Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Vista vs Win7? Кой е по-лек?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Vista vs Win7? Кой е по-лек?

Да с 4 гига рам е, а видео картата която е на самото дъно се смени още в гаранция. Онзи ден реших да изровя лаптопа и му сложих 7ца, работи по добре от нов. Само CD/DVD създава проблеми с драйверите ама ДЕЛЛ съм ги отписал вече.
    В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
    В. Иванов

Коментар

Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
      Добре са те сапунисали. Ако лаптопа ти е бил с 4+GB памет и с неподдържана под ХР видеокарта направо са били за бой тия пичове.
      XP64 работи с повече от 4ГБ RAM.
      О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Поддържам доста компютри със всевъзможни ОС като започнеш от XP и стигнеш до 7. Между тях, има нелицензирани и лицензирани. Периодично на всичките системи се прави профилактика и смея да твърдя, че при нелицензираните проблемите за отстраняване са в пъти повече...

Относно черния екран, не помня, случай, на седмица пуснати ъпдейти, на които ползвателя не се е оплакал в рамките на 3 месеца, че картинката му изчезва и при зареждане му излиза съобщение...

И
        точно тогава излезе официално Вистата, та тогава лаптопа ми беше закупен заедно с лицензирана Виста хоум премиум, и до ден днешен (пу-пу) не съм имал никакви ядове и проблеми, оказа се учудващо стабилна, предвид големите критики към Вистата....
        И не е едиствен на това мнение... Нека за експеримента да сложи 7-мица и след 6 месеца да пише какъв е резултата....

Нямам намерение да споря с колегите... Нито пък твърдя, че като цяло вистата е по-лека от 7. Това е личното ми мнение, с което всеки може да не бъде съгласен

Още един довод... Не е ли тъпо да хвърлиш 200 лв за Уиндоус, да си скъсаш лицензионния стикер и да сложиш пиратски? За мене е...

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
          XP64 работи...
          Това е логическо несъответстие.
          Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Извинявам се за офтопика, но не се сдържах:

А по темата - участвал съм в сравнителни тестове на XP и Vista, както и на Vista и 7. Няма да ви отегчавам с подробности, но резултатите говореха ясно - бягайте далече от Vista Незнам дали остана някой на който да не е ясно, че Microsoft пуснаха Vista под натиска на маркетинг отдела си без да е готова. И съвсем отговорно мога да заявя, че Windows 7 всъщност е Vista с оправени около 80% от проблемите.

А относно лицензиран и нелицензиран Windows - категорично не съм съгласен, че има някаква друга разлика освен морална. Проблемите обикновено са свързани с различните дистрибуции, които циркулират из мрежата, както спомена по-горе HD. Наскоро си купих мобилна работна станция на Dell с лицензиран Windows 7 Ultimate и след 2 седмици го смених с пиратско копие, тъй като от Dell тотално се бяха изложили с тяхната дистрибуция.
            "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Първоначално публикуван от prascho Преглед на мнение
              Наскоро си купих мобилна работна станция на Dell с лицензиран Windows 7 Ultimate и след 2 седмици го смених с пиратско копие, тъй като от Dell тотално се бяха изложили с тяхната дистрибуция.
              Е ти пък, как можа да си скъсаш лицензионния стикер за 200лв и да си сложиш пиратски?
              Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
                Е ти пък, как можа да си скъсаш лицензионния стикер за 200лв и да си сложиш пиратски?
                Счупих си нокът докато я изчегъртам гадната лепенка!
                "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Гледам темата си е сменила заглавието и е минала доста покрай въпроса, поставен в първи пост, на който отговорих и така отговорът ми идва не толкова на място и не е коректен, тъй като вече имаме промяна на условията Специално за първия пост си държа на мнението, което съм писал горе, още повече, че ползващият лаптопа е доволен, машината е стабилна, няма забивания и т.н.

Първоначално публикуван от Павел Василев Преглед на мнение
                  ... лаптопа ми беше закупен заедно с лицензирана Виста хоум премиум, и до ден днешен (пу-пу) не съм имал никакви ядове и проблеми, оказа се учудващо стабилна, предвид големите критики към Вистата....
                  Спрямо това мнение всички останали мнения тип вистата е недоразумение звучат смешно и крайно неаргументирано. Недоразумение може да са някои от съобщенията, които постоянно излизат при инсталиране и ръчкане на уиндоуса, но при ползване на приложения (броузери, кад системи, фотообработка, разглеждане на снимки, обработка на документи, разработка на програми, гледане на филми, слушане на музика) такива съобщения няма. Поне нормалните хора ползват приложения, а не ръчкат само в операционната система

Вече при въпроса виста или седмица и кой е по-лек. При съвременен хардуер, седмицата е напред, тъй като е актуалната версия на уиндоус (е, вече е 8-цата, но тя не е разпространена все още) и има драйвери за почти всички устройства, а някои производители избягват да пускат драйвери за по-стари OS и трябва да минат месеци, докато се появят такива (пример един обсъждан тук лаптоп на асус, който има драйвери само за 8-ца, като са зачеркнали дори 7-цата.......). Като начин на ползване с малко настройки спира да бъде досадна (т.е. не е като вистата). Много приложения вече вървят само от виста нагоре, т.е. нямат грижи със седмицата.

Но отиваме при стария хардуер. 1-2 гб рам са убийствени за седмицата. Да, можело да се цъка в броузера и да се гледат филми. Ами то по същия начин може и на уйндос 98 и някоя бангия от миналия век Моето мнение е, че за стар хардуер от последните 10-12 години, хп-то е много по-леко. А дори и на нов хардуер, XP64 (базирано на windows server 2003 x64 и модел 2005-та...) също няма грижи с поддръжката на много рам, много процесори и ядра. Лекотата идва от това, че след инсталация, качване на драйвери и ъпдейти, заема около 150мб RAM, с което нито виста, нито седмица могат да се похвалят.

Всичко е въпрос на лични предпочитания и малко разум. На даден хардуер - подходящата ОС. Когато има повече версии на OS, които вървят добре - личният избор взима превес

Коментар

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
                    Драмата е, че ако ги пуснеш автоматични, ти се лепват едни гадни неща и екрана ти става черен. Ако ги оставиш на ръчни, трябва да знаеш какво да инсталираш. И остава последния вариант да ги изключиш напълно ама...
                    В целия си съзнателен живот съм имал проблеми с това на една единствена машина, и то защото на уцелих правилния windows. В момента имам машина, на която само тествам и съм си направил няколко имиджа с най-различни уиндоуси - ъпдейтите работят навсякъде. Иначе - естествено че е по-добре да е лицензиран, ама да купя 5 лицензирани windows-а само за тестване някак не ми се връзва. Да инсталирам един лицензиран на няколко машини пак не е добре - току виж ме набутали в блеклистата и ъпдейтите спрели, въпреки че е лицензиран.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      В целия си съзнателен живот съм имал проблеми с това на една единствена машина, и то защото на уцелих правилния windows. В момента имам машина, на която само тествам и съм си направил няколко имиджа с най-различни уиндоуси - ъпдейтите работят навсякъде. Иначе - естествено че е по-добре да е лицензиран, ама да купя 5 лицензирани windows-а само за тестване някак не ми се връзва. Да инсталирам един лицензиран на няколко машини пак не е добре - току виж ме набутали в блеклистата и ъпдейтите спрели, въпреки че е лицензиран.
                      Да, ама лошото тука е, че повечето специалисти тук, не работят в сервизи, и не им носят по 5-6 Win-a всеки ден с проблем "черен екран"...
                      В смисъл нямате контакти с крайния потребител, които си сваля от където си иска каквото си иска и си го слага на компютъра...

П.С. И пак темата отиде по-дяволите, защото фокуса сега се измества към - кои имидж на уиндоус 7 от замунда е качествен и няма да ми създава проблеми с ъпдейтите

Коментар

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
                        Да, ама лошото тука е, че повечето специалисти тук, не работят в сервизи, и не им носят по 5-6 Win-a всеки ден с проблем "черен екран"...
                        В смисъл нямате контакти с крайния потребител, които си сваля от където си иска каквото си иска и си го слага на компютъра...
                        Еми има едно нещо, дето упорито не искаме като народ да разберем - ако искаш да се свърши някаква работа, или се научаваш сам да я вършиш, или си плащаш на някой, дето може да я върши. В 99% от случаите второто излиза доста по-евтино.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

А аз пък съм още с ХР и си ми е много добре. Преди като се появи ХР карах няколко години на 2000 и с него ми беше още по-добре. 7цата не ме кефи, но Вистата е тотален боклук. Наистиа я пуснаха не готова, а 7цата е оправена Виста, което е и причината да не ме кефят и двете. Но виж 8 е вече тотална гавра, може би става за таблет, но и за това не съм сигурен. Уви скоро ще трябва да мина на 7, но това ще рече и нова машина... та сигурно няма да е толков скоро...

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                            7цата не ме кефи
                            И мен не ме кефеше. И XP-то не ме кефеше. Ама все се случва така че като инсталирам новото, много бързо старото спира да ме кефи.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Еми има едно нещо, дето упорито не искаме като народ да разберем - ако искаш да се свърши някаква работа, или се научаваш сам да я вършиш, или си плащаш на някой, дето може да я върши. В 99% от случаите второто излиза доста по-евтино.
                              Ами точно опита ми в България е че и да си плащаш не е гаранция за свършена работа. По скоро е въпрос на късмет и за двата случая.
                              В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                              В. Иванов

Коментар

7 и Виста нямат много конструктивни прилики, та да наричате едното оправено другото.
                                Просто Виста е тупиков клон, който беше зарязан за да се развие значително по-работещата концепция в 7.
                                8 не го знам как е устроен, ама изглежда да е 7 с добавки. Ще поживеем и ще видим.

Все едно, аз гласувам за XP, 32-битов, във всички случаи, в които не трябват наистина повече от 3 гигабайта. От 64-битовия имам смесени впечатления, ама май е пак по-добре от следващите, като усещане за пъргавина.

Пиратските:
                                съвсем без идея за нещата не може да се работи. Впрочем то и на лицензните не може. Нищо фатално няма в ъпдейтите, просто 1-2 "ъпдейта" трябва да се забранят. Аз ги забранявам и на лицензните, защото от тези точно контролни ъпдейти, проблеми има и на съвсем редовни, скъпо и прескъпо платени копия на Windows.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X