, може да се постигне доста приличен резултат. Няма смущения, няма хармоници, бяла работа. Е, регулаторът вече няма да е потенциометър, кондензатор, динистор и триак...
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Правилният подход е хармониците да се филтрират с LC филтър. Лошото е, че за тая мощност дроселът ще е бая големичък.
              Има по-интелигентен начин за регулиране на мощността на нагревателните уреди. За да няма смущения, комутацията се извършва при преход на напрежението през 0 (zero crossing). Самото регулиране се прави като се подава напрежение Х периода, а Y не се подава. Променяйки двата параметъра, може да се постигне доста приличен резултат. Няма смущения, няма хармоници, бяла работа. Е, регулаторът вече няма да е потенциометър, кондензатор, динистор и триак...
              Тая схема е рязко противопоказна на индуктивни товари, хармониците са не много малко по-малко, а получаваш и досадни пулсации в мощността с ниска честота.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Тая схема е рязко противопоказна на индуктивни товари, хармониците са не много малко по-малко, а получаваш и досадни пулсации в мощността с ниска честота.
                Майтапиш се, нали?... По-горе съм писал, че става въпрос за нагревателни уреди...

Като се замисля, по-правилно е, мощността да се регулира на полупериоди, да им се изкривят електромерите ония айдуци...

И коментаторите...

Коментар

Аз не мога да разбера само едно .....???
                  От къде, ще намериш парцали напоени с ацетон ... покрай бойлера, или регулатора?
                  Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                    Майтапиш се, нали?... По-горе съм писал, че става въпрос за нагревателни уреди...

Като се замисля, по-правилно е, мощността да се регулира на полупериоди, да им се изкривят електромерите ония айдуци...
                    Виж сега. Имам някаква бормашина с тиристор. Като я подкарам, заедно с нея ръмжи и UPS-а, защото има траф и си му смачкал напрежението асиметрично.

Сега си помисли как ще се държат много неща, ако имаш редуващи се периоди +/- 5 волта.

А електромерите не ги мисли. Винаги ще ти намотаят с лихвите.

Коментар

Виж сега. Имам някаква бормашина с тиристор. Като я подкарам, заедно с нея ръмжи и UPS-а, защото има траф и си му смачкал напрежението асиметрично.

Сега си помисли как ще се държат много неща, ако имаш редуващи се периоди +/- 5 волта.

А електромерите не ги мисли. Винаги ще ти намотаят с лихвите.
                      Не съм уточнявал изрично, но явно ще трябва. Предположих че се подразбира.

Регулирането е на периоди на мрежовото напрежение - 10 периода има ток, 5 периода няма, примерно. Може времената да са различни в зависимост от инертността на уреда.
                      Решението не е някаква новост, не съм си го измислил в момента и е нещо което се използва от доста време. И ютията ти работи на сходен принцип, само времената са други и няма контрол цикълът да е точно на период на мрежата и да "пали тока" при преход през 0...

И коментаторите...

Коментар

Знам за ютията, но тя все пак не работи с времена 10 периода.

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                          Аз не мога да разбера само едно .....???
                          От къде, ще намериш парцали напоени с ацетон ... покрай бойлера, или регулатора?
                          Просто искам да съм наясно с този проблем, ако го има. Споменаха, че можело да причини пожар при съвсем нормална инсталация и полилей за товар. Което са 400 вата максимум, пък аз искам да клюцам 3 200.
                          И се фиксвало с кондензатор. Ама къде и колко? Филтър при такива мощности си е сериозна работа.
                          Признавам си, че и на мен ми се види абсурд това нещо, но при такива сериозни потенциални проблеми... няма как да не се замисля. Рязък скок при комутиране на 3 киловата мощност, 100 пъти в секунда - може наистина да индуктира сериозна енергия. Дори при дрелките има вграден дросел.
                          Другия проточен бойлер си го цъкам с реленце и електронен терморегулатор, ама са си 40 лева, и разправия с монтиране на датчик. Който пък не е пригоден за това.
                          Последно редактирано от Rabin; 29-04-11, 09:37.

Коментар

Знам за ютията, но тя все пак не работи с времена 10 периода.
                            Не работи не за друго, а защото има евростандарт за това. Мисля беше не по-малко от 10 секунди между включване и изключване. Това за уреди с над някаква си мощност. При малките, включително бормашината, може всичко.

А ето ти и още - пуска се по цял период, а не полупериод. Така проблемите с трафовете отпадат, колкото и да ти е калпава инсталацията. А всъщност, аз никога не съм имал проблем с каквото и да е вкъщи, независимо какви извращения съм правил и какви уреди съм ползвал, включая въпросната бормашина с фазов контрол. Даже с няколко екземпляра, с различни мощности. То е като PWM, но пускаш или не, по цял период. Не е фазова регулация. За нагревателни уреди, включая полилеи, си е идеален метод, при това не виждам откъде ще дойдат хармоници при него, при положение че включваш и изключваш при напрежение 0.

@Rabin: Ако с тоя метод запалиш нещо, патентовай го. Току виж утре някой се сетил да го използва за нещо полезно.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              не виждам откъде ще дойдат хармоници при него, при положение че включваш и изключваш при напрежение 0.
                              Айде пак да се върнем на фурие-анализа, може ли? Получаваш не само хармоници, но и размиване на основната честота. Разбира се, по-малко, отколкото при фазовото регулиране, но не много.

Полилея, ако го превключваш на цели периоди, ще мига видимо. Ако пропускаш по 2-3 периода, съвсем.

А за стандарта с 10-те секунди за мощни прибори - не знаех, ама явно е имало някаква мисъл във въвеждането му.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X