Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газопроводи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Човек тръгне ли по линията на конспиративните теории може да си измисля безкрайно, много вълнуващо... за автора. Включително за законспирирани руски компании като американски със столетна история, Катерпилър например. И как Путин се разпорежда там а американският Конгрес спи и не си мърда пръста.

    Истината е, че Америка и ЕС имат огромна мощ в ръцете си и могат да сринат която си поискат руска инициатива. Стига да решат, че русна;ците прекаляват и надминават отпуснатите им на "салфетката" проценти тук в БГ. Икономическа мощ, да напомня колко сме зависими от западните пазари. Колко лесно може да се окаже, че не отговаряме на някакви изсквания, както стана с "Южен поток" а в по-ново време с тировете. И като почнат фирми отрязани от западните пазари да фалират и освобождават рабогници какво става с текущото правителство?

    И политическа, този добре охранен с грантове и субсидии елит съвсем няма да е щастлив да ги загуби. Да напомня за онези двама американски сенатори между които като арестуван Орешарски обяви края на "Южен поток". И как протестите на красивите умници нищо не постигнаха но някак си странно като дойде Орешарски на власт плащанията по ЕС програмите почнаха да ги спират едно след друго. И тогава главният бенефициент на "порциите" по тях ДПС размисли, пиха едно кафе и решиха, че повече няма да подкрепят Орешарски. Корупцията също е оръжие в ръцете на даващият и то широко се използва и от Запада, въпреки красивите им приказки..

    Парица царица, казва народът ни, а няма съмнение къде са парите. Така че ако ЕС и Америка не реагират на Потока това означава само едно, владеят положението. Иначе отдавна щяхме да сме видели двама американски конгресмени "на кафе" при Бойко Борисов. Че могат да го спрат Потока когато и както си поискат. Включително да наредят колко и чий газ ще минава. Който не слушка нагледно му показват, че плюе срещу вятъра, дадох ги примерите. И както виждате в тях няма нито конспиративни теории нито дистанционно изключени компресори, само скучната добре позната политика и икономика.

    https://faktor.bg/bg/articles/mneniy...lkiya-si-prast
    Алфред Кох: Американците могат да провалят всеки проект на Путин само като мръднат малкия си пръст

    Коментар


    • Точно така, те и затова в САЩ отпреди 4 години тема No1 е точно Путин... Как избира Американският Президент... И всички служби без изключение се занимават с това с колко влияние е... А единствената разлика между Южен и Турски поток са процентите, които евентуално ще останат тук... Та не знам кого наказаха сенаторите... май го отнесе вкупом Българският народ... А газопровод ще има където, както и в каквато форма е решил Путин... Независимо дали ни харесва или не...
      VPetrov.photography

      Коментар


      • Путин в Америка се преекспонира за целите на политическата борба между две партии. Гледайте икономическите санкции с мита и т.н. за стотици милиарди срещу кого са, там е сериозният противник.

        А разликите между "Южен поток" и "Балкански поток" са много, като се започне от собствеността и се свърши с капацитета. Самите руски коментатори определят "Турски поток" като геополитически провал не изпълнил целта си да спре Южният Коридор /TAP+TANAP/ и осигури монопол на руският газ в региона. Нито да спре напълно транзита през Украйна.

        Нещо повече, самата Турция преориентипа потреблението си и дори съществуващият капацитет на вече прокараните тръби не се използва напълно. Така че планираните още тръби стават ненужни. Е, Путин винаги може да прокара накой ненужен газопровод през морето за да напълни гушката на руските олигарси, това е главното им предназначение.

        https://rubryka.com/ru/2020/01/09/tu...-potik-proval/
        СМИ заявили, что "Турецкий поток" стал провалом Кремля

        https://19rus.info/index.php/vlast-i...usskim-pozorom
        «Турецкий поток» может стать для Кремля русским позором

        https://zik.ua/ru/news/2020/01/11/tu...ossiyan_954194
        “Турецкий поток”. Хотели поставить на колени Украину, а поставили простых россиян

        https://www.finanz.ru/novosti/aktsii...aza-1029216977
        Турция отказалась от российского газа


        Последно редактирано от Фред; 20-10-20, 00:00.

        Коментар


        • Десетки години вече слушам и чета за провалите на Путин. С какво ли не се провали... И продължава да се проваля... И само с него се занимаваме... А непровалящите се един по един си заминават... и вече не ги и помним... В същото време в Москва е спокойно, докато в САЩ гледам барикади правят... Явно ще трябва и още да почакам та да видя най-накрая... провала дето толкова време чакаме...
          Последно редактирано от Венцислав Петров; 20-10-20, 08:42.
          VPetrov.photography

          Коментар


          • Bogoljub Gagic
            Bogoljub Gagic коментира
            Редактиране на коментар
            DBRS, естествено, че е успех. Не ги разбираш ты многоходовките: https://www.youtube.com/watch?v=xJo1...=vizyalization

          • DBRS
            DBRS коментира
            Редактиране на коментар
            хехе, таз гениалност я бях забравил, помня само "Световната икономика ще е в колапс при барел под 80$" и тъй колапсираме 6 годин веке

          • FiveFinger
            FiveFinger коментира
            Редактиране на коментар
            Еее, сега чива Ви Пу като извади големите ракети, и тия -555% процента се изпариха. Не знам, ама като дойдат руснаци в бг, все гледат на запад да се преселят, а потока към Могучая е позамрял

        • В Москва е спокойно... спете децаа...

          ​​​
          Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

          Коментар


          • Сега за да не се морите много, ето тук един конспект по въпроса за Русия:
            https://pogled.info/svetoven/rusofre...a-sveta.121795

            А пък аз предлагам да почнем малко повече да гледаме не колко са зле руснаците, а как е при нас...
            VPetrov.photography

            Коментар


            • s_s1
              s_s1 коментира
              Редактиране на коментар
              Не работи линка, или поне при мен не отваря.

            • Венцислав Петров
              Венцислав Петров коментира
              Редактиране на коментар
              Не знам защо, пак го пробвах отваря се... Може би с друг браузер...

            • s_s1
              s_s1 коментира
              Редактиране на коментар
              Отворих го вече със същия браузър.
              Благодаря.

          • И какво, всъщност всичко е вярно (изчетох го до половината, но мисля, че схванах принципа). И в това няма нищо невероятно, невъзможно, учудващо, или парадоксално. Комплексиран маргинал - също като фанатизиран джихадист, камикадзе - колкото и да е жалък по същество, несъмнено е в състояние да причини огромни щети. Отношението към него е неприязнено и същевременно - на опасение. Паралелът (с джихадиста) може да бъде продължен и с това, че се е самопоставил в ситуацията, ако нищо не направи, това да е възможно най-доброто, а каквото и да направи, това да е най-зле - и за всички, и за него. Даже може да се каже, преди всички - за него, защото и в двата случая е гарантиран изходът за него (или жив, или умрял) докато колко други биха били засегнати (пак и в двата случая) не е еднозначно прогнозируемо.
            Последно редактирано от davc; 21-10-20, 10:39.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

            Коментар


            • gy6ter
              gy6ter коментира
              Редактиране на коментар
              Може ли за момент да си представим, че Русия я няма-какво, ще прави света без нея?

            • davc
              davc коментира
              Редактиране на коментар
              О-о в природата няма празно - я Северна Корея; я някой африкански земен бог, я някой латиноамерикански Кастро/Чавес. Абе има, не е като да няма, не го мисли светът.

            • DBRS
              DBRS коментира
              Редактиране на коментар
              Къде пак Русия,gy6ter,
              ми представи си Русия с Немцов или Каспаров начело, просто чиляк де спазва каквото е подписала русията, толко ли е трудно. Някой който не ограничава народа си какво да яде.

          • https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/10...reshtu_turski/
            САЩ разшириха обхвата на санкциите срещу "Турски поток"

            Държавният департамент на САЩ разшири обхвата на санкциите срещу фирми, свързани с "Турски поток" и "Северен поток 2" и им даде срок от един месец да напуснат тези два проекта. На американски наказателни мерки вече подлежат не само непосредствените строители на газопроводите и техните продължения, но и тези, които предоставят различни услуги на собствениците на кораби и съоръжения.
            Тук беше споменато,че руснаците не могат да намерят кой да им застрахова кораба за полагане на тръбите. Явно застрахователите са разполагали с вътрешна информация какво ги чака

            А впрочем нашите са направили среща за стратегическото сътрудничество с Америка в енергийната област. И за 5G се говори. Да видим какво ще спазарят, румънците например ще получат $8 млрд за строежа на два нови блока в тяхната АЕЦ.

            Коментар


            • DBRS
              DBRS коментира
              Редактиране на коментар
              Започва интересното...като в Дания има нещо гнило

            • Vlado_Ts
              Vlado_Ts коментира
              Редактиране на коментар
              Само едно уточнение за АЕЦовете : тука не е ни Полша , ни Румъния .
              В смисъл у нас или ше се строят два нови "хилядника" със съвецките чайници , или нищо . Без значение кой е на власт .

            • gy6ter
              gy6ter коментира
              Редактиране на коментар
              Няма гнило ,има совалки на политици .
              Vlado_Ts - У нас ,ще се строи ,но какво още не се знае кой и колко ,и къде ( с изключение на газопровода де !) .

          • https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/...adi_bulgariia/
            На потоците на Путин не им върви (и заради България)

            Коментар


            • Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
              ... А единствената разлика между Южен и Турски поток са процентите, които евентуално ще останат тук...
              Точно! За мен това е основния въпрос от цялата седянка .

              ...та по този повод някой може ли да извади инфо колко процента от транзитния газ евентуално щяха да останат тук от "Южен поток" и колко процента е предвидено по договор да останат тук от "Турско- Балканския поток" ?



              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

              Коментар


              • Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                Не е нужно да се търсят цифри. Нульа и в двата случая.

              • Vlado_Ts
                Vlado_Ts коментира
                Редактиране на коментар
                стьига ве . Не может бъйт !

                ... и какво пичьели тогава българския народ от тая тЪрба ?!

              • davc
                davc коментира
                Редактиране на коментар
                Братството и любовта на руския народ.
                Абе, ако не на целия народ, барем на вожда му - и ако не към целия наш народ, барем към вожда ни...

            • Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение

              Точно! За мен това е основния въпрос от цялата седянка .

              ...та по този повод някой може ли да извади инфо колко процента от транзитния газ евентуално щяха да останат тук от "Южен поток" и колко процента е предвидено по договор да останат тук от "Турско- Балканския поток" ?
              И защо трябва да остават? Това е ТРАНЗИТЕН газопровод, неговата цел е да пренася, Печели от Преноса. Все едно да отричаме фирма работеща само за износ защото нищо не оставало в България. Обратното, такива са много ценни защото са малко. И още по-важното, защото дават валутата необходима да се крепи валутният борд. Да купуваме западните стоки е много приятно ама валутата за тях доста трудно я печелим.

              И впрочем, освен валутата има и еще един ефекг. С транзитните такси се поевтиняват вътрешните цени. Булгаргаз продава на вътрешният пазар на по-ниски цени отколкото купува газа на границата, разликата се компенсира от транзитните такси.
              Последно редактирано от Фред; 21-10-20, 21:52.

              Коментар


              • Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                А-а-а-а, нищо не разбираш ти от боЕкономика Требе да се насърчава вносът, ибо пълни хазната с мита, ДДС и акцизи! Всячески да се мачка изнОсА, ако може и да се забрАни, тъй като само точи ДДС (ако не е "вътрешнообщностна доставка"). Валутата изоПщо не постъпва тука, а по оффшорни или айде, нека бъдат само задгранични сметки на непризнателните бизнесмени!

            • [
              ... и какво пичьели тогава българския народ от тая тЪрба ?!
              Печели транзитните такси. И работните места в една фирма която без тях би фалирала а съоръженията и разпродадени за скраб... добре позната картинка.

              Според различни публикации транзитните такси ще бъдат в диапазона 330-400млн лева годишно. Което означава срока на откупуване на похарчените 3 милиарда да е 10 години. Това естествено няма да го чуете от противниците на потока, те наблягат на страховито звучащите за незапознатите 3 милиарда, но за срока на откупуване и печалбите нито дума. Не им пасват на Опорните Точки.

              И впрочем прекрасни данни, в този отрасъл нормалният срок на откупуване е 20-25 години. За сравнение Южен поток"" щеше да изплаща заема за цели 30 години. И то смятано без сключени договори за транзита с реалните данни. Което в комплект със склонноста на руснаците да надуват стойноста при строежа намекваше, че можеше и до 50 години да го докарат.

              https://www.investor.bg/energetika/4...v-pyti-296077/

              „Балкански поток“ вдига приходите на „Булгартрансгаз“ в пъти*
              Очаква се приходите от транзит на синьо гориво да се повишат до 400 млн. лв. след влизането му в експлоатация, каза директорът на дружеството Владимир Малинов

              http://bglobal.bg/13891-"Газпром"-"Булгаргаз"-и-швейцарската-"Мет"-са-резервирали-капацитета-на-тръбата-от-Турция-до-Сърбия

              "Газпром", "Булгаргаз" и швейцарската "Мет" са резервирали капацитета на тръбата от Турция до Сърбия

              Петкова каза, че след третата фаза 3 фирми са ангажирали 100% от обявения капацитет. Тя припомни, че според правилата на ЕС 10% от капацитета на тръбите се запазва за свободен достъп (при входа на Турция) и 20% от капацитета на изхода към Сърбия. Петкова съобщи, че приходите на година ще бъдат 360 млн. лева и 7 млрд. лева за срока на експлоатация на тръбите.

              Предстои подписване на договори с трите компании, които са резервирали капацитета за 20 години. Веднага ще бъдат подписани договорите с фирмите, които са резервирали капацитет, съобщи изпълнителният директор на "Булгартранс газ" Владимир Малинов. Това са "Газпром", "Булгаргаз" и швейцарската фирма "Мет", съобщи пред журналисти той.
              За да избегнем излишните дискусии ще напомня, че в договорите има клаузата Ship-Or-Pay. Т.е. ние си получаваме транзитната такса независимо дали контрагента е успял да продаде или не своят газ, нито от "врътването на кранчето". И впрочем срока на експлоатация на Потока не е 20г както погрешно е написано, това е срокът на договора. След него ще сключват нови, при вече изплатената инвестиция. Тръбите и компресорите имат доста по-дълъг живот, който не вярва да си спомни от кога съществува Булгаргаз
              Последно редактирано от Фред; 21-10-20, 21:58.

              Коментар


              • Още за икономиката на Потока. Публикацията е старичка /от 2018г/ но дава интересна иконоическа информация.

                Включително за това как Русия ни е изнудвала, че ако не се откажем от таксите за спреният пренос към Турция ще продължи "Турски поток" през Гърция. Със съответният икономически анализ. И си спомням за едни совалко на гръцкият премиер по онова време.

                От геополитическа гледна точка Русия имаше много по-голям интерес от такъв вариант, истинската цел на пълният вариант на "Турски пото" беше да продължи през Турция и Гърция към Италия, така да постави под натиск TAP+TANAP. Тя не беше постигната, затова и руските анализатори оценяват "Турски поток" като стратегически провал. Имам усещането, че тогава и ЕС се намеси Гърция да не приеме това.

                https://www.mediapool.bg/bulgaria-sp...ews287526.html
                Последно редактирано от Фред; 21-10-20, 22:26.

                Коментар


                • Тази работа (с транзитът и таксите) май не е точно така. Прогнозируемия максимум за транзит е на стойност въпросните 3-400млн, клаузата "шип ор пеи" е за 100млн. Предвид че Турция вече практически не ползва нищо по този поток, съвсем реалистично е предположение, че такъв максимум е мираж. А същото "шип ор пеи", на същата стойност си имахме и досега (и важеше до 2030год), само дето за досега съществуващата мрежа не предстоеше да похарчим 3 (три) милиарда. Демек за следващите десет години сме танто за кукуригу, а за последващите - 2 (два) милиара назад.
                  Това е частта от масрафа на Русия по разходите за съсипване на Украйна, която ние ще покрием...
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                  Коментар


                  • Максимумът 400млн не е прогнозирием, има сключени договори за това. Такова е условието да се започне строежа. За това, че клаузата не покрива целият договорен транзит не знам, дай линк който да го потвърди. Това което аз знам, че търга е проведен с параметри заявено количество и цена за преноса му. Спечелилият си плаща цената слещу кояато придобива правото да пренесе договореният обем. Ако е повече /и има въмжност/ плаща допълнително, ако иска грам да не пренесе, негов си проблем, вече е платил.

                    Относно варианта "Стоим и си искаме парите" /с доста съмнителен успех след като руснаци ще отсъждат/ и сегашният съм дал линка от Медиапул, 1.2 млрд лева по първото и 4.3 млрд такси по второто.

                    Да, излизат наравно ако се смятат само 10г по старият договор по който ни дължат неустойките. Само че след това, като договора свърши 2030г какво ще правим? Увисва тотално Булгартрансгаз с нулеви приходи от транзит което значи фалит. Далеч преди това уволнени работници и бракувани компресорни станции защото кой ще ги държи ако транзит няма? А Потока няма да се използва само 10г а поне 50 години и ще носи приходи.
                    Последно редактирано от Фред; 22-10-20, 00:30.

                    Коментар


                    • disko04
                      disko04 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Бря, много блага работа се оказа изведнъж тоя турско-балкански паток. Да се чуди човек защо е имало съмнения.

                    • davc
                      davc коментира
                      Редактиране на коментар
                      По старият договор не ни дължат неустойки, ние се отказахме доброволно (през '18-та, с действие от тази). След десет години, я камилата, я .... Турция вече не черпи, а и те приказваха за бомбастични потребления (като 400-те млн, дето ни ги хвърлят като прах в очите).

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X