Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газопроводи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Айде сега.

    В началото на ковид кризата ниски ли бяха цените? Ниски бяха. Тогава не ревахме.

    Газовата и нефтената индустрия рева ама тях никой не ги обича много та мина и замина.

    И сега няма да ревем.

    С или без Газпром (по-скоро с тях), добивът ще се стабилизира.

    Коментар


    • Ама последните няколко години ситуацията драстично се промени, по съвсем икономически причини. Инвеститорите се дърпат да наливат пари в нещо, което ще престане да бъде печелившо някъде по времето когато ще се изплатят инвестициите. Холандците доскоро бяха спешната помощ в доставките на европейски газ и при нужда можеха да връткат кранчето накъдето трябва, но последните години почнаха да се случват случки и това отпадна. На пазара не остана място за маневриране и не е така лесно да се нормализират нито цени нито доставки. Има течен газ, обаче конкуренцията за течния газ изведнъж стана огромна, Китайците масово се газифицират от порядък колкото една малка държава на година. Постепенно почва да се засяга и продукцията на други неща по веригата зависима от газа, като стомана, торове, СО2 за хранително-вкусовата индустрия. Което значи че портофейлът на редовия гражданин се смалява и става все по-трудно да му се пробута едно леко увеличение на енергийните цени в името на светлото бъдеще. Което пък на свой ред усложнява глобалната политика на търсене на влияние. Русия в момента гради втория сибирски поток, който ще черпи директно от полетата, дето доскоро пускаха газ за Европа и в рамките на десетина години газоснабдяването в ЕС ще стане още по-интересно.

      Коментар


      • Един поглед върху географската карта би дал добра отправна точка за много размисли...
        VPetrov.photography

        Коментар


        • Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнение
          ... Холандците доскоро бяха спешната помощ в доставките на европейски газ и при нужда можеха да връткат кранчето накъдето трябва, но последните години почнаха да се случват случки и това отпадна...
          Зелено-сделкаджийски неща ли? Четох, че холандците закрили предсрочно добива от находището до Грьонинген заради "евротунбергчийство" , норвежците също рязко свили добива по подобни еко-меко съображения, както и спирането на "Skanled" и на "Baltic Pipe" по същите причини.
          "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

          Коментар


          • Дупченето в Гронинген беше набедено, че причинява земетресения, от които има пострадали сгради. Дори вече са си раздали обезщетенията за прекратяването на продукцията. Не помня дали беше споменато в темата, но ЕС вече оряза субсидиите за газопроводи и дори за тези които ще продължат още няколко години се изисква да обещаят добавяне на водород плюс планове да приключат с газа до 2030г. Съвременните газови бойлери вече могат да работят и с някаква малка добавка водород, а на много места из Европа новото строителство не се връзва на газ въобще. На индустрията е оставено малко по-дълго врреме, едни 20-на години да си промени навиците. Май единствената държава в Зап.Европа която засега не ще да дава големи обещания за отказ от газ е Германи, но при условие че са нация техническа няма начин да не измислят нещо междувременно.

            Коментар


            • В момента в Москва тече голям икономически форум по енергетика ! В никоя българска медия не се казва нищо съществено. А там са представителите на държави и компании , които решават съдбата на света !

              Коментар


              • NovemberCharlie
                NovemberCharlie коментира
                Редактиране на коментар
                Пропуснал си удивителнат във второто изречение. Недопустим пропуск.

              • Asteri
                Asteri коментира
                Редактиране на коментар
                Нищо ново не е казано на този форум засега, нито нещо се решава там на момента. Путин обещава че ще има допълнителен газ за Европа, европейците късат с газа, Китайците изкупуват света, никой не ще да говори с Байден.

            • Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
              И отново от статията за "Северен поток 2".



              И се сетих как на Украйна бяха дадени западни гаранции /САЩ, Великобритания, Франция/ за защита на териториалната и цялост в замяна на отказа и от ядрените оръжия /по това време Украйна е третата ядрена сила в света/. Какво стана с тези гаранции, колко те запазиха териториалната цялост на Украйна? На времето Бисмарк бил казал, че договорите с Русия не струват дори колкото хартията на която са написани. Както гледам същото се отнася и за договорите и уговорките за санкции срещу Русия. Защото както многократно го повторих, интереса клати феса. Да го имат предвид тгези които вярват на такива обещания. И са готови да си загърбят интереса в услуга на чужд интерес... защото както видяхме той се мени и то доста радикално.
              Въпросните гаранции бяха дадени преди всичко от Русия - и да, не само от нея. Та-а, казаното от Бисмарк си е все така самата истина.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

              Коментар


              • Първоначално публикуван от infineon Преглед на мнение
                Преди бяха обещания как ей сега идва евтин американски, азерски и марсиански газ, само и само да не строим никакви газопроводи по които върви руски газ. Сега що така обещанията рязко спряха и стана ясно че другите източници на газ нещо ги няма? От една страна е хубаво че газта е скъпа и ще се изплатят бързо газопроводите. От друга сега ще усетите като инвеститорите почнат да предпочитат Сърбия заради по евтиния газ, а ние ще стоим на студено да се кефим колко сме диверсифицирани, и колко руски проекти сме провалили.
                За марсианския газ нищо не мога да кажа, но американският и азърбайджанският, и към настоящият момент са по-евтини от руския. Само че докато в рекордно темпо похарчихме близо 4% от БВП-то си, за да устроим руски стратегически интереси (и съответно нанесем стратегически ущърб на нашите) за десетилетия не направихме нищо, та да можем да се възползваме от това обстоятелство!
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                Коментар


                • Тези които си построиха терминали за американски втечнен газ (Германия примерно) интересно защо не се възползват и да си разтоварват евтина газ... Гледам че на икономическият форум в С. Петербург беше целокупният немски бизнес и само дето метани не правеха срещу обещание за малко повече газ... Та тези легенди с американският нещо не отговарят на реалностите...
                  VPetrov.photography

                  Коментар


                  • Терминалите си работят, то и Русия си изпълнява количествата по договорите (както дебело и настоятелно се подчертава в тази тема), но газ трябва - повече.
                    Обаче е интерсно и показателно как търсенето на допълнителни количества от едната посока е тривиален търговски процес, а същото в другата посока се трактува като: "само дето метани не струват"...
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                    Коментар


                    • И мен бе бива в софистиката, но да не отклоняваме въпроса, а той е къде е евтиният американски газ?
                      VPetrov.photography

                      Коментар


                      • Евтиният американски газ е в Гърция - въпросът е къде е интерконекторът.
                        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

                        Коментар


                        • davc
                          davc коментира
                          Редактиране на коментар
                          Та правят го, откъде-накъде такъв въпрос!
                          Работата се получава малко аналогия по мотиви с прословутата сестра. Значи: "Защо на ХХХХ сестра му е к@рв@" - И въпросът драматично застава без да има значение дали всъщност ХХХХ изобщо има сестра.

                        • Венцислав Петров
                          Венцислав Петров коментира
                          Редактиране на коментар
                          Да не забъркваме ничии сестри, питам къде е евтината газ? Защото в Германия такава няма... Освен в Германия, няма и наоколо... Точно обратното, цените на газта са в пъти над най-невероятните прогнози... Спотовите цени в Норвегия...

                          Та да попитам пак, Германия, която инвестира достатъчно в терминали за втечнен газ защо обсъжда аварийни планове и какво ще прави ако зимата е студена? Нали може да си разтовари евтина газ колкото си ще? Или не? Къде е евтината газ, конкретно и без да споменаваме ничии сестри?

                        • davc
                          davc коментира
                          Редактиране на коментар
                          А-а, това е съвсем друг въпрос!
                          Евтин газ (съвсе цялата относителност на понятието) понастоящем няма. А и аз конкретно нищо такова не съм твърдял. Нещо, което казах, е че и американският втечнен, и азърбайджанският, и към настоящият момент са по-евтини от руския.

                      • davc коментира
                        Днес, 19:51
                        Та правят го, откъде-накъде такъв въпрос!
                        Работата се получава малко аналогия по мотиви с прословутата сестра. Значи: "Защо на ХХХХ сестра му е к@рв@" - И въпросът драматично застава без да има значение дали всъщност ХХХХ изобщо има сестра.
                        То същото и с вноса на атомен ток от Франция в Германия
                        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                        Суперспам - спама на суперите

                        Коментар


                        • Венцислав Петров
                          Венцислав Петров коментира
                          Редактиране на коментар
                          Същото е разбира се, колкото има в момента евтина газ толкова има и евтин ток?

                      • Предполагам, че някой е дал обещания и не ги е изпълнил и/или корумпирал нещо по надзора.
                        Нямам друго обяснение за факта на празно най-голямо хранилище в Германия. Евробюрократите така и не вдянаха, че доставчика им сериозно си играе на война.
                        И предвид обещанията, не е имало и заявки за LNG.
                        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                        Суперспам - спама на суперите

                        Коментар


                        • Аха ясно... просто да уточним, защото малко по-горе пише че евтина газ много имало, само интерконектора ни липсвал да си я доставим. Затова попитах, как е при тези с повечето терминали и интерконектори...

                          А къде е газта знам. Имам предвид реалната, не евтината... такава няма... Просто така си питах... ;-)
                          VPetrov.photography

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X