Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Със какви горива караме колите си?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Със какви горива караме колите си?

Има разбира се. Нали като ти продават колата пише колко харчи. Unece r101

ПП има уловка. За хомологация разхода се мери по отработените газове.

FC = (0.118/D) ∙ [(0.848 ∙ HC) + (0.429 ∙ CO) + (0.273 ∙ CO2)]

FC = the fuel consumption in litre per 100 km (in the case of
    petrol, LPG, diesel or biodiesel) or in m3
    per 100 km (in the
    case of natural gas);
    HC = the measured emission of hydrocarbons in g/km;
    CO = the measured emission of carbon monoxide in g/km;
    CO2 = the measured emission of carbon dioxide in g/km;
    D = the density of the test fue
    Последно редактирано от turtey; 28-05-19, 08:33.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
      Обиколката на гумите варира.
      Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
      Колко варира?
      В нормалния свят не можеш да слагаш каквото ти е кеф.
      Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
      Баш! Виждали сме гуми за кал станали на пистарки. И ти липсват няколко са ти метра грайфер.
      Аз нямам кола с оригиналния цолаж гуми. И за това не гледам скоростомера.
      Ако е зор, може човек да премери диаметъра на гумата и да сложи в сметката разликата с оригиналния диаметър по книжка. Без значение колко са изтрити или какъв неоригинален размер гума си нахлузил.

Може също да се засече, примерно на магистралата, разликата в изминатото разстояние по километричните табелки и показанията на колата за изминато разстояние.

Или по GPS. Тогава може и средна скорост даже, та да си сравнява човек показанията на компютъра.

Това ако няма вяра на компютъра или ако въобще няма такъв.

Получава се прилична представа за разхода.

Не е ракетна хирургия

Коментар

Само да допълня, вариациите на горния метод дават някаква прилична представа за разхода, но досега никак не ми е помогнал за намаляването му. За протокола.

Коментар

Гпс показва по големи глупости от километраж (ако е направен да показва точно)
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Я дефинирай рамките
            И как според теб мери разхода? С водомер в маркуча за бензин?
            Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
            Ами той БК ги знае тези неща... Ако са изправни датчиците - БК е точен...
            А това, че бензиновото ЕКУ работи по своя логика и подава коректен сигнал, но някой му сложил газово, което променя данните по своя логика - ами нормално е да не смята точно в такъв случай..
            Ама дори тази грешка е смешна в сравнение с експериментите на някои колеги, които убедено твърдят, че например колата им горяла 3л/100км, защото заредили 'до ръба' (като че ли резервоара няма мъртъв обем) и след изминати 70км, ама успели да допълнят 'до ръба' само 2л...
            Наблюденията ми показват, че разликата между зарежданията е 2-4 литра... Което при резервоар от 50л би довело до разлика/грешка в изчисленията между 5 и 10%...

П.С. дебитомер имаха 'по-новите' вартбурзи и тАрабанти - директно вързан на тръбата А иначе - знаейки времето за отваряне на дюзите, 'стандартното сечение' на разпръсквача, налягането на горивото и температурата му - сметките за изчисление на дебита и разхода не са толкова сложни...
            Да, и на Рено 9 1981 г. беше така реализирано измерването на разхода на гориво. 2 турбинки бяха монтирани преди и след карбуратора на входящия и изходящия маркуч и измерваше точно по мои спомени.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            5-7% точност.

Т.е. при показание 10/100 грешката е поне 0.5л

По-добра от измерването с 10 резервоара.

И понеже всичко това зависи и от бензина, повечето алгоритми за изчисляване на разход се калибрират и по показанията на нивомера. С проста статистика.
            Дори е обратното: нивомера се мести надолу според това което е изчислил БК по времената на отворените разпръсквачи.
            Демек точността е по голяма

ПП идеята на поста ми по горе беше че производителите целенасочено показват неверни показания и за скоростта и за разхода.
            За температурата също, но там мисля че е правилно.
            Старата Тойота корола на съпругата ми БК показваше средно 1,5 литра по-малък разход.
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение

Старата Тойота корола на съпругата ми БК показваше средно 1,5 литра по-малък разход.
              Това казвам и аз.
              Че мери вярно, мери. Но показва глупости съвсем нарочно

Коментар

На сина бензиновото Ц4 го засякох за малко над 1000 км и БК даде 0.1л под сметнатото от мен. Моята печка Ц4 от същата година по БК все ми дава 0.5 - 0.6 л по-малко.
                Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Има си програмки за разхода и т.н
                  Има профил на колкото си искаш коли и си въвеждаш километри, количество и цена ,даже гпс отчита и бензиностанцията на която си заредил,смята си средния разход и т.н

Можеш да споделиш обществено информацията и да виждаш на другите как им горят колите.
                  Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                  Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                  Анатолий Пейчинов o8875о9815
                  https://dvrbg.com/

Коментар

На моите коли знам точно какъв е разхода. И като литри и като всичко разход. И без някакви си програмки...
                    HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1

Коментар

Първоначално публикуван от dimkaraganchev Преглед на мнение
                      На моите коли знам точно какъв е разхода. И както литри и като всичко разход. И без някакви си програмки...
                      Знаеш,грънци
                      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

Грънци, ама знам...За разлика от теб, явно...
                        HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1

Коментар

Първоначално публикуван от dimkaraganchev Преглед на мнение
                          Грънци, ама знам...За разлика от теб, явно...
                          Ако го няма това или тези приложения,ще знаеш само ако си посветиш част от живота на това,а аз такова време нямам!
                          Не случайно,през 4-5 мнения има по едно което оспорва нереално ниските показания.Така дори не се замислям ,има опция при изпуснато нанасяне на зареждане,да бъде отразено и т.н

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                            Каталожните данни за много параметри се различават от реалността, и то не винаги към по-лошо.

В смисъл има автомобил, който харчи по-малко от каталожните данни? Може и да има, аз не съм срещал.

Коментар

В смисъл има автомобил, който харчи по-малко от каталожните данни? Може и да има, аз не съм срещал.
                              Може би и аз съм имал такъв, Диско 300тди с 90км/ч и прецизно измерено по Тракия даде разход под 6/100 . Тогава беше 10 годишно.
                              Гледам в ляво- няма нищо, гледам в дясно пак няма нищо и си викам: Аааааа тука има нещо!

Няма вече Диско,няма вече Pinz...

Коментар

На моята алфа 155 баща ми докарваше някакъв безумен разход градско.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X