Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газопроводи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    Ако се проследят постовете ти в тази тема...
    Еволюция, вече по-трудно ме хващат на кукичката "Кой не скача е червен". Говоря за идеологемите в най-широкият смисъл. Но и за конкретните БГ примери когато точно най-скачащите се оказаха с досиета в Шесто.

    Вече повече гледам не декларациите а делата. При "Северен поток 2" ясно се видя разминаването. Така че е тъпичко да се пишем по-католици от папата.

    Коментар


    • disko04
      disko04 коментира
      Редактиране на коментар
      Глупости на търкалета.

  • Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
    ... докато ние сме готови да си нарежем тръбите на скрап само да не тече руски газ по тях то немците спокойно си го ползват руският газ.....
    Аз не виждам готовност да нарязваме току-що прекараните руските тръби за 3 милиарда лв. Да не би нещо служебното правителсво тайно да дислоцира към тръбата резаци или Силите на промяната да са го заявили ?! И ти естествено имаш информация от първа ръка
    Второ , НЕ само няма да нарязваме тръбата , ами няколко десетки години ше трябва да я гледаме като писано яйце , за да си избем разходите по построяването . До тогава ше я изплащат и внуците ни . Печалбата ше дойде някъде през втората половина на 21-ви век . Евентуално .

    ... трето : германците консумират руски газ от 40 години . И понеже не им стига - искат още . Респ. поради голямата консумация русняците им го дават на най- ниската цена в Европа .
    Същевременно ние доколкото консумираме руски газ , е на най- високата цена в Европа . Отделно изрязваме горите си , за да се отопляваме . Обаче транзитираме руски газ през РБ. Имаше една поговорка по този повод :"Вода гази - жаден ходи" .

    .. и да . Интереса клати феса . Ние клатиме на коча мъдЕте . Образно казано .

    Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
    ...

    Тези компресори много метаморфни, ту са парлама ту толкова сериозна инвестиция, та чак американският посланик ги е уважил за откриването. Нищо, че по тях ще тече руски газ, не го е впечатлило

    https://www.bulgartransgaz.bg/news/itb-230.html
    „Булгартрансгаз“ ЕАД въведе в експлоатация модернизираната компресорна станция „Лозенец“
    Аз пиша за компресорите по трасето на "Балкански поток" , които ти наричаш "тези" . Пък после "тези" ги открил американския посланик , ама в линка , който посочваш - всъщност не е открил "тези" , ами "онези" .
    Съвсем отделно - и "тези" и "онези" все баце Бойко ги е купИл , щото нали - "най-мощните" и т.н. , та не виждам какво доказваш .
    Изобщо ... "Слънцето спряло сърдито пече" тия дни и очевидно за някои хора е по- добре да седят под дебела сянка , разсъждавайки над двуличието , двугъзието лице-гъзието и гъзолизането .
    Последно редактирано от Vlado_Ts; 27-07-21, 10:54.
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

    Коментар


    • Ако както мнозина тук предлагаха не бяхме построили Балкански поток единственото което ни оставаше е да нарежем тръбите на транзитните газопроводи на скрап. Защото руснаците престанаха да ни пускат газ по старата входна точка през Румъния и единственият вход остана през Турция. И защото гарантирано губехме съдебното дело, подличко вкарано в договора от Руменият Овчар да го гледа Московският търговски съд. Е, можехме и да не ги режем а оставим да гният за по-добри времена. Които никога нямаше да настъпят защото гърците вече бяха пратили премиера си в Москва по покана на Путин, трасето да мине през тях.

      За "тези" и "онези" компресори които все са си американски имам предвид, че и в ДВАТА случая през тях тече РУСКИ газ. Което е основният ви "аргумент" срещу Бакански поток. Нямате нищо против стига газа да не беше руски. Само че американският посланик явно не се е тревожил от това как с тези компресори помагат на Путин да си транспортира газа. Нито западняците които спокойно си го ползват руският газ. По-католици от папата, вече го казах. И Фактите след това го потвърдиха. Язък ни за подскачането, явно някои още живеят в онези площадни времена. Пак добре че нещико спасихме и не го подарихме на гърците. А че ще си го гледаме потока като писано яйце то си е ясно. Пари носи и трябва да се изплати. Независимо с чий газ, дано се отворят и други възможности.

      PS Относно напичащото слънце и двуличието. Май че и в Украйна силно пече и им е напомнило, как Запада не изпълни обещанията си да защити териториалната и цялост ако тя се откаже от ядрените си оръжия. ТРЕТА ядрена сила по онова време.

      https://www.facebook.com/ukr.embassy...4021149155535/
      Посолство на Украйна в България

      Изявление на МВнР по случай 20-та годишнина от подписването на Будапещенския меморандум

      На 5 декември 1994 г. Великобритания, Руската федерация и Съединените американски щати подписаха в Будапеща Меморандум за обещание за сигурност във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО).

      Страните, подписанли Будапещенския меморандум се задължиха да се въздържат от заплахи със сила или нейното използване срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна.
      В продължение на 20 години участие в ДНЯО Украйна прилежно изпълняваше всички клаузи на Будапещенския меморандум, а също така заемаше активна позиция относно предимствата в областта на ядреното неразпространение. В частност, пример за последователната позиция на нашата държава в тази сфера стана обявеното на Вашингтонската ядрена среща на върха през април 2010 г. решение за отказ от използване на високообогатен уран.

      Заедно с това, през 2014 г. Руската федерация наруши поетите задължения като окупира част от суверенната територия на Украйна (Автономна Република Крим и град Севастопол) и разгърна въоръжена агресия в Източна Украйна.
      По такъв начин, под съмнение бяха поставени не само гаранциите за сигурност на ядрените държави относно отделно взета страна, но и беше създаден опасен прецедент, когато държава, гарантирала сигурността на Украйна в отговор на отказа от ядрено оръжие, безочливо наруши нейния суверенитет и териториална цялост.

      Подобни действия са не само открита агресия срещу Украйна – те са заплаха за цялата международна система за ядрена сигурност и подкоповат режима за неразпространение на оръжие за масово унищожение като цяло.
      В деня на 20-та годишнина от Будапещенския меморандум призоваваме държавите-гаранти на сигурността на Украйна да направят неотложни крачки заради възобновяването на териториална цялост, суверенитета и мира в Украйна, а също така за започнат практическо обсъждане на въпроси за юридически задължаващите гаранции за сигурност за страните, одобрили или планиращи да одобрят историческото решение за отказ от ядрено оръжие.
      Последно редактирано от Фред; 27-07-21, 12:56.

      Коментар


      • infineon
        infineon коментира
        Редактиране на коментар
        Украинците са по тъпи и малоумни дори от нас. Дори да си бяха запазили подареното ядрено оръжие какво мислите щеше да стане? Щяха отдавна да са го продали на С. Корея или Иран. Със сигурност нямаше да останат дълго ядрена държава. Радвам се че руснаците успешно завършиха северен поток 2 въпреки всичките спънки които им правеха и ще могат да си продават газта директно на купувача без да хранят алчните и неблагодарни украинци.

    • Интересно ще е да вземете да прочетете началото на тази тема... поне една, две страници... Случайно попаднах на нея следвайки линк отвън... Много любопитно, човек ще си каже, след толкова години от тия газопроводи, само ръжда ще да е останала, а руснаците живи да ги ожалиш... То не бяха заобиколни трасета, то не бяха ВЕИ-та, дето закопаха всички изкопаеми горива. И сега след толкова години, чак не ми се вярва като гледам цените на газта... не ми се вярва, не може да бъде...
      VPetrov.photography

      Коментар


      • Ясен
        Ясен коментира
        Редактиране на коментар
        Нещата вървят в естествената си посока.

        Изкопаемите горива (газът с най-голям потенциал) имат още поне 10 години абсолютен растеж. Даже и да спадат като относителен дял.

        После имат още поне 40 години спад в който все ще са важни. И никога (поне в обозримо бъдеще) няма да изчезнат напълно - както примерно са дървата за огрев днес.


        Руснаците си имат други грижи, поне по отношение на изкопаемите блага. Всеки път когато трудовата им икономика им се опита да измести добива на изкопаеми (като дял и влияние), правителството им я ресетва с обезценяване на валутата. От началото на темата това се случи два пъти.

        Там е стабилно.

    • В крайна сметка руснаците постигнаха каквото искаха. Унгария подписа договор за 15 години по който газта минава по Турски поток, а не през украинците. Северен поток е завършен успешно и ще бъде въведен в експлоатация до края на годината.
      Украинците и поляците останаха с пръст в устата и мрънкат защо лошия агресор Русия не иска да транзитира газ през тяхната мрежа.
      200858 заварени тръби и над 1200 километра трасе са впечатляващо инженерно постижение.
      Ники

      Коментар


      • абе, кой даде кредита за Северен поток?

        Коментар


      • Малко теми за размисъл от 2014г....

        В системата ще могат да влизат компании от ЕС и САЩ, предвижда закон, приет на второ четене от Върховната Рада

        Украинската Върховна Рада позволи отдаването под наем на части от газопреносната мрежа на страната, съобщава украинската версия на Forbes. Възможността е включена в приетия на второ четене закон за реформа на единната газопреносна мрежа на Украйна.
        В подкрепа на текстовете днес в парламента в Киев се обявиха 228 депутати, допълва изданието.

        Законът предвижда създаването на две компании, които да управляват газопроводите и хранилищата на територията на Украйна. В тях могат да участват американски или европейски компании. Мрежата и хранилищата си остават държавна собственост, но ще бъде премахната забраната за отдаване под наем или на концесия на магистралните газопроводи и газовите хранилища.
        Отдаването на имуществото под наем може да бъде осъществено основно с цел изпълнение на задълженията на Украйна по отношение на присъединяване на страната към Европейската енергийна общност, както и съгласно договори и условия, утвърдени от правителството.
        При отдаването под наем или на концесия трябва да бъдат спазвани принципите за икономическата сигурност на страната, се казва още в приетия закон.
        „Целта на закона е компании от САЩ и ЕС да участват като оператори на газопреносната система, където Украйна ще контролира компаниите и където собствеността на мрежата и хранилищата ще останат собственост на украинската държава“, коментира премиерът Арсений Яценюк при представянето на законопроекта пред депутатите, пише онлайн изданието LB.uа.


        Коментар


        • Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
          Много любопитно, човек ще си каже, след толкова години от тия газопроводи, само ръжда ще да е останала, а руснаците живи да ги ожалиш... То не бяха заобиколни трасета, то не бяха ВЕИ-та, дето закопаха всички изкопаеми горива. И сега след толкова години, чак не ми се вярва като гледам цените на газта... не ми се вярва, не може да бъде...
          Цените на газта растат заради повишеното търсене в Азия. За азиатците повече газ = повече индустрия = повече работни места = повече пари = повече кеф за редовия гражданин. В Европа е обратното. Използване на газ = все по-високи цени = никакъв кеф за редовия гражданин. Това че строим някакъв газопровод също не е голям кеф, има по-голям шанс да отнесем някой шамар докато докато се боричкат Великите сили за него отколкото да издоим някаква печалба от тръбата.

          Коментар


          • Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнение
            Цените на газта растат заради повишеното търсене в Азия. За азиатците повече газ = повече индустрия = повече работни места = повече пари = повече кеф за редовия гражданин. В Европа е обратното. Използване на газ = все по-високи цени = никакъв кеф за редовия гражданин. Това че строим някакъв газопровод също не е голям кеф, има по-голям шанс да отнесем някой шамар докато докато се боричкат Великите сили за него отколкото да издоим някаква печалба от тръбата.
            Защо да не е кеф че построихме газопровода?
            Унгарците подписаха договор с Газпром за доставка на газ за 15 години през този газопровод, значи ще има сигурни приходи за нас от транзита и за руснаците от продажбата на газ. Сърбите и те ползват газ който се пренася през нашия газопровод. Също така и ние не плащаме транзитни такси. За украинците хич не ми пука, че щели да стоят без приходи, да свикват.
            Ники

            Коментар


            • Ясен
              Ясен коментира
              Редактиране на коментар
              Ми първо, защото се набутахме, а печалба не се предвижда в обозримо бъдеще

          • Първоначално публикуван от infineon Преглед на мнение
            ... Също така и ние не плащаме транзитни такси....
            Транзитни такси не плащаме , ама платихме предварително на куп 3 милиарда и половина лв. , за да построим транзитна тръба през РБ.
            В момента сме на минус 3,5 млрд лв. И ще си връщаме вложените пари на година по лъжичка 30 години от тук нататък, за да излезем на "нулата" . Пък дали после ще има и някакъв кяр ( демек печалба ) - я камилата , я камиларя . Само баба Ванга знае.

            ПС. Има и още нещо немаловажно , на което от дълго време се опитвам да обърна внимание :
            Първоначално публикуван от infineon Преглед на мнение
            ...
            Унгарците подписаха договор с Газпром за доставка на газ за 15 години през този газопровод...... Сърбите и те ползват газ който се пренася през нашия газопровод.....
            .- и какво излиза ? Всички по трасето , като се почне от Турция и се свърши с Австрия, ще ползват този газ . С изключение на България .
            Само на България газ не и трябва ?! Ше си продължаваме да режем горите , за да се греем , ше горим кюмур , талашителни плоскости , автомобилни гуми и стари дрехи , а през територията ни ше тече транзитен газ , за да помагаме на гореспоменатите . Егати интернационализма !
            Това е все едно да построим автомагистрала с 4 ленти в едната посока от Свиленград до Калотина , предназначена за ползване само от чужденци и да се задължим българските автомобили да нямат право да стъпват на нея , а да ползват единствено второстеренни двупосочни пътища , изпъстрени със завои , дупки и неокастрени клони по пътния банкет .
            Да се евЕме у тарикатите !
            Последно редактирано от Vlado_Ts; 21-09-21, 11:44.
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

            Коментар


            • Чавдар (V93)
              Чавдар (V93) коментира
              Редактиране на коментар
              Каква стратегия за газифициране, като евро екоталибаните и газа го слагат при мръсните горива?!? По този повод сега и те и ние ще плащаме дебело ...

              Интересно, ако тази зима им помръзнат оядените дирници, дали ще им дойде друг акъл?!?

            • Самодържец
              Самодържец коментира
              Редактиране на коментар
              Да бе, евро-еко-талибаните на нас ни попречиха да развием и реализираме национална стратегия за газифициране на страната, да знаеш. В контекста на последните мнения - баце много далновиден, за това само ще транзитира, без да ползва.

            • veskov
              veskov коментира
              Редактиране на коментар
              Хм, де талибани де, а свирна баце, а ги опущиха

          • Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение

            Транзитни такси не плащаме , ама платихме предварително на куп 3 милиарда и половина лв. , за да построим транзитна тръба през РБ.
            В момента сме на минус 3,5 млрд лв. И ще си връщаме вложените пари на година по лъжичка 30 години от тук нататък, за да излезем на "нулата" . Пък дали после ще има и някакъв кяр ( демек печалба ) - я камилата , я камиларя . Само баба Ванга знае.

            ПС. Има и още нещо немаловажно , на което от дълго време се опитвам да обърна внимание :


            .- и какво излиза ? Всички по трасето , като се почне от Турция и се свърши с Австрия, ще ползват този газ . С изключение на България .
            Само на България газ не и трябва ?! Ше си продължаваме да режем горите , за да се греем , ше горим кюмур , талашителни плоскости , автомобилни гуми и стари дрехи , а през територията ни ше тече транзитен газ , за да помагаме на гореспоменатите . Егати интернационализма !
            Това е все едно да построим автомагистрала с 4 ленти в едната посока от Свиленград до Калотина , предназначена за ползване само от чужденци и да се задължим българските автомобили да нямат право да стъпват на нея , а да ползват единствено второстеренни двупосочни пътища , изпъстрени със завои , дупки и неокастрени клони по пътния банкет .
            Да се евЕме у тарикатите !
            То и за едни самолети дето още не са произведени даже платихме над 3 милиарда предварително. И то от тях не се очакава нищо да си върнем, а само още разходи допълнително да правим.
            А газопровода глупава инвестиция викаш, бавно се изплащал, колко по хубаво щеше да е тези 3.5 милиарда да ги дадем за още 8 ненужни самолета а?
            Пък на зима ще сечем горите за да се топлим.
            И какво значи ние не го ползваме при положение че и нашата газ която ползваме идва от същата входна точка в България?
            При положение че на досегашната газопреносна мрежа има изградени отклонения до всеки град, какъв е смисъла да ги правим и на новата само за да кажем че и ние ползваме тръбата?
            Радвам се че цените на природния газ в момента са толкова високи и се доказа че диверсифицирания американски втечнен газ в танкери е нещо което няма да получим и няма да донесе по ниски цени. Ама инвестирахме и едни милиони като участие в течногазовия терминал в Гърция.
            Ники

            Коментар


            • Vlado_Ts
              Vlado_Ts коментира
              Редактиране на коментар
              "...И какво значи ние не го ползваме при положение че и нашата газ която ползваме идва от същата входна точка в България?..."

              Я пак ?

          • .......
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

            Коментар


            • Шах и мат! Путин матира не само Европа ами и темата "Газопроводи" във форума ! Прав беше Тома Томов в анализите си още деведесетте години , които озвучи в документалния филм за Газпром! Бягам за пелети и въглища няма да ме огрее в този живот синьото гориво!

              Коментар


              • Ясен
                Ясен коментира
                Редактиране на коментар
                Многоходовочка... дано не се окаже от тия дето след тях рублата пада с 40%, защото пак ще се напълним с бежанци които нямат интегриране.

            • Преди бяха обещания как ей сега идва евтин американски, азерски и марсиански газ, само и само да не строим никакви газопроводи по които върви руски газ. Сега що така обещанията рязко спряха и стана ясно че другите източници на газ нещо ги няма? От една страна е хубаво че газта е скъпа и ще се изплатят бързо газопроводите. От друга сега ще усетите като инвеститорите почнат да предпочитат Сърбия заради по евтиния газ, а ние ще стоим на студено да се кефим колко сме диверсифицирани, и колко руски проекти сме провалили.
              Ники

              Коментар


              • Както всяка тъпотия която руснаците няма-няма и сътворят, така и тая ще им излезе солено през носа както винаги във времето. За пореден път доказват че не може да се разчита на тях и трябва да се търсят други решения (включително и с тези цени които предизвикват, на по скъпият втечнен газ да му дойде времето). А те горките ще продължат да си живеят с единствената мисъл в главите им че винаги и всички се опитват да ги прецакат и само цар Путин може да ги спаси... разбира се.
                Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

                Коментар


                • Mais
                  Mais коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ако се разровите малко повече , ще си изградите по точно и ясно мнение по въпроса. Русия доставя 30% от европейския газ. Правете си изводите! Унгарците не се се славят като русофили! И през ПСВ и през ВСВ за били противници на Русия,и заради 1956 са имат мноооого да връщат на руснаците, но пък си знаят интереса! Живеем в информационен век ! Ако бяхте чели аналилиите на Красимир Иванджийски нищо нямаше да ви учудва! Цената не расте заради Русия , расте за да се изравни цената на енергията с тази от ВЕЙ! Цената тока в Русия е 30 евро за мегават а в Германия 300! Тази ситуация не е гласена в Москва ..... високата цена е изгодна за сланцевата революция! С'est la vie.

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X