От: Moже ли изправен тиристорен регулатор да причини пожар само през индукция?
Ако няколко пъти не е много, съгласен съм. А от не малко значение е че и ще са по-нискочестотни. Ако забравим за всичко друго, освен резистивен товар (нагревател), няма от какво да се притесняваме по отношение на товара. Другото е от импеданса на мрежата локално, който е по-висок за високи честоти, и по-нисък за ниски. При мрежа в нормално състояние, и все пак отговаряща на някакви норми като оразмереност, не виждам откъде ще дойдат проблеми. Единствения проблем, дето съм имал вкъщи, беше от калпаво PFC на дефектно компютърно захранване, от което standby захранването на телевизора в другата стая издаваше странни и съвсем чуваеми звуци със същата честота, с която и въпросното дефектно PFC. Нищо друго.
Споменал съм полилеите по инерция. Забрави ги. Говорим за нагревател.
...което ме навежда на мисълта, защо по дяволите ни е такова управление за силно инерционна система като нагревател, още повече на бойлер? При него дори периода на регулация да е една минута, няма да има съществена разлика. А те електронните регулатори на такива уреди общо взето така си действат. Имам поне 6-7 нагревателни уреда с електронно управление, всичките на такъв принцип. По-финно регулиране дори да им сложиш, крайния резултат е все тоя. Веднъж самия нагревател "интегрира" доста успешно подадената му енергия, и втори път водата в бойлера или тенджерата върху котлона интегрират внесената в тях енергия още по-успешно.
Според мен едно просто електронно термореле ще свърши същата работа, ако не и по-добра.
От всичко, дето съм виждал, само новия ми поялник се саморегулира на полупериоди. С изправено нефилтрирано променливотоково напрежение, минало през траф. А се включва и изключва синхронно с полупериодите от микроконтролер, управляващ MOSFET. PWM периода е около 200милисекунди, а разделителната способност - полупериод на мрежовото. Вече с PID контрол, писан от мен.
Та, дори малкия поялник, силно преоразмерен по мощност, за да загрява бързо, както и да го бъзиках, не можах да получа стабилна работа с повече от херц-два честотна лента на обратната връзка. Какво остава за котлон или бойлер.
ПП: За секундите - не знам дали бяха точно десет, но порядъка беше тоя. Това е и една от причините да не правят мощни ширпотребски уреди с фазов контрол. Самото изискване го четох в даташита на чипа, дето ми управлява конвекторите. За съжаление обаче съм забравил кой чип беше, та да изровя даташита.
Първоначално публикуван от Ясен
Преглед на мнение
Първоначално публикуван от Ясен
Преглед на мнение
...което ме навежда на мисълта, защо по дяволите ни е такова управление за силно инерционна система като нагревател, още повече на бойлер? При него дори периода на регулация да е една минута, няма да има съществена разлика. А те електронните регулатори на такива уреди общо взето така си действат. Имам поне 6-7 нагревателни уреда с електронно управление, всичките на такъв принцип. По-финно регулиране дори да им сложиш, крайния резултат е все тоя. Веднъж самия нагревател "интегрира" доста успешно подадената му енергия, и втори път водата в бойлера или тенджерата върху котлона интегрират внесената в тях енергия още по-успешно.
Според мен едно просто електронно термореле ще свърши същата работа, ако не и по-добра.
От всичко, дето съм виждал, само новия ми поялник се саморегулира на полупериоди. С изправено нефилтрирано променливотоково напрежение, минало през траф. А се включва и изключва синхронно с полупериодите от микроконтролер, управляващ MOSFET. PWM периода е около 200милисекунди, а разделителната способност - полупериод на мрежовото. Вече с PID контрол, писан от мен.
Та, дори малкия поялник, силно преоразмерен по мощност, за да загрява бързо, както и да го бъзиках, не можах да получа стабилна работа с повече от херц-два честотна лента на обратната връзка. Какво остава за котлон или бойлер.ПП: За секундите - не знам дали бяха точно десет, но порядъка беше тоя. Това е и една от причините да не правят мощни ширпотребски уреди с фазов контрол. Самото изискване го четох в даташита на чипа, дето ми управлява конвекторите. За съжаление обаче съм забравил кой чип беше, та да изровя даташита.
Коментар