Ок, така и така, ще се отделят нещата, а аз погледнах в нета за този модел...
С две думи, грешката е моя. Не са баш съпоставими това LT, и този Савием.
Заблудил съм се, заради еднаквата кабина с MAN G90. LT-то е доста по-малко и ползва по-малки автомобилни мотори. Дизела го дават шестцилиндров редови 2,4. Това е мотор на VW, ползван във Волво 240/244. По същество е еднакъв с 1,6 D/TD, но с добавени два цилиндъра. ГНП се задвижва с втори ремък от другата страна на разпределителния вал. Мощността на турбо вариантите е около 100коня.
Кара се с категория за кола, но лично мен повече ми допадат по-камионските варианти, като MAN G90. Там и моторите са камионски и като цяло са по-големи. А това е по-близо до класа на УАЗ.
Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."
Доста симпатично е LTто
Савиема ще се постарая да го изкарам на офроуд събора в Стара Загора. За Събота не знам дали ще успея, защото видях, че вчера му е изтекло ГТП-то и ще трябва скоростно да го карам на преглед, а освен в Събота не виждам кога...
Отделно на това, Хрищене е много близо до там където го държа и ще ми е удобно, макар че от друга страна това ще е някакъв вид траял, а аз никога не съм ходил там и не знам кибиците могат ли да са с големи машини или ще пречим.
Много ми се иска да излезе още един Савием отнякъде или поне да има други офроуд кемпери, защото ще се оформят интересни дискусии и доработки.
Ако някой още не е разбрал, идеи ми дайте на мене
При всички положения, тук, във форума, получих много добра информация и предложения какво и как да направя. Основно се оформя това което ми беше съвсем първоначалната идея когато купувах кемпера, а именно да имам една хем ретро, хем доста функционална машина...после се запалих по някакви изгъзици, но за радост бързо ми минава .
Благодаря, че вливате разум в неразумните като мен, а и комуникацията беше спокойна, което е ключа към всичко хубаво и ползотворно.
Поздрави
п.п.
Сега се сдобих със прекрасна Toyota HILUX и едно чудно BMW R1100 RS, та просто не знам какво ще правя и откъде ще намеря време, за да изпитам всичкия тоя кеф от толкова машини...
Тойотата:
Такааа,
да посъбудя малко темата (това е почти като да си вземеш пакетче пуканки в киното -шегувам се, разбира се) и да споделя нови терзания, които се събудиха след неделната разходка (оф роуд събитието на полигона).
Понеже машината не беше изкарвана от лятото, сега забелязах няколко неща които ме тревожат малко.
Първото-двигателя стои в обороти. Има едно копче, което се навива за да се вдигнат обортите, не личи да е механически заяло, но като се има предвид, че съм го проверявал аз, с двете леви ръце, може и там да е проблема (споменавам го защото като запали кемпера, си работше нормално, но след като го покарах до пункта за ГТП ми се стори, че падат оборотите и навих копчето за газта и като че ли тогава се появи проблема.
Втория проблем, който може би е по-сериозен, е следният:
Може някои от Вас да са забелязали жалките ми опити да се измъкна от нищо и никаквата кал пред палатката с кифтаците..., което ме учуди безкрайно защото Грозилчо е доста проходим.
Лично съм го тествал и премина доста успешно през по трудни терени, но в Неделя просто започна да буксува там-на два пръста кал и малко трева.
Приятелчето дето беше с мен ми каза, че вижда да се въртят двата кардана, но предните гуми не се въртят, а задните се въртят (буксуват в тревата по точно). Някой път имам проблем с включването на блокажите, от самия лост, та се опитах да го ръчкам и блъскам та да включи, но след това като видяхме тия кардани да се въртят, явно е включен блокажа, въпроса е че нещо се случва в моста...
Изкарах го на заден през поляната и си излезнах, но...
Така де-аз нищо не разбирам и при всички положения ще го водя на майстор или някой които разбира ще дойде на място, но ще се надявам и на Вашата диагноза и помощ какво може да е...
Предварително благодаря.
Ако карданът се върти, а двете колела - не, ще правиш полуоси. Или диференциал, ама това е по-малко вероятно. Ако си най-късметлия - хъбове.
Сигурен ли си, че И ДВЕТЕ предни колела не се въртяха?
Тука ме хвана неподготвен...всъщност гледахме само едното...
Но пък колата (кемпера), определено буксуваше, което нямаше да се случи ако работеше блокажа...не беше кой знае колко кално и гадно...
Иначе преди да го зазимя със сигурност работеха блокажите-тествах ги...
Задължително в Събота пак ще тествам, за да видя какво се върти и какво не, но се чудя дали има по културен тест, от колкото да го бухам в калта...
2 пръта кал, гарнирана с трева, определено не е от най-проходимите терени, даже и за джипка с кални гуми - на такъв терен с лек баир не пусна ли предното, няма мърдане, а баш на старозагорска поляна (на същото мероприятие преди години) с 2 пръста кал с трева даже и на двойно беше супер благодатно да се правят добри пируети, а на първата старозагорска сбирка и пак такъв терен със лек страничен наклон Фероза с чисто нови АТ-та на 4x4 мина с вратите напред през цялата полянка, със склонност да се свлича по наклона ако не и раздаваш повечеко газ.
Та, не знам какви са ти гумите и колко гуми са въртяли (за генерални изводи винаги се гледат и 4-те дали въртят), но поведението си е съвсем нормално, даже и за включено двойно, особено ако не си с агресивни гуми баш за такъв терен и не ги развърташ с достатъчно газ за да се чистят.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
...всъщност гледахме само едното... ...блокажите...
На два пъти споменаваш блокажи, но ти сигурен ли си, че си наясно с трансмисията на камиончето. Това е парт тайм без блокажи. Понеже е именно парт тайм - няма междуосов диференциал и като така може да се каже, че при включен преден мост, те (мостовете) са "блокирани" по отношение един към друг, т. е. към тях се пренася еднакъв и постоянен въртящ момент. Това, обаче не значи, че и самите те (техните диференциали) са блокирани. Т. е. не се пренася еднакъв и постоянен въртящ момент към всяко колело, т. е. всяко колело може да се върти с различна скорост, включително и нула (но поне по едно на мост трябва да е в движение). Та след като си толкова категоричен, че сте гледали само едното предно колело, най-вероятно нямаш никакъв проблем. Никакъв, освен разбира се лош терен и не особено добри гуми.
Благодаря за всички мнения и съвети, защото ако се окаже, че проблема е в задкормилното устройство, значи няма проблем-аз толкова си мога
Наистина Ви благодаря.
Иначе, изобщо не съм наясно с трансмисията и системата 4Х4, не само на този камион, но и по принцип...
Възможно е и терена да е бил по-зле от колкото си мисля аз, а и наистина не давах газ, че не знаех колко далече ще почна да хвърлям кал и ще оцапам хората Назад в поляната си издрапа доста добре, а тя беше под наклон също...
Кемпера е над 3,500 кг., защото това му е теглото по талон, а отделно оборудването е поне 300-400 кг...
Все пак за да съм по наясно-тоя тест с крика как се прави точно ?
Най-добре снимай вътре лостове, ръчка и превключватели които ползваш за включване на предния мост и евентуално блокажи.
Може също да снимаш и двата моста конкретно където са диференциалните и от двете страни.
Вече ако имаш блокажи, проверката е лесна. Изключваш предния мост, изключваш и скоростната кутия на неутрална, включваш блокажите ако ги има и вдигаш последователно по едно колело на всеки мост. Като вдигнеш колелото ако можеш да го завъртиш, блокажа не работи. Ако не можеш, значи е ОК, т.е блокаж го е свързал твърдо с другото колело на същия мост, което е на земята.
Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."
Коментар