Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Vista vs Win7? Кой е по-лек?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Vista vs Win7? Кой е по-лек?

Колеги, имам нужда от вашите съвети, имам от няколко години лаптоп Леново - 3000 N200, двуядрен, 1.86Ghz с 2GB рам, 32 битов, 250GB HDD, за времето си беше много добра конфигурация, точно тогава излезе официално Вистата, та тогава лаптопа ми беше закупен заедно с лицензирана Виста хоум премиум, и до ден днешен (пу-пу) не съм имал никакви ядове и проблеми, оказа се учудващо стабилна, предвид големите критики към Вистата.... Питането ми е, дали с Уиндоус 7 Ultimate - (нелицензиран) ще стане по-производителна и лека на въпросния ми лаптоп - който ми е и основен, нямам стационарен, та колеги по-добре ли ще е като цяло с 7-цата НО! (нелицензиран)?

От: Съвет от Вас, имам лицензирана Виста Хоум Премиум и исталация на 7-ца (нелицензир

Без да съм специалист и да претендирам да съм капацитет в областта! НЕ. Тея нелецензирани версии са си та*** от всякъде. Чувал съм че някой е чувал че някой си можел да ти я инсталира без разлика с оригинала... ала бала приказки. Оригинала си е оригинал, пък ако ще и Виста да е. Като си върви кончето не го шибай!
    П.П. Мнението ми е базирано на 2 еднакви лаптопа с и без оригинална 7ца- коренна разлика м/поведението на двата +това след определено време на пиратският спират Firewall-a и става мазало...
    Кольо Динев

Коментар

От: Съвет от Вас, имам лицензирана Виста Хоум Премиум и исталация на 7-ца (нелицензир

Краткият отговор е: не, няма да стане по-бърза и т.н. Стой си с вистата, щом си доволен.

Дългият отговор е: имаш 2гб рам, имаш даденият процесор, хард диск и т.н. хардуер и не можеш да ги смениш. Скоростта се определя от тях, като една никак маловажна част е колко памет ти остава свободна след рестартиране на компютъра. И тук седмицата си иска своето. Да, някои ще кажат, че е по-бързо реагира седмицата, но като нямаш памет, нека ти "реагира" бързо. Тогава почва влачене на данни от паметта в хард диска и обратно, като това трудно може да се подобри софтуерно.

Има и друга заблуда, освен "по-бързата реакция" сред много потребители. Щом като цъкнеш нещо и ти се покаже някакво прозорче маааааааааалко по-бързо (защото гарантирано малцина са сравнявали на абсолютно еднакъв хардуер виста срещу седмица един до друг с хронометър в ръка), то и програмите ще вървят по-бързо. Един ежедневен пример е архивиране и разархивиране, примерно с winrar. Тези операции ще се изпълняват точно толкова бавно под седмицата, колкото и под виста, хп, 32 или 64 бита. Същото важи и за работата с хард дисковете - те не може да станат по-бързи, а драйверите и управлението им отдавна е оптимизирано, та да се опре до софтуерно предимство. Така при изчисления и работа с файлове - няма значение. При графиката специално на този лаптоп също няма да има разлика, защото май е само с интелската карта, макар при нвидия и амд/ати да има разлики в производителността при различните драйвери и така хората да се подлъгват, че операционната система им е виновна за лошите резултати.

Ако искаш седмица, била тя и нелицензирана, то ти трябва по-нов хардуер с доста повече рам, за да усетиш нещо. Истинско забързване, независимо от OS, става с ползване на ssd диск, но това е вече промяна в хардуера, така че бягаме от първоначалното условие.

Коментар

вистата е надоразумение - слагай 7
        When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Сложи си една седмица и сам ще разбереш, че е по-добре от Виста.
          Няма разлика между лицензиран и нелицензиран Windows. Има разлика за тези дето си мислят че се инсталират по различен начин и си представят нелицензирания като китайско копие.
          Краткия отговор е - сложи си 7, дългия е - сложи си 7.
          Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

От: Vista vs Win7? Кой е по-лек?

Сложи 7. Няма разлика между лицензиран и нелицензиран. Има разлика в обучението на Сис Админите
            LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Първоначално публикуван от racer92 Преглед на мнение
              Без да съм специалист и да претендирам да съм капацитет в областта!...
              И правилно не претендираш. Казаното са пълни глупости. Особено това за Firewall-а.

По темата - виж дали можеш да му сложиш още 2 гигабайта и се мятай на 7-ца. Вистата е недоразумение.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

След като всички специалисти се изказаха ЗА 7-мицата, аз ще заема мнението на НЕпрофесионалистите
                Ако въпроса беше Виста срещу 7, отговора е ясен. Обаче въпроса е лицензиран срещу нелицензиран, и в случая препоръчам лицензирания...
                Един НЕпрофесионалист, много по-лесно би се справил с "поддръжката" на лицензиран уиндоус, защото всичкото Security се прави от Microsoft автоматично(говоря за ъпдейти)

Коментар

Е прочете ли въпроса?

Я кажи каква е драмата с ъпдейтите с нелицензиран windows?

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
                    Е прочете ли въпроса?

Я кажи каква е драмата с ъпдейтите с нелицензиран windows?
                    Драмата е, че ако ги пуснеш автоматични, ти се лепват едни гадни неща и екрана ти става черен. Ако ги оставиш на ръчни, трябва да знаеш какво да инсталираш. И остава последния вариант да ги изключиш напълно ама...

Коментар

:> по рядко ще става черен отколкото в вистата син

Коментар

И аз в агитката викаща за win 7

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
                        Драмата е, че ако ги пуснеш автоматични, ти се лепват едни гадни неща и екрана ти става черен. Ако ги оставиш на ръчни, трябва да знаеш какво да инсталираш. И остава последния вариант да ги изключиш напълно ама...
                        Черен екран досега съм виждал само ако 3 годишната ми дъщеря е била на компа без надзор.
                        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от racer92 Преглед на мнение
                          Без да съм специалист и да претендирам да съм капацитет в областта! НЕ. Тея нелецензирани версии са си та*** от всякъде. Чувал съм че някой е чувал че някой си можел да ти я инсталира без разлика с оригинала... ала бала приказки. Оригинала си е оригинал, пък ако ще и Виста да е. Като си върви кончето не го шибай!
                          П.П. Мнението ми е базирано на 2 еднакви лаптопа с и без оригинална 7ца- коренна разлика м/поведението на двата +това след определено време на пиратският спират Firewall-a и става мазало...
                          Колега, ще се опитам да бъда максимално снизходителен към написаното от тебе - извинявай, обаче всяка една твоя дума е пълна глупост, освен може би това, че не си спецалист ... Моля, не се обиждай, ама като не си компетентен поне не давай грешни съвети на момчето.

Това, че си случил на МОДНАТА версия си е твой проблем - дай да ти преинсталирам компютъра с каквато кажеш 7-ца и после да видим дали са ала-бала приказки, и после да видим има ли разлика с лицензираната ... Нито има проблем с ъпдейти, особено пък с файъруола също, въобще с нищо няма грижи. В къщи и двата ми лаптопа са с лицензни 7-ми (Про и Стартер съответно), та повярвай ми имам дооста голяма база за сравнение ...

Тайната на успеха е просто носителя ти (т.е. инсталационния диск със съответната операционна система) да е с читава версия на инсталацията, т.е. не модифицирана, а оригинална "непипана", инсталираш 7, вече какъв ключ ще въведеш си е твоя работа - ако лаптопа е с лицензна 7-ца просто въвеждаш ключа отдолу от лепенката на лаптопа и всичко е ОК.

Хайде стига съм писал "ала-бала приказки" - към колегата, пуснал темата - никога не съм си играл да сравнявам 2 еднакви машини с еднакъв хардуер с Виста и 7 - обаче по мои наблюдения 7-цата първо е по-стабилна, второ като цяло е маалко по-лека от Вистата - и аз съм на мнение, че Вистата е недоразумение, макар че доста хора са доволни пък.
                          Ти сам ще прецениш дали работи по-добре лаптопа ти, след като инсталираш 7-ца, само един съвет - нека не бъде ултимейт, а да бъде Home Basic Home или Premium примерно ...
                          Хоум версиите са по-олекотени в сравнение с Про или Ултимейт, а ти едва ли ще използваш пълните възможности на Про или Ултимейт.
                          Така или иначе, ако не ти хареса, после винаги може да си върнеш пак лицензната Виста.
                          За да не попаднеш на "та*ак" седмица, пиши едно ЛС да ти пратя линк, да си изтеглиш читава, която съответно е без номер, т.е. както при всички версии на Вин7 можеш да си я инсталираш за 30 дневен период.

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
                          Позволи ми колега въобще да не се съглася с това и да твърдя точно обратното даже Как тъй винаги ги оставям на автоматични ъпдейти и никога екрана не еставал черен (много добре знам защо става черен) ...

Не ме разбирайте погрешно - аз също съм ЗА лицензния софтуер!
                          Последно редактирано от HD; 16-02-13, 09:15.
                          Hristo Draganov
                          http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Първоначално публикуван от Павел Василев Преглед на мнение
                            Колеги, имам нужда от вашите съвети, имам от няколко години лаптоп Леново - 3000 N200, двуядрен, 1.86Ghz с 2GB рам, 32 битов, 250GB HDD, за времето си беше много добра конфигурация, точно тогава излезе официално Вистата, та тогава лаптопа ми беше закупен заедно с лицензирана Виста хоум премиум, и до ден днешен (пу-пу) не съм имал никакви ядове и проблеми, оказа се учудващо стабилна, предвид големите критики към Вистата.... Питането ми е, дали с Уиндоус 7 Ultimate - (нелицензиран) ще стане по-производителна и лека на въпросния ми лаптоп - който ми е и основен, нямам стационарен, та колеги по-добре ли ще е като цяло с 7-цата НО! (нелицензиран)?
                            Мисля,че объркването по горе дойде от разбирането за "нелицензиран" софтуер. Аз също бях си закупил лаптот Dell XPS s Vista преди 5-6 години, и проблема беше когато трябваше да се инсталират драйвери за различни периферни устройства също ново закупени, като принтери, телефони и т.н. Появяваше се съобщение на екрана " Не лицензиран" софтуер". Понеже и лаптопа и периферията ми бяха законни се обърнах към производителите. Оказа се че Майкрософт по онова време е искал заплащане към различните производители на ДВД-та, телефони и т.н за да да могат да се ползват с Уиндоуса и който производител си е платил му е издал "лиценз". Тогава помолих в гаранционният сервиз да ми сложат Win XP и нещата се пооправиха малко с работата на лаптопа и го ползвах до миналата година почти без проблеми. Междувременно Майкрософт според вестниците го по осъдиха за монополизъм и почна да издава упдейти по регулярно, но преди всичко за XP i win7, а Вистата не я поддържа много старателно.
                            В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                            В. Иванов

Коментар

Добре са те сапунисали. Ако лаптопа ти е бил с 4+GB памет и с неподдържана под ХР видеокарта направо са били за бой тия пичове.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X