Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спортен автомобил "София"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Спортен автомобил "София"

Първоначално публикуван от dashev_ec Преглед на мнение
    ...Че то по това време имаше "самоделки",правени в селски гаражи от хора с основно образование,които изглеждаха 100 пъти по добре и технически бяха по грамотно направени!!...
    Всъщност една от най-красивите такива самоделки - "БА" - беше дело на същия автор.

За София-та - това нещо, при цялата му неоспорима грозота, все пак отговаря на някакви изисквания за "повторяемост" - ползва в максимална степен готови агрегати, които тогава бяха кът, и с почти никакъв избор. И все пак беше мислено да се произвежда в някаква бройка. С което излиза от категорията "самоделка". Самоделките са много по-хубави, но са всяка сама за себе си понеже рядко има две еднакви, и още по-рядко са мислени за някаква серийна изработка, дори когато става въпрос за съвсем ограничени серии.

Интересът към това творение е не толкова към самото него като автомобил, колкото уважение към делото на автора му, покойния инж. Велизар Андреев.

А че прилича на главата на гадината от Alien след няколкодневна схватка с Гойко Митич - прилича. Грозно е до безобразие горкото, още тогава си беше грозно, и след сто години пак ще е грозно.

За техническата грамотност на направата не се наемам да коментирам, понеже на това нещо никога не съм му виждал карантиите.
    Последно редактирано от Goblin; 25-03-13, 16:46.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
      Всъщност една от най-красивите такива самоделки - "БА" - беше дело на същия автор.

ee, изпускаш легендарния "Икар"..

Що часове съм отработил по него в Станцията на младите техници..

Ицо, Бог да го прости, беше сътворил красота - с двигател от Вартбург беше, с врати - тип пеперуда, оранжево-черен.
      Отдавна беше - 1976-78 година..

Коментар

Икар съм го пропуснал... Имаш ли снимки ?
        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

за съжаление, нямам..

Ицо Икара, така беше известен твореца на тая красота, след завършването на проекта, се захвана с направата на летяща чиния.
          Това беше едно впечатляващо съоръжениие, което се носеше на въздушна възглавница, пак с вартбургов двигател беше.

Преди много време Ицо загина с парапланер..

Само като бате Ицо го помня..

само това намерих
          ...Паралелно с него вървеше и друга разработка на друг колектив- апарат на въздушна възглавница. Конструктор беше "Икара"- човека който си направи сам композитен автомобил в/у шаси от Вартбург. После се запали по делтапланеризма и загина 1984 г. на републиканското в гр. Сопот. Беше много талантлив и весел човек.
          от тук
          Последно редактирано от Veni1; 25-03-13, 17:11.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
            Икар съм го пропуснал... Имаш ли снимки ?
            Копие на Форд Мустанг с карантия от вартбург(май беше от гърбавите). Изработен от стъклопласт. Ицо не го караше. До 1989 стоеше в един гараж на Станцията на младите некадърници в Пловдив.

Вени , Ицо според мен не е загинал 1984 , а по-късно.
            Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Ей, това за некадърниците... сигурно е верно, ама ако знаеш колко смола и плат са ми минали през ръцете там..не, че съм от кадърниците, ама там можеше да пипнеш, да направиш, да видиш - ставаш ли или не..

Автомобила беше тотална щета, когато една топола падна върху него - това пред дома на Ицо - зад едно училище до Четвъртък пазара..кога беше, не го свързвам с никаква година и дата..

А за това, кога е загинал Ицо - не знам - само горецитираното намерих в нета.. дори и фамилията му не помня...

Но беше готин пич..

Sic trasit gloria mundi.....

Коментар

Вени да не се обиди? И аз съм израстнал в тази Станция. Но явно след теб...
                А на бат Ицо с другите деца сме му влачили делтапланера по едни баири по мои сметки някъде към 1985-86г.

По темата- и Икара и Софиите е трудно да се наречат автомобили в пълния смисъл на думата, но трябва да се оттаде заслуженото на техните създатели. Който е живял в онези години ще разбере...
                Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Руси, естествено, че не съм се обидил. Много повече съжалявам, че все не остава да си похортуваме ей така..

А за това, което беше по онова време..
                  То може да се нарече и жалба по младост, както пееше Тодор Колев, ама може да се нарече и по друг начин..

Не точно да се нарече, а да се преразкаже усещането за нещо, дето няма откъде да си го видял,да правиш в продължение на година модел на Mercedes C111, след като си направил модел на Ниса, а после на А110, да седнеш в Икара,за да оправиш плафона на осветлението, да стържеш като луд по стъклоплата на летящата чиния с дни, на панаира да видиш истинска формула "Истър", и ако си от вътрешните - да седнеш вътре...
                  Жигулов двигател, скоростен лост колкото една химикалка, волан - не го даваха на всеки - ф250...състезания с картове, демонстрации на Алпини...

мама му стара, много съм одъртял явно...

Коментар

Какво ли е станало с тази летяща чиниян

Коментар

Аз взех такова купе и му сложих двигател от голф 1.8... Преработвам го ИЗЦЯЛО !!! ОЧАКВАЙТЕ СНИМКИ СКОРО !!!

Коментар

gimiks, очакваме снимки на колата. Постарай се да изкараш и някоя снимка по време на конверсията на мотора в купето. Гледам си от Дружба 2, в гараж ли я правиш или е пред блок? Смисъл като идвам по Дружба евентуално да ти дойда на гости да видя как вървят нещата.
                        Поздрави

Коментар

ПУСНАХ МАЛКО СНИМКИ. НЕ СЪМ СИГУРЕН ЩЕ СЕ КАЧАТ. АКО СЕ КАЧАТ ОЧАКВАЙТЕ ЗА ВСЯКО НЕЩО,КОЕТО ПРЕРАБОТВАМ СНИМКИ

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.jpg
Прегледи:1
Размер:97.0 КБ
ID:5469248

Коментар

Качи снимките пак!

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4.jpg
Прегледи:1
Размер:152.3 КБ
ID:5469470

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X