Обява

Свий
Няма добавени обяви.

София - най-добрия град за живеене.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: София - най-добрия град за живеене.

На 4 пъти съм пробвал да живея в София (добре де, единия път беше принудително), издържал съм максимум година и два месеца. Имам добри другари там, далеч съм от мисълта, че "всички са..." нататък по избор, просто не ми харесва. Но пък това си е мой проблем
    Специално за тези, които наистина харесват София, мисля, че си струва четенето:

Любовта ми към София е мръсна. Мръсна като като любовта на зависимия, който чака скрит в сенките своя дилър. Мръсна като като любовта на онази жена, която стой вече 25 години при своя насилник, своя съпруг. Мръсна като изгорелите газове на колите, смесени с човешкото дихание на милиони души, вкопчени в цикъла на ежедневието. Мръсна.

Любовта ми към София трудно ще бъде изчерпана с една дума. Моят град, за който понякога си мисля, че в него най-хубавото е възможността да го напуснеш в края на седмицата, за да отидеш там където животът е истински, а лимитът, който определя съществуването ти е безкрайният небосклон от звезди.

С този град се знаем отдавна. Тичала съм по улиците му, опознавайки малките тайни, които може да ми предложи. Гледала съм балконите на сградите му, възхищавайки се от архитектурните умения на отдавна забравени инженери. Обикаляла съм го стотици пъти, сама, за да помисля, сянка сред хорското гъмжило. Познавам диханието и миризмите му, шумовете, които издава, дори нощем. Градът – арена на моето детство, на моето юношество, на превръщането ми в голям човек. Той знае всичко за мен - стъпките ми отдавна са се запечатали по паважът и неговите сгради.

Първата целувка на онзи покрив на 20 етажния блок до нашия. Когато се държахме за ръце гледайки как от Витоша бурята приближава с пълна сила. И дъждът ни наваля, а ти свали мокрият си суитчер и ми го подаде, защото зъзнех в мрака, а аз разбрах, че от тук нататък връщане няма и ще бъдем завинаги заедно. Или поне за известно време...

Приятелите ми. Тези малко острови на спокойствие, при които се скривам в трудни моменти.

Моето семейство.

Нощем, след като е валял дъжд, въздухът е чист, а лампите поставени на мястото където някога бе Мавзолеят, се отразяват в жълтите павета.

Легендите за банкера, който се самоубил на онова малко балконче на Българска народна банка, след като бил разорен.

Източната атмосфера на Женския пазар.

Мостът на влюбените, когато го нямаше МакДонълдс и Хилтън, а с компанията си клатихме краката над улицата долу и пушехме първите си цигари.

Бункерът, който открихме онова далечно лято и стигнахме дъбоко навътре, чак до там където бе наводнено, а чинии и пейки плуваха като призраци в черната вода.

Южният парк и Западния.

Училището ми, с оная кръгла кула и стълбите, на които дълги години люпихме семки, мъдро нищейки темите на своето детство.

Зоологическата градина, в която ходехме когато скучаехме през жарките лятни ваканции.

Попа и околните заведения.

Пързалката, на която за първи път стъпих на леда, а сега тъжно пустее някогашното Индиго.

Витоша. Толкова близо, че често забравях за съществуването й.

Баба Яга и Природонаучният музей.

Лудницата в градския транспорт, когато желанието ни да стигнем от точка А до точка Б граничи с почти невъзможното и когато слушалките-тапи и mp3 плеърът ми са единственото спасение.

Град пълен с истории. С мойте истории.

Любовта ми към София е мръсна, тежка, изморяваща. Любовта ми към София е феерична, тръпнеща, истинска. Чувството на облекчение след като си се завърнал от далеч, не може да бъде сбъркано с друго. Това е чувство, че си се прибрал у дома.

източник
    Последно редактирано от tef4o; 28-10-09, 00:21.
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
      Чудно кой ли е най лошия град за живеене за да взема да се ориентирам натам.
      Хах, не питай!

В дъното на класацията са Горна Оряховица, Гоце Делчев и Карлово.

http://news.expert.bg/?id=267768

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
        Това е чувство, че си се прибрал у дома.
        И това чувство го има за мястото което чувстваш като свой дом, независимо къде се намира. Това чувство имах и аз, като това лято се прибрах по спешност от Казанлък, понеже малкия вдигна ужасна температура. Той си я имаше и тука, но си бях вкъщи и бях наясно къде/кой/какво, ако стане нещо нужда.

...което никак не отмена желанието ми за къща с двор в радиус 20км около София. Няма как - работата ми е тук, а и за малкия -детски градини, някой ден и спортни бази, училища и т.н.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          ...което никак не отмена желанието ми за къща с двор в радиус 20км около София.
          Идвай. Аз си избрах Волуяк Удобен транспорт (близо е до метрото в Обеля). На ранна фаза съм още, но живот и здраве до две-три години съм там.

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
            Идвай. Аз си избрах Волуяк Удобен транспорт (близо е до метрото в Обеля). На ранна фаза съм още, но живот и здраве до две-три години съм там.
            Това е един от вариантите.

...ама още е рано. Чакай да се разлюти зимата. Цените още ще падат.

...и определено ще търся само място. Къщата ще си я строя яз.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
              ... Аз пък не харесвам Варна...
              Цвети, и аз не хресвам Варна (дано Пламен Тенев не прочете това ). Имам чувството, че и миналата година, както и тази, анкетата е въпрос на Пи-Ар, дет му казват...
              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Хак да им е на софиянци. Ето ние във Варна се наживяхме две години поред "град №1" ... Сега е ваш ред да помизерствате
                Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
                Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
                ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Само се чудя как издържате в София... Да ме извинят онези, които ще се почувстват обидени. Споделям само лично впечатление... Признавам, че когато попадна в София, единствената ми мисъл е да се организирам така, че възможно най-бързо да я напусна. Без преструвки! Още с влизане от посока Драгоман, например, вдясно започват полета, "раждащи" найлонови торбички. Достойни са за номинация за "Гинес"- най-голяма площ, "засеяна" с неразградими отпадъци... Потискащо и гадно! Тук е мястото и на едно странно явление, което може да се нарече "Европейско гето"-става дума за ромската махалаили не знам как я наричате там(някъде преди "Люлин" е). Има нещо, което едва ли може да се види на друго място по света-на всяка полуразпадната фазеро-картонена барака, тип "ала Манго" е закачена, сякаш да подсили парадокаса от гледката, по една нова-новеничка сателитна чиния! Посланието е ясно: "повече сме мърляви, отколкото бедни".
                  Следват впечатленията от самия град... улици-разбити и тесни. Автомобили паркирани както им дойде. Промъкване "на ребро" покрай тях, за да се превим на пешеходци. Улици-прашни и едва ли видели вода, освен по милостта на природата... Озлеленяване... ми няма такава скала. И не на последно място-вървейки по тротоара на "Мария Луиза" преди месец, едва не пропаднах в дупка! Ето и чудесата на техниката, наречени трамваи. не преувеличавам, защото е истинско чудо, че тези скърцащи ръждилки още вървят! Ако всичко това се покрива от лукса да не го забелязвате, псувайки в претоварените улици, проправяйки си път от кутийката апартамент-до тази работа, болница или учебно заведение, чак и не знам какви да са... значи това е Българският град-мечта! Ама аз-благодаря!

Коментар

Първоначално публикуван от Еmil Преглед на мнение
                    ...
                    Описал си един средностатистически български град.

Коментар

Когато, обаче, става дума за СТОЛИЦА, снизхождението трябва да е нулево!

Коментар

Само се чудя как издържате в София... Да ме извинят онези, които ще се почувстват обидени. Споделям само лично впечатление... Признавам, че когато попадна в София, единствената ми мисъл е да се организирам така, че възможно най-бързо да я напусна. Без преструвки! Още с влизане от посока Драгоман, например, вдясно започват полета, "раждащи" найлонови торбички. Достойни са за номинация за "Гинес"- най-голяма площ, "засеяна" с неразградими отпадъци... Потискащо и гадно! Тук е мястото и на едно странно явление, което може да се нарече "Европейско гето"-става дума за ромската махалаили не знам как я наричате там(някъде преди "Люлин" е). Има нещо, което едва ли може да се види на друго място по света-на всяка полуразпадната фазеро-картонена барака, тип "ала Манго" е закачена, сякаш да подсили парадокаса от гледката, по една нова-новеничка сателитна чиния! Посланието е ясно: "повече сме мърляви, отколкото бедни".
                        Следват впечатленията от самия град... улици-разбити и тесни. Автомобили паркирани както им дойде. Промъкване "на ребро" покрай тях, за да се превим на пешеходци. Улици-прашни и едва ли видели вода, освен по милостта на природата... Озлеленяване... ми няма такава скала. И не на последно място-вървейки по тротоара на "Мария Луиза" преди месец, едва не пропаднах в дупка!
                        Ако всичко това се покрива от лукса да не го забелязвате, псувайки в претоварените улици, проправяйки си път от кутийката апартамент-до тази работа, болница или учебно заведение, чак и не знам какви да са... значи това е Българският град-мечта! Ама аз-благодаря!
                        София е проекция на цялата страна - боклукът и също!
                        Найлоновите торбички край пътя се появяват веднага след като влезеш през всяко ГКПП в страната.
                        В детството ми категорично не беше така. Когато кьораво и сакато дойде тук стана именно това, което стана...
                        Всеки софиянец си спомня Зиловете и Шкодите цистерни, с които миеха улиците всяка сутрин и вечер... Не беше пренаселено, имаше зеленина.
                        После дойдоха инвейдърите, и опустошиха града.
                        Зелената площ, разделяща двете ленти на бул. "Димитър Петков" беше ЗЕЛЕНА ПЛОЩ, а не кален "паркинг" за автомобили с разни регистрации...
                        Целия квартал се познавахме, докато не построиха онези гадни високи кутии за хора, наречени "зона Б18", чиито един единствен вход съдържа едно средно голямо село, чиито обитатели си изхвърлят отпадъците, вместо "у ряката" през балкона и паркират като на ливадата на дядо си.
                        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

"Кутиите"-това жалко недоразумение на архитектурата, категорично могат да бъдат подобрени. Но и за това няма воля. Ето пример как го правят някои: общината си заплаща, за да се покрият сивите бетонни стени на грозните сгради, с професионално осмислени пана. И гледката се променя! Мога да пусна и снимки, за да не бъда голословен. Ама и за това някой трябва да се сети, а и ДА ГО НАПРАВИ...

Коментар

"Кутиите"-това жалко недоразумение на архитектурата, категорично могат да бъдат подобрени. Но и за това няма воля. Ето пример как го правят някои: общината си заплаща, за да се покрият сивите бетонни стени на грозните сгради, с професионално осмислени пана. И гледката се променя! Мога да пусна и снимки, за да не бъда голословен. Ама и за това някой трябва да се сети, а и ДА ГО НАПРАВИ...
                            ...и за това причината отново е всичката селяндурска сволоч, дето се изсипа тук. Някои такива екземпляри в моя вход не са си плащали 10-те лева месечна такса за общите разходи от половин година. Същите си изхвърлят и боклука през прозорците, пи все че кофите за буклук са на 20 метра от входа.

То си е манталитет, просто. И не виждам оправия.

Коментар

За манталитета малко няма да се съглася... Само малко, обаче. Виждал съм граждани на "цивилизовани" страни как се държат в нашите условия-по-зле от нас. Тук, където живея, определено нямат по-различен манталитет от нашия. НО затова има малко по-сериозна нормативна уредба. Комшията на първия етаж не си плащаше асансьора, защото "не го ползва". Дали е редно да го плаща, е друг въпрос. Но домоуправителният съвет го даде под съд и беше осъден да заплати таксите за две години назад, заедно с лихвите и съдебните такси. Или алтернативно да избере да си ги "заработи"(ако няма средства), прекарвайки съответните дни в наказателно-поправително учреждение. Като му се приспадат 4 евро дневно. За сравнение, за всеки неплатен месец, би "излежал" 3 дни. Срокът за заплащане, който му даде съдът беше 14 календарни дни. Е, плати си! По-скоро е въпрос на управление и тояга, май...
                              И аз съм насаден жител на голям град, ама през ум не ми минава да не си платя! В същото време, не отстъпвам на "местните", защото имат някакви по-големи права. Ако си плащам данъците и спазвам нормите, хич не ми пука кой за какъв се мисли!
                              Последно редактирано от Еmil; 28-10-09, 13:16.

Коментар

За манталитета малко няма да се съглася... Само малко, обаче. Виждал съм граждани на "цивилизовани" страни как се държат в нашите условия-по-зле от нас. Тук, където живея, определено нямат по-различен манталитет от нашия. НО затова има малко по-сериозна нормативна уредба. Комшията на първия етаж не си плащаше асансьора, защото "не го ползва". Дали е редно да го плаща, е друг въпрос. Но домоуправителният съвет го даде под съд и беше осъден да заплати таксите за две години назад, заедно с лихвите и съдебните такси. Или алтернативно да избере да си ги "заработи"(ако няма средства), прекарвайки съответните дни в наказателно-поправително учреждение. Като му се приспадат 4 евро дневно. За сравнение, за всеки неплатен месец, би "излежал" 3 дни. Срокът за заплащане, който му даде съдът беше 14 календарни дни. Е, плати си! По-скоро е въпрос на управление и тояга, май...
                                И аз съм насаден жител на голям град, ама през ум не ми минава да не си платя! В същото време, не отстъпвам на "местните", защото имат някакви по-големи права. Ако си плащам данъците и спазвам нормите, хич не ми пука кой за какъв се мисли!
                                Май не си ме разбрал, макар че опитвам да натъртвам всеки път. "селяндур" и "селянин" използвам като нарицателно за човек с такъв манталитет. Това няма нищо общо с това откъде си дошъл, нито къде си отишъл. Не ми пука дали комшията ми говори на "мйеко", или на някакъв друг акцент. Ако се държи като човек и изпълнява гражданските си задължения, нямам нищо против него.

В тоя смисъл, естествено че има и доста селяндури софиянци, и те с нищо не са по-добри от другите селяндури.

Докато обаче при един нормален човек, с нормални ценности и възпитание, почти няма как да познаеш дали в софиянец или е дошъл от някъде по една или друга причина, то при селяндурите това си личи от километри .

Сега надявам се ме разбра. Не влагам нищо обидно към "не софиянците", дори напротив. Но твърдо влагам много обидно към селяндурите, независимо дали "туземци" или "пришълци".

Е, на мен ми е писнало от селяндурите, и искам да се изнеса на село, при селяните.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X