Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бихте ли слушали КАТ онлайн?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Бихте ли слушали КАТ онлайн?

Първоначално публикуван от detelazurno Преглед на мнение
    Явно си се сбъгясал Аз всичко си чувам. Дори точно в момента говорят и се чуват и самолетите и ръководителите доста добре
    Мда, web player-а нещо се дъни. С външен плейър си "свири".

73!

Коментар

Първоначално публикуван от stav Преглед на мнение
      Мисля си дали не е по-важно да се архивира трафика. Слушането в реално време е интересно (от време на време) за хора които не са в бранша, но на други даже им е омръзнало.

Когато обаче във въздуха има някаква ситуация, архива е страшно интересен на всички.
      Понеже съм пропуснал да отговоря ше го направя сега
      Срвърите на radioreference и liveatc правят архив на всеки фийд. За radioreference това се случва на всеки 30 мин. Колко време обаче ги пазят не знам. Liveatc не знам на колко време правят архивите, но ги пазят 45 дни. В последствие ще преместя скенера на друга машина и може и да измисля нещо да правя архиви и аз, макар че не знам до колко ще има смисъл, но ще видим
      Сега замислям да сменям антената, но първо трябва да ми остане малко време да се позанимая защото смятам аз да си я направя. Материал има, но трябва да съчиня къде и как ще я сложа.
      Също така в последствие смятам да се вържа и към сървъра на liveatc, но това след време когато реша, че тестовото излъчване е завършило, за което, междудругото, ще ми е нужна малко обратна информация от ваша страна - доволни, недоволни, препоръки, критики и т.н.

Коментар

Аз много доволен. Вчера приземих два самолета на Хемус еър и едни на Луфтханза. Изпуснах един на ДЧЛ, ама е товарен и не е важно. Абе стрийма и радара са голяма занимавка.
        Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Съдбата ме завя на другия край на България, чак сега слушам. Има някакви смущения, но се разбира. Довечера ще приземявам самолета
          С колегите да вземем да те пробваме колко носиш на черпяла.
          Последно редактирано от ikirov; 07-12-11, 14:24.

Коментар

Аааа... няма само да приземяваме, стрийма има и малко вземане даване с излитащите, така че и ще вдигаме

Иначе, днес ми остана време. Послушах при мен какво пристига. И мога да кажа, че скенера на detelazurno има прилично аудио (леко засрамва моето йезу или пък нещо след скенера вкарва малко повече високи и прави аудиото по-чуваемо). Обаче си иска антена При мен Sofia radar и Sofia control излизат на S9, птичките пък са на +10dB и отслабват до S8 когато се обадят от турската граница около Одрин. Най-зле е над Гърция (слизат до S1), но в тази посока Витоша ми прави абсолютна сянка и няма как, пак добре че се чуват на отразена вълна от някъде.

Някой има ли идея, реперите по които се насочват маршрутите на самолетите дали са достъпни някъде из нета.

73!

Коментар

Малко оффтопик, понеже ми бе интересен сайта http://www.flightradar24.com/...Та на каква картинка попаднах (http://img39.imageshack.us/img39/8694/1112qu.jpg):

Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от avalanche Преглед на мнение
                Някой има ли идея, реперите по които се насочват маршрутите на самолетите дали са достъпни някъде из нета.
                В момента това имам под ръка.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:LOWER_AIRSPACE_GND-FL95.jpg
Прегледи:1
Размер:85.3 КБ
ID:5325628

Име:UPPER_AIRSPACE.jpg
Размер:115.1 КБ
ID:5325629

Име:LOWER_AIRSPACE_FL95-FL245.jpg
Размер:123.6 КБ
ID:5325630
                Последно редактирано от stav; 07-12-11, 20:54. Причина: Гледам форума доста смачква картинките. Иначе са доста по детайлни.

Коментар

http://bulatsa.com/page.php?c=67

Може да Ви е интересно.

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                    Малко оффтопик, понеже ми бе интересен сайта http://www.flightradar24.com/...Та на каква картинка попаднах (http://img39.imageshack.us/img39/8694/1112qu.jpg):
                    Случват се такива работи. Вече няколко дни наблюдавам (включително и в момента) как самолети на луфтханза според сайта са на маршрут Франкфурт-Амстердам, пък кацат в София

Коментар

Нещо спря да се чува тоя стрийм. При мен ли е проблемът?
                      Аха, някакъв брум. Явно колегата ремонтира в момента.
                      Така и така започнах да спамя. detelazurno, дали ако антената отиде на покрива и един усилвател за кабелна телевизия - няма да даде добър резултат? Имам един, май нещо такова е, ако нямаш усилвател - да видя това моето дали работи?
                      Последно редактирано от ikirov; 08-12-11, 00:08.

Коментар

Аааа... няма само да приземяваме, стрийма има и малко вземане даване с излитащите, така че и ще вдигаме

Иначе, днес ми остана време. Послушах при мен какво пристига. И мога да кажа, че скенера на detelazurno има прилично аудио (леко засрамва моето йезу или пък нещо след скенера вкарва малко повече високи и прави аудиото по-чуваемо). Обаче си иска антена При мен Sofia radar и Sofia control излизат на S9, птичките пък са на +10dB и отслабват до S8 когато се обадят от турската граница около Одрин. Най-зле е над Гърция (слизат до S1), но в тази посока Витоша ми прави абсолютна сянка и няма как, пак добре че се чуват на отразена вълна от някъде.

73!
                        След скенера няма нищо. Няма еквалайзвери, няма усилватели... От скенера кабела е директно набучен в компютъра. Иначе си прав. Антена определено трябва! При това има много належаща нужда от антена. Сегашната е много набързо скалъпено решение и с малко наставяне на различни кабели....абе кофти работа. Планирам да правя една както споменах по-рано. Нещо да препоръчаш по случая? Ти с каква антена си? Аз съм набелязал нещо но да видим, че баща ми разправя, че имал някаква голяяяяяма антена на тавана. Трябва да я "преслушам" като ми остане повечко време. Имам голямо желание да я кача на покрива когато се преместя в другия апартамент, но пък страдам от липса на кабел, а ще ми трябва да се качи още 3 етажа нагоре + всички допълнителни чупки и извивки в и извън апартамента. Сегашната антена седи на балкона при това без дори да е изкарана навън. Просто седи близо до прозореца.

Първоначално публикуван от lucene Преглед на мнение
                        Нещо спря да се чува тоя стрийм. При мен ли е проблемът?
                        Аха, някакъв брум. Явно колегата ремонтира в момента.
                        Правилно си предположил - поиграх си малко със скенера Сега скенера подслушва няколко честоти - подход, кула, цпи и 2 контрола (ще ви излъжа кой точно кой беше, но става въпрос за 129.100 и 131.100)
                        Няма да стане с усилвател за кабелна. При кабелната честотите са други. Но така или иначе по-добър усилвател от качествена антена няма. Усилвателя просто ще усили сигнала какъвто и да е той. Тоест, ще усили полезния сигнал, но ще усили и шума. Затова по-добре да се спретне читава антена, която да си приема точно на честотите, за които е предвидена пък другото е вече малко въпрос на късмет. Не за друго ами защото има и други фактори като видимост, пречещи сгради, планини и тем подобни Та ще видим до къде ще го докараме

Между другото май вече набелязвам кои честоти ще отпаднат от следене на този етап. Целта ще е по-бързо обхождане на зададените на скенера честоти и най-вече защото от тук май не ги ловя толкова хубаво. Мисля обаче да ги оставя 1-2 дни така, за да видя какво и как излиза пък после ще се взима окончателното решение
                        Последно редактирано от detelazurno; 08-12-11, 00:44.

Коментар

Идеята е много хубава!
                          Имам 20-тина метра коакс. кабел, който не ползвам. Commscope - води се за хубав. Ако искаш следващия weekend да го нося и да го монтираме. За антена си мисля за обикновен симетричен дипол. Метър и половина огънат геврек с кабел по средата. U-коляно за трансформатор към кабела.
                          Хубаво е да са няколко сфазирани антени, но как се подвързват - нямам си на идея.
                          Мислих и за насочена към кулата антена, но пущината - сигналите идват от всякъде. Самолетите, де...

Коментар

След скенера няма нищо. Няма еквалайзвери, няма усилватели... От скенера кабела е директно набучен в компютъра. Иначе си прав. Антена определено трябва! При това има много належаща нужда от антена. Сегашната е много набързо скалъпено решение и с малко наставяне на различни кабели....абе кофти работа. Планирам да правя една както споменах по-рано. Нещо да препоръчаш по случая? Ти с каква антена си? Аз съм набелязал нещо но да видим, че баща ми разправя, че имал някаква голяяяяяма антена на тавана. Трябва да я "преслушам" като ми остане повечко време. Имам голямо желание да я кача на покрива когато се преместя в другия апартамент, но пък страдам от липса на кабел, а ще ми трябва да се качи още 3 етажа нагоре + всички допълнителни чупки и извивки в и извън апартамента. Сегашната антена седи на балкона при това без дори да е изкарана навън. Просто седи близо до прозореца.
                            Ползвам си любителската антена за 144/430, така че не е специално за случая правена. Всъшност е двуелементно яги с разрязан вибратор. Някъде из форума съм я поствал. Прави се лесно, не е много насочена (като се ползва вертикално поляризирана) и на мен си ми върши работа. Тънкия момент е, че съм разположен във високите квартали на София и като изключим големия камък от юг (много ме мори даже и на КВ трудно ме чуват из Африка) нямам големи засенчвания

Вчера, явно от скука, си поръчах един скенер втора ръка. В ebay все пак се намират и прилични неща, стига да имаш късмета, тактиката и търпението да спечелиш аукциона на прилична цена. Не съм съвсем сигурен кога ще пристигне покрай задаващите се празници, но след време може и аз да го пусна онлайн. За него смятам да спретна един moxon за антена, която да си е настроена някъде около 125MHz. Не е типичната антена за скенер, защото е теснолентова, но просто никога не съм я правил в УКВ размери и ми е интересно. Диаграмата и на насоченост също не е за скенер, но с големия камък Витоша, на мен ми е все тая.

Иначе за скенер си трябва широколентова антена с кръгова диаграма, а там вариантите хич не са много. Най-популярния е discone и всякакви изкелеферчени производни на диск-конусните антени. От друга страна, ако целиш само ербанда, то мисля, че един прост GP би свършил работа (та дори и вертикален дипол при някои условия). Вариант е и някаква рамкова антена, защото с кондензатора може да се настройва прецизно в широки граници, но пък има много силно изразени минимуми в приемането и би изисквала непрекъснато връткане за твоето приложение. Не бих си го причинил

А онази антена, дето е на тавана... май е по-добре да я отпишеш. Защото голяма антена за УКВ, обикновенно значи голямо усилване за определена честота в определена посока

73!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                              Идеята е много хубава!
                              Имам 20-тина метра коакс. кабел, който не ползвам. Commscope - води се за хубав. Ако искаш следващия weekend да го нося и да го монтираме. За антена си мисля за обикновен симетричен дипол. Метър и половина огънат геврек с кабел по средата. U-коляно за трансформатор към кабела.
                              Хубаво е да са няколко сфазирани антени, но как се подвързват - нямам си на идея.
                              Мислих и за насочена към кулата антена, но пущината - сигналите идват от всякъде. Самолетите, де...
                              Много благодаря! 20 метра може и да стигнат, но главния проблем е че още не съм се преместил в другия апартамент, така че за монтаж.....има време. Със сигурност ще стане след нова година, но кога точно..... А и антената не съм направил още.

Ползвам си любителската антена за 144/430, така че не е специално за случая правена. Всъшност е двуелементно яги с разрязан вибратор. Някъде из форума съм я поствал. Прави се лесно, не е много насочена (като се ползва вертикално поляризирана) и на мен си ми върши работа. Тънкия момент е, че съм разположен във високите квартали на София и като изключим големия камък от юг (много ме мори даже и на КВ трудно ме чуват из Африка) нямам големи засенчвания

Вчера, явно от скука, си поръчах един скенер втора ръка. В ebay все пак се намират и прилични неща, стига да имаш късмета, тактиката и търпението да спечелиш аукциона на прилична цена. Не съм съвсем сигурен кога ще пристигне покрай задаващите се празници, но след време може и аз да го пусна онлайн. За него смятам да спретна един moxon за антена, която да си е настроена някъде около 125MHz. Не е типичната антена за скенер, защото е теснолентова, но просто никога не съм я правил в УКВ размери и ми е интересно. Диаграмата и на насоченост също не е за скенер, но с големия камък Витоша, на мен ми е все тая.

Иначе за скенер си трябва широколентова антена с кръгова диаграма, а там вариантите хич не са много. Най-популярния е discone и всякакви изкелеферчени производни на диск-конусните антени. От друга страна, ако целиш само ербанда, то мисля, че един прост GP би свършил работа (та дори и вертикален дипол при някои условия). Вариант е и някаква рамкова антена, защото с кондензатора може да се настройва прецизно в широки граници, но пък има много силно изразени минимуми в приемането и би изисквала непрекъснато връткане за твоето приложение. Не бих си го причинил

А онази антена, дето е на тавана... май е по-добре да я отпишеш. Защото голяма антена за УКВ, обикновенно значи голямо усилване за определена честота в определена посока

73!
                              Да, ясно ми е за discone антенките и горе долу на там съм се насочил. А онази антена на тавана смятам да я използвам за части, а не във вида, в който е в момента Иначе разположението ми.....ами самолетите ми минават точно над главата. Просто трябва да подскоча и да ги пипна по коремчето Това в сегашния апартамент, а в другия са ми над главата в буквалния смисъл на думата. Освен това има пряка видимост към Витоша и вътре с гуменката хващам кулата горе долу колкото тук с измислената антена на балкона. Та затова все си мисля, че една антенка на покрива доста ще отвори моята чуваемост. Дано само ме огрее това дето го мисля за покрива де, иначе ще трябва да е просто на балкона, което означава, че от едната страна самия блок ще ми хвърля доста сянка. Иначе там няма високи сгради в непосредствена близост или нежелана посока. Болшинството са все с една височина.

Коментар

Да, ясно ми е за discone антенките и горе долу на там съм се насочил. А онази антена на тавана смятам да я използвам за части, а не във вида, в който е в момента Иначе разположението ми.....ами самолетите ми минават точно над главата. Просто трябва да подскоча и да ги пипна по коремчето Това в сегашния апартамент, а в другия са ми над главата в буквалния смисъл на думата. Освен това има пряка видимост към Витоша и вътре с гуменката хващам кулата горе долу колкото тук с измислената антена на балкона. Та затова все си мисля, че една антенка на покрива доста ще отвори моята чуваемост. Дано само ме огрее това дето го мисля за покрива де, иначе ще трябва да е просто на балкона, което означава, че от едната страна самия блок ще ми хвърля доста сянка. Иначе там няма високи сгради в непосредствена близост или нежелана посока. Болшинството са все с една височина.
                                Ъъъъ... рискувам да се изцепя неподготвен Но ми се струва, че предавателя на "кулата" не е на витоша. Не за друго, ами стария любителски ретранслатор R1 е монтиран точно в "гъбата" на РВД (хвала) до Черни връх и при мен едвам го чувам и то на отразена вълна. Докато кулата си я чувам на S9 и без отражения. Много бих се удивил да предават от едно и също място. R1 по спомени е 50 вата. А кулата с колкото и да предава, пак нямаше да пристига толкова чисто.

С риск да се повторя, но и да те запаля окончателно (их... изгоре!) ако целта е само ербанда - почвай смело един граунд плейн и си свиркай. Бях поствал из форума един двубандов GP направен от конектор и малко мостов кабел. Прави се за нула време и за проба е идеален. Тамън ще има с какво да сравняваш после дискона По-точни дължини на елементите мога да ти сметна (а и определя опитно, защото и моя скенер е на път)

Аз лично дискон не съм правил и не мога да дам акъл как се настройва такова 'дживотну. Нещо подобно, което да покрива няколко любителски банда съм мъчил. Даже успешно работи, но определено е играчка и голям компромис да го подкараш на предаване, особено при кратни дължини на вълните.
                                Алуминиеви тръби Ф6 на 2м парчета има в Практикер на относително приемливи цени. Една пръчка би те оправила от всякъде за по-елементарна антена.
                                За кабела... работата си е мечо пух - колкото по-хубав (и къс), толкова по-добре. С парчета е кофти - могат да се получат разни куци неща вътре. Ако си голям късметлия, може почти да си убиеш сигнала, без значение колко ти е добра антената

73!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X