Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ВИСТА ИЛИ ХР

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: ВИСТА ИЛИ ХР

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Според мен още е прекалено бъгава. Изчакай поредния Service Pack, и тогава. Аз лично засега си оставам на XP.

Но пробвай. Ако те кефи, хвърляй се на Vista-та.
    Напълно съм съгласен, по-добре е да изчакаш някой SP

Коментар

Първоначално публикуван от leo Преглед на мнение
      Напълно съм съгласен, по-добре е да изчакаш някой SP
      Вече има. Ама май особена файда от него няма.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Вече около година ползвам Виста на лаптопа. Без сървис пакове(т.е. само там каквото си се ъпдейтва, вероятно вече има всичко от него). Никакви проблеми през това време. Вярно че сигурно и лаптопа е правен за нея де, но все пак е факт, че при една читава конфигурация и легална Виста, за една година(и то първата й) съм нямал никакви сривове.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Явно е много различно. И в офиса един от новичките компютри е с легална Vista. Core2Duo с 2GB RAM. Изобщо съвсем прилична машинка. За около 3 месеца поне 10-ина пъти все имаше по нещо. Известно време играеше рутер, та като станеше нещо разбираха всички.

Сега си взехме отделен рутер и нещата се успаха. Колегата, дето се разправя с него вчера му пусна и сървис пака. Каза че поне на пръв поглед особена разлика няма.

Казвам го защото преди това рутера беше много по-слаба машина, но с XP. Проблеми или е нямало, или са били съвсем малко. Иначе щеше да помня.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Хъм... за рутер не съм го ползвал . То по принцип нетуърк стека не е най-силното място на уиндоуса. Говоря за нормалното й приложение, за десктоп система.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Сравнение работата на два лаптопа при Виста и при ХР. Двата са със сходни параметри, различават се по периферните устройства основно. Батериите са с един и същ капацитет. Деактивирани са периферните устройства, доколкото е възможно, за да се уеднаквят условията на работа. Тестовете се правят в режим на покой, т.е. всички програми затворени, вкл. и от трейбара и не се прави нищо на лаптопа.

Лаптоп ASUS A7S с двуядрен на 2 ГХц, с два гигабайта РАМ с Виста:
              Средна температура на ядрата - 50-60 градуса (есента в леко отоплено помещение);
              Средно време на работа с едно зареждане на батерията в режим на покой - до два часа;
              Вентилаторът не спира да бичи и духа леко горещ въздух.

Лаптоп ASUS F5N с двуядрен на 2 ГХц, с два гигабайта РАМ с ХР:
              Средна температура на ядрата - 35-40 градуса (лятно време);
              Средно време на работа с едно зареждане на батерията в режим на покой - до три часа и тридесет минути.
              Вентилаторът работи през 20% от времето и духа леко затоплен въздух.

Не, благодаря! Докато Вистата не слезе до ХР по натовареност в режим на покой, трябва да ми плащат, за да си я инсталирам!!! И то месечни такси с уговорката, като спрат да ми плащат, да си мина отново на ХР.

Като разказах на притежателя на А7-цата за другия, той ме помоли да му инсталирам ХР. Познай - няма драйвери за ХР на диска. Не намерихме и на сайта. А някои от чиповете са собствено производство на Асус или поръчково и не личи кой е производителят и не можем да намерим драйвери от други сайтове. Пича се почувства зверски прецакан ...
              А като се замисля - ми аз може да си имам лицензна ХР, барабар с книжките и фактурата даже и да искам да си я ползвам на лаптопа, който също съм си купил и за него си имам гаранция и фактура ... Ха сега де !!!
              Ох, мога и още да пиша, ама то така на думи ...

Очаквайте след време и тестове на настолни машини.

П.П.: Много благодаря на собствениците на лаптопите, че ми позволиха да направя тези тестове. Обещавам, че ще почерпя!

Коментар

Първоначално публикуван от optron Преглед на мнение
                Сравнение работата на два лаптопа при Виста и при ХР. Двата са със сходни параметри, различават се по периферните устройства основно. Батериите са с един и същ капацитет. Деактивирани са периферните устройства, доколкото е възможно, за да се уеднаквят условията на работа. Тестовете се правят в режим на покой, т.е. всички програми затворени, вкл. и от трейбара и не се прави нищо на лаптопа.

Лаптоп ASUS A7S с двуядрен на 2 ГХц, с два гигабайта РАМ с Виста:
                Средна температура на ядрата - 50-60 градуса (есента в леко отоплено помещение);
                Средно време на работа с едно зареждане на батерията в режим на покой - до два часа;
                Вентилаторът не спира да бичи и духа леко горещ въздух.

Лаптоп ASUS F5N с двуядрен на 2 ГХц, с два гигабайта РАМ с ХР:
                Средна температура на ядрата - 35-40 градуса (лятно време);
                Средно време на работа с едно зареждане на батерията в режим на покой - до три часа и тридесет минути.
                Вентилаторът работи през 20% от времето и духа леко затоплен въздух.
                Не съм много убеден, че е съвсем коректно сравнението - ASUS A7S обикновено е с Intel-ски процесор (7300, 7500) докато ASUS F5N е по принцип с AMD. При толкова различни процесори не може да се каже как точно влияе натоварването на операционната система върху топлоотдаването.

Друг е въпросът, че няма 2 еднакво залепени процесора .
                Например на 2 еднакви лаптопа ASUS X51R охлаждането се държеше коренно различно, като при единия работеше почти непрекъснато, докато при другия само при върхови натоварвания на процесора. След съответната интервенция с малко качествена термо-паста резултатите сравнително се уеднаквиха и подобриха. Затова като си купувам лаптоп първото, което правя е да отида до сервиза, който го поддържа и да ги помоля да ми презалепят процесора с качествена паста или си го презалепям сам ако не е гаранционен

За да е реално сравнението трябва да се приложи върху една единствена конфигурация и да се пуснат аналогични тестове - например 48 часа BunInTest, който да товари процесор, памет, видео и диск, като през цялото време се следи температура и работа на охлаждането и при XP и при Vista.

И накрая, за да не излезе, че защитавам Vista-та ще кажа, че все още XP-то е незаменимо. За ежедневна офис-работа, Интернет и т.н. Vista-та си е ОК, ама наложи ли се нещо по-сериозно - край. Например едни приятели архитекти все още псуват новите си лаптопи с Vista, защото инсталацията на старите им CAD-ове, MAX-ове (версии 2005 и 2006) и т.н. е направо кошмар, а в някои случаи невъзможна. Принудиха се да купят последните версии, като инсталацията отново не беше съвсем приятна... И за капак все още не могат да си намерят Vista драйвер за плотера - HP DesignJet 800.

Така че, ще изчакаме Service Pack 2 и ще се надяваме, че той ще направи с Vista-та това, което направи с XP-то навремето
                "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Ми пича с А7-цата беше навит, ама както вече описах не ставаше - просто нямаше да можем да изпънем машината поради липса на драйвери.
                  А собственикът на F5-цата нямаше време да правим експеримент с Виста, та спряхме дотам.
                  А е и вярно това с драйверите за "екзотични" устройства - кошмар е. Не всички драйвери за ХР тръгват под Виста, а за Виста естествено няма. Пичовете с КАД-овете и МАКС-овете да си свалят на ХР, за да си нямат дертове.
                  За мен Вистата все още е само за фукня - "Вижте, имам лаптоп, който е с Виста и не грее!!!". Демек, лаптопът е от скъпите. Хубаво - направен е ефектен - добре. Ама защо в покой ми харчи 15-20% от процесорното време, ми кажете!? Да не говорим, че двете ядра не се натоварват еднакво, което носи риск от пропукване на силиконовата основа на процесора, ама пък това е съвсем друга тема, която мога да задращя.
                  Сега съм помолил един приятел с настолна машина да си инсталира Виста и да сравни с ХР-то, с което до момента си караше. Първоначалното впечатление е, че свободната процесорна мощност е по-малка. Ама ще видим какво ще излезе след известно време...

Коментар

Ама защо в покой ми харчи 15-20% от процесорното време, ми кажете!? Да не говорим, че двете ядра не се натоварват еднакво, което носи риск от пропукване на силиконовата основа на процесора, ама пък това е съвсем друга тема, която мога да задращя.
                    Сега съм помолил един приятел с настолна машина да си инсталира Виста и да сравни с ХР-то, с което до момента си караше. Първоначалното впечатление е, че свободната процесорна мощност е по-малка. Ама ще видим какво ще излезе след известно време...

За процесорното време си много прав с едно малко уточнение - предполагам, че става въпрос за 32-битовата версия на Vista, която е меко казано много слабо оптимизирана за многоядрени системи, и както е известно, много "хищна" за ресурси. При 64-битовата такава не се наблюдават подобни аномалии Наблюдават се обаче доста повече несъвместимости...
                    "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Е, да, признавам си - не съм тествал 64-битови платформи ...
                      Тук-там са ми се оплаквали от ХР64 - нямало програми за тях, игрите не тръгвали, липсват драйвери ... Какво да кажа - ако ти трябва машината за работа, най-хубаво е да се ползва доказалото се ...

Коментар

Е, да, признавам си - не съм тествал 64-битови платформи ...
                        Тук-там са ми се оплаквали от ХР64 - нямало програми за тях, игрите не тръгвали, липсват драйвери ... Какво да кажа - ако ти трябва машината за работа, най-хубаво е да се ползва доказалото се ...

Коментар

Аз сьм с настолен компютьр.

Градусите ми са:

Дьнна платка - 33 гр.
                          Процесор - 43 гр.
                          Видео 51 гр.

3 хард диска вариращи от 22гр/25гр./29гр, като на последният е инсталирана ОС-та

Вентилаторите са общо 4.

На процесора 1980 оборота
                          А в кутията са 3013/3060/3015

Работа 10 часа...
                          Nissan Patrol GR 3.0 TDi

Коментар

Първоначално публикуван от kolonal Преглед на мнение
                            Купих комп с лицензирана Виста, но се чудя дали да я оставя или да си сложа ХР като на другия комп, че съм му свикнал.
                            ...Linux, MacOS...
                            [I][SIZE=1]...системен администратор-винаги има начин...:)[/SIZE][/I]

Коментар

Първоначално публикуван от rpkn Преглед на мнение
                              ...Linux, MacOS...
                              Не виждам това какво общо има с темата?

И айде да не почваме с кое е по-по-най по-добро от Windows-а.

Просто в някои отношения за съжаление няма аналог.

А че е бъгаво и зле изпълнено, няма спор. А и че линукса е пълно дърво в някои отношения, също.

А за макинтош и всичко, свързано с него, изобщо не ми се приказва.

Ако беше толкоз Убав, защо има PC и Windows?

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                Не виждам това какво общо има с темата?

И айде да не почваме с кое е по-по-най по-добро от Windows-а.

Просто в някои отношения за съжаление няма аналог.

А че е бъгаво и зле изпълнено, няма спор. А и че линукса е пълно дърво в някои отношения, също.

А за макинтош и всичко, свързано с него, изобщо не ми се приказва.

Ако беше толкоз Убав, защо има PC и Windows?
                                ...ето темата:
                                Мнение на kolonal
                                Купих комп с лицензирана Виста, но се чудя дали да я оставя или да си сложа ХР като на другия комп, че съм му свикнал. -
                                това е темата-просто разговорите тук са я сменили постепенно
                                а ето и отговора: остави си това, което ти е лицензирано.
                                Нещата назад няма да се върнат. Просто повиши квалификацията си относно този род технологии, които навлизат сега и тук:64-128 битови технологии и криптиране и т.н.
                                [I][SIZE=1]...системен администратор-винаги има начин...:)[/SIZE][/I]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X