Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газопроводи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Всичко това е вярно, но Втората световна свърши (в 89'та-90-та).
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

    Коментар


    • Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Всичко това е вярно, но Втората световна свърши (в 89'та-90-та).
      По-дРътите участници във форумЪт може би си спомнят лозУнга от първите пУртести през 90-те гОдини (не си спомням вече за какво бяха):
      ЯЛТА-МАЛТА, ПАК НИ ПРЕДАДОХТЕ !!!
      "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

      Коментар


      • "Руски поток" през България.

        https://www.capital.bg/biznes/energe...i_3_mlrd_leva/
        https://www.capital.bg/biznes/energe..._turski_potok/
        https://www.capital.bg/biznes/energe...ite_na_turski/

        Остро критична поредица от статии в Капитал за ... вече се чудя как да го наричам, Турски/Балкански поток? Аз за себе си съм приел наименованието "Борисов поток". Не съм ги чел още статиите, слагам тук линк да не потъне. Но от бегъл поглед направо разгромяващо. Ако е толкова лошо положението обаче възниква въпросът, защо си мълчат и не действат Америка и ЕС? Те само да мигнат и строителството спира а ББ излита от властта.

        Като имам предвид, че Прокопиев е поел война на живот и смърт с ББ не ме изненадват статиите. Само че напоследък особено Дневник доста загубиха от обективността и безпристрастността си. Затова явно и тук ще трябва внимателно да преценяваме и отсяваме за да се докопаме до обективната истина.

        Коментар


        • Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          ПисАх йощ преди гОдина в тази тема, че "Аркад" е руски, ама никой не повервА...

        • gy6ter
          gy6ter коментира
          Редактиране на коментар
          За мен е ,,кучето си лае ,кервана си върви "-конкретно . Иначе щом има за теб ,трябва да има и за мен ,или нещо от този род .

        • DBRS
          DBRS коментира
          Редактиране на коментар
          Със саудитския ход, поне е спестен 1млр.
          Конкурента не е бил съвсем пунтамарешки, доказва го бавенето в КЗК заради него, и платените над 200млн. (вероятно по споразумение)

      • Bogoljub Gagic коментира
        Вчера, 19:08
        "ПисАх йощ преди гОдина в тази тема, че "Аркад" е руски, ама никой не повервА... "


        E, не че не сме го коментирали ...
        Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение

        Този тръбопровод както вече отбелязах си е дефакто "Южен поток" . По него може технически да се претака секакъв газ , но е предвиден по него да тече или руски газ , или никакъв .

        Доколкото нещо се тръбеше - то е за да се легитимира харченето на едни 4 мЕлярда .
        А пък самото начинание е генерална и стратегическа репетиция за главното , което предстоЙ . Ако не се сещаш - ше ти кажа после кое е
        Що се отнася до това кой стоЙ зад аребелите - правИх намеци тука , правИх .... пълна тишина .
        ...а имах въпросчета :
        - кой извършва безразрушителния контрол на тръбата и по какви стандарти?
        -чий е техническия проект и от к`ъв зор "авторския надзор" се състои от русняци ? Н`ъл уж нещо западо , а не съвеЦките учЕни ...
        - какъв ( и защо) ще бъде техническия персонал по обслужване на компресорните станции

        ... и тако далjе и тако далjе....



        Последно редактирано от Vlado_Ts; 17-10-20, 11:21.
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

        Коментар


        • Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          - какъв ( и защо) ще бъде техническия персонал по обслужване на компресорните станции
          Четох в една статия, че компресорите ще са американски, затова и намекнах че американците могат да спрат потока когато си искат. Дали е така ще видим. А че ББ си купува политическо време раздавайки "порции" във всички посоки то се вижда ясно. След активното мероприятие което му спретнаха 2013г избра този начин за оцеляване.

          Коментар


          • Компресорите са италиански . Фирмата произвеждаща компресорите и т. п. компоненти построи и пусна завод в Русия още 2016 година .

            Коментар


            • Статията беше друга но и тази го потвърждава, американски компресори. Ще бъде наистина странно да са с руски персонал, според мен ще са хора от Булгартрансгаз.

              https://www.investor.bg/energetika/4...-potok-299899/

              За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на българската държавна компания „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени две компресорни станции – КС „Расово“ и КС „Нова Провадия“, които ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“.

              Трите компресорни агрегата в КС „Расово“ и четирите компресорни агрегата в КС „Нова Провадия“ ще бъдат най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. Агрегатите ще бъдат снабдени с нискоемисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство в частта за горивните инсталации, осигуряващи спазване на допустимите норми за изпускане на вредни замърсители в атмосферния въздух.

              Коментар


              • Първоначално публикуван от Mais Преглед на мнение
                Компресорите са италиански . Фирмата произвеждаща компресорите и т. п. компоненти построи и пусна завод в Русия още 2016 година .
                Някакъв линк? Навсякъде чета за американски компресори, дори в Капитал който силно недолюбва ББ и Потока. Именно тази информация ме кара да мисля, че американците държат съдбата на потока в ръцете си и могат да наложат Своите Условия за Експлоатацията му. Естествено с помощта на ЕС, защото номера с подставената Газпром фирма за да се заобиколи ограничението 50% е елементарно за доказване.

                https://www.capital.bg/biznes/energe...tok_balkanski/


                Няма да видим списък с имена на фирми и хора, на които американските власти ще кажат, че налагат санкции, разяснява енергийният експерт Васко Начев. "Не е това целта", казва той и допълва, че за България в случая има един основен проблем. "Освен самото полагане на тръби, за да заработи този газопровод, се изграждат и две големи компресорни станции. Именно това е важното, защото въпросните компресорни трябва да бъдат доставени от САЩ и при налагането на санкции това просто няма как да стане. А ако можеше да бъдат купени други, не се съмнявайте, че още отначало щеше да е направено така. В този бранш има някои компоненти, които само американски компании могат да осигурят, и това е добре известно за всички", твърди Начев.

                Доставчик на турбините за компресорните станции "Расово" и "Нова Провадия" е базираната в Сан Диего, Калифорния, Solar Turbines Incorporated по информация на "Капитал". Тя е изцяло собственост на Caterpillar Inc. и произвежда най-използваната в света гама от средни по размер промишлени газови турбини, вариращи от 1 до 23 мегавата, като са инсталирани над 16 000 такива турбини в повече от 100 страни. Според Начев няма абсолютно никаква възможност Solar да достави турбини в България дори само след изказването на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

                Коментар


                • И това не са единствените американски компресорни станции на Булгартрансгаз. В статията за санкциите на която се базирам това се подчертаваше, че те могат да включват и ембарго на доставката на резервни части за съществуващите американски компресори. Т.е. блокиране на цялата мрежа.

                  https://www.bulgartransgaz.bg/news/itb-230.html
                  След като през месец октомври "Булгартрансгаз" ЕАД въведе в експлоатация компресорна станция "Ихтиман", днес заработи и тази до село Лозенец. Реконструкцията е част от проекта на обща стойност над 200 млн. лв. за модернизация на четири компресорни станции - "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман", чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати. През тази година предстои да бъдат въведени в експлоатация и модернизираните компресорни станции "Странджа" и "Петрич".

                  Компресорна станция "Лозенец" е включена в трасето на преминаващия през българска територия транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония. Реконструкцията на обекта включва разширение на наличната площадка и инсталиране на два нови газотурбинни компресорни агрегата в съседство с наличното оборудване, с което се увеличава мощността на горивната инсталация. Изградени са и два нови компресорни цеха. Модернизацията на съоръженията се изпълнява от "Главболгарстрой", а доставката на оборудването е на американската компания Солар Турбайнс. Стойността на реконструкцията на компресорна станция "Лозенец" възлиза на близо 70 млн. лв.

                  На церемонията по въвеждане в експлоатация на компресорна станция "Лозенец" присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на Съединените американски щати у нас Н. Пр. Ерик Рубин, зам.-министрите на енергетиката Жечо Станков и Николай Николов, изпълнителните директори на БЕХ ЕАД Петьо Иванов, на "Булгартрансгаз" ЕАД Георги Гегов, на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов, областният управител на Ямбол Димитър Иванов, председателят на комисията по енергетика Делян Добрев, депутати, представители на местния бизнес и други.

                  Коментар


                  • Още по времето на соца американците при доставката на компресорни станции в комплект с управления умишлено вкарват бъгове и именно поради тази причина е най голямата авария в историята на руските(съветски) газопроводи, Има достъчно информация , който търси намира,

                    Коментар


                    • DBRS
                      DBRS коментира
                      Редактиране на коментар
                      Предвид факта,че братушките още ползват амерички компресори, какво мислиш за качеството на инфото де си "намерил"
                      подсказка (рд180 е Оникален,Незаменим)

                    • Mais
                      Mais коментира
                      Редактиране на коментар
                      Нито ми се спори, нито ми се влиза в "обяснителен режим" . Обичам шахмата...Искам ли да имам мнение по даден изчитам максималното количество достъпна информация и така си изграждам мнение. Уверен съм , че за световния капитал няма национални каузи .

                    • Alexr
                      Alexr коментира
                      Редактиране на коментар
                      Най-голямата газова авария в СССР се дължи на (нецензурно) на персонала.
                      През котловината минава първо един товарен влак и машиниста съобщава за силен мирис на газ. Обаче диспечера пуска два пътнически влака по същото трасе. Гръмва точно когато двата влака се разминават.
                      А причината е заложена още в строежа - нещо бяха намествали с "големия чук". Е пробило точно там където са намествали. Същевременно, когато почнало да пада намягането по трасето, подали още повече газ от предходнатра станция, вместо да спрат подаването и да тръгнат да търсят къде тече.
                      А ако не е било в този момент някаква здрава инверсия, никой е нямало и да разбере. Тече си и какво толкова.
                      Та не виждам как такава поредица от случайности може да е причинено от злонамерен код заложен в системата за управление, купена пет години преди случката.

                  • Мога ли да помоля за малко повече инфо?
                    Нещо не ми се търси.

                    п.с. КГБ къде спи?

                    Коментар


                    • Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                      Всичко това е вярно, но Втората световна свърши (в 89'та-90-та).
                      Втората Световна война е спечелена от САЩ още на 22 юли 1944 година , когато е подписано Бретън -Удското спорозумение.

                      Коментар


                      • Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
                        Статията беше друга но и тази го потвърждава, американски компресори. Ще бъде наистина странно да са с руски персонал, според мен ще са хора от Булгартрансгаз.
                        Странно е за наивниците . Вече споменах , че и проектът и изграждането на трасето е под руски контрол . Това е важното .

                        Колега , никакво значение няма кой е доставчика на компресорите . Това е просто една техническа подробност за подържане на работно налягане по трасето . Нищо повече .
                        Баце Бойко се бие в гърдите , че купил "най-добрите американски" . И какво от това ? На сръбска територия чии са ? А на унгарска , а на австрийска ?
                        Нима ако не са като тия дето ги е купил Баце газът няма да стигне до крайна точка ?! Просто човекът си е взел комисиона от американците и затова си ги хвали .

                        Другото е по- важно . Нищо страннно няма в персонала . Няма никаква пречка по КТ Булгартрансгаз да назначи руски техници . А ще ги назначи , защото газът по трасето ще е руски и руснаците няма да изпуснат контрола . Сигурен съм че и част от персонала ще е от ония , зелените човечета .




                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                        Коментар


                        • DBRS
                          DBRS коментира
                          Редактиране на коментар
                          Американците дистанционно могат да си "бракуват" компресорите, излезе като факт покрай заобикаляне на санкциите, вероятно това има предвид Фред.

                      • Той и досега газа който минава през България 100% е руски. Руски ли е персонала в Булгаргаз?

                        Коментар


                        • Vlado_Ts
                          Vlado_Ts коментира
                          Редактиране на коментар
                          Руски газ де . Ама от приказките за светлото бъдеще на бат` Бойко електоралните единици остават с впечатление , че ние ше претакаме всекакъв газ , от всекъде и само една мааалка част може би евентуално ще е руски

                          Що се отнася до персонала :До сега беше (предимно) български . Ама до сега не сме имали и южно-турецкий паток .
                          Като го пастроЙм - ше видим .
                          Между другото - ние си говорим за техническия персонал на компресорните станции под шапката на булгаргаз , но то зависи ...може пък да ги оставят директно на разпореждане на руското правителство , кой знае ... всичко е енигма около този "проект" ...

                          ПС. Капацитетът на "селищата" за всяка от компресорните станции е за по 400 "руски специалисти" . Нещо като батальон и половина спецназ .
                          Последно редактирано от Vlado_Ts; 18-10-20, 08:37.



                      • #1003.1

                        DBRS коментира
                        Днес, 14:18
                        Американците дистанционно могат да си "бракуват" компресорите, излезе като факт покрай заобикаляне на санкциите, вероятно това има предвид Фред.

                        Аз знам какво има предвид, ама нещата не стават баш така .
                        Кои американци ? Собствениците на компанията , произвежаща компресори и продаваща по цели свят ?

                        Значи идва мистър Смит у централния офис , събира директорите/акционерите или които там респективно и им заповядва : Товаришчи , аз съм от Конгреса на САЩ . Помните ли че преди десетина години ви подарихме тая компания , плюс ония кинти в куфарчетата дето ги взехте като кредит от онЕя банкери , които после фалирАха банките ? Е , ся требе да върне услугата ! Яааа взимете да бъгнете онЕя компресори у оная държава дето ако я гледате на карта и баш тогава баш там кацне муха на картата може и да не се види повече.

                        Е , ако човек така си представя нещата - вероятно може , ама ако компанията е българска или постсъвецка , московска един вид .
                        В общия случай - в щатите при такава "заповед" мистър Смит може да получи една ... е не точно Стоичкова по повод "майната" , ама нещо непременно ще се споменава (по холивудски) за кик и асс... и до там
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                        Коментар


                        • DBRS
                          DBRS коментира
                          Редактиране на коментар
                          По-скоро имат защита срещу неплащане,а неплащане поради санкции е напълно възможно.
                          Виж при СП2, руския кораб още неможел да започне тръбополагането, защото никой не иска да го застрахова... Защо не искат? Дори руски застраховател не смее да се опълчи на м.Смит(то и Сбербанк е клекнала пред м.Смит - та не го подценявай)

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X