Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Със какви горива караме колите си?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Със какви горива караме колите си?

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    Ако искате вярвайте, аз споделям каквото ми е казал Данчо(Йордан Йорданов тук, в ленд ровър ентусиастите го знаят), и съм абсолютно сигурен, че не ме е излъгал.
    Хората сравняват с подобни джипове, но баш тоя Ленд Ровър е с директно впръскване и е много по-икономичен от всичко подобно за времето си. Това въпреки че е с постоянно 4х4.

Аз съм постигал с автобус, с 13-14 тона тегло, разход 20/100. Това за около 200км, две обиколки отиване и връщане на една и съща отсечка с дължина около 50км. Т.е. не е като да е било само на спускане.

Почти толкова съм докарвал и с камион над 35 тона, но на равен, познат, и сравнително къс маршрут, пак отиване и връщане.

Като и в двата случая все пак се гонеше някакво време, не може да се кара хептен бавно.

В София със съчленен стар автобус съм постигал под 30/100 за цяла смяна към 150км... Студентски град до Университета...

Нямам против да ми се смеят и да не ми вярват, аз съм си получил достатъчно и възнаграждения и признания... Бил съм доста по-заинтересован от темата, от повечето хора тук, та съм тествал каквото знам от теорията по въпроса, и в практиката.

Каталожните данни могат да се подобрят в практиката, кога с повече, кога със съвсем малко. Особено пък данните за градско движение са си хептен разтегливо понятие.
    Не всеки обаче може, или по-скоро не всеки има познанията и/или нервите да го направи. Аз също не го правя винаги максимално, но поне колкото преценя според условията, настроението, времето и пр.
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Ребятааа , ребята. ХванАли сте се като драки за тоя разход като че ли баба ви все по борд компютър е карАла .
      А на всичко отгоре тогава автомобилите си беха истински . И без джендаризъм от рода на бордкомпютри , асистенти и круиз контрольори .

Тука чета за някакъв форумен термин , наречен "мъртъв обем". Какво ще рече това ?

И още нещо : т.нар. "католожни данни" за разход на гориво са толкова много условни , че практически си е пълен ташак .

ПС. Въпреки мармотите и шопа дето казАл , че такова животно нема , аз съм склонен да вярвам на Кольо Шуменски за конкретния казус , дето некоЙ хора не вЕрват .
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Няма какво да вярвате на мен, а на Данчо.

Моя опит го споделих-след 700+ километра на аудито с каране със 70-75 км/ч разхода беше 3,8.
        Много хора не вярват, но съм готов на втори тест.
        Който загуби-плаща горивото и сметката в кръчмата после.
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Бус Фиат Дукато, от ръбестите, с атмосферен 2.5 Sofim с ремък, по талон товарен, но с джамове и втори ред сгъваеми седалки за които чат-пат органите ме ебаваха, който ползвах само за гъзовоз, на извънградско немагистрално ми даваше точно 5.5л/100км.
          Първият път когато го засякох беше като допълних до горе на петролската бензиностанция в Кресна на път за Гърция. Направих бърза чисто информативна сметка, и като излезе 5.5л/100 помислих, че съм се объркал и въобще не обърнах внимание на резултата.
          Държа да отбележа, че това беше '08 и още се караше по старият път, като тогава, а и друг път когато после съм получавал подобен разход, съм карал на 5-та с около 70-80 за да не ми бучи двигателя, а и защото си приказваме с някаква импровизирана трапеза.
          След първото засичане което направих последваха още защото не ми изглеждаше реално за ръбесто желязо с празно тегло 1.9t.
          Понеже не вярвам и на мене си, всяко пълнене с пистолет е правено лично от мен, докато нафтата не се вижда в гърловината точно преди да прелее, а когато съм наливал с туби гумата до гърловината винаги е била в/у нещо.
          С около 90 харчеше 7-8, а над 100 разхода беше около 9, но особено след 110 ми гръмваше главата та с подобни скорости съм се движил само ако е било наложително и предполагам разхода е бил 10+.
          Същият разход Дукатото даваше и с 80-90% олио.
          Това го написах защото не виждам нищо ненормално джип с добре регулирано ГНП и аспиринчета да дава малък разход с ниска скорост.

P.S. Държа да спомена, че като взех Дукатато един разбиратор го беше барнал и отзад кадеше яко, та си барнах порциите.
          ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Първоначално публикуван от ivo-police Преглед на мнение
            Да бе,тоя разход ще даде при свободно падане от самолет на запален двигател.
            Само предполагам, но подозирам че различните екземпляри имат някакви разлики(не мога да кажа какви), тъй-като с който и ДискоВодещ да съм си говорил, никой не е постигал този разход. Понеже доста съм го карал през едни години,когато всяко левче беше кът,нафтата също мога да кажа смело,че средният му разход извън града и то в Смолянско беше 7-7.5 , Десетки пъти(около 2008-2010 г.) съм ходил от Смолян до Пловдив + малко градско със 30лв. дизел, не помня колко беше нафтата тогава, ама сигурно пак около 2лв.

Тъй-като джипа купихме от първи собственик в България , той ни каза че турбината не е оригиналната, тази си свиреше(не съскаше) цели 10 години и се чуваше през 3 преки, не знам дали това би могло да се отрази по някакъв начин.
            Гледам в ляво- няма нищо, гледам в дясно пак няма нищо и си викам: Аааааа тука има нещо!

Няма вече Диско,няма вече Pinz...

Коментар

Случайно преглеждах едно ръководство за експлоатация на Шкода от 2007г.
              Цитатът може би ще изясни защо е възможно да се кара по-икономично от даденото по каталог.

Urban traffic
              The consumption measurement in urban traffic begins with starting of the cold
              engine. Afterwards the normal urban traffic is simulated.
              Non-urban traffic
              For the consumption measurement in non-urban traffic the vehicle, as in daily
              motoring, is accelerated and braked several times in all gears. The vehicle speed
              changes within the range from 0 to 120 km/h.
              Combined traffic
              The consumption value in the combined traffic consists of 37% from the value for
              the urban traffic and of 63% from the value for the non-urban traffic.
              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Не мога да прочета цитата, че не е на Български, ама ако не всеки, то почти всеки знае как да кара икономично. Мен лично ме заболяват нервите като карам икономично. Нервите са важни за мен за това си ги щадя.
                Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Имам една 4 цилиндровия Хонда и 3 бангии с V8. Секвоята ми по компютър не слиза под 35/100. Хондето се кара най-малко. Кеф се плаща.

Ааааа и не мога да разбера, всеки се е вторачил в това колко харчи. Колко е безопасна една въшка 900 кила? И като се троши през ден, къде е кирията, че харчи малко?
                  https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Харчи много -> цапа много за едно и също разстояние.
                    ПП ако не е ясно къде е проблема - кефа е лично за шофера, лайната ги дишаме всички.
                    Последно редактирано от turtey; 30-05-19, 15:38.
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от kameno karp Преглед на мнение
                      Не мога да прочета цитата, че не е на Български, ама ако не всеки, то почти всеки знае как да кара икономично. Мен лично ме заболяват нервите като карам икономично. Нервите са важни за мен за това си ги щадя.
                      Общо взето обясняват малко при какви условия се мерят разходите, които посочват в брошурата.
                      При градско меренето почва от студен мотор. При извънградско намаляват и ускоряват на всички предавки, като скоростта варира от нула до 120км/ч.
                      Комбиниран разход въобще не мерят, а го смятат от другите два, като приемат съотношение градско към извънградско 37% към 63%.
                      Не е далече от акъла, че колкото повече си направиш градското да прилича на междуградско, и междуградското да ти е възможно по-равномерно(поне доколкото зависи от шофьора), можеш да постигнеш стойности под каталожните.

А за нервите е така, трябва да се пазят. Но различни хора се нервират от различни неща. Аз съм професионално изкривен, и се дразня вътрешно на хора, които не карат оптимално според моите разбирания. Не на всички се дразня еднакво, даже до някакви допустими граници на отклонение, го приемам за нормално, но над тях направо предпочитам да не ме возят(ако има такава възможност).
                      Миналата седмица един колега ме взе от летището(на около 120км от нас), едвам го изтърпях. Дори последните 30км си хванах автобуса, под предлог да не го разкарвам излишно в моята посока. Така де, и аз си пазя нервите когато и както мога.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                        Харчи много -> цапа много за едно и също разстояние.
                        ПП ако не е ясно къде е проблема - кефа е лично за шофера, лайната ги дишаме всички.
                        За това не споря, ама в София не се диша, пък в Сан Диего си е съвсем добре. Не е само от въшките /малки моторетки/ цялата работа. И преди няколко седмици един ми обясняваше същото нещо за дишането, пък се оказа, че работи на 150 километра, и е всеки ден с колата. Пък аз я изхарча резервоар на месец, я не. Ама той карал хибрид! Хахаха
                        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

София поради география може да поеме до половин милион
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                            София поради география може да поеме до половин милион
                            Кво ?

Коментар

Говеда

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                                За това не споря, ама в София не се диша, пък в Сан Диего си е съвсем добре. Не е само от въшките /малки моторетки/ цялата работа. И преди няколко седмици един ми обясняваше същото нещо за дишането, пък се оказа, че работи на 150 километра, и е всеки ден с колата. Пък аз я изхарча резервоар на месец, я не. Ама той карал хибрид! Хахаха
                                То един комшия като си купи Блейзър преди 7-8г го попитах колко му харчи и ше слага ли газ, почна да обяснява, че като ти харчи повече колата просто ще караш по-малко. Да де, ама той цял живот си работи в тях, а аз до преди 4-5г минавах поне 70-80км ежедневно.
                                Е, разбира се, мина му еуфорията и той станА цървул с "газово".

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X