Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ВИСТА ИЛИ ХР

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: ВИСТА ИЛИ ХР

Първоначално публикуван от Tiger Преглед на мнение
    Я кажи малко повече за как работи Windows Live CD? Аз на лаптопа си имам партишън от производителя за такива критични случаи, но все пак искам да знам как го правиш това с снимката на профила и възвръщането на данните? Е, ако имаш време да обясняваш де. Мисля, че ще е полезно да има подобни уроци тук.
    Windows Live CD - има няколко такива, аз лично ползвам едно руско Infr@. Идеята е, че зарежда Windows XP от CD в RAM-а на компютъра (не ползва твърдия диск) и има инсталиран различен софтуер (за сканиране и поправка на проблеми с регистъра, твърдия диск, антивирусни програми и мн. др.). С помоща на диска получавате достъп до файловете в компютъра и можете да възстановите работоспособността му.

Аз лично ако се е стигнало до там да го ползвам обикновено преинсталирам системата (очевидно нещо се е омазало порядъчно вече и не съм успял да го поправя с Recovery Console или с друго).

Ползвам Live CD-то, за да си копирам от partition-а (дял от диска) с ОС-а (операционната система) нужната информация върху друг partition.
    Това обикновено включва (за всеки използван профил, които при мен са моя и на съпругата):
    1) My Documents (които по принцип си седят при мен на другия дял, ама това е друга приказка)
    2) Desktop
    3) Favorites
    4) Address Book / Outlook Express data files / MS Outlook data files
    5) Има програми, които записват информация в папката си (в Program Files\...) или в Application Data в профила, а не в My Documents. В такъв случай си ги спасявам (записвам) и тях.

Принципно може да се копират целите папки на профилите (\Documents and Settings\UserName\) или дори да се ползва "Files and Settings Transfer Wizard", но аз предпочитам око да види и ръка да пипне в такива случаи.

Следва възстановяване на ОС и инсталиране на програмите. Направил съм с Acronis True Image едно DVD със снимка на системния дял (partition-a с ОС-а) непосредствено след:
    1) Инсталирана ОС и настроена според моите желания (създадени профили, настройки на визуализациите, на Internet Explorer, Windows Firewall и др.)
    2) Инсталирани драйвери за устройствата
    3) Инсталиран MS Office, настроен по мой вкус
    4) Настроен Mail-клиент
    5) Инсталирана антивирусна програма

Възстановяването от този image става за около 20-30 мин. (зависи от обема на снимката и скоростта на твърдите дискове) и става като се зареди от Bootable (зареждащо) CD на Acronis (което съм си направил преди да направя снимката на системата). И вече съм готов за работа. Е, липсват програмите, но може да си отвориш някой документ, да отвориш някой сайт или да си прегледаш пощата. Копирам си обратно спасените данни, импортирам си пощата в клиента и всичко е 6.

Ще споделя и моето виждане конкретно за разеляне на диска на дялове:
    1) Разделяне на 2 дяла (може и повече, ако ще инсталираме няколко ОС)
    2) За системен дял (където ще инстал. ОС-а) отделям 20 GB (за Vista бих препоръчал поне двойно). Там инсталирам и програми, игри и т.н. Всичко, което така или иначе ще трябва да се преинсталира ако се преинсталира ОС-а.
    3) Всичко останало ми е втори дял, където си пазя всички важни за мен неща: документи, снимки, филми, инсталации и т.н. My Documents може безболезнено да се премести на друг дял, същото важи за MS Outlook и Outlook Express файловете и т.н. Въобще всяка програма, която може да и се настрои къде да си пази данните (настройки, данни и др.) настройвам да ги пази на този дял.

По този начин мога с известна доза приближение да кажа, че от срив (сгъване, прецакване и т.н.) на ОС-а до възстановен работещ компютър съм на 30 мин.

Посоченото е на база личен опит (мързел) и по принцип е за Windows 2000/XP. За по-стари Windows-и има различие в спасяване на данните, но едва ли вече някой ползва такива . За Windows Vista съм почти убеден, че някои от нещата няма да са така, но не ми се е налагало да възстановявам такъв. Дано съм бил полезен на някого.

Поздрави
    Последно редактирано от nikidd; 25-01-08, 16:52.

Коментар

А да кажеш на домашния компютър как настройваш MS Outlook и Outlook Express?
      Щото на офисния комп. му знам сървъра за пощата, но вкъщи нямам такъв сървър. Има ли начин да поддържам такава поща вкъщи или само web-пощите остават, като вариант?

Коментар

А да кажеш на домашния компютър как настройваш MS Outlook и Outlook Express?
        Щото на офисния комп. му знам сървъра за пощата, но вкъщи нямам такъв сървър. Има ли начин да поддържам такава поща вкъщи или само web-пощите остават, като вариант?
        Ако сървърите, които са ти настроени в офиса са видими отвън (по-коректно е да се каже - ако са отворени за интернет достъп) просто си ги настройваш в къщи по същия начин (ако имаш нужда от помощ за това какво и как - пиши на ЛС и ще пробвам да помогна).

А иначе съм си настроил Outlook Express да ми тегли пощата от hotmail и от gmail. За първото има вградени настройки в Outlook Express-a, а за второто има обяснение как се настройва в Help центъра на gmail.

За съжаление ако останалите ти доставчици на услугата ел. поща не предлагат POP3 достъп не мисля, че има какво да направиш.

Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
          ... и става като се зареди от Bootable (зареждащо) CD на Acronis (което съм си направил преди да направя снимката на системата).

Поздрави
          Аз пък понеже съм по-голям мързел и от тебе , съм си вградил имиджа на системния дял директно върху бутващото CD на Акронис-а Обаче само дето си играх, защото допреди няколко дни бях с IDE диск, но сега сложих SATA и вместо да разгърна съществуващия имидж (и после евентуален repair на ХР-то, и то ако се наложи), предпочетох да си направя една инсталация начисто и наново (която вече трета вечер довършвам, защото както казах съм мързел ), на която впоследствие пак ще направя имидж и ще си го вградя пак в бутващия диск на Акрониса
          Също така като тебе съм си пренасочил всичко на другия дял - документи, Аутлук експрес, там разни флашгети и биткомети и т.н. - всичко сваля директно на дяла за данни, а не на системния. По този начин вместо да прехвърлям данни от системния дял в продължение на няколко часа, така в рамките на най-много половин час съм готов за форматирането на дяла

Относно инсталирането на две ОС - колкото е полезно, толкова и не е (просто е свързано с повече грижи с поддръжката и на двете ). Преди време карах с ХР и Win98, като на 98 само игри играех общо взето, и ползвах един Новелски клиент, който на ХР нещо не вървеше като хората Обаче аз понеже съм тарикат, направих нещата по следния начин (накратко ще кажа, защото бързам в момента):
          - правя си инсталация на ХР по нормалния начин, като деля диска на 3 (три ! ! !) дяла - един за ХР, втория за 98, и третия за данни.
          - втория дял обаче или не го форматирам още, или го форматирам директно на FAT32, като после с Партишън меджика (мойто любимо програмче) скривам първия дял, правя предварително втория дял активен (който вече е станал първи, защото нали най-първия е скрит). Инсталирам си Вин98 по нормалния начин, като по този начин имам 2 дяла, системния на 98 и този за данните.
          - По вин98 инсталирам едно програмче, пак от пакета на Партишън меджика, което се казваше ...., а сега де ...., нещо Буут мениджър май беше. С Партишън меджика пак показвам първия дял, обаче АКТИВЕН все още си е втория - общо взето само със смяна на активния дял казвам от кой дял да зареди! Та с буут мениджъра настройвам на кой дял каква ОС има и коя да зарежда първа, колко време да чака и т.н. и т.н.
          - После като се рестартира компютъра, първо се зарежда този буут мениджър, оттам избираш коя ОС да зареди и готово.
          - лекото неудобство в случая е, че ХР-то без проблем вижда всички останали дялове, ОБАЧЕ Вин98 не вижда дяла на ХР-то примерно (защото Вин98 работи на Фат32, а примерно ХР-то съм го инсталнал на NTFS). Това се оправя обаче бързо и лесно, като се инсталира едно програмче, което обаче как се казваше ...., абе от Вин98 да виждаш NTFS дялове
          - голямото предимство на този метод е, че общо взето двете ОС са напълно независими и спокойно може да форматираш кой да е от двата дяла, без това да попречи на зареждането на ОС от другия дял

А пък преди бях с два харддиска - и на двата имах инсталнати по една ОС, и просто от BIOS-а на компютъра казвам от кой диск да зареди
          Та сега същото това нещо мисля да го направя и на моя компютър, защото имам IDE диск с работещо ХР, вече имам и SATA диск с чисто нова инсталация пак на ХР, и само в БИОС ще казвам от кой диск да зареди (ако се скапе нещо инсталацията на САТА диска, да буутна от другия, ако в момента ми трябва спешно и нямам време за екстрактване на имиджа )

В заключение мнението ми относно инсталирането на две или повече ОС - не си губете времето с глупости Освен това трябва ХДД-то да е голямшко. Просто слагайте си Виста, и ако не ви хареса - формат и слагате ХР (примерно) Оправдано е, когато искате да разучавате някоя ОС - примерно работите си на някоя Майкрософтска, и искате да разучите и Линукса - работите си на ХР-то и кат ви писне, превключвате на Линукса и започвате да го разучавате
          Това обаче са си лични мои мнения и заключения (като до тях съм стигнал с много проби, практика и загуба на време съответно) и не е задължително вие да ги споделяте също
          Hristo Draganov
          http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
            ....В заключение мнението ми относно инсталирането на две или повече ОС - не си губете времето с глупости Освен това трябва ХДД-то да е голямшко. Просто слагайте си Виста, и ако не ви хареса - формат и слагате ХР (примерно) Оправдано е, когато искате да разучавате някоя ОС - примерно работите си на някоя Майкрософтска, и искате да разучите и Линукса - работите си на ХР-то и кат ви писне, превключвате на Линукса и започвате да го разучавате
            Това обаче са си лични мои мнения и заключения (като до тях съм стигнал с много проби, практика и загуба на време съответно) и не е задължително вие да ги споделяте също
            Не си прав - в момента Vista-та е бъгава и не е за сегашния хардуер, но се върви към нея. Не случайно вече всеки компютър ти го продават с Vista, и то скапаната Home, която е по-зле от home XP.
            Дори save в word трудно се намира при офис 2007, който е направен за Vista. И е доста тромава и тежка.

Затова да си сложи XP за нормалната работа, а да си пуска Vista от време на време, за да свиква с нея, щото всички рано или късно ще трябва да минем на нея. Не случайно и файлове записани на офис 2007, имат в разширението си примерно за word - "yyyy.Xdoc". E тоя "x" прави така, че на по-ниска версия да не могат да се отварят файловете.

Коментар

Не случайно и файлове записани на офис 2007, имат в разширението си примерно за word - "yyyy.Xdoc". E тоя "x" прави така, че на по-ниска версия да не могат да се отварят файловете.
              Вярно е. Обаче помага. Щот като ги пратя на работодателя и той не може да ги отвори и печеля две неща: Първо му казвам косвено "Много си задръстен и не си ми на нивото - глей къв` си изостанАл, всички вече работят на по-напреднАли софтвери.
              И второ той не мое си го отвори файла и ми го връща и аз печеля време
              Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                ...
                В заключение мнението ми относно инсталирането на две или повече ОС - не си губете времето с глупости Освен това трябва ХДД-то да е голямшко. Просто слагайте си Виста, и ако не ви хареса - формат и слагате ХР (примерно) Оправдано е, когато искате да разучавате някоя ОС - примерно работите си на някоя Майкрософтска, и искате да разучите и Линукса - работите си на ХР-то и кат ви писне, превключвате на Линукса и започвате да го разучавате
                Е, то ако е само с идеята за разучаване на Vista, Linux или каквото и да е друго - VMWare Server (тази версия е безплатна (за разлика от Workstation-а). С една дума - софтуер за виртуализация. За една секунда се прави виртуална машина, на която можете да си инсталирате каквато искате ОС и да си работите все едно на отделен компютър. Двата компа се виждат помежду си, имат мрежа, интернет и т.н. За разучаване на ОС е идеален.

Аз например на служебното PC имам 6-7 виртуални машини - Vista, XP, 2000, 2003, Fedora. От някои ОС по две. На домашното имам само XP (върху него си тествам разни нови софтуерчета) и една Fedora за WEB сървър и бази данни.

Пробвайте го (VMWare), няма да съжалявате.

Коментар

Имам лаптоп НР нещо си. С вградина ВИСТА за инсталирене.
                  Инсталирах я на български език и си работи прекрасно.

След това с оригиналния софтуер на Roxio напрвих два двд диска огледално копие на цялата работеща система. Това е задължително, за да не загубиш лиценза на Вистата.

И започнаха едни инсталации на Виндовс ХР. Разбира се неуспешни. Точно за това искам да напиша.
                  Винвовс Виста е настроен и работи с интерфейса SATA.

Ако в БИОСА пипнеш и намериш точно кое нещо отговаря за SATA и го изключиш.
                  ЕДВА тогава можеш да инсталираш Виндовс ХР.

Но!

Дори да го инсталираш. Всъщност , няма никакви проблеми да инсталираш базова система.
                  Следват разбира се ЪПГРЕЙДИТЕ за подръжка на цялата платформа , в моя случай Хулед Пакард.400 МВ 20 - 30 вида файлове. Но за да ги инсталирам, нали се сещате , нямам продукт кеу за Виндовс ХР и разбира се нищо не се инсталира.

От всички направени експерименти и изпробвани различни операционни системи, с включена SATA , може да се инсталира само Windows Wista и FEDORA CORE 5.

Но никога неможе да се включат заедно ВИСТА и ХР , заради БИОСНИТЕ РАЗЛИЧНИ настройки за подръжка.

Продуктите на АКРОНИС са страхотни но за стария комп. Поне аз нямам версия която поддържа SATA интерфейс.

Още една особеност за зареждане на няколко операционни систми.Просто Windows XP , можеш да инсталираш в дял ПРАЙМАРИ АКТИВ , ако началния сектор започва преди 4000 мв от началото на диска.
                  Хайде да спирам! Щото ще кажа , че ако инсталираш Windows 98 накрая - то ще имаш само Windows 98 - той не е толерантен към други операционни системи.

Коментар

Първоначално публикуван от Жечко Русчев Преглед на мнение
                    Имам лаптоп НР нещо си. С вградина ВИСТА за инсталирене.
                    Инсталирах я на български език и си работи прекрасно.

След това с оригиналния софтуер на Roxio напрвих два двд диска огледално копие на цялата работеща система. Това е задължително, за да не загубиш лиценза на Вистата.

И започнаха едни инсталации на Виндовс ХР. Разбира се неуспешни. Точно за това искам да напиша.
                    Винвовс Виста е настроен и работи с интерфейса SATA.

Ако в БИОСА пипнеш и намериш точно кое нещо отговаря за SATA и го изключиш.
                    ЕДВА тогава можеш да инсталираш Виндовс ХР.

Но!

Дори да го инсталираш. Всъщност , няма никакви проблеми да инсталираш базова система.
                    Следват разбира се ЪПГРЕЙДИТЕ за подръжка на цялата платформа , в моя случай Хулед Пакард.400 МВ 20 - 30 вида файлове. Но за да ги инсталирам, нали се сещате , нямам продукт кеу за Виндовс ХР и разбира се нищо не се инсталира.

От всички направени експерименти и изпробвани различни операционни системи, с включена SATA , може да се инсталира само Windows Wista и FEDORA CORE 5.

Но никога неможе да се включат заедно ВИСТА и ХР , заради БИОСНИТЕ РАЗЛИЧНИ настройки за подръжка.

Продуктите на АКРОНИС са страхотни но за стария комп. Поне аз нямам версия която поддържа SATA интерфейс.

Още една особеност за зареждане на няколко операционни систми.Просто Windows XP , можеш да инсталираш в дял ПРАЙМАРИ АКТИВ , ако началния сектор започва преди 4000 мв от началото на диска.
                    Хайде да спирам! Щото ще кажа , че ако инсталираш Windows 98 накрая - то ще имаш само Windows 98 - той не е толерантен към други операционни системи.
                    Мда, тази опцийка в БИОС-а обикновено се намира (поне при повечето НР лаптопи) в System Configuration -> Device Configuration -> SATA Native Mode - по подразбиране е Enable, но за да се инсталне ХР-то трябва да се направи disable
                    И освен това изключването на SATA режима НЕ Е единствения начин за инсталиране на ХР - просто е достатъчно да качиш преди това драйверите за SATA контролера и си готов! Но много по-лесно е просто да изключиш опцията в БИОС

И освен това няма никакъв проблем да се съвместят заедно Виста и ХР - тъкмо преди малко говорих по телефона с един приятел, на който на лаптопа му тази SATA Native Mode е disable, в момента е с Виста лаптопа (НР пак, модел 6710b ако има значение), а съм сигурен, че и ХР ще тръгне да се инсталира без никакъв проблем

Само не можах много добре да разбера там където казваш, че не си можал да инсталираш нищо заради серийния номер на ХР-то?
                    Инсталираш си ХР-то с някакъв ключ (стига да ти го приеме ХР-то разбира се ) и после отиваш на сайта на НР (или който и да е производител), точиш си драйверите, инсталираш си ги и си пиеш ракията
                    Hristo Draganov

Коментар

Да точно тия 400 мв драйвери като ги инсталирам, инсталирам и по едно време ми иска някакър номер и до там.

Коментар

Първоначално публикуван от Жечко Русчев Преглед на мнение
                        Да точно тия 400 мв драйвери като ги инсталирам, инсталирам и по едно време ми иска някакър номер и до там.
                        Имаш ЛС, за да не разводняваме темата тук
                        Hristo Draganov

Коментар

Първоначално публикуван от quadra Преглед на мнение
                          Вярно е. Обаче помага. Щот като ги пратя на работодателя и той не може да ги отвори и печеля две неща: Първо му казвам косвено "Много си задръстен и не си ми на нивото - глей къв` си изостанАл, всички вече работят на по-напреднАли софтвери.
                          И второ той не мое си го отвори файла и ми го връща и аз печеля време
                          Хитър, бреее!
                          Аз категорично съм за ХР. Докато не се пооправи вистата, докато не и сложат повечко дравери, приканвам към джихад Не може да си пъхна микрофон и Вистата да ми реве "Found new hardware". Няма драйвери за принтер, за скенери и още куп елементарни периферии. Е нема, па!
                          LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

"да си пъхна микрофон и Вистата да ми реве "Found new hardware"" - ха, нова изцепка!
                            Това не съм го виждал още на компоти с Виста, ама какво пък - нали има аудио-карти с автоматично разпознаване какно е пъхнато в нея ... Само не знам дали ако пъхнеш клечка за зъби ще каже "Намерен нов хардуер - клечка за зъби, моля поставете диска с драйвера" - не съм пробвал още ...

Коментар

ВИСТА все още е много зле от към производителност. Още много от програмите не са добре интегрирани за ВИСТА - пример ако работите с 3D приложения или CAD програми ВИСТА прави забавяне от 25% до 50%. Ако искам нещо да рендирам под XP и под ВИСТА - при XP-то ще свърши за около 2 часа, то при ВИСТА-та ще го чакам поне още 30 минути минимум. Докотато не се оправи и софтуеара да бачка под ВИСТА - никаква виста.

Коментар

колега ако можеш да си оставиш XP не прави грешка да слагаш виста,аз сам с виста и сам краино недоволен,като всеки един нов продукт на майкрософт е много недодялан,аз лично немога да си сложа xp,лаптопа ми е sony vaio и има фабрична защтита и може да работи само с виста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X