Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газопроводи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
    [...

    Според различни публикации транзитните такси ще бъдат в диапазона 330-400млн лева годишно. ..
    За такъв приход транзитната такса(при експортен дебит 11млр.м3) трябва да е над 8лв./1000м3/100км.?
    байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
    Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
    Суперспам - спама на суперите

    Коментар


    • И на мен първоначално ми изглеждаше множко, но сметките показват, че не е невъзможно. Обща дължина на Потока 635км, капацитета му бил увеличен до 20млн куб.м. годишно. Получава се 3.149 лв на 1000 куб.м. на 100 км, т.е. $1.91 което е напълно реална цена. По спомени украинците в преговорите с Газпром искаха да я вдигнат на $4-5 но накрая след арбитраж на ЕС клекнаха на около $2.5. Така че таксата е реална и значиелно повече от досегашната $1.15. Впрочем постигната чак на третият търг, и нашите отначало са се опитали да я понадуят и никой не се е явил

      Коментар


      • По старият договор не ни дължат неустойки, ние се отказахме доброволно (през '18-та, с действие от тази). След десет години, я камилата, я ....
        Разглеждам варианта да не се отказваме от таксите както мнозина настояват и гневно обвиняват /признавам, че и аз бях от тях преди да намеря допълнителната информация/.

        Резултатът ако бяхме водили дело за тях: печалба едни доста съмнителни 1.2 млрд лв /решава руски съд/.

        Загубите - руснаците си прокарват газопровода през Гърция, гърците бяха доста щастливи и започнали преговорите. От геополитическа гледна точка перфектно за руснаците защото се приближават до огромният италиански пазар, крайната цел на всичките им досегашни проекти. За нас погубен отрасъл с дълги традиции в транзита, бракувани поради неизползване огромни по стойност съоръжения. И изпуснати приходи 350-400млн лева годишно за едно 40-50 години напред, смятайте сами колко прави това за пълният период на експлоатация.

        За това какво щяло да стане след 10г единственото сигурно е, че тогава шяхме да спрем да получаваме такси според старият договор /ако ни бяха присъдени/ . И е некоректно да се смята така поради простата причина, че договорите сега за Потока са сключени за 20 години, не за десет. През които 20г той прфектно се изплаща и дори има солидна печалба. А газ по газопроводи се пренася и ще продължи да се пренася. Най-малкото защото след кораба с втечнен газ не го товарят в бъчви ами регазифицират и пускат по газопроводите.

        Коментар


        • DBRS
          DBRS коментира
          Редактиране на коментар
          "Най-малкото защото след кораба с втечнен газ не го товарят в бъчви ами регазифицират и пускат по газопроводите"
          Започват промени и в тая посока, но най-рано след 10год. ще са чувствителни.

      • Не 1,2млрд лева, а 1,1млрд долара и не неустойки, за които тепърва да се съдим, а уж железните: "ако щеш прекарвай, ама плащай". Железни, железни, но ей го на, та затова и я камилата, я ...
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

        Коментар


        • Фред
          Фред коментира
          Редактиране на коментар
          Железни ама в нормален съд с нормален договор. А тук имаме договор сключен от Румен Овчаров и уникалното, с арбитър Московският търговски съд! Сериозно ли вярвате, че РУСКИ съд ще отсъди срещу Газпром?

        • davc
          davc коментира
          Редактиране на коментар
          Това и аз казвам (3-ти ли, 5-ти ли път) я камилата, я ...
          Впрочем, подробностите нямат значение - Овчаров ли бил, кой ли - всъщност, договорът сключен от Овчаров си се спазваше, Гойко се отказа доброволно.

      • Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение

        И защо трябва да остават? .
        - ами по същата причина , по която остава газът като стигне при крайния потребител . Или на нас газ ни не требе ?
        Всъщност , прав си , за кво ни е .
        Гори си имаме - сечем ги и ги гОрим у печката . Кюмур - тоже. Даже имаме и вносен , доМбаски (както пише на една кюмурджийница) , по 420 кинта за тон , без акциза. Ама пуши . Е па пуши ... кво като .

        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

        Коментар


        • Има значение защото от подписалият договора зависи какво пише в него. А Румен Овчаров е общоизвестна руска агентура и договора беше крайно неизгоден за нас. Спазваха го руснаците защото им беше изгоден, ама опреше ли до плащането на тези 1.2 милиарда никак не вярвам да продължаваха да го спазват.

          Защо се отказахме от неустойките е описано в статията и го обясних. Накратко, ако не се бяхме отказали губехме транзит, съответните такси и работните места, фалит на Булгартрасгаз. Срещу съмнителната радост да се поперчим пред руснаците и покажем колко верни сме... пред новият Господар.

          Ти какво предпочиташ, да сме без транзит и съответните такси в размер на 350-400млн лева годишно, фалирал Булгатрансгаз, загубени работни места и пратени на скраб съоръжения? Да сме подарили на Гърция завинаги транзита и изчезнали от газовата карта. Защото веднъж загубиш ли пазари връщането е крайно трудно.

          И това срещу една героична битка срещу Русия с предизвестена загуба. Само и само някои да се покажат какви герои са, колко мразят Русия... Ама за чужда сметка, ако беше тяхното работно място едва ли щяха да са такива. крайни.

          Някои се пишат по-католици от папата, Западна Европа си консумира руският газ и въобще не се вълнуват от това, ние които ще им го транзитираме виновните. Да не купуват руски газ и въобще ще отпадне въпросът за транзита и газопровода. Защо когато Укрйна транзитира руски газ за Европа е добро а когато ние го правим става лошо? Докато го купуват в Европа някой ще го транзитира. И по-добре е да сме ние отколкото гърците.

          И без това достатъчно много ни прецакаха и с Набуко и с Южен Коридор. Време е да помислим за интереса си. Който от ЕС и Америка не иска по Потока да тече руски газ и да няма руски тръби да се беше явил на търговете и да ги беше спечелил.

          Нали уж сме за пазарната икономика, ето я в действие: търга за газопровода, като не искате руснаци да се бяха явили немците с 2 пъти по-добра оферта и печелят с гръм и трясък. Търга за транзита, като не искате руски газ да се бяха явили западняците с газ от Шах Дениз, и без това той минава през Турция и те купуват азърбайджански газ. Ама хем няма участие, хем ние виновните за това и да не се приемат тези които все пак плащат, няма да стане.

          Коментар


          • "Фред", колко хора пишете с този ник?
            "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

            Коментар


            • Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
              "Фред", колко хора пишете с този ник?
              Само един. Но не тичам под партийни знаменца и не скандирам лозунги, Този етап го преболедувах отдавна. И нямам никакъв проблем да бъда безмилостен когато някои които имам за приятели се опитват да си решават стратегическите проблеми за наша сметка. Защото заемам позиция според конкретните факти и проблеми, не робувам на идеологеми. И на първо място е националният ни интерес.

              За този газопровод националният ни интерес е да транзитираме за да запазим отрасъла, работните места и получаваме приходи. АКО американците ни предложат това с огромна радост ще ги подкрепя. И казах начина, трасето напълно повтаря трасето на Набуко, как така Набуко беше добър а Потока не е? Газ от същата точка може да се взема от Шах Дениз както е за Южен Коридор. Защо ЕС и Америка не използват такъв вариант а ни оставят на Газпром?

              Ние ли сме виновните, че ЕС предпочетоха да прокарат Южен Коридор през Гърция която никога не е имала сериозен транзит вместо през нас които имаме кадрите и значителна инфраструктура? Ако тогава беше станало това сега България и доста други страни през трасето нямаше да има руски газ. Тогава беше извършено същото предателство към нас както при Ялта когато ни хвърлиха в лапите на Сталин, не случайно зачекнах тази тема. Оставиха ни в ръцете ни Путин и сега се спасяваме както можем. При което правим достатъчно за ЕС, прочетете статията на DW за провала на "Южен поток" и фаталното забавяне на "Балкански Поток" принудили Путин да продължи договора за транзита през Украйна.

              Направихме достатъчво, оставихме отворена вратичката за участие на Запада в този Поток до последно, търговете го позволяваха. Те не се възползваха, значи ще се спасяваме с наличното. И то не е толкова трагично колкото пее хора на оплаквачките, обикновен търговски договор за транзит, тръбопровода си е наш.

              Коментар


              • Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение

                Само един. Но не тичам под партийни знаменца и не скандирам лозунги,...
                Това ти ли си го писал и как кореспондира с горното?
                "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                Коментар


                • Естестествено, че съм го писал аз. Но какво имаш предвид, "седенето на няколко стола"? И сега твърдя, че е по-добре да направим стратегически избор. Но това не означава служинаж както със СССР. Не се отървахме ог един Господар за да ни си натресе друг на врата, ако ще е така каква ще е разликата?

                  Искам взаимно зачитане на интересите. Нашият интерес е да транзитираме, ЕС ползва руски газ който да им транзитираме, къде е противоречието? Ама Америка иска да намали делът на руският газ и налагат санкции. Ама много особени санкции, не към Украйна откъдето минава огромната част от транзита на руски газ към ЕС ами по други трасета. Да не би да е свързано с това, че украинците много хитро продадоха половината си газопреносна система на Америка? Ако искат да намалят зависимостта на ЕС от руски газ да наложат санкции на потребителите на руски газ, от там тръгва верижката, стиска ли им?

                  За санкции от ЕС за 50% запълване и сега остава в сила. Съвсем наскоро писах, че това е гаранцията срешу тотално блокиране на газопровода от Газпром. С това много се спекулира, как си представят някои, че Газпром прави тук каквото си иска и ЕС спи и търпи? Те един "Южен поток" спряха та някаква подставена фирма ще им се опъне.

                  Очаквам накрая някаква сделка от типа 50% за Газпром и 50% всякакви други, особено суапови сделки с газ от Щах Дениз, регазифициран и т.н. Сега не са много такива възможности но не заравяйте, че един газопровод се използва поне 50 години, гледайте по-напред. Газопровода си е тук, а кой какво и колко ще праща по него е въпрос на договорки, едни сега, други след време.

                  Естествено плавно във времето докато се появат тези наличности, дотогава ЕС ще се правят че не виждат, американците пък ще замижават срещу участие в Козлозуй и изтребители. И винаги така ще имат една приготвена тояга ако тук на власт се появи някой нов Орешарски. По-изгодно е да се държи заплахата с нещо отколкото да се изгърми патрона наведнъж.

                  Коментар


                • Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
                  ...Искам взаимно зачитане на интересите. Нашият интерес е да транзитираме, ЕС ползва руски газ който да им транзитираме, къде е противоречието? ...
                  Колега , говориш така сякаш ние сме някаква руска губерния , чиито "интерес" / задача е да достави руски газ до ЕС.
                  Ние интерес от газ нямаме ли ? Не сме ли и ние нещо член на ЕС ? Какво пречеше българските власти в процеса н а преговорите (ако изобщо е имало такова чудо) да договорят процент от газът , пренасян през територията ни да остава за наши нужди ? И то на човешка цена .
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                  Коментар


                  • Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение

                    Колега , говориш така сякаш ние сме някаква руска губерния , чиито "интерес" / задача е да достави руски газ до ЕС.
                    Мыгар ни смье ?!
                    "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                    Коментар


                    • Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение

                      Ние интерес от газ нямаме ли ? Не сме ли и ние нещо член на ЕС ? Какво пречеше българските власти в процеса н а преговорите (ако изобщо е имало такова чудо) да договорят процент от газът , пренасян през територията ни да остава за наши нужди ? И то на човешка цена .
                      Това пък защо? Договорили сме достатъчно газ за нашите нужди по ДРУГ договор, условията са пазарни, вързани с цените по газовите борси. Показвате пълно непознаване на това какво значи Транзитен Газопровод, той служи да ПРЕНАСЯ до други страни, не да прави местното газоснабдяване. И въобще на процеса на сключване на тази сделка, това беше ТЪРГ, не преговори с избрани доставчици. Печели който даде най-добрите условия според предварително зададените критерии. Така е според изискванията на ЕС, капацитет се наема на търгове което е най-чистата форма на пазарната икономика и осигурява равноправен достъп на всички до капацитета. .

                      Колега , говориш така сякаш ние сме някаква руска губерния , чиито "интерес" / задача е да достави руски газ до ЕС.
                      Нашият интерес е не да доставяме руски газ а да транзитираме независимо ЧИЙ газ е. Нито тръбите нито компресорите са специално проектирани да пренасят само и единствено руски газ. Нищо не пречи по тези тръби да се транзитира газ от Шах Дениз, да се бяха явили и спечелили търга. Ако не са го направили сърдете се на нашите западни приятели. Също и за това, че спряха Набуко, и за това че пуснаха Южен Коридор през Гърция, не през нас.

                      След Украйна руският газ отива в Европа през Полша и други страни от ЕС, ТЕ руска губерния ли са? Руска губерния ли са толкова страни в Западна Европа които ползват руски газ? Защо ТЕ могат да ползват и транзитират а НИЕ да не можем? Твърде елементарна демагогия е това натискане върху етикети като "руски" като аргумент, падате до нивото на БСП които по същият начин пък манипулират привържениците с проклятието "западен". Или на руснаците с тяхното "православен".

                      Коментар


                      • Този газопровод, нито е наша инициатива, нито наш интерес, нито наша нужда! Ние газопровод, по който да транзитираме си имаме (като било толкова важно), съответно и да ползваме (което обективно си е необходимо). Този газопровод, колкото и Гойко да го кръщава както си ще, е газопроводът, чиято единствена цел е да се заобиколи Украйна (и е дрън-дрън за Шах Дениз и да се явяли на търг). И даже да приемем - майната ѝ на Украйна, замяната на единият с другия е изключително в наша собствена неизгода от съвсем прагматична гледна точка. А това да сме руска губерния, не се изразява в купуването на руски газ (ние си купуваме от кого ли не, какво ли не и това е съвсем нормално), а в полагането усилия (вкл. и харчене на ресурс от всякакво естество), за работа в руски интерес, като това отгоре на всичко, по същество е против нашият собствен.
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                        Коментар


                        • Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          Този газопровод, колкото и Гойко да го кръщава както си ще, е газопроводът, чиято единствена цел е да се заобиколи Украйна
                          Остава да обясниш защо американците са се съгласили да ни продадат компресори да заобиколим Украйна. Или и те са руска губерния?

                          Коментар


                          • davc
                            davc коментира
                            Редактиране на коментар
                            Кои са тези "американците" - ЦК на А(Американската)КП!? Или акционерно дружество някое си, със седалище на Кайманите, производствена база в Китай и преобладаващо участие на американски капитали.
                            А всъщност, на официално (правителствено) ниво вече имаме податки за проблеми (меко казано). Интересното предстои.

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X