Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ВИСТА ИЛИ ХР

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: ВИСТА ИЛИ ХР

Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
    Знам, че някои сега ще кажат, че повечето неща могат да изглеждат като в XP - е каква ми е ползата да сложа система, която яде повече ресурси, по-бавна е и изглежда като старата?
    Ами, там е работат, че не е съвсем така. Както казах й по-горе, от една определена граница нагоре Вистата използва доста по-оптимално хардуеъра. Има си и минималните изисквания обаче. На всяка съвременна конфигурация с Core 2 Duo процесора е достатъчен. Аеро интерфейса изисква по-читаво видео, но пък той може да се изключи. Това е факт. Има един мит, че е много лакома за РАМ и той е от части верен. Ако се ползва само RAM си трябват 2 GB, тогава ги използва по-добре от ХР-то и работи малко по-бързо от него на същата конфигурация. Истинското подобрение в производителноста идва от ReadyBoost. Ако се сложи един 1 - 2 GB USB флаш в порта или съответната мемори карта в подходящ карт рийдър(не всеки е такъв) и се пусне ReadyBoost върху него, то тогава дори при 1GB RAM Вистата става много по-бърза от ХР, особено при начално зареждане на приложенията. Не съм го пробвал лично, но има дори хора, които твърдят, че с 512 RAM и 1 GB USB флаш нямат никакви проблеми. Всичко това важи за 32 битовата Виста, много хора правят грешката да сложат 64 битова. Тя естествено изисква много повече ресурси, има несъвместимост с много 32 битови приложения, а тръгнат ли не подобрява скороста им. Има смисъл да се ползва само, ако се ползват основно нови 64 битови приложения или, ако се работи с 4 и повече GB RAM.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

@kolonal, не знам дали този въпрос те вълнува, но за всеки случай да ти дам и това инфо - ако твоя notebook e с лиценз за Vista Home Premium /това е в болшинсвото от случаите/, то този лиценз не ти дава лицензни права и за Win XP. Единствено изключение, ако е Vista Business или Ultimate, обаче с тези лицензи са само доста скъпите машинки, така че - погледни си лепенката или лицензното споразумение. А по същество - и аз бих предпочела Win XP, особено на този етап и специално за ползване на notebook.

Коментар

Както вече ти отговорих, много програми не работят с Виста. Няма и драйвери за много периферни устройства.

Коментар

Според мен като си взел лаптопа с лицензирана виста тои трябва да е с лицензиони лепенки на виста и по добре си го остави с тази операционна система. Няма смисъл да я сменяш с ХР и да сменяш лепенките за лиценза ( като се пътува с него може да ти бъде проверяван лиценза на софта!!!!!) , а че вистата за сега има някой проблеми е вярно както пишат някои колеги.

Коментар

Опс........... ............ моя грешка не обърнах достатъчно внимание помислих че става въпрос за лаптоп........ако е домашен стационарен комп маи все още нямат лицензиони лепенки за операциона система ?

Коментар

Първоначално публикуван от XJ Преглед на мнение
              Според мен като си взел лаптопа с лицензирана виста тои трябва да е с лицензиони лепенки на виста и по добре си го остави с тази операционна система. Няма смисъл да я сменяш с ХР и да сменяш лепенките за лиценза ( като се пътува с него може да ти бъде проверяван лиценза на софта!!!!!) , а че вистата за сега има някой проблеми е вярно както пишат някои колеги.
              При продуктите на microsoft преди имаше възможноста за downgrade на операционната система тоест ако си закупи xp и не ти хареса да сложиш например 2000 - сега незнам как стоят нещата може и да са се променили - Иначе вистата не е лоша (все пак всичко зависи от стопанина) но си трябва яко желязо за нея :>
              When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от XJ Преглед на мнение
                Опс........... ............ моя грешка не обърнах достатъчно внимание помислих че става въпрос за лаптоп........ако е домашен стационарен комп маи все още нямат лицензиони лепенки за операциона система ?
                За лаптоп става въпрос

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                  Ами, там е работат, че не е съвсем така. Както казах й по-горе, от една определена граница нагоре Вистата използва доста по-оптимално хардуеъра.
                  Хм, моите впечатления са от HP десктоп и лаптоп. Intel Core Duo, 2 GB RAM и пуснати Aero и Gadgets. Като цяло работата е леко по-тромава отколкото с XP. Явно достатъчно тромава, за да ми направи впечатление и да ме накар да изгубя няколко часа във връщане на старата ОС. Може би е въпрос на вкус, но такива са ми впечатленията.

Да купя още 2 GB RAM и/или да направя системата двупроцесорна само, за да видя дали ще работи по-добре - не ми се вижда оправдано. Моето лично мнение е, че компютрите, които се продават масово не са достатъчно бързи и с достатъчно памет, за да има смисъл да се продават с Vista. По-скоро са Vista Capable

И последно. Една от програмите, които исках да тествам (и ми беше много важна) под Vista беше Pinnacle Studio. По твърдения на производителя е Vista Ready (версия 11). Да, обаче под Vista тръгва един от всеки 10 пъти и обикновено гърми по средата на обработките.
                  Под Windows XP няма грижи (в общи линии).
                  Има и няколко други програми с подобни проблеми.

Нямам нищо против Vista като цяло. Мисля, че в известен смисъл е напредничава, но просто малко изпреварва (както обикновено) хардуерната подготвеност на клиентите. Когато всички сме с над 2 GB RAM и по два двуядрени процесора, предполагам ще е по-удачно.

Поздрави

Коментар

Хм, моите впечатления са от HP десктоп и лаптоп. Intel Core Duo, 2 GB RAM и пуснати Aero и Gadgets. Като цяло работата е леко по-тромава отколкото с XP. Явно достатъчно тромава, за да ми направи впечатление и да ме накар да изгубя няколко часа във връщане на старата ОС. Може би е въпрос на вкус, но такива са ми впечатленията.
                    Явно проблема е във видеото. РАМ-а е предостатъчен.
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                      Явно проблема е във видеото. РАМ-а е предостатъчен.
                      Може, обикновено в Business компютрите и в notebook не се престарават на тема видео карти.

Коментар

Аз от няколко месеца съм на виста и ми е по добре. Има куп улеснение в сравнение със XP. Няма да се връщам назад.
                        http://ftp.domainbg.com/ymk/1/11.jpg

Коментар

В момента имам 2 служебни компютъра с по 512 МБ РАМ. На единия съм с ХР, а на другия от чисто любопитство сложих Виста. Работи си прилично, естествено по-мудно от ХР-то. Не ми разпознава видеокартата и не мога да намеря такива драйвери за Виста.

...

Нямам нищо против Vista като цяло. Мисля, че в известен смисъл е напредничава, но просто малко изпреварва (както обикновено) хардуерната подготвеност на клиентите. Когато всички сме с над 2 GB RAM и по два двуядрени процесора, предполагам ще е по-удачно.

Поздрави
                          Напълно подкрепям това мнение. Ще и дойде времето на Вистата, но точно сега все още няма масово такива машини които да имат добър ресурс за Виста. На времето си спомням първите ми конткти със ХР. Естествено че 98-цата вървеше по-добре на машините през 2002 г. Но сега е друго.
                          Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

3.11, 95, 98, 2000, ХП и Виста, все тая - всички работят.

Както всички давате съвет на начинаещия джипар - "помисли за какво ще ти трябва" тогава слагай системата. При правилно предназначение и подходящ софтуер всичко бачка. Хората са правили, книги, предпечат и 3д графика и с 3.11, вероятно и преди това. Така че всичко е въпрос на цели.
                            Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
                            Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
                            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
                              ...3д графика и с 3.11...
                              Хм, това ще ми е интересно да го видя.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Дококлото си спомням май имаше (или поне преди няколко месеца) възможност да си земеш Пц-то с ХП, а не с Виста и то даже без пари... Просто ти я подменят, ама не съм сигурен...

За Вистата не мисля, че е чак толкова напредничава. Поне за мен си остава малко по-шарена версия на ХП-то, като промените по сигурността (доколкото са ми разказвали) са в голяма степен, че са забранили на потребителя да пипа там където не трябва...

П.С. Една ОС, ако не минат поне 2 години и поне един Сървис Пак, е още прекалено млада...

П.П.С. В едно списание (ПЦ Маниа) четох, че Сървис Пак 3 за ХП ще вдигне производителността с около 70% , а СП1 за Виста - само около 10%... Това ме кара да се убеждавам (въпреки че 70% звучат като преувеличение), че за лаптоп е по-удачно ХП, ако има някакъв вариант за това...
                                "That is not dead which can eternal lie,
                                And with strange aeons even death may die."
                                ~H. P. Lovecraft

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X