Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хеликоптер с коаксиални витла, как прави кръгом на място?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Хеликоптер с коаксиални витла, как прави кръгом на място?

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
    Ами селскостопанските хеликоптери Ka са такива и не мисля че трябва да чакаш авиошоу да ги видиш.Лятото се поогледай за такива гадинки из небесата, изглеждат интересно .
    ...
    В torrents.ru има много интересни предавания за авиацията като цяло.Препоръчвам ви го .
    Едва ли е останала много селскостопанска авиация годна за летене след 20г. преход .

Аз обаче нямах предвид само схемата със съосни витла, която ползват Камов. Освен нея има още 2 схеми с 2 хоризонтални ротора:

1. Тандем - при нея роторите са в 2та противоположни края на хеликоптера, като най-популярния модел по тази схема е Чинук, но има и руски, Як-24 например.

2. Преплитащи се витла - роторите са монтирани в предната част близо един до друг като осите им са под ъгъл, така че витлата се преплитат. Много рядка схема, както по-горе писах макар да е открита още през 30те на миналия век, днес се ползва само от Каман в техния К-Макс. Друг сериен модел не открих в нета, може и да има разбира се.

Ползват ги основно за авиокранове, защото били изключително стабилни, но щом не са широко разпространени, явно са много скъпи за други приложения.
    [COLOR=blue][COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][FONT=Arial Black]When you see DEATH staring in your eyes and you feel her cold breath on your face, don’t slam on the brakes – make a sharp turn…[/FONT] [/FONT][/COLOR]
    [/COLOR]

Коментар

А ето и една интересна концепция - хеликоптер с едно носещо витло, а пък без такова на опашката

Коментар

Този е с вентилатор отзад. Върхът на опашката се върти и насочва струята въздух.
        Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

И ауспуха, дето му е на гъза, изглежда интересно.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ами , ауспух на газова турбина... Не знам защо е сдвоен...
            Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
              Ами , ауспух на газова турбина... Не знам защо е сдвоен...
              Може да е с насочване на струята. Поне такива съмнения ми поражда. И баш това да заменя задната перка.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Хем сте прави, хем системата е доста по-сложна и интересна. Патентът принадлежи по наследство на фирмата Макдонал Дъглас и се нарича NOTAR

http://www.mdhelicopters.com/products.php?id=NOTAR

Коментар

Вярно бе! Сега се сетих. Даже съм го гледал по Discovery в действие.

Ей, старост-нерадост.

Коментар

колеги а някой може ли да обясни защо на съосните вертолети (серия камов) единият ротор (витло) се върти на ляво а другият се върти на дясно?
                    LZ2GWN skype: parafoil252
                    e-mail:vector3micron@abv.bg

Коментар

По същата причина, поради която и на торпедата

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        По същата причина, поради която и на торпедата
                        Гадняр, кажи му че така се балансират взаимно.Въхх представям си как двете перки се въртят в една посока...пилота ще го хване морска болест
                        DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Що морска болест, просто ще се окаже в центрофугата. Много бързо ще започне да се върти в тяхната посока, и постепенно ще се завърти с почти техните обороти. В идеалния случай. Много преди това ще падне.
                          За да се уравновесят моментите. И увличащия и жироскопичния.
                          Последно редактирано от Стефан; 03-02-10, 03:08.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                            Що морска болест, просто ще се окаже в центрофугата. Много бързо ще започне да се върти н тяхната посока, и постепенно ще се завърти с почти техните обороти. В идеалния случай. Много преди това ще падне.
                            За да се уравновесят моментите. И увличащия и жироскопичния.
                            Наскоро гледах по Дискавъри един инцидент с хеликопттер-кран.Задния ротор отказа и стана голямо мазало, първо пуснаха товара няколко тонен климатик за небостъргач а след това самия хеликоптер започна едно премятане...добре че падна в близко езеро та се спаси екипажа.
                            DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Ми, то това е и най-никаквата схема - с два разнесени винта. И с опашен, и със съосни - все е по-добре.

Коментар

Я и аз да попитам някой знае ли нещо за хеликоптера с цилиндричното витло Във времето много назад се появи инфо за такава разработка на някакъв българин, че и схемички имаше по списанието А и К, после се писа че отишло в СССР за доразвитие на идеята но нищо повече
                                Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                                Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                                В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X