Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Инсталиране на два алтернатора /в лодка/

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Инсталиране на два алтернатора /в лодка/

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
    А възможността за инсталиране на отделен дизелов генератор, защо се изключва?
    Има,9 киловата и кьм него са включени 2 зареждачки като едната е умна,а другата бичи само като умната спи или откаже.Отделно има и алтернатор кьм генератора и отделна стартова батерия която лесно се врьзва за стартовата на мотора или за другата голяма банка.Да ти работи мотора обаче и да палиш генератор не си е работа.
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

Имате плочка за 250А с два диода /93-BI250/2-A/, имате схема за добавяне на втори алтернатор .
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
        Ясене, тука си прав. На слаби акумулатори като заработи алтернатора стартовата качва над 15v. Проблема го знаем от самото начало. Не мога да убедя собственика, че изолатора сложен оригинално не е добра идея. Убеждението ще дойде с цената на нов акумулатор и един кашон анодни цинкове. Водолазите сменят цинк вьв всяко пристанище.
        Ский къв съм ясновидец, а?
        Изолаторът с диоди е тъпа идея на 12 волта, по принцип. Щото 1 волт, който той яде, е много голям % от 12 волта. Освен това, тоя 1 волт се разхожда от 0.4 до 1.5 в зависимост от тока и става мазало.
        За да е просто, хвърляй изолатора, връзвай ехото както е писано в инструкцията (между двете банки) и всичко ще е наред. Мани я моята сложна идея, нея докато ти я обясня защо работи минаха 2 дни и пак има неясноти.

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
        Брат,имаме 4 дни да го мислиш.После ледарника му режа кабела с клещите и карам на кьм Европа с всичко изключено,ако говорят странно и са леко мургави вьртя на ляво и целя Гибралтар.Тия токове нямат оправия.
        Айде у цитатника.

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
        Искаш ли да ти пратя два генератора от ЗИЛ, от новите? Дават честни 150 ампера, година непрекъсната работа. Безколекторни, вградени РР, не им пука ни от водата, ни от нищо. Каквито батерии от акумулатори им покажеш - такива и зареждат.
        Тия ми ги дай на мене, аз знам как да им сложа термокоректори за батериите, знам и в коя машина ще сложа единия. В този си вид не зареждат каквито батерии им посочиш - или поне не задълго. На морските все едно ще им счупят застраховката, както и да ги коландрят - а те и не могат да ги коландрят.

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
        Имате плочка за 250А с два диода /93-BI250/2-A/, имате схема за добавяне на втори алтернатор .
        Не ги разсейвай, плочата е гадна и в джиповете. А те са я сложили на лодка.

Коментар

Шотки диодите позволяват успоредно свързване за увеличаване на максималния ток. Ако "изолаторите" са със Шотки диоди и са еднакви като модел, би трябвало също да могат да се свързват успоредно.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

По въпроса с тока, аз съм го решил- взимам Хантех чаргера и го връзвам между голямата и малката банки. Всички акумулатори отиват директно в голямата. Регулатора става един за двата алтернатора. Просто и елементарно. Най-много да поспорим със собственика малко. Изолаторната плочка е работела когато е излизала лодката от завода- с 4 акумулатора и алтернатор 80 ампера. Сега пече стартовата, изисква 4 връзки на дебели колкото палеца ми кабели, сложена е над мотора на горещо... Все неща които ги избягвам с една малка автоматична евтина черна кутийка.
            Ако собственика си иска изолатора, го оставяме така, Хантеха излиза от моя check и като се опече акумулатора и е очевадно тогава го слагам и започвам да пиля на собственика на главата /няма да е за сефте.../
            https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Хантекс чарджера вероятно е с реле.

Коментар

Хантекс чарджера вероятно е с реле.
                Yandina.com комбиниращото устройство е с реле. И за това е двупосочно и прекарва доста ток.
                Xantex тука са го кръстили волтажен следовател /егати превода- voltage follower/. Xantex следи колко е голямата банка и подава същия волтаж на малката без да ги свързва пряко. Има лимит и до 14.4v на малката независимо колко е голямата.

Коментар

Нима е с MOSFET транзистори. От къде си взема + ?

Коментар

Аз до колкото разбрах мери волтажа на входа и пуска същия волтаж на изхода. Взима си от входа но не е само реле. АКо беше реле няма ли да е двупосочно? Няма достатъчно пад на волтажа за да има шотки за еднопосочната улица. Същата компания прави и професионални зареждачки за лодки.
                    Yandina релето е по добро за вас. Прекарва повече ток, живо реле, нищо друго, че и противоводно.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:C160.jpg
Прегледи:1
Размер:40.9 КБ
ID:5269994

Коментар

Нима е с MOSFET транзистори. От къде си взема + ?
                      Разбира се, че е с MOSFET. Пропуска много прецизно само в едната посока без пад на напрежение и с ограничение по ток. Никакъв шанс да се направи с реле или биполярни транзистори. + си взема от голямата батерия. Ако питаш за + на гейта, има два варианта - или с малък charge pump, или просто MOSFET е P-канален и не му трябва +.

Коментар

http://www.pplmotorhomes.com/parts/r...r-combiner.htm

Име:smart-battery-combiner-sm.jpg
Размер:14.0 КБ
ID:5269999

Я гледайте какво намерих. Това даже може да се наглася на колко да отваря и колко да подава като минимален и максимален волтаж. Това май с реле не става. Колко много работи имало дето ми вършат работа, аз се потроших да мисля как да преборя пада на тъпите Шотки, плочки или там както им се вика на тия гадове.

Коментар

...Колко много работи имало дето ми вършат работа, аз се потроших да мисля ...
                          Ще излезе от тебе средна ръка инженер.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Ще излезе от тебе средна ръка инженер.
                            Абе не е за приказване. Електричар, водопроводчик, механик, доктор, милиционер, навигатор, бояджия, метеоролог, радист... Страшна работна характеристика. Гадното е, че това дето го има сега след 6 месеца е различно. Ела да гледаш с електрониките как е.

Вече не караме, само четем упътвания и натискаме копчета. Навремето след регата ми кървяха мазолите, сега ме боли глава от четене.

И да усетиш вятъра в платната, тишина, романтика... докато не замирише на бакилит от някой гаден кабел...

Коментар

Абе не е за приказване. ... И да усетиш вятъра в платната, тишина, романтика... докато не замирише на бакилит от някой гаден кабел...
                              Все повече се ориентирам към кариера във Флота. Мен кабел не може да ме уплаши, тръби и гайки - също, а възможността да прекараш седмица-две-три с ограничен брой досадници на главата си е ценна.

Коментар

Адаш, нали питаше какво имало вътре в тия комбинатори. В един форум намерих малко снимки. Това е работило с гонини в лодка. Хората много доволни.
                                http://www.cruisersforum.com/forums/...r-55878-2.html

Име:132914294.jpg
Размер:56.0 КБ
ID:5270046

Име:132914295.jpg
Размер:80.1 КБ
ID:5270047

Име:132914296.jpg
Размер:82.9 КБ
ID:5270048

Ей то си заслужавало цената. Я виж за 50-100 кинта колко много мънички засукани далаверки дават хората. Yееее!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X