)) Всички коли, бензиновите особено, вървят най-добре в студения есенен дъжд. Това е същото. Остава някой и да сипва по малко вода във филтъра. Форсаж.
Стефане на голяма грешка си се качил ! не знам какво имаш в гаража си и какво нямаш , но разликата е сериозна със и без интер.
карал съм с измъкнат въздуховод на турбото и не ми се иска да си спомня каква мъка беше докато се усетя каква е повредата(все пак съм с 3 клас)
и още : NISSAN 2.7 TD- 99к.с. , 2.7 TDI - 125к.с. - повярвай ми говоря за един и същи мотор !
оставям твоята теория настрана и гледам моята практика(вярвай ми карал съм доста МПС-та с турбини)
абе стига сте ровоили повече, че зехте да се излагате вече...
Изкубан въздуховод и интерколер.... тва е се едно да сравняваш камион с кола та даже и повече!
Че то дали има или не интерколер е се тая ако ти излезе въздушен мъркуч! Тия 1-2 бара дет натяга турбото отиват в атмосферата без значение каде е спукан мъркуча...
аре стия вече с тоо интерколер разбрахме, че е хубаво нещо, но не е нещо без което неможе и със което ще постигнеш кой знае кво повече...
и ние неядем доматите с колците...
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
Само едно не можах да разбера? Защо всички се опитвате да обясните на Стефан какво е кола с турбо и интеркулер. Човека не е казал, че не трябва да има междинно охлаждане на турбо дизела, а че точно това решение на вдигане мощността на дизеловия двигател е глупаво и евтино. И да - компресора при новите мерцедеси е нещо много по-добро, много по-умно и много по-елегантно решение. Ей хора, физиката си е физика, но финанситите на големите фирми гледат не физиката, а печалбите. Принципното решение за повишаване мощността на един дизелов двигател е компресор с бутилка Кислород към него. На бензиностанцията си зареждате нафта + кислород и ... Сте многократно по-добре от "колегите" с надпис TDi ...
глупаво о ефтино а тези 26 коня( 27%)в повече ?
ама че глупаци произвеждат коли !
Стефан може би най-добре от всички ни знае какво е кола с турбо и за това се учудих , че според него - извинете НЕГО интера просто охлажда главите
а с кислорода внимавай - там нещата са доста по-сложни !
Първо лошото на компресора - излиза скъп щото трябва да е с голям дебит.
Всичко друго му е хубаво. Пускаш го да надуе гайдата и после караш и пееш. Като акумулатора. Генератора сипва в него когато колкото може, обаче на тебе не ти пука, щото инсталацията взема стабилно напрежение с колкото и трябва ток не от него ами от ефективния резервоар. Така като напомпаш подходящо някъв ресивер вече няма ни турбоями ни други зависимости от оборотите. Въздуха не е прегрят от турбината. Още повече. Можеш да пуснеш комресора на високо налягане, тогава на изхода на ресивера от разширението с неизменна топлопроводност той се охлажда изключително ефективно. Сред простолюдието номера е известен като адиабатен хладилник)) А иначе всички газови псуват че през зимата им замръзват изпарителите, е това е същото. Това е всъщност и истинското хладилене. Така не се запалват самолетите, атомните подводници, параходите, така се добиват от простия азот до истинския хелий.
А интеркулера е мижи да те лажем, отбиване на номера.
Според мене обаче компресорите са скъпи само щото са модни. Демек има надежда за нормалните хорица.
че то един компресор изпълнимо е по-лесен от една турбина!
+ това при компресорите няма лага при старта... както при турбините където винаги трябва да държиш определени обороти ако искаш максимума от автомобила!
така че разлика има, а и както казва Стефан интерколера е излишен, а от там и още маса пари повече...
4ао
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
Е, компресорната система е по-голяма, тежка и сложна. Затова и минава за по-нетехнологична и за оборудване от по-висок клас. Но така или иначе трябва да струва по-малко от нещастните климатици. Те са почти същото.
Въздуха не се прегрява от близоста на турбината, а от самото сгъстяване, т.е. дали ще го сгъстиш с турбинен или механичен компресор все тая.
Можеш да пуснеш комресора на високо налягане
Не виждам смисъл - влагаш енергия и после пак снижаваш налягането за да се получи "ефекта на хладилника", а да не забравяме, че трябва и дюза, тясно място за да стане номера.
Иначе другите предимства са безспорни, за турбодупката и т.н. , но основното е, че на изхода на компресора пак има повишена темопература, която е добре да се понижи.
Коментар