Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Moже ли изправен тиристорен регулатор да причини пожар само през индукция?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Moже ли изправен тиристорен регулатор да причини пожар само през индукция?

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    ...Разбира се, по-малко, отколкото при фазовото регулиране, но не много.
    Ако няколко пъти не е много, съгласен съм. А от не малко значение е че и ще са по-нискочестотни. Ако забравим за всичко друго, освен резистивен товар (нагревател), няма от какво да се притесняваме по отношение на товара. Другото е от импеданса на мрежата локално, който е по-висок за високи честоти, и по-нисък за ниски. При мрежа в нормално състояние, и все пак отговаряща на някакви норми като оразмереност, не виждам откъде ще дойдат проблеми. Единствения проблем, дето съм имал вкъщи, беше от калпаво PFC на дефектно компютърно захранване, от което standby захранването на телевизора в другата стая издаваше странни и съвсем чуваеми звуци със същата честота, с която и въпросното дефектно PFC. Нищо друго.

Полилея, ако го превключваш на цели периоди, ще мига видимо. Ако пропускаш по 2-3 периода, съвсем.
    Споменал съм полилеите по инерция. Забрави ги. Говорим за нагревател.

...което ме навежда на мисълта, защо по дяволите ни е такова управление за силно инерционна система като нагревател, още повече на бойлер? При него дори периода на регулация да е една минута, няма да има съществена разлика. А те електронните регулатори на такива уреди общо взето така си действат. Имам поне 6-7 нагревателни уреда с електронно управление, всичките на такъв принцип. По-финно регулиране дори да им сложиш, крайния резултат е все тоя. Веднъж самия нагревател "интегрира" доста успешно подадената му енергия, и втори път водата в бойлера или тенджерата върху котлона интегрират внесената в тях енергия още по-успешно.

Според мен едно просто електронно термореле ще свърши същата работа, ако не и по-добра.

От всичко, дето съм виждал, само новия ми поялник се саморегулира на полупериоди. С изправено нефилтрирано променливотоково напрежение, минало през траф. А се включва и изключва синхронно с полупериодите от микроконтролер, управляващ MOSFET. PWM периода е около 200милисекунди, а разделителната способност - полупериод на мрежовото. Вече с PID контрол, писан от мен. Та, дори малкия поялник, силно преоразмерен по мощност, за да загрява бързо, както и да го бъзиках, не можах да получа стабилна работа с повече от херц-два честотна лента на обратната връзка. Какво остава за котлон или бойлер.

ПП: За секундите - не знам дали бяха точно десет, но порядъка беше тоя. Това е и една от причините да не правят мощни ширпотребски уреди с фазов контрол. Самото изискване го четох в даташита на чипа, дето ми управлява конвекторите. За съжаление обаче съм забравил кой чип беше, та да изровя даташита.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Виж, за честотната лента на смущенията си прав. Което явно е и причината да вкарват такива чудесии напоследък. За бойлера - термореле, благодаря. Ако може, и за поялника. PID в поялника ВЕЧЕ е извращение.

Коментар

PID в поялника ВЕЧЕ е извращение.
        Като видиш как загрява за 5 секунди и как реагира на външен товар (примерно като го топнеш в по-голяма спойка), доста бързо ще си смениш мнението за PID-а. Пък и той е мноооого примитивен. Дори "D" частта участва в уравнението само в екстремални случаи. За 2-3 часа снощи го стъкмих.

А то си беше така заводски. Само дето не си помнеше зададената температура след изключване, просто щото нямаше къде. E, и малко по-тромава беше регулацията. На мястото на заводския му AT89C2051, бутнах ATTiny2313, дето си има EEPROM, и довечера окончателно ще го направя да си помни всичко.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          ...което ме навежда на мисълта, защо по дяволите ни е такова управление за силно инерционна система като нагревател, още повече на бойлер? При него дори периода на регулация да е една минута, няма да има съществена разлика. А те електронните регулатори на такива уреди общо взето така си действат. Имам поне 6-7 нагревателни уреда с електронно управление, всичките на такъв принцип. По-финно регулиране дори да им сложиш, крайния резултат е все тоя. Веднъж самия нагревател "интегрира" доста успешно подадената му енергия, и втори път водата в бойлера или тенджерата върху котлона интегрират внесената в тях енергия още по-успешно...
          Четене требе, четенеееее...
          В първият пост е написано, че става въпрос за проточен бойлер. Ако цикълът включено/изключено е около минута, ще е по-скоро уред за термо-шоков масаж, отколкото бойлер...

Редакция:
          Поялник ли си "написа" бре?
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Пак ще спомена, че на другия бойлер е с термореле. Цъка на 2-3 секунди и пак има съвсем осезаема разлика в температурата на изхода. Понеже има цифров дисплей - скача с едно десетина градуса понякога. Там е критичен топлинния капацитет на самия датчик. Трябва да реагира бързо. И да е макс. близо до изхода за топла вода. Иначе цепи десети от градуса разделителна способност. Но това е друга тема.
            Последно редактирано от Rabin; 29-04-11, 13:16.

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Четене требе, четенеееее...
              В първият пост е написано, че става въпрос за проточен бойлер. Ако цикълът включено/изключено е около минута, ще е по-скоро уред за термо-шоков масаж, отколкото бойлер...

Редакция:
              Поялник ли си "написа" бре?
              УФ!!! Тя мойта заплесия не е от вчера.

Поялника - написах, да. Надявам се днес да е окончателно готово. Неистово ме дразнеше че не си помнеше температурата, а стартираше всеки път на 350. Първата ми програма за AVR. Псувах много!

@Rabin: Според мен проблем няма да има. Сложи му хубави кабели с двойна изолация, и приключи въпроса. Квото и да е, не мисля че при тия киловати от кабела може да излезе нещо с пожароопасен потенциал. Ако има проблем с някои уреди околовръз, ще трябва да се мисли вместо за фазов, за друг контрол, например като тоя, за който писах по-горе.
              Последно редактирано от sparkybg; 29-04-11, 13:17.

Коментар

Добре де, печелиш. Ама си гад и няма да ми направиш на мене.

Коментар

Добре де, печелиш. Ама си гад и няма да ми направиш на мене.
                  Мога да ти сваля схемата. Ако си направиш платките, за останалото няма проблем. Няма екзотични части. То и най-сложното в цялата електроника са 3-те индикатора на предния панел. Програмата така или иначе вече е налична. Микроконтролера е 4 кинта.

Коментар

Добре. Но все едно имам поялник, работещ с точка на Кюри. Та, за нещо друго ще те изнудвам.

Коментар

Добре. Но все едно имам поялник, работещ с точка на Кюри. Та, за нещо друго ще те изнудвам.
                      Я раздуй как точно работи чудото. Знам какво е точка на Кюри (ако иде реч за магнитните свойства и температурата), ма не мога да се сетя за приложението и в поялник.

Коментар

Едно магнитче, като се загрее достатъчно се отлепва и отдава топлината си на човката. Нещо такова, виждал съм на живо.

Коментар

В човката има едно парченце сплав, която е с точно калибрирана точка на Кюри. Продава се разнообразие от човки. Като се нагрее човката до тази температура, парчето губи феромагнитните си свойства, магнитчето, което досега е седяло залепено на него, се отлепя под действие на пружинка и откача контакта, а като изстине - обратното. Температурата зависи от това, каква човка си сложил.

Коментар

В човката има едно парченце сплав, която е с точно калибрирана точка на Кюри. Продава се разнообразие от човки. Като се нагрее човката до тази температура, парчето губи феромагнитните си свойства, магнитчето, което досега е седяло залепено на него, се отлепя под действие на пружинка и откача контакта, а като изстине - обратното. Температурата зависи от това, каква човка си сложил.
                            Значи един вид "магнитен термостат". Тенкю!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Я раздуй как точно работи чудото. Знам какво е точка на Кюри (ако иде реч за магнитните свойства и температурата), ма не мога да се сетя за приложението и в поялник.
                              Велер с магнестат (magnastat). Класика в жанра.
                              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                                демонстрираха как напоен с ацетон памук се пали спонтанно около кабела към тиристорното. Беше някакъв филм за Бурж Дубай, и колко опасно било да си регулират плавно полилеите с нажежаема жичка. Показаха и осцилограма - баш си беше фазово управление. Гасели хармониците с кондензатор.
                                По добре излагация сега, отколкото беля после. Отдавам вероятния ефект на енергията от висшите хармоници. И поемането и от запалимото вещество, подобно на ефекта в микровълновата фурна. Прах около жицата има повече от достатъчно, гори като барут.
                                Някой сблъсквал ли се е с този проблем?
                                Демонстрацията която си гледал е пълна глупост освен ако не са примесили памука с метална вълна!!!!

Поливал съм 30KW трифазен фазов регулатор и свързан към него 22KW двигател с диетилов етер за да го тествам за температурна стабилност, разбирай охлаждане! А това е по времето когато фризера беше доста скъпичък лукс а честотния регулатор беше само мечта!
                                Ако имаш представа как гори металната вълна и как се пали само от идея етера ще разбереш какво имам предвид.
                                А хармониците се гасят с RC група свързана паралелно на тиристора ако искаш мога да проверя за стойностите но в документациите на тиристорите ги има.
                                Последно редактирано от old111; 30-04-11, 04:52.
                                Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X