Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Метан! /на дизелов джип/

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Метан! /на дизелов джип/

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
    Интересен момент е това с контрола на изгорелите газове...Предполагам,че на колекторната тръба към ауспуха може безпроблемно да се дупне и да се монтира индикатор/датчик / на температурата,но...какъв да е той при температури от по 500-700градуса...и с какъв уред може да се отчита измереното???...
    На английски е pyrometer. Провери в и-бей. Цените не са приятни. Обикновено мерят до към 1600 F (градуса Фаренхайт)

Успех
    Toyota Land Cruiser BJ70 1985
    Lexus LS430

Коментар

exhaust gas temperature is the second most important factor, after oil pressure, to maintaining the health and operating efficiency of your diesel engine. Excessive engine exhaust temperature can cause a wide range of problems for your diesel engine, from lost fuel efficiency to increased maintenance costs to catastrophic engine failure.

Говорят, че термометъра е второ по важност след налягането на маслото и че е определящо за правилната експлоатация на дизелов двигател.
      С температурата може да се следи кога турбото е изработава максимална работа (разликата в температурата преди и след) и кой цилиндър е издухал клапани, гърбици на разпр вал или дюза (температура след изпускателния клапан) и дали горенето е правилно (високи температури при понижена мощност заедно с висок пад при турбината)
      Погледнах температурите - преди турбото е около 700, след него е 550. Това са горните граници за икономичност и защита на двигателя. Преди турбото може да има и повече, но би трябвало да е рядкост и нежелателно. Сонда за около 800 трябва да издържи, стига да не пържите нарочно по няколко минути с мръсна газ.
      Ето какво си пишат и едни австралийци
      http://www.perth4x4.net/forum/showthread.php?t=15893

Една електроника струва 10 - 60 лв примерно, сондата според измерваната температура, нещо като 20 - 100 лв. По-добре да е самоделка за по-добра цена и съобразена с двигателя конструкция. Във форума има колеги наясно с електрониката, материалите са без пари.
      Последно редактирано от lodkar; 29-03-12, 09:07.

Коментар

Днес направих следния експеримент.
        Тръгнах да изкачвам един продължителен стръмен байр. Натисках плавно педала на газта, а той си ускоряваше доста добре. Някъде на 3/4 от педала започна да се появява лек черен пушек от ауспуха, а като го натиснах до ламарината стана доста голяма чернилка. В момента в който спра подаването на метана чернилката изчезва и се усеща загубата на мощ на мотора.
        Имате ли някакво обяснение за това.
        GSM 0877 08 99 19
        Jeep Grand Cherokee 5.2 V8

Коментар

Изглежда логично, метанът изгаря по-бързо и се свързва с кислорода, а този, който остава вече не е достатъчен за да окисли всичката нафта и тя излиза на сажди. Но така излиза крива сметката - изгаряш евтиното гориво, а скъпото изхвърляш през ауспуха.

Коментар

Ако увелича или намаля метана дали ще изчезне или намалее пушека?
            GSM 0877 08 99 19

Коментар

Първоначално публикуван от barzashki Преглед на мнение
              Ако увелича или намаля метана дали ще изчезне или намалее пушека?
              Ako ти харесва мощността, защо не намалиш нафтата? Нали целта на цялото това упражнение е икономия?

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                Ako ти харесва мощността, защо не намалиш нафтата? Нали целта на цялото това упражнение е икономия?
                Защото не знам как.
                GSM 0877 08 99 19

Коментар

Защото не знам как.
                  Ама ти не си ли намалил нафтата....
                  Ако помпата ти е механична/каквато мисля ,че е/,отзад в средата има болтче с което се обогатява или обеднява сместта на дизел.Законтрено е с гайка.Разхлабваш контра гайката и въртиш и гледаш какво се случва.Когато увеличаваш нафтата оборотите на празен ход се вдигат,а когато я намаляваш -падат.След като намалиш /обедниш сместа на дизел/нафтата,ще се наложи да регулираш оборотите на празен ход,защото ще паднат надолу и няма да имаш празен ход...т.е. като връщаш педала ще гасне!
                  Понякога ,ако никога не е пипано болтчето,може върху него да има една като ламаринена защита...лекичко с отверката я избутваш назад,за да се стигне до болтчето отдолу!
                  Това е...
                  NISSAN FOREVER
                  -----------------------------------------------------------------------------
                  Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Е това е нещо ново което не бях прочел, че трябва и да се намали нафтата. Ще направя едно засичане сега и после ще пипна и помпата.
                    GSM 0877 08 99 19

Коментар

За по-голяма икономия, може да се пробва да се откачи жилото от помпата, да се монтира дроселова клапа и жилото на нея. Би трябвало разхода да стане 70/30 до 90/10 в полза на метана. Ако бях сложил метан, веднага щях да пробвам

Коментар

Е това е нещо ново което не бях прочел, че трябва и да се намали нафтата. Ще направя едно засичане сега и после ще пипна и помпата.
                        Ако намалиш порцията когато ти се наложи да караш само на нафта става голяма мъка
                        TLC 73 4.2-TD
                        Автоматик
                        Тел.0887859269

Коментар

Я да видим кой ще ходи на стенд за помпата и ще се оплаква от преразход
                          Многото пушек е било от недостатъчен въздух и голямо предварение на впръскването. Последното е коварно нещо.
                          На всяка помпа промяна в настройките се прави по различен начин, отделно един модел кола през различните години може да има допълнителни чудеса. Най-простото намаляване на нафтата е като не се натиска толкова педала на газта.
                          Помпата, която може да се пипа по коментирания по-горе в темата начин е Бош ВЕ и подобията и. При промяна на порцията гориво моментът на впръскване вече няма да отговаря на оптималния.
                          Добавянето на малко метан за подобрен горивен процес и малка икономия от замяната на скъпо с евтино гориво е абсолютно различно нещо от добавянето на сериозно количество. Дотук съм писал за първия случай, мненията ми не са валидни за втория. Ще излезе по-евтино ако пишем отделно за тези две неща - и като разходи за гориво, и за ремонти.

Коментар

Днес направих следния експеримент.
                            Тръгнах да изкачвам един продължителен стръмен байр. Натисках плавно педала на газта, а той си ускоряваше доста добре. Някъде на 3/4 от педала започна да се появява лек черен пушек от ауспуха, а като го натиснах до ламарината стана доста голяма чернилка. В момента в който спра подаването на метана чернилката изчезва и се усеща загубата на мощ на мотора.
                            Имате ли някакво обяснение за това.
                            Интересно...при мен пък го няма този момент,ама явно компютъра и електронното подаване на горивото си казват и се регулират нещата в движение...,а обогатяването ни е горе-долу същото,защото ти ни писа по-горе,че на празен ход си го настроил на разлика без и с метан около 1000 оборота.....
                            NISSAN FOREVER

Коментар

Да разликата ми е 1000 оборота, но тази вечер я намалих на 750 за да видя дали ще намалее пушека на пълна газ. Да ама в тъмницата нищо не се вижда. Излязох извън града за проба, но не ме настигна никаква кола за да ми свети от зад и да видя какви изкарва. Пробвах да видя с колко ми скача скоростта с метан и без него. Набрах до 60 и задържах педала так. Щракам копчето и почва да ускорява без да донатискам. Скоростта стигна малко до над 80 и закова там
                              GSM 0877 08 99 19

Коментар

Да разликата ми е 1000 оборота, но тази вечер я намалих на 750 за да видя дали ще намалее пушека на пълна газ. Да ама в тъмницата нищо не се вижда. Излязох извън града за проба, но не ме настигна никаква кола за да ми свети от зад и да видя какви изкарва. Пробвах да видя с колко ми скача скоростта с метан и без него. Набрах до 60 и задържах педала так. Щракам копчето и почва да ускорява без да донатискам. Скоростта стигна малко до над 80 и закова там
                                Това на 5-та скорост ли...?
                                NISSAN FOREVER

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X