Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Метан! /на дизелов джип/

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Метан! /на дизелов джип/

Така...видов ден дойде
    Днес при изминати 52км. само и единствено градско,предварително напълнен до капачката резервоар реших да долея,за да видим какво аджаба правим,а и да си сверим часовниците!
    И така....долях 5.8л. дизел и се напълни отново до капачката.Сметнато като разход за 100км. пробег излиза...11.15л.Смятам,че е доста добре,като се има предвид че съм с 31" гуми/вместо оригиналните 29"/,което в градски условия си е не по-малко от 1л. нагоре и на второ място съм със капачки отпред и въртя цялата карантия/полуоски,диференциал и кардан/,което си е също не по-малко от 1л. нагоре.Следващия момент,като сложа едни ръчни хъбчета и въпросния разход,трябва да падне на 10/100км. при тия настройки.
    Сега....метана който съм изгорил е 7л. и е на стойност 2.00лв.което е около 700мл. дизел/говорим ценово/
    В крайна сметка....рекапитолацията е следната.
    С тази настройка джипа в момента гори общо на двете горива 12/100км.
    Смятам,че при горепосочените утежняващи разхода моменти е направо много добре.
    Смятам също така,че с идването на летните жеги,разхода дори и да се запази сегашното състояние като настройки и без ръчни хъбове,разхода ще падне от само себе си още надолу,а също така на дълъг път твърдо ще дава по-добра икономия от колкото в града!
    Предстои:
    1.Увеличаване още малко на метана/в рамките на допустимото,без вибрации,без чукане на аванса и т.н./
    От тази стъпка може и да последва и смяна на бутилката с малко по-голяма,че все ми се иска да имам метан за поне 300км. преход
    2.Монтаж на ръчни хъбове,с които разхода в градски условия може би ще падне с 1л. ,че и малко още нагоре.
    Извод:
    Смятам,че системата си работи нормално и има полза от нея.Факта,че последния разход засичан преди месец/наистина,беше по-студено,но то и сега не са кой знае какви летни жеги/,беше над 15/100км.,а сега дава заедно с метана 12/100км. е показателен,че има полза.Разбира се,дотук това беше за ориентиране къде сме в процеса на настройките.Смятам,че с регулиране на подаването на още малко допълнително метан,ще падне и още разхода на скъпия дизел.Вече в какви граници ще стане това....времето ще покаже!
    Поздрави на всички!
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
      Така...видов ден дойде
      Днес при изминати 52км. само и единствено градско,предварително напълнен до капачката резервоар реших да долея,за да видим какво аджаба правим,а и да си сверим часовниците!
      И така....долях 5.8л. дизел и се напълни отново до капачката.Сметнато като разход за 100км. пробег излиза...11.15л.Смятам,че е доста добре,като се има предвид че съм с 31" гуми/вместо оригиналните 29"/,което в градски условия си е не по-малко от 1л. нагоре и на второ място съм със капачки отпред и въртя цялата карантия/полуоски,диференциал и кардан/,което си е също не по-малко от 1л. нагоре.Следващия момент,като сложа едни ръчни хъбчета и въпросния разход,трябва да падне на 10/100км. при тия настройки.
      Сега....метана който съм изгорил е 7л. и е на стойност 2.00лв.което е около 700мл. дизел/говорим ценово/
      В крайна сметка....рекапитолацията е следната.
      С тази настройка джипа в момента гори общо на двете горива 12/100км.
      Смятам,че при горепосочените утежняващи разхода моменти е направо много добре.
      Смятам също така,че с идването на летните жеги,разхода дори и да се запази сегашното състояние като настройки и без ръчни хъбове,разхода ще падне от само себе си още надолу,а също така на дълъг път твърдо ще дава по-добра икономия от колкото в града!
      Предстои:
      1.Увеличаване още малко на метана/в рамките на допустимото,без вибрации,без чукане на аванса и т.н./
      От тази стъпка може и да последва и смяна на бутилката с малко по-голяма,че все ми се иска да имам метан за поне 300км. преход
      2.Монтаж на ръчни хъбове,с които разхода в градски условия може би ще падне с 1л. ,че и малко още нагоре.
      Извод:
      Смятам,че системата си работи нормално и има полза от нея.Факта,че последния разход засичан преди месец/наистина,беше по-студено,но то и сега не са кой знае какви летни жеги/,беше над 15/100км.,а сега дава заедно с метана 12/100км. е показателен,че има полза.Разбира се,дотук това беше за ориентиране къде сме в процеса на настройките.Смятам,че с регулиране на подаването на още малко допълнително метан,ще падне и още разхода на скъпия дизел.Вече в какви граници ще стане това....времето ще покаже!
      Поздрави на всички!
      Колега, не се убиждай, ама тярсите как да е***е дявола. С мерните единици също не сте на ясно. 7л метан знаеш ли колко тежат. Това че бутилката ти е 20л и съвира 3 кг не означава че 1кг=7л. 1000л метан тежат 0,720гк.
      Аз имам Рено сценик 1,9 дт. Преди месец разхода ми беше 8,5-9л/100км. За последните 3-4 дни имам разход 6-6,5л/100км. Аз не ползвам метан и ми е паднал също разхода с 2-3л.

Единствената икономия която може да се реализира е от разликата в цената на алтернативните горива. Другото което вие правите е не реализиране на икономия, а получаване на по-голяма пъргавина на двигателя. Това не води обаче до увеличаване на мощостта на двигателя.

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
        Това на 5-та скорост ли...?
        Не съм бройл до коя скорост е стигал
        GSM 0877 08 99 19
        Jeep Grand Cherokee 5.2 V8

Коментар

И аз имам някакво засичане вече. Не е точно като на Любашки, но е напредък. Оставих стрелката на нафтомера да се изравни с първата чертичка и налях точно 10 л. нафта. Днес точно на 94 мили, което си е почти 103 км стрелката беше пак на изходно положение. За метана не знам колко е изгорил. Казвам не точно засичане, защото през това време имаше донастройки и доста проби с натиснат педал до ламарината. Днес даже и имаше влачене на едно ремарке натоварено с 1 кубик дърва. Да ви кажа, че преди разхода ми не падаше под 15, а и в големия сняг и с много газ ми стигна 20 на 100. За сега го оставам така, защото съм доволен от разхода и най вече от вървенето. Единствено което малко ме дразни е като настъпя педала до долу и не е в оборот, излиза черен пушек от зад.
          GSM 0877 08 99 19

Коментар

Първоначално публикуван от barzashki Преглед на мнение
            ... Днес точно на 94 мили, което си е почти 103 км ...
            Почти 152 километра си е.

Коментар

Сметките с разхода трябва да се проверят и с каране без метан, защото и при мене има намаление на разхода от 9-10 до под 7,5 за 100 км без метан.
              Това вероятно е свързано с някои промени в горивата и бензиностанциите от тази година и предполагам, че тихо мълком са се учили как да ги бъркат и съхраняват за наша сметка.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                Почти 152 километра си е.
                1 миля не е ли 1.60934

Миля в час

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Миля в час е единица за измерване на скорост, изразяваща броя мили, изминати за един час. Широко разпространено означение за единицата е mph, но се ползва и mi/h, съгласувано с методите на Международната система единици.
                Милята в час е единицата, използвана в пътните системи на САЩ, Обединеното кралство и други страни.
                В САЩ обикновено на магистрала ограничението на скоростта е 65 мили/ч (104 км/ч), а в жилищни райони 25 мили/ч (40 км/ч).
                Превръщания [редактиране]

Една миля в час се равнява на:

GSM 0877 08 99 19

Коментар

Първоначално публикуван от barzashki Преглед на мнение
                  1 миля не е ли 1.60934
                  километра?
                  Толкова е. Значи 94 мили = 151.2783 километра.

Коментар

ГРЕШКАТА Е МОЯ, ИЗВИНЯВАМ СЕ. Искал съм да напиша 64 мили
                    GSM 0877 08 99 19

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                      Колега, не се убиждай, ама тярсите как да е***е дявола. С мерните единици също не сте на ясно. 7л метан знаеш ли колко тежат. Това че бутилката ти е 20л и съвира 3 кг не означава че 1кг=7л. 1000л метан тежат 0,720гк.
                      Аз имам Рено сценик 1,9 дт. Преди месец разхода ми беше 8,5-9л/100км. За последните 3-4 дни имам разход 6-6,5л/100км. Аз не ползвам метан и ми е паднал също разхода с 2-3л.

Единствената икономия която може да се реализира е от разликата в цената на алтернативните горива. Другото което вие правите е не реализиране на икономия, а получаване на по-голяма пъргавина на двигателя. Това не води обаче до увеличаване на мощостта на двигателя.
                      Колега,не се обиждам,защото аз лично правя опити на практика и споделям с другарите си тук какво се случва,а не си чеша езика с теория.../без да обиждам никого тук де/.
                      Целта е ако има файда и други хора да могат при желание да карат по-ефтино возилата си.
                      Относно мерните единици....моята информация е че 1кг. метан е равен на около 6л.Сега използването на литри от мен вместо килограми е просто за мое си лично улеснение.С половин бутилка от 3.5кг.,джипа минава близо 150км. градско/в това число и два пъти изпускане на системата след бутилката,заради смяна на изпарител и добавяне на манометър...изпуснатото не е кой знае колко много,то все пак си го има/
                      Та както искаш така прави сметката...ама аз с 3кг. към сегашните настройки минавам около 300км. градско.Това са едни 6.00лв. ама разделени на 3 и се равняват на 2.0лв...е аз го смятам 2.00лв на 100км.
                      Не знам коя сметка не ми е вярна/може би изчислението на точен литраж 6 или 7л. за 1кг./,ама аз това го правя с цел да установя за колко км. ще ми стига метана и си го обръщам в литри,че така съм свикнал.Другата сметка обаче си е вярна,защото...с 3.5кг. минавам 300км. градско,а това си е около 2.00лв. на 100км.
                      Така...по отношение на разхода.На няколко пъти пиша,че първото засичане е за ориентиране къде сме в настройките.Вече увеличих притока на метан с още 1/4 оборот,а днес ако няма проблем с вибрации и чукане,ще добавя още толкова.Смятам,че при следващото засичане/някъде до около седмица/,разхода ще е още надолу.
                      Относно падането на разхода заради затоплянето...
                      Джипа ми гореше до преди 1 месец около 15.5-15.7л.Карам градско по 1.5км. сутрин до работа и толкова след това,като от време на време и някой друг километър из града.Седмицата ,която засичам разхода,сутрешните температури се движиха около 4-5 до 7-8градуса,което не е чак толкова много като разлика с температурите преди месец.Разлика в дизела от бензиностанцията нямам,защото имам зареден такъв още от преди 2 месеца и с него правя засичането.Да разлика от затоплянето има,ама от разход близо 16/100 да гори сега с метана 12/100....е няма да е само от затоплянето според мен...ако се касае да падне 1-2л. да...ама 4л ми се види малко множко.То тогава излиза,че като дойдат летните жеги и ще свалим по още 2л. бре...ами то твоето Рено ще вземе да гори тогава 4/100км. градско...
                      Така...да не задълбаваме повече в сметки и спорове...след седмица аз ще постна следващото засичане и тогава ще говорим!
                      Другото,което ми идва на ум е...да взема да навия едни 50км. само на дизел в тия температури,че по-бързо ще стане да видим има ли разлика в разхода...
                      Ще помисля....
                      Относно какво се случва с обогатяването с метан...
                      Значи карам си с 50км на 4-та само на дизел,включвам копчето на метана и автомобила се ускорява сам до 65км. Така ама аз искам да си карам с 50км/ч. и поради тази причина отнемам педала на гаста,докато скоростта падне отново на 50км./ч.
                      Добре де...ама аз вече карам с по-малко натиснат педал и това според мен при същата скорост от 50км/ч си е икономия!!!
                      Разбира се,че ако количеството на подавания метан е повече ,и аз повече ще отнемам педала и икономията ще е повече,но...ние говорим за принципа,и аз лично смятам,че твърдението че получавам само пъргавина,а не повишаване на мощността и няма икономия е меко казано малко крайно !!!
                      Помислете над примера който ви дадох от практиката....
                      Поздрави!
                      Последно редактирано от lubashki777; 01-04-12, 07:53.
                      NISSAN FOREVER

Коментар

Аз изучавам усилено ДВГ и това което са ни казвали е че двигателите горят едно и също моларно количество гориво, независимо какви горива са. Промяна на разхода има само при промяна на степента на сгъстяване.
                        Какво имам предвид под едно и също моларно количество. Ами това си е точно теглото на горивото. Всички горива са изградени от въглеводороди (има разлика в състава, по точно броя на въглерода и водорода, но е в рамките на 1-2%).
                        Така да ви дам ясен пример: Ако една кола гори 10л бензин, на който масата му е около 7кг. На пропан-бутан също дава разход 7кг, което в литри е около 12-13л. Метана се измерва в килограми и дава около 7кг. Разликата в икономията е точно от цената на алтернативните горива.
                        Ако на същия този двигател му вдигнем степента на сгъстяване и вместо запалителна система му сложим гориво нагнетна, при същия обем на двигателя. Получения разход е също около 7кг дизел, което е около 8,5л. Ако се почне добавяне алтернативни горива при дизела се намалява разход на дизел за сметка на алтернативното гориво. Така при подаване на 1,5кг метан се намалява разхода на дизел с около 2л.
                        Прехода от бензин на дизел е много условно казан, но е възможно. И при един и същи обем на двигателя и една и съща степен на сгъстяване се получава един и същ въртящ момент, но при дизела по-малко конски сили. За да се увеличи и мощноста до същите конски сили се вдига степента на сгъстяване, вдигат се конските сили, вдига се и въртящия момент. Така има по-малко топлинни загуби и от тука идва ефективноста в разхода на гориво. Съпоставимо е един и същ, или почети, между малката степен на сгъстяване и висока степн.
                        Какав е извода: трябва да се направи процеса в работния такт максимално близък до адиабатен. Ами точно и това правят в коман райл системите. С подаването на метан е получава по-близък процеса до адиабатен. В университета имаме двигател преработен и тестван на метан. Икономията му е около 4-5%. Сега същия този двигател се тества с чист водород. Там икономията за момента е около 20%, но водорода е много скъп и много трудно се съхранява. Съхраняват го в бутилки за метан, но на налягане 4-5 атм. При налягане от над 10атм водорода пробива малки дъпчици през стените на бутилката и излиза. Толкова малки че не се забелязват с просто око.

Коментар

Аз изучавам усилено ДВГ и това което са ни казвали е че двигателите горят едно и също моларно количество гориво, независимо какви горива са. Промяна на разхода има само при промяна на степента на сгъстяване.
                          Какво имам предвид под едно и също моларно количество. Ами това си е точно теглото на горивото. Всички горива са изградени от въглеводороди (има разлика в състава, по точно броя на въглерода и водорода, но е в рамките на 1-2%).
                          Така да ви дам ясен пример: Ако една кола гори 10л бензин, на който масата му е около 7кг. На пропан-бутан също дава разход 7кг, което в литри е около 12-13л. Метана се измерва в килограми и дава около 7кг. Разликата в икономията е точно от цената на алтернативните горива.
                          Ако на същия този двигател му вдигнем степента на сгъстяване и вместо запалителна система му сложим гориво нагнетна, при същия обем на двигателя. Получения разход е също около 7кг дизел, което е около 8,5л. Ако се почне добавяне алтернативни горива при дизела се намалява разход на дизел за сметка на алтернативното гориво. Така при подаване на 1,5кг метан се намалява разхода на дизел с около 2л.
                          Прехода от бензин на дизел е много условно казан, но е възможно. И при един и същи обем на двигателя и една и съща степен на сгъстяване се получава един и същ въртящ момент, но при дизела по-малко конски сили. За да се увеличи и мощноста до същите конски сили се вдига степента на сгъстяване, вдигат се конските сили, вдига се и въртящия момент. Така има по-малко топлинни загуби и от тука идва ефективноста в разхода на гориво. Съпоставимо е един и същ, или почети, между малката степен на сгъстяване и висока степн.
                          Какав е извода: трябва да се направи процеса в работния такт максимално близък до адиабатен. Ами точно и това правят в коман райл системите. С подаването на метан е получава по-близък процеса до адиабатен. В университета имаме двигател преработен и тестван на метан. Икономията му е около 4-5%. Сега същия този двигател се тества с чист водород. Там икономията за момента е около 20%, но водорода е много скъп и много трудно се съхранява. Съхраняват го в бутилки за метан, но на налягане 4-5 атм. При налягане от над 10атм водорода пробива малки дъпчици през стените на бутилката и излиза. Толкова малки че не се забелязват с просто око.
                          Добре де...ама как да си обясним,щом няма вдигане на мощността ,а само заместване на едното гориво с другото,защо като изключа метана и имам чувството че горивния ми филтър е задръстен и джипа не иска да върви,а в момента в който включа метана ,започва да набира като луд....има просто очевадна разлика!!!
                          Това не разбирам....
                          Какво е разликата между това,че сме добивали пъргавина,ама в същото време пък нямало повече мощност.Да не говорим,че при опити на БМВ 325TDS максималната му скорост се вдигна с 20км.....а в същото време уж нямало повишаване на мощността....
                          П.П.Днес увеличих метана с още 1/4 оборот и всъщност от вчерашното засичане стана по-отворен крана с 1/2 оборот.Няма чукане и тракане...ще направя следващото засичане така и ще видим какво се случва.Проблема е че няма да мога да разбера с точност колко повече метан съм изгорил от досегашното,ама да видим първо с дизела как е,а метана ще го гласим занапред най-вероятно с по-голяма бутилка!
                          Поздрави!
                          NISSAN FOREVER

Коментар

Горенето се получава като при бензинов двигател. Нафтата е просто искричката която възпламенява мената и в гориво въздушна смес от въздух с метан изгаря по-бързо. Мощноста се формира като резулта от ъгловата скорост(оборотите на двигателя) по въртящия момен. Оборотите на двигателя се увеличават, но пък въртящия момент е един и същ.
                            Мога да дам много прост пример. Камион газ51 (молотовка) мощноста му е 75к.с. Този двигател носи камион натоварен с няколко тона. Лада 1500 също е 75к.с., обаче не може да сложите на колата няколко тона. Ладата оскорява осезаемо по-бързо, а молотовката е тромава.
                            Ако разбирате примера който ви давам, ще разберете защо се получава така с колите след пускане на метана.
                            Има и предимство, че на ниски обороти си работи на дизел и може да му се ползва високия въртящ момент и с увеличаването на метана въртящия момент не се увеличава както при чист дизел, но не е важен толкова много.

Коментар

Горенето се получава като при бензинов двигател. Нафтата е просто искричката която възпламенява мената и в гориво въздушна смес от въздух с метан изгаря по-бързо. Мощноста се формира като резулта от ъгловата скорост(оборотите на двигателя) по въртящия момен. Оборотите на двигателя се увеличават, но пък въртящия момент е един и същ.
                              Мога да дам много прост пример. Камион газ51 (молотовка) мощноста му е 75к.с. Този двигател носи камион натоварен с няколко тона. Лада 1500 също е 75к.с., обаче не може да сложите на колата няколко тона. Ладата оскорява осезаемо по-бързо, а молотовката е тромава.
                              Ако разбирате примера който ви давам, ще разберете защо се получава така с колите след пускане на метана.
                              Има и предимство, че на ниски обороти си работи на дизел и може да му се ползва високия въртящ момент и с увеличаването на метана въртящия момент не се увеличава както при чист дизел, но не е важен толкова много.
                              Добре де...ама ако мощността се формира от оборотите по въртящия момент и ние увеличим оборотите с обогатяването на метан...значи ще умножаваме повече обороти по същия въртящ момент и бе си получила друга /различна и по-голяма/ цифра спрямо оборотите,които са по-малко само на дизел....
                              Тоест ако умножим 2Х5/където 2 са оборотите,а 5 е въртящия момент/ и след това обогатим с метан и оборотите станат 3отново Х5въртящ момент в първия случай получаваме мощност 10 ,а във втория 15....или аз нещо не вдявам или....
                              П.П.Така или иначе...дори и да се спестява дизел за сметка на аналогично количество подаден метан...пак си заслужава.По тази сметка при подаден 2кг. метан,ще гори поне 3литра дизел по-малко....даже и тогава си заслужава!
                              Последно редактирано от lubashki777; 01-04-12, 18:13.
                              NISSAN FOREVER

Коментар

Колега Димич, много хаос вкарваш. Имаш няколко грешки, пръснати из разсъжденията ти, и после и правилно да анализираш резултатът ще е неверен. Но това е нормално, грешките си живеят около нас и трябва да ги прекрачваме.

Само за оборотите и мощността ще пиша, да е лесно (едно по едно). Всъщност защо ги намесваме? Какви са въпросите - дали увеличаваме въртящият момент ли? В коментираната тема промяна на оборотите няма. Колата върви по един и същ начин все по едни пътища - промяната е в количеството подавано дизелово гориво и в параметрите му на изгаряне. Шофьорът като сложи метан принципно след това кара по същия начин, не променя скоростта.
                                Много ми е интересно какво имате в университета и всички пишещи заедно могат да измислят интересни неща. Но малко по малко, не по пет едновременно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X