Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бихте ли слушали КАТ онлайн?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Бихте ли слушали КАТ онлайн?

Първоначално публикуван от lucene Преглед на мнение
    Toзи сякаш е по-подробен, kaто цъкнеш на самолета дава маршрут и височина
    http://www.flightradar24.com/
    Всъщност доста повече информация дава - скорост, координати на позицията му, имаш възможност да му проследиш целия път с информация къде на каква височина е бил, от кой радар се следи в момента, моментна височина, от къде за къде лети и още много работи. Разгледай горе над картата, на бутона settings, какви неща можеш да си настройваш да ти показва. A на planes ти изкарва цялата листа на самолетите, които можеш да видиш на картата. Абе готино е и е голяма зарибявка. Аз не случайно ти казах, че предпочитам flightradar
    А за София не се ядосвай. Вярвам, че ще тръгне скоро!

Коментар

Не мога да проумея как се разбират. Невероятно лошо качество на звука. И по акцента може да познаеш държавата. Най-зле е при скандинавците. Не предполагах, че е чак такъв ужас! Знам руски и английски, а дори на българите на български понякога не разбирам!
      п.с. И като гледам какви невероятни честотни ленти държат, а говорят на телефония, отрязани под 5 килохерца! Някои неща не ги разбирам! Уж 21-ви век? В салона на презокеанските има телефон да си плямпаш с жената - и има много по-качествена връзка.
      Последно редактирано от ikirov; 30-11-11, 23:40.

Коментар

Не мога да проумея как се разбират. Невероятно лошо качество на звука. И по акцента може да познаеш държавата. Най-зле е при скандинавците. Не предполагах, че е чак такъв ужас! Знам руски и английски, а дори на българите на български понякога не разбирам!
        Ами свикват, научават се. Все пак това им е ежедневие и преди всичко работа, при това доста отговорна! Наскоро един приятел който няма нищо общо с радиолюбителството се заслуша с какво толкова се занимавам и ми каза "явно си свикнал да чуваш 1/4 от нещата и въпреки това да ги разбираш". Та всичко е въпрос на тренирано ухо. А и не си мисли, че те самите също се разбират винаги. Много пъти съм ги чувал да молят отсрещната страна да повтори.

......
        п.с. И като гледам какви невероятни честотни ленти държат, а говорят на телефония, отрязани под 5 килохерца! Някои неща не ги проумявам! Уж 21-ви век? В салона на презокеанските има телефон да си плямпаш с жената - и има много по-качествен звук.
        Въпрос на стандарт. В тая работа 21-ви век няма много общо. Знаеш ли колко много самолети в момента ти минават над главата, но картата на която ги следиш остава всъщност празна. Защо мислиш е така? Просто защото съответните самолети нямат необходимата техника на борда, че да бъдат следени по този начин. И не става въпрос са самолети, които не би трябвало да виждаш ами за съвсем обикновени пътнически самолети. Разрови се из онзи форум който ти дадох и в нета също, и потърси инфо за ADS-B. Това ще ти даде доста яснота какво можеш да видиш на този радар и как точно става така, че да го видиш
        Последно редактирано от detelazurno; 30-11-11, 23:45.

Коментар

А и да не забравяме, че един самолет на 7-10 км височина има "пряка видимост" към доста общирна територия на която има много летища и други самолети. Така че големите парчета от банда, който ползват, всъшност могат да се окажат не чак толкова големи, защото никой с никой не трябва да се настъпва по честота (поне от наземните).

Иначе, освен акцентите и различния "английски", който се носи из airband-a, съм забелязал, че опира малко и до самолет. При някои аудиото е доста по-добро от при други. Естествено, обикновенно са орязани високите.

Кулата в София, когато комуникира с вероятно наш военен самолет (имаше странна позивна) също си пердаши на български.

73!

Коментар

Aбе колко струва приемник, покриващ честотата на кулата в София? Няма да стане тая, още са offline! Искам да чуя какво си говорят. През бургаския ефир се обаждат, когато поемат самолет към Софийския радар.
            Честотна модулация ли са? Да мисля за чупене на УКВ радио. 118.1 MHz не са толкова далеч от гражданските 108. Предполагам ще стане с обикновена антена, защото самолетите минават на няколкостотин метра от мен.
            detelazurno - ти си виновен! Дето ми пусна тая муха!
            Последно редактирано от ikirov; 03-12-11, 13:01.

Коментар

Целия ербанд (с изключение на някои нововъведения и летищни комуникации) е АМ - амплитудно модулиран. С FM приемник няма да стане
              На някое нормално цивилно радио, в зависимост от схемотехниката, може да му се изскубе FM демодулатора и да му се сложи AM.
              На правилното място връзваш един 10-20MHz генератор през смесител и може да се получи нещо
              Иначе има скенери за ербанда, но ми се струва, че са на доста високи цени.

Може и някое просто приемниче да си спретнеш, но ще си е играчка и ще ги чуваш евентуално само ако са близо. Не знам точно с какви мощности работят, но аз с любителския трансивър самолетите преставам да ги чувам малко след като се свържат с кулата в Белград.

Сега се поразрових - http://bg.farnell.com/albrecht/airco...and/dp/1286320 обаче... много спартанско описание са дали.

73!
              Последно редактирано от avalanche; 03-12-11, 22:42.

Коментар

Aбе колко струва приемник, покриващ честотата на кулата в София? Няма да стане тая, още са offline! Искам да чуя какво си говорят. През бургаския ефир се обаждат, когато поемат самолет към Софийския радар.
                Честотна модулация ли са? Да мисля за чупене на УКВ радио. 118.1 MHz не са толкова далеч от гражданските 108. Предполагам ще стане с обикновена антена, защото самолетите минават на няколкостотин метра от мен.
                detelazurno - ти си виновен! Дето ми пусна тая муха!
                Признавам се за виновен!
                Ако мислиш да си купуваш нов, от България отговора е един и няма да ти хареса. Накратко казано - много! Виж ако се огледаш за нещо втора ръка може да си намериш на приемлива цена. Добри приемници, които ще можеш да си разнасяш навсякъде и да слушаш много повече от само самолетите са Icom IC-R5 или Yaesu VR-120D. На старо може да ги намериш за 140-150 лв. Макар, че рядко се намират. За целта можеш да хвърляш по един поглед ето тук Друг вариант е да търсиш трансивер, който покрива air банда, но пък ако не говориш в отредените за това честоти би било неоправдана инвестиция. Ако все пак решиш, че може да пробваш и този вариант, оглеждай се ето тук Другите места са добре познатия ebay и разните му там подобни, но там пък се плаща доставка и.....абе честно казано аз за гореспоменатите 2 приемника в ebay не съм виждал изгодни оферти, макар че всеки има различни представи за изгодно, но това е моето мнение.

А сега малко по същество относно първоначалната идея на темата. Измина 1 седмица (че даже и малко повече) откакто пуснах този стрийм и трябва да си призная, че съм с малко смесени чувства по отношение оставянето му онлайн. Преди да взема каквото и да било решение обаче искам да се допитам до вас. Харесва ли ви? Слушате ли го? Интересно ли ви е и ма ли смисъл според вас да го оставя онлайн?

Ако евентуално реша да го спра (тук lucence да наостри уши и очи) бих могъл да пусна летището и по-точно София подход. Дали това ще ви представлява по-голям интерес? Смятате ли, че ще е по-полезно? Дали би събрало по-голям брой постоянни слушатели? Ако трябваше да избирате кое да слушате, кое ще привлече вниманието ви повече?

П.С.: В radioreference получих 2 report-а за проблеми. И двата уведомяваха за едно и също - "No audio". Съдейки по никовете и по това къде съм говорил и обсъждал този стрийм, мога да заключа, че и двамата потребители, които подадоха сигнал за проблем са научили от тук и понеже там нямам права да разпращам лични съобщения ще им отговоря тук (вярвам, че ще е полезно и на други) - Аудио има! Явно въпросните потребители са попаднали в момент в който нищо не се говори. Да, за съжаление има такива моменти и те не са никак малко. Особено вечерно време и почивните дни. Най-активни са в пиковите часове, след което следва нормално запълване на ефира през деня с чат пат големи паузи и вечерно време е направо мъртвило. Между другото това също е една от причините, които ме карат да се замисля за оставянето му онлайин.

Коментар

Първоначално публикуван от detelazurno Преглед на мнение
                  Ако евентуално реша да го спра (тук lucence да наостри уши и очи) бих могъл да пусна летището и по-точно София подход. Дали това ще ви представлява по-голям интерес? Смятате ли, че ще е по-полезно? Дали би събрало по-голям брой постоянни слушатели? Ако трябваше да избирате кое да слушате, кое ще привлече вниманието ви повече?
                  ...
                  За мен е ясно, но ще си го напиша. Избирам да слушам летището!

Първоначално публикуван от avalanche Преглед на мнение
                  ...
                  Сега се поразрових - http://bg.farnell.com/albrecht/airco...and/dp/1286320 обаче... много спартанско описание са дали.
                  73!
                  Благодаря! за 45 лева не си струва да си играя да си правя. Ако не пуснат stream - ще си го купя.

Коментар

За мен е ясно, но ще си го напиша. Избирам да слушам летището!

Благодаря! за 45 лева не си струва да си играя да си правя. Ако не пуснат stream - ще си го купя.
                    Прилича на едни приемници които не могат да се настройват по честота, а приемаха най-силния сигнал. Идеята е, като си на някое летище, да не се чудиш каква е честотата, а да приемаш всичко около теб. Не знам колко добра е такава идея.

За самолети в БГ може би е интересно да се слуша ЦПИ - Център за полетна информация (FIC 130.6 MHz). Говори се основно на български, но обслужва полети само във визуален режим (VFR) и е интересно предимно лятото и особено събота и неделя - тогава летят повечето любителски и "General aviation" самолети. Честотата е само една за цяла България което означава, че ще се чува основно центъра и по-малко самолетите

Коментар

Не знам точно с какви мощности работят, но аз с любителския трансивър самолетите преставам да ги чувам малко след като се свържат с кулата в Белград.
                      Ами обикновено мощността е 10-20 W, а е нормално да ги чуваш до Белград защото след това сменят честотата. Иначе с добър приемник и особено антена, 200-300 км не би трябвало да са проблем (ако са на нормалните ешелони ~10 km височина)

Коментар

Първоначално публикуван от stav Преглед на мнение
                        Ами обикновено мощността е 10-20 W, а е нормално да ги чуваш до Белград защото след това сменят честотата. Иначе с добър приемник и особено антена, 200-300 км не би трябвало да са проблем (ако са на нормалните ешелони ~10 km височина)
                        E Ясно е, че Белград е на друга честота. Чувам как София ги инструктира да минат на другата честота, чувам и как се свързват с Белград, но следващата комуникация най-често ми се губи. Е, тя може и да си е на доста голямо разстояние всъшност. При 10-20 вата при тях, най-вероятно ми се засенчват от нещо. Антената все пак ми е на тавана, а и е почти с минимума си в тази посока.
                        Мерси за инфото.

Първоначално публикуван от stav Преглед на мнение
                        Прилича на едни приемници които не могат да се настройват по честота, а приемаха най-силния сигнал. Идеята е, като си на някое летище, да не се чудиш каква е честотата, а да приемаш всичко около теб. Не знам колко добра е такава идея.
                        Ако Stav е прав, а поради липсата на нормална информация, е твърде вероятно да е прав, то 45лв. изобщо няма смисъл да се хвърлят на вятъра. По-добре два-три пъти повече, но за приемник който си струва.

... Измина 1 седмица (че даже и малко повече) откакто пуснах този стрийм и трябва да си призная, че съм с малко смесени чувства по отношение оставянето му онлайн. Преди да взема каквото и да било решение обаче искам да се допитам до вас. Харесва ли ви? Слушате ли го? Интересно ли ви е и ма ли смисъл според вас да го оставя онлайн?

Понеже и аз съм ти в статистиката на стрийма, да се обадя Беше ми интересно какви са тези шумове, които са се чули на някои, за това и хвърлях по едно ухо от време на време.
                        Имам на телефона един app... не го помня точно как се казваше, но идеята е че има каталог с най-различни стриймове. От любителски репитри из цял свят, до примерно честотите на полицията в NY. Та, дори и в NY има по само няколко стотин клиента. Така че, не се отчайвай от статистиката

Специално за този форум, бъди уверен, че болшинството колеги от София са се обзавели с (поне) китайски токита и ако са на зор, могат да слушат което им трябва, стига то да е на FM. Тоест за стрийма остават "невъоръжените" колеги и тези от тях които са извън София. Те пък биха послушвали от време на време просто от интерес и то в някакви "по-напечени" моменти. Калабалък няма да успеят да направят Трябва ти "реклама", за да разбере повече народ за това. Друг е въпросът, дали няма да има ответна реакция на подобна "публичност".

Предвид трафика на летище София, мисля че за там ще получиш още повече оплаквания за липсващо аудио Но пък е АМ, китайските токита отпадат от класацията. Значи може да се наберат повечко слушатели.
                        Аз лично бих гласувал за летището. Интерес към техните честоти проимах от преди година, когато един нафукан швейцарец едва не ни разби на първия заход за кацане и диспечера така крещеше по радиото, че се чуваше по интеркома в салона (тогава не беше смешно)

73!

Коментар

...
                          Аз лично бих гласувал за летището. Интерес към техните честоти проимах от преди година, когато един нафукан швейцарец едва не ни разби на първия заход за кацане и диспечера така крещеше по радиото, че се чуваше по интеркома в салона (тогава не беше смешно)
                          73!
                          Явно си бил в самолета. Смразяващо. Летял съм доста, и въпреки това има някаква ритуалност покрай всеки полет. Вероятно затова ми е интересно. Не се знае наследниците ни дали ще имат достъп до въздух за щяло и нещяло.

Коментар

......................
                            Понеже и аз съм ти в статистиката на стрийма, да се обадя Беше ми интересно какви са тези шумове, които са се чули на някои, за това и хвърлях по едно ухо от време на време.
                            Имам на телефона един app... не го помня точно как се казваше, но идеята е че има каталог с най-различни стриймове. От любителски репитри из цял свят, до примерно честотите на полицията в NY. Та, дори и в NY има по само няколко стотин клиента. Така че, не се отчайвай от статистиката

Специално за този форум, бъди уверен, че болшинството колеги от София са се обзавели с (поне) китайски токита и ако са на зор, могат да слушат което им трябва, стига то да е на FM. Тоест за стрийма остават "невъоръжените" колеги и тези от тях които са извън София. Те пък биха послушвали от време на време просто от интерес и то в някакви "по-напечени" моменти. Калабалък няма да успеят да направят Трябва ти "реклама", за да разбере повече народ за това. Друг е въпросът, дали няма да има ответна реакция на подобна "публичност".

Предвид трафика на летище София, мисля че за там ще получиш още повече оплаквания за липсващо аудио Но пък е АМ, китайските токита отпадат от класацията. Значи може да се наберат повечко слушатели.

73!
                            A, аз хич не се отчайвам. Просто се интересувам дали има смисъл да го държа. Оплакванията за лисващо аудио също не ме стряскат или пък отчайват, най-малкото защото знам за какво иде реч Относо рекламата си прав, но пък това го правя от чисто любителска гледна точка, а не да набирам безброй слушатели. На който му е интересно и му се слуша наистина ще се поинтересува и сам ще стигне до него. Хич не ми се занимава да пиша насам, натам само и само да има слушатели Но иначе си прав

В крайна сметка мисля да го спра и да пусна София подход. Естествено отново експериментално пък в последствие ще видя дали ще ми се понрави да го оставя Така или иначе моите наблюдения винаги са били, че интерес към подобен род слушаемост има точно по отношение на летищата

Довечера щом се прибера ще сменя честотата и стрийма и ще заработи София подход, а катаджиите ще бъдат спряни!

Коментар

Стана ли довечера? След малко се прибирам и ще си пусна новата занимавка. Евала за начинанието.
                              Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

В крайна сметка мисля да го спра и да пусна София подход. Естествено отново експериментално пък в последствие ще видя дали ще ми се понрави да го оставя
                                Мисля си дали не е по-важно да се архивира трафика. Слушането в реално време е интересно (от време на време) за хора които не са в бранша, но на други даже им е омръзнало.

Когато обаче във въздуха има някаква ситуация, архива е страшно интересен на всички.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X