Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газопроводи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
    Както всяка тъпотия която руснаците няма-няма и сътворят, така и тая ще им излезе солено през носа както винаги във времето. За пореден път доказват че не може да се разчита на тях и трябва да се търсят други решения (включително и с тези цени които предизвикват, на по скъпият втечнен газ да му дойде времето). А те горките ще продължат да си живеят с единствената мисъл в главите им че винаги и всички се опитват да ги прецакат и само цар Путин може да ги спаси... разбира се.

    Дали Уекинко не залиташ по евроинерцията Путин да е виновен за всичко?!?

    Темата за скока в цените на газа коментира и германският канцлер Ангела Меркел. По време на посветената на Западните Балкани среща в Словения тя заяви, че Русия изпълнява своите договорености за доставка на синьо гориво.
    Относно жалбите срещу "Газпром" енергийният еврокомисар каза, че руският концерн е изпълнил продажбените си задължения по дългосрочните договори, но не е добавил допълнителни количества
    Т.е. руснаците си изпълняват договорите, ама не предлагали допълнителни количества над договореното, поради което са много лоши мамката им.

    Тази работа що ми прилича на хем сърби, хем боли. Европейците в същност знаят ли какво искат? Кога руснаците искат да продават повече газ било лошо, щото нали там енергийна зависимост и т.н. Сега не предлагали повече газ - пак те лоши ...

    Къде ги американските другари да ни залеят с техния втечнен газ на по-ниска цена???
    Ние не сме неутрални!

    Коментар


    • disko04
      disko04 коментира
      Редактиране на коментар
      Чавдар (V93) коментира
      Днес, 13:58
      Естествено е, че всеки си гледа собствения интерес. В т.ч. и руснаците. Ама само тях да ги сочим с пръст като виновници за всички проблеми в ЕС ...
      Та в конкретния случай нещо не мога да видя те с какво са ни виновни, при положение че си доставят договорените количества.

      А кой да соча с пръст след като се отоплявам само и единствено със газ-та на Путин. Ако имах шанса да избирам и американска газ и не ми отърва ще соча и тях с пръст но руснаците правят всичко възможно да нямам този избор, и моля те не ме убеждавай че не е така.

    • Чавдар (V93)
      Чавдар (V93) коментира
      Редактиране на коментар
      Както казахме, всеки си гони своя интерес. Хайде, да речем при нас руското влияние е много силно и рубладжии дал Господ. Поради което Тато-2 направи набързо Руския поток, но не и интерконектора с Гърция.

      Ама цените хвърчат нагоре в цяла Европа и въпросната Европа, която уж искаше да ограничава вноса на руски газ, сега вика че руснаците били лоши, щото не доставяли повече от договореното.
      Някаква логика намираш ли в това положение?

    • disko04
      disko04 коментира
      Редактиране на коментар
      Съгласен съм, пак да кажа, че ние (европейците) сме си много виновни за проблема. И такива като нашенското си мутре и такива като Меркел и т.н.

  • Основно газохранилище в Европа е собственост на Газпром и е празно, но да знаете че "така е решил пазара" и виновни са зелените
    байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
    Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
    Суперспам - спама на суперите

    Коментар


    • И защо да не реши така "пазара"...? Нещо против пазарната икономика? Могли да си купят най-голямото газохранилище, продали сме го, купили са го, извиват ни ръцете както и когато им се удаде възможност... Точно това е пазарната икономика... Или Газпром трябва да се явява благотворително дружество, когати ни е удобно... Те точно руснаците обясняват последните 10 години, че спотовите пазари са чиста спекулация и който иска да има газ да си сключи договор... за дълго време напред, че да му е сигурно... Ние обяснявахме как точно пазарната икономика е панацеята... Всъщност който в момента е с договор само потрива доволно ръце и прави пари от въздуха... И какво сега, ето ни я пазарната икономика... Всъщност ако искаме да сме точни и конкретни в момента и течна газ нещо не се вижда на хоризонта... Китай плаща повече, тоест както си му е редът американските износители я продават за колкото се може повече пари...

      И нещо весело но много актуално по темата...
      https://www.actualno.com/analysis/zi..._1652904.html?
      VPetrov.photography

      Коментар


      • DBRS
        DBRS коментира
        Редактиране на коментар
        Това което описвате се нарича злоупотреба с господстващо положение - нищо общо с пазар.

    • Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
      Основно газохранилище в Европа е собственост на Газпром и е празно, но да знаете че "така е решил пазара" и виновни са зелените
      Аз пак да попитам: Нали беше лошо, ако руснаците продават повече газ? Що сега пак лошо като не продават над договореното?!?
      Ние не сме неутрални!

      Коментар


      • Венцислав Петров
        Венцислав Петров коментира
        Редактиране на коментар
        Тъкмо бе Чавдаре... нека да поработят малко и терминалите за течна газ... Зорлем толкова натискаха да се построят, а и сума пари се потрошиха за тях... хайде тъкмо е време да видим как добрите ни приятели не ни извиват ръцете, а за разлика от лошите руснаци пращат колкото ни трябва на ниска цена... Приятел в нужда се познава, казват хората... А под приятели имам предвид, всякакви износители и прочее... По едно време твърдяхме, че алтернативи имаме колкото си щем... Е хайде сега на алтернативите...

      • Самодържец
        Самодържец коментира
        Редактиране на коментар
        Аз съм в населено място, до което "газопровод" (поради просташкото ни държавно управление) скоро няма да мине. Нямам алтернатива на пелетите и дървата или тока (е има варианти и за локално газифициране, даже май е безакцизна газта за тези инсталации, ама не мога всяка година да си сменям начина на отопление на дома), а пелетите скочиха рязко, дефицит на дървен материал. Жена ми е зиморничава все й е студено и много мърмори, ако минаваше наблизо какъв и да е поток, ако щат и марсианците да си провеждат влиянието, бих се въоръжил с дрелка, тефлонова лента и кранче. Че трябва да се изкарва зимата.

    • Монополното поведение с политически подбуди е далеч от пазарната икономика. Но нищо, за пореден път настъпваме мотиката с този доставчик. Все някога ще се научим да я/го избягваме.
      Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

      Коментар


      • Първоначално публикуван от Mais Преглед на мнение
        Шах и мат! Путин матира не само Европа ами и темата "Газопроводи" във форума ! Прав беше Тома Томов в анализите си още деведесетте години , които озвучи в документалния филм за Газпром! Бягам за пелети и въглища няма да ме огрее в този живот синьото гориво!
        Зареди се добре с тия въглища, защото добивът в Европа главоломно спада, което значи че който още ги ползва ще плаща по-добра цена. С газът ще е същото, не го мисли. Докато похарчиш въглищата и газът ще е кът, вече има планове тук-там из Европа да се извади от употреба за домашни цели. Дандънията сега тамън ще накара някои потребители да се замислят за промяна в отоплителната система у тях си и да се поинтересуват какви са алтернативите. Което всъщност е много добре, пак за тях. За други дето се вторачват само в една точка и мислят, че газопроводитеса панацеята на отоплението и енергетиката, ще е шах и мат в обозримо бъдеще

        Коментар


        • Самодържец
          Самодържец коментира
          Редактиране на коментар
          За моите три етажа коя е панацеята?

      • Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
        Монополното поведение с политически подбуди е далеч от пазарната икономика. Но нищо, за пореден път настъпваме мотиката с този доставчик. Все някога ще се научим да я/го избягваме.
        Аааааа, аз пак питам. Като продават много - лошо, като не продават много - пак лоши. Що така ? И къде точно ги сърби разлигавените европейци?!? Искат ли руски газ или не искат? Ако не искат - що сега рИват, а не купуват втечнен от Катар или братските САЩ?!?

        А пазарната икономика .... Сигур беше много пазарно да нацвъкаме фотоволтаици и да им плащаме тока на завишени НЕпазарни цени. Заради което един куп мутро-политици са набиха в бизнеса със "зеления" ток ...
        Ние не сме неутрални!

        Коментар


        • NovemberCharlie
          NovemberCharlie коментира
          Редактиране на коментар
          Чавдаре, знаеш, че въобще не толкова просто. Дали можеха да си го позволят, ако пазарният им дял беше 10% вместо 40%? И всъщност целия зор, пак казвам, е политичеки. Да пусана втората тръба което ще вдигне още повече пазарноят дял, сътветно ще стане още по-зле) и да има дерогация от газовите регламенти, което на практика ще им даде и пазара и тръбите и горивото. Тогава вече наистина ще държат и хляба и ножа и силно ще влияят на политиката в Европа.

      • Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение

        Аз пак да попитам: Нали беше лошо, ако руснаците продават повече газ? Що сега пак лошо като не продават над договореното?!?
        Ситуацията в момента е точното обяснение защо е лошо да имат голям дял.
        Но няма грижа, играно е вече два пъти и всеки път руския дял в ЕС пада след такива игри, поне сега на повечко хора ще им просветне, че хибридките не са измислица.

        пп
        такива цени имаше 2013-та + по-високи и за нефта, та не е чудо невиждано.
        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
        Суперспам - спама на суперите

        Коментар


        • Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение

          Ситуацията в момента е точното обяснение защо е лошо да имат голям дял.
          .
          И къде са алтернативните доставчици?!?
          Ние не сме неутрални!

          Коментар


          • Чавдар (V93)
            Чавдар (V93) коментира
            Редактиране на коментар
            Чакай сега! Тук говорим не за частния случай България. Нас ни остави. Да речем тук рубладжии, майкопродавци и т.н. Говори ми за ЕС. На тях къде са им алтернативните доставчици? Що и те пищят от скъп газ и ток? Що не си внасят от САЩ или Катар?

          • NovemberCharlie
            NovemberCharlie коментира
            Редактиране на коментар
            Е, сега вече ще се наложи да си намерят.

          • Самодържец
            Самодържец коментира
            Редактиране на коментар
            Ми не знам, не сме частния случай на ЕС. Като ще е ЕС да мислят глобално, че и на гол асан му е студено. Да ги докарват по-бързо прокламираните алтернативи. Ама ако ЕС ми каже тури си солар на главата и вятърна перка в гъза, за гол асан това не е никаква алтернатива.

        • Чавдар (V93) коментира
          Днес, 14:59
          Чакай сега! Тук говорим не за частния случай България. Нас ни остави. Да речем тук рубладжии, майкопродавци и т.н. Говори ми за ЕС. На тях къде са им алтернативните доставчици? Що и те пищят от скъп газ и ток? Що не си внасят от САЩ или Катар?
          На който и да е пазар, не 25%, ами и 10% от доставките да изчезнат, не можеш да го компенсираш за два три месеца. Тайминга е перфектен(съвпадна и с редовните норвежки профилактики), вероятно до НГ ще е така.
          Аз лично съм изненадан, че в ЕС нямат подобни на нашия Д.Резерв правила (като как ще оставиш най-голямото хранилище на 5%???? )
          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
          Суперспам - спама на суперите

          Коментар


          • Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
            На който и да е пазар, не 25%, ами и 10% от доставките да изчезнат,
            Кои доставки са изчезнали?!? По-горе ти цитирах Танте Меркел и еврокомисаря по енергетиката, според които Газпром си доставя договорените количества ...

            На когото му трябва повече, защо не си го е договорил?!? И, ако руснаците не могат да му го доставят, защо не си го вземе от другаде? Хем без "монополно поведение с политически подбуди"?
            Ние не сме неутрални!

            Коментар


            • DBRS
              DBRS коментира
              Редактиране на коментар
              Тези към търговците. Няма да се учудя, ако голяма част от "договорените доставки" всъщност са изкупени от газпромци (вече са го правили). Така хем изпълнил, хем дефакто недоставил

          • Цените на газта вече почват да падат тук-там след като Путин приятелски кимнал и казал че може да увеличи доставките. Просто едно леко и внимателно настъпване по палеца като намек, че на север в морето чакат едни тръби да се довършат. След около седмица може да има повече яснота, когато трябва да се оформят договореностите за през Украйна и ще проличи кой е оптимист и кой песимист.

            Коментар


            • Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
              Както всяка тъпотия която руснаците няма-няма и сътворят, така и тая ще им излезе солено през носа както винаги във времето. За пореден път доказват че не може да се разчита на тях и трябва да се търсят други решения (включително и с тези цени които предизвикват, на по скъпият втечнен газ да му дойде времето). А те горките ще продължат да си живеят с единствената мисъл в главите им че винаги и всички се опитват да ги прецакат и само цар Путин може да ги спаси... разбира се.
              И с кое точно доказаха че не може да се разчита? Изпълняват си стриктно доставките по сключените договори. Защо смятате че Русия е длъжна да плаща на украинците допълнителни такси само за да спасява свободния пазар на ЕС? Нали всички искаха диверсификация, нека американците да доставят евтин газ. Ама нещо и тях ги няма.

              Ники

              Коментар


              • Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                ... договорените количества ...

                На когото му трябва повече, защо не си го е договорил?!? ...
                Изглежда това е обяснението, в преобладаващите мнения по медиите.
                Заради смахнатата "Зелена сделка" в последните пет-три-две години рязко спада интересът от инвестиции в добива на изкопаеми горива, вкл. газ.
                Заради смахнатите "Ковид-локдауни" рязко спада търсенето, съответно и интересът от търговия с изкопаеми горива, вкл. газ.
                Като резултат се ПОРЪЧВАТ (договарят) много по-малки количества отпреди ковид-кризата и настъпателното придвижване на "Зелената сделка", съответно се добиват / произвеждат такива по-малки количества.
                Следва тъй жадуваният "рестарт" на икономиката. Междувременно за година и половина са изсипани трилиони "хеликоптерни пари" помощи на закъсалите заради ковида индустрии и бизнеси. Тия пари излизат на пазара за горива и суровини и... се оказват без насрещно "стоково покритие".
                Ergo - трябва да свикваме. Това е инфлацията, която трезвомислещите предвиждаха още при първите купища, изсипвани от хеликоптера. Цените НЯМА да паднат. Горива ще има, просто ще ги купуваме за суми като по Жан Виденово време Е, утехата е, че няма да сме сами: "С нами Европа, за нами Москва!"
                "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                Коментар


                • Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                  Изглежда това е обяснението, в преобладаващите мнения по медиите.
                  Заради смахнатата "Зелена сделка" в последните пет-три-две години рязко спада интересът от инвестиции в добива на изкопаеми горива, вкл. газ.
                  Заради смахнатите "Ковид-локдауни" рязко спада търсенето, съответно и интересът от търговия с изкопаеми горива, вкл. газ.
                  Като резултат се ПОРЪЧВАТ (договарят) много по-малки количества отпреди ковид-кризата и настъпателното придвижване на "Зелената сделка", съответно се добиват / произвеждат такива по-малки количества.
                  Следва тъй жадуваният "рестарт" на икономиката. Междувременно за година и половина са изсипани трилиони "хеликоптерни пари" помощи на закъсалите заради ковида индустрии и бизнеси. Тия пари излизат на пазара за горива и суровини и... се оказват без насрещно "стоково покритие".
                  Ergo - трябва да свикваме. Това е инфлацията, която трезвомислещите предвиждаха още при първите купища, изсипвани от хеликоптера. Цените НЯМА да паднат. Горива ще има, просто ще ги купуваме за суми като по Жан Виденово време Е, утехата е, че няма да сме сами: "С нами Европа, за нами Москва!"
                  Точно! Има и разумни политици!
                  https://www.youtube.com/watch?v=FeBe...B8%D0%BD%D0%B0

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X