Обява

Свий
Няма добавени обяви.

21ви век интервю за работа

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: 21ви век интервю за работа

Мисля, че наистина посоката на темата избяга.
    Аз доколкото разбрах, колегата иска да посочи абсурдността и грубостта с която се провеждат интервюта в България. Тъй като съм се явявал на интервюта както тук, така и навън споделям донякъде неговото мнение. За съжаление ( с много малки изключения) у нас се гледа малко с пренебрежение на всеки работник (независимо от позицията му), всеки е заменим и неговата личност няма никакво значение или просто казано пълна липса на уважение и грубост. Всичко това произлиза от общото схващане, че пазара е залят с работници (според общото разбиране бачкатори) и ще се намери някой друг. Еволюционно не сме достигнали до разбирането, че читавия персонал се отглежда и то с поколения. Това което се случва на "западни" интервюта не винаги е по-розово, но поне не остава горчив вкус от самата среща. Аз също съм бил на ръба да пиша такова писмо, но впоследствие съм се разубеждавал- просто няма смисъл. Много често хора като интервюиращия колегата са "парашутисти" и са там на такава позиция по определени причини. Тяхната некадърност или пълна незаинтересованост в общия случай са общоизвестни във фирмата, но в крайна сметка това нищо не променя- сигурен съм, че всеки се е сблъсквал с такива персонажи.
    Land Rover Defender 110SW 300tdi

Коментар

Изключително дразнещо е, когато някой пусне тема и коментарите не му нравят особено, да започне да призовава за заключване и/ли триене.

И двете ти интервюта са протекли доста сходно, първото е приключило още с 15-минутното ти закъснение, но се е провело, защото е било планирано, а и чужденците са си сверили часовниците със ситуацията. Т.е. потренирали са за следващите кандидати за твоя сметка.

Коментар

Човека е пуснал темата в раздел "Разкази, случки, хумор, поздравления и игри" ..............
        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
        Суперспам - спама на суперите

Коментар

Ами аз не разбирам "драмата"! Имало е интервю, на кандидата за работа, не му е харесало още от двора (Аудитата), но интервюто се е провело, страните се оказват с различни разбирания за това как трябва да работи фирмата и конкретния кандидат и са се разделили поживо-поздраво! Но след това не разбирам защо е нужно виртуално да се унижават хората които не са те наели на работа, особенно ако това са хора които успешно работят и дават хляб и възможност за работа на други хора? Или това е някакъв вид отмъщение?
          יעבור
          «И това ще мине»

Коментар

Мненията в темата са от двата лагера Просто участниците седят от различни страни на бюрото. И едните и другите имат от какво да се оплачат Да се чудя как не сте го забелязали....Хубав си е форума Нима има разлика когато попиташ какъв джип да избереш ..Кайен или МЛ ....или Фронтера А или Самурай...Ми няма Сега няма да искаме на хората да си публикуват данъчните декларации я Щом нещо не е станало значи така е трябвало...Кураж колега ..както си казваше в един филм "Не може вечно да вали..." Нали
            ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Автора дава ,,обратна връзка'' , а не е готов да получи такава.Тук е драмата...И когато я получи,почва да кълне...
              Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                Ами аз не разбирам "драмата"!
                Интервюто за работа е елементарна сделка за покупко-продажба. Моят потенциален бъдещ работодател купува Х-на брой часа от свободното ми време, срещу У донги. Следователно двете страни трябва да бъдат подготвени като за всяка друга бизнес транзакция - каква ти е целта на преговорите, каква ти е стратегията, какви са сценариите ако преговорите не се развият както очакваш. Резонно, и двете страни имат своите очаквания.

В конкретния случай - аз съм се подготвил, направил съм си домашното, и насреща ми - мииии, ъъъъъ, не знам, дай да проверим, чакай да помисля, май да - ама не съм сигурен.... Поздравления на колегата за търпението, аз лично подобно "интервю" бих го прекратил на 10-тата минута с репликата "Благодаря за отделеното време, не желая да губя повече от вашето и моето време, приятен ден". Щото ситуацията (но с обратен знак) би била същата, ако се явя на интервюто с къси гащи, потник и начената двулитровка бира под мишница, и първият ми въпрос беше "Ааааааа вие точно коя фирма сте, че не помня, щото аз съм си пуснал CV-то в двайсе фирми". И не ме еб@ колко кадърен бил собственика на фирмата, на колко хора давал хляб и т.н. Аз продавам - той купува. Ако е прекалил с алкохола снощи, и днеска го мъчи махлурлук и е неадекватен - това е негов проблем, не мой.

Тази година проведох серия от интервюта за попълване на моя екип - подготовката за всяко интервю беше минимум по 1 час (аз, ЛС и прекият ми началник, базиран в друга страна, но дошъл специално за интервютата), всяко интервю беше по ок. 2 часа (при което от интервюирания се очакваше да говори 3/4 от времето), дискусията след всяко интервю беше също около час.
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                  аз лично подобно "интервю" бих го прекратил на 10-тата минута с репликата "Благодаря за отделеното време, не желая да губя повече от вашето и моето време, приятен ден". .
                  Ами точно това имах в предвид! Останалото е плява!
                  יעבור
                  «И това ще мине»

Коментар

Конкретно по темата за "смотания работодател и неговото представяне в интервю за работа" - веднага давам пример със Стив Джобс, доскорошна глава на Apple, главен мозък зад айфон, айпад, макинтошите и прочее технически чудеса. Но ужасно неприятна личност и предполагам ако сам е водил интервютата за своите служители е щяло да има доста разочаровани. Така че, според зависи конкретната ситуация. Който му е интересно да гледа филма за него дето излезе наскоро.

Иначе, по принцип, отношението между участниците в интервюто за работа е въпрос на комуникация, етикет, възпитание. А тези неща определено са много специфични и зависят от географското местоположение. Некои съображения излагам по-долу:

Първоначално публикуван от SIMOCOREX Преглед на мнение
                    доколкото разбрах, колегата иска да посочи абсурдността и грубостта с която се провеждат интервюта в България... Това което се случва на "западни" интервюта не винаги е по-розово, но поне не остава горчив вкус от самата среща.
                    То не са само интервютата. Така вече протича комуникация от всякакъв вид. Общуването е станало абсурдно и е загрубяло. Интервюто е вид бизнес общуване. Но дори бизнес разговорите наподобяват коментари между пиещи на една маса лица в кръчма. Облеклото е неформално, позата е свлечена, изреченията са недооформени, езикът е беден. Като се разходиш из София, колко мъже в костюм можеш да видиш? Я да сравним с който и да е друг едномилионен град в Средна и Западна Европа? Казвам едномилионен, щото съм щедър и давам преднина на двумилионната София, а дано навакса с бройката. И защо ще скокнат сега дузина читатели да ме оборват че костюмът не е необходим? Коя част от разбирането на бизнес културата им липсва?

Неотдавна в София, влизам в най-голямата банка в страната, като клиент, разговарям с някаква дама, която си е пъхнала и двете ръце в джобовете на панталона, почти до лактите ги е напъхала, и докато говорим се врътка наляво-надясно като невеста насред хоро на селски мегдан. И не ме гледа в очите, а погледът и е втренчен някъде над лявото ми рамо, в далечината зад мен. Ква комуникация, къв етикет, къв бизнес беееее.... Да не сме неандерталци че само да си мучим.

За съжаление ( с много малки изключения) у нас се гледа малко с пренебрежение на всеки работник
                    Тцъ. Точният израз е "у нас се гледа малко с пренебрежение на всеки." Така сме научени. Родителите учат децата си че те са най- най-, а всички останали са "не им обръщай внимание". То уважението между хората се заучава отрано и трябва да се тренира непрекъснато, и във всички сфери на ежедневието.

всеки е заменим и неговата личност няма никакво значение
                    Е, това го има навсякъде по света и в огромни размери. И Том Круз е заменим. И Стоичков. И шефа на централната европейска банка. Само Джулия Робъртс е незаменима

Всичко това произлиза от общото схващане, че пазара е залят с работници (според общото разбиране бачкатори) и ще се намери някой друг.
                    Залят е не само с работници. Влез в магазин и ще видиш че отношението на продавачката е че пазарът е залят с купувачи и ако ти се обидиш от грубото й отношение, ще се намери някой друг. Която и да е сфера, все същото. Работниците се фръцват защото пазарът е залят с фирми предлагащи работа и ще се намери някоя друга. Като отидеш на море и хотелиера те третира все едно пазарът е залят с летовници, и ако ти не му харесаш мухлясалата стая, ще се намери някой друг. Виж по-горе въпроса за пренебрежението, важи си и тука.

Еволюционно не сме достигнали до разбирането, че читавия персонал се отглежда и то с поколения.
                    Хм, и да и не. По-скоро не. По-скоро е въпрос на качествен първоначален материал. Един качествено възпитан човек, ще се впише лесно на много места, и ще се отгледа лесно до ниво да върши качествено зададената му работа. Просто защото ще бъде изпълнителен. След това имаш нужда само от някой да му състави един план, първа точка правиш еди-какво си, втора точка, правиш еди-що си и т.н. И човека си изпълнява. Докато един невъзпитан човек няма да бъде изпълнителен, ще си вирне носа, ще прави каквото си иска и ще ти обърне каруцата.

Коментар

Откога бизнеса е за нежни души?Не ми се мисли ако всеки път когато не се сключи сделка почнем да се оплакваме във форумите.И какъв е проблема че карат нови Аудита хората ,това е чиста проба завист.Ако караха лади щеше да им се подиграваш че са пак некадърни .
                      В Едни държави ако те набарат че пишеш за тях по този начи така ще те оправят по съдебен път че ще го помниш цял живот.Ъж неказваш имената им но за минус време се разбра кой в града има ново Ауди и фабрика НО не се Казва Пешо.Made in BG!!!Успех при следващото интевю!
                      Grand Vitra ddis 2008
                      SEAT Althea XL tsi 2010
                      Mitsubishi Canter

Коментар

Аз пък не мога да разбера, как някой ще дойде да работи в моята фирма и ще иска да работи по негов си тертип а не по моя?

Коментар

Първоначално публикуван от Десислав Добрев Преглед на мнение
                          Аз пък не мога да разбера, как някой ще дойде да работи в моята фирма и ще иска да работи по негов си тертип а не по моя?
                          И недай си боже да караш нова кола
                          Grand Vitra ddis 2008
                          SEAT Althea XL tsi 2010
                          Mitsubishi Canter

Коментар

Получих обратна връзка и благодаря, за което!
                            Това което мисля по този повод е, че всеки който по някакъв начин одобрява съществуването на такива работодатели очевидно припознава по някакъв начин себе си и/или средата, която толерира, в т.ч. и нивото, до което е клекнал.
                            Къде е драмата ли? Тя не е лична. Излишни са ми потупвания по рамото, съжаление и безплатни съвети. Не търсих това. Споделям защото е време да се вдигне летвата(всъщност сме много закъснели). Защото драмата се нарича България.
                            - Драма е, че искаме да живеем и работим по немски стандарти, но не се напъваме да се ограмотим до тях и да ги спазваме;
                            - Драма е, че два-три въпроса по организацията на работа хвърлят в смут и единствената асоциация е "одит по ISO от вратата";
                            - Драма е, че очевидно те не биха минали успешно одит, но са го минали;
                            - Драма е, че собственика не е наясно с организацията си; Някъде по-горе писах, че ако се беше ограничил от оперативното управление, бих го разбрал;
                            - Драма е, че подбирайки ресурси поставят някакви условия, на които те самите не отговарят;
                            - Драма е, че двете аудита бяха с номера с по четири еднакви цифри, нещо което щях да приема ако кандидатствах в Планета Пайнер.
                            - Драма е, че толерираме този модел криейки го зад мантри от типа "дава хляб" - да не се е изправил на моста и да раздава хляб?
                            Не, Шефа заема една пазарна ниша, за което използва едни ресурси(машинни и човешки) и им плаща разходите. Нищо чудно част от "хляба" да е отишъл за аудитата - я от извънредния труд, я от вредни условия.
                            - Драма е, че по годишен оборот тази фирма надминава много други фирми, които са далеч по-напред в организационно отношение;
                            - Драма е, че тази фирма е субсидирана по "Конкуретоспособност", докато други - по-горе - не са.
                            ...

Не, това не е отмъщение, защото те нищо не са ми направили. Изненадаха ме. Аз също нищо не им правя по смисъла на бизнеса им. Вероятно само ги изненадвам.

Драмата се нарича България. Такова е нивото във всички обществени отношения и за съжаление продължава да пада.
                            Изключение правят организации с преобладаващо чуждестранно участие, където стандартите на управление се налагат от вън. Което никак не пречи на побългаряването им при всяка възможност. Примери - дал господ.

И като обобщение - исках и направих паралел между интервюта за работа при БГ и немски работодател, за подобни нива на управление. Всякакви интерпретации по това какво съм искал и какво съм направил са си ваши лични виждания.

Коментар

С цялото ми уважение но така не е само в България а в цял свят.В момента имам четири проекта на масата и незнам колко от тях ще взема /французин, немец, англичанин и евреин/и дали изобщо ще ги взема .Аз не съм завършил ръководство ,научил ме е живота и МНОГО загубени пари МОИ ПАРИ .Ти рискуваш една заплата Аз рискувам ВСИЧКО +твойта заплата .
                              И както спомена колега в по горен пост добрите не ходят по интервюта ,ТЕ получават оферти.Успех!
                              Grand Vitra ddis 2008
                              SEAT Althea XL tsi 2010
                              Mitsubishi Canter

Коментар

Първоначално публикуван от tanosliven Преглед на мнение
                                С цялото ми уважение но така не е само в България а в цял свят.В момента имам четири проекта на масата и незнам колко от тях ще взема /французин, немец, англичанин и евреин/и дали изобщо ще ги взема .Аз не съм завършил ръководство ,научил ме е живота и МНОГО загубени пари МОИ ПАРИ .Ти рискуваш една заплата Аз рискувам ВСИЧКО +твойта заплата .
                                И както спомена колега в по горен пост добрите не ходят по интервюта ,ТЕ получават оферти.Успех!
                                Хм оферти..Оферти могата да получат добрите професионалисти в една нормално изградена бизнес среда..където всички знаят кой кой е.Където не са ти дали "куфарчето" за да започнеш бизнеса ..и където не се обаждат за назначение с вълшебните думи "наше момче"...Оферти в БГ най много получава "кака Пена лесната"....
                                Удебен съм, че има и изключения...
                                ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X