Първоначално публикуван от kikimora
Преглед на мнение
Колега,няма проблем.Просто избора на дизелов или бензинов автомобил е въпрос на личен избор.Колкото до метана,при днешната му цена и монополна продажба може да се очакват само нови повишения(на фона на другите горива и в момента цената на метана е доста солена).
Да се върнем на темата дизел.Моят е лендроувър дискавъри и подмяната на окомплектован дизелов агрегат с бензинов за мен е икономически непригодна и безмислена поради фака,че ако съм искал бензинов щях да съм собственик на такъв! Моля колегите,които нямат адекватно мнение по темата( Газова уредба на Дизел?!)да се въздържат от мнения.Благодаря предварително.
---
Изчетох всичко написано по темата и разбрах,че такова устройство съществува и работи,но не е по джоба на всеки.Според мен колегите Барбарон и секо26 са най-близо до успеха,даже може и да са го постигнали.

С ламда контрола(да споменем още един път Барбарон) ще може да се регулира плавно количеството газ в зависимост от постъпващия въздух(оборотите)
Процентното отношение нафта-газ ще регулирам от две места:
1 от порцията на нафтовата помпа(така може да се свие количеството нафта,че да има малки обороти,а да не може да се изфорсира на място.
2 ще монтирам преди или след ламда контрола, обикновен регулатор на дебита на газта(след проби се разбира дали отпред или отзад е по-добре)
Бих използувал плочка поради теоретични физически причини:
1слабия вакум,поради отворения изцяло смукателен колектор заради липсата на дроселова клапа(ако има такава,вакума ще е = или по-силен от на бензинов)При преминаване на газ през отвор с намалено сечение се получава увеличение скоростта на потока,оттам понижение на налягането,оттам има и засмукване,с две думи сечението на отвора на газовата плочка е близък до това на самолетното крило, дано не бъркам,че срам

Ако не стига чуствителността на изпарителя,по нагоре казахте,че може да се омекоти чрез пружината.Дори не е нужен превключвател газ-нафта,а може да се ползува ключе он-офф,да включи газовия клапан след запалване на двигателя на нафта и подгряване на водата.
До тук добре, по натам двойка. Просто и идея си нямам, какво ще се случи, когато турбото заработи на пълна пара. Нещо трябва да компенсира увеличилия се въздушен поток защото цилиндрите ще се издухват от взривоопасна газовъздушна смес,която в суров вид ще стига до испускателните колектори и гърнето(направо ще стане червено сигурно), а може би не ? Нека по-уните глави решат тези проблеми теоретически, аз имам готовност да опитам (ше умора един двигател практически, колко му е)
Имайте предвид,че устройството е теоретично-хардуерно и на този етап не се предвижда намеса в аванса на запалването и се разчита на механичната нафтова помпа,за газта софтуера още не е написан, засега.
То това мойто прилича повече на преразказ по картинки,ама айде надявам се,че,ако не друго поне ще се забавлявате доволно от написаното.
П.С. цяло лято карах диското на отработено олио,та няма да опитам на някаква еколкогична газ

Коментар