Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поставки за охлаждане на лаптоп

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Поставки за охлаждане на лаптоп

Забравих да напиша относно продухването отвън навътре ...

Ако махнете клавиатурата на лаптопа, при повечето лаптопи, да не кажа при всички ще имате достъп до перката на вентилатора отгоре - продухвате отвън навътре, съответно вуната се набива в перките, и леко леко с една пинсетка вълната се обира последователно от всички места, след това духвате с уста за да сте сигурни, че вентилатора се върти безпроблемно - но пак казвам, това е измислена работа, само ще отложи малко качествената профилактика.

Доста пъти ми се е случвало да вадя процесора от сокета, при заключено положение, заедно с охладителя. По принцип НР препоръчват лаптопа преди това да поработи известно време за да се загрее процесора, след това веднага се разглобява и шанса да излезне, залепен за охладителя е по-малък - пробвано, работи, но не винаги естествено, понякога пастата е толкова спечена, че все едно е секундно лепило ...

А относно онова филмче, дето НР духат с тоя спрей, чак не мога да повярвам, че точно те препоръчват тая глупост ... Ако го правите, както казах по-горе, поне свалете клавиатурата и с пинсетката оберете всичката вуна от перките ...

Друго - ако с такъв спрей със сгъстен въздух примерно всяка седмица по веднъж издухвате отвън навътре, ще отложите доста профилактиката, но пак е хубаво да я няма клавиатурата, за да може прахоляка да излезе нанякъде - идеята е да се продухва още преди да е започнало да се образува "кече" на радиатора ... Но това също е измислена работа.

При пълно разглобяване, след изчестване на вентилатора, задължително го духвам с уста да видя нормално ли се върти, или подрънква леко или престъргва - ако е така, изсъхнала му е смазката вътре, разглобява се самия вентилатор (на повечето нови лаптопи перката просто се издърпва от "статора", държи я само магнитното поле), почиства се със спирт примерно, и се капват 1-2 капки хубаво масълце, НР имат едно силиконово ... Ако и след това има леко стъргане, вентилатора е за смяна.
    Дори и на 10 години да е вентилаторчето, щом се върти тихо и безпроблемно - няма причина да се сменя
    Hristo Draganov
    http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Онзи ден разглобих нетбукчето за почистване.
      Имаме го от около 2 год и от тогава не е почиствано,направи ми впечетление,че при него охладителя е по-специален и по прост определено.
      Нещо подобно
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:$(KGrHqJHJEYE88dN!6rSBPYkSU7okw~~60_1.JPG
Прегледи:1
Размер:26.1 КБ
ID:5455773
      та мисълта ми е че при него няма входящ и изходящ поток от въздух,а само изходящ и по този начин не влиза изобщо прах.Като се има предвид,че често се ползва на легло съм изненадан,че нямаше прах и всякакви боклуци.Докато при други лаптопи става точно както е описано по-горе,киче и почва да изключва и да се скапва.
      Поздрави
      Последно редактирано от Preslav Peychev; 18-02-13, 20:52. Причина: подредба
      Hyundai Galloper exceed 2.5 TDi К Б

Коментар

Първоначално публикуван от nbajani Преглед на мнение
        Онзи ден разглобих нетбукчето за почистване.
        Имаме го от около 2 год и от тогава не е почиствано,направи ми впечетление,че при него охладителя е по-специален и по прост определено.
        Нещо подобно[ATTACH=CONFIG]550356[/ATTACH],та мисълта ми е че при него няма входящ и изходящ поток от въздух,а само изходящ и по този начин не влиза изобщо прах.Като се има предвид,че често се ползва на легло съм изненадан,че нямаше прах и всякакви боклуци.Докато при други лаптопи става точно както е описано по-горе,киче и почва да изключва и да се скапва.
        Поздрави
        Ако има от къде да засмуква въздух, няма как да няма боклуци. Сега ако някои умник му е сложил на вентилационните отвори "лекопласт" или изобщо няма вентилационни отвори това е друг въпрос

Още нещо. По принцип нетбуците с тези ATOM-и като цяло трудно ще ги прегрееш, още повече че на тях не се използват изобщо товарещи приложения. Най-тежкото е флаш плеъра

Коментар

Точно това имам предвид, на въпросния нетбук вентилатора само изкарва,не засмуква от никъде.
          В момента температурите са следните:
          Тип на датчика CPU, HDD, ACPI, GMCH

Температури
          Процесор 26 °C (79 °F)
          Процесор #1 81 °C (178 °F)
          GMCH1 47 °C (117 °F)
          GMCH2 46 °C (115 °F)
          Hitachi HTS543216L9SA00 38 °C (100 °F)

Стойности на напрежението
          Батерия 12.170 V

Коментар

Re: Поставки за охлаждане на лаптоп

Точно това имам предвид, на въпросния нетбук вентилатора само изкарва,не засмуква от никъде.
            До сега не съм виждал такъв лаптоп - няма как да не засмуква въздух от никъде, защото колкото въздух изкара толкова трябва да вкара, това важи дори и за аспиратора в кухнята или за която и да е климатична система с вентилатори.

Коментар

И като заработи по-силно вентилатора, и клавишите от клавиатурата потъват сами от вакуума?

Айде холан, виждали сме такива асусчета от какво са направени...

Коментар

В момента температурите са следните:
                Тип на датчика CPU, HDD, ACPI, GMCH

Температури
                Процесор 26 °C (79 °F)
                Процесор #1 81 °C (178 °F)
                GMCH1 47 °C (117 °F)
                GMCH2 46 °C (115 °F)
                Hitachi HTS543216L9SA00 38 °C (100 °F)

Стойности на напрежението
                Батерия 12.170 V
                81 C си е доста сериозна температура... Сега ако кажеш и, че е ненатоварен, и директно те пращам в сервиза

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                  И като заработи по-силно вентилатора, и клавишите от клавиатурата потъват сами от вакуума?

Айде холан, виждали сме такива асусчета от какво са направени...
                  Като се замисля,може и да си прав,клавиатурата при натоварване се загрява.Нетбукчето е пакардбел дъното мисля,че е асус охладителя е подобен (не точно същия),но по-скоро топлината загрява ламаринката и оттам вентилатора изкарва.Иначе отдолу не дърпа въздух.Относно температурите,седеше на леглото и бях пуснал няколко страници в нета,скаип,една програмка за фиксване,флекстаип и това е.
                  Поздрави

Коментар

Вероятно имам някакво виждане по въпроса, при положение, че при мен идват доста, или повече от доста, лаптопи за туй-онуй..
                    Та съм виждал нещо някак си..

Пък после - клиентите доволни - що така става? Че си и плащат - доволни си плащат, не зорлем...

Коментар

Колега,извинявай ако съм те обидил с нещо.Признавам прав си
                      Винаги е по-добре да отидеш при професионалист,просто аз разглобих да го почистя за да се упражнявам,не претендирам за майстоство.
                      Поздрави

Коментар

Винаги е по-добре да отидеш при професионалист,просто аз разглобих да го почистя за да се упражнявам,не претендирам за майстоство.
                        Поздрави
                        Ааа, няма проблеми никакви, аз и не претендирам за каквото и да било - то тук има специалисти, дето знаят..
                        Е, аз се обаждам от името на тия, дето и могат, де..

Нищо лошо човек да пробва, и да види какво става, и кое от какво е направено.. ама обикновено това са хората, дето носят машини с тежки поражения - не, че са много безнадеждните ситуации, ама цифрите се променят, общо взето, не в полза на клиента..

Още по-кофтито е, че не са и в наша полза...

Коментар

Поздрави
                          Сложи го на маса. Пусни му нещо товарещо пр. Prime и следи температурата, ако в рамките на 10 мин ти скочи над 80 градуса, положението не е добре...

Коментар

Тук все пак се обсъждат лаптопи и компютри, нетбука то това компютър ли е въобще, тая въшка безподобна

При нетбуците малко по-друга работата - имам и нетбук в къщи (дори сега някак пиша от него, че другия е зает), имам го сигурно от 2 години, но още не е отварян за каквото и да било, тъй като за 2 години е използван доста малко (доста ме дразни, понеже е бавен, и се ползва само в краен случай).
                            Нетбуците (или повечето) нямат радиатор с ламели (и въобще топлообменник нямат) - там, където се образува кечето - охладителя в общия случай е една формавана ламарина, алуминиева или отливка от сплав и едно нежно хипермегаултрагига нископрофилно вентилаторче, да ме е страх да го пипна чак Та това кече на практика няма къде да се образува, тъй като след вентилатора е само пластмасовата решетка на самия корпус на лаптопа, която е сравнително едра и през нея би се промъкнал и земен червей с кокал в уста
                            При нетбуците прах се събира основно по самите перки на вентилаторчето, и въобще по самия вентилатор, по някое време може да му поизсъхне смазката и да започне да подрънква примерно, такива ми ти работи.
                            Там профилактиката се състои в изчеткване на вентилатора от прах, и въобще където се види прах, задължително смяна на пастата на проФесора, и евентуално някоя термолепенка ако се скъса или наруши по някакъв начин. Атом процесора не грее като i7-ца все пак и дори и да има прахоляк там вътре не му чак толкова пречи. Докато при "нормалните" лаптопи, там нещата са по-сложни, процесора е доста по-мощен, грее доста повече и ако няма добро охлаждане става лошо.

Това, че нетбука ти отдолу няма отвори за входящ въздух, недей си мисли, че има само изходящ въздух - моя също няма отвори отдолу. Той си намира откъде да смуче, не го мисли - колегите горе са ти казали, а и като се замислиш не е ли логично - вентилатора изкарва определено количество въздух, откъде ще дойде той? Същото това количество въздух преди това е влязло отнякъде Покрай клавиатура, покрай разни портове и прочие, все има по малко разстояние.
                            Hristo Draganov

Коментар

Колеги, доста сте изписали по тази тема. Някои дори параноично чистене на преносим компютър.
                              За мен профилактиката срещу високата температура е една: никакви подложки, никакви спрейове. Продухване с компресор на определен интервал от време. Веднъж на 3 месеца е напълно достатъчно при нормално потребление. В повечето случаи дори на 6 месеца и без да се разглабя, а само през отворите за охлаждане.
                              Такъв компресор за въздух, ако нямате под ръка, на повечето бензиностанции имат.
                              Опитът ми с преносими компютри е 10+ години.

Коментар

Първоначално публикуван от bbozhanov Преглед на мнение
                                Колеги, доста сте изписали по тази тема. Някои дори параноично чистене на преносим компютър.
                                За мен профилактиката срещу високата температура е една: никакви подложки, никакви спрейове. Продухване с компресор на определен интервал от време. Веднъж на 3 месеца е напълно достатъчно при нормално потребление. В повечето случаи дори на 6 месеца и без да се разглабя, а само през отворите за охлаждане.
                                Такъв компресор за въздух, ако нямате под ръка, на повечето бензиностанции имат.
                                Опитът ми с преносими компютри е 10+ години.
                                Не съм съгласен!!!
                                Някъде из тази тема е обяснено защо!

От друга страна, защо пък не - нали и сервизите трябва да имат работа, да сменят вентилатори после
                                Не казвам, че в 100% от продухваните с компресор лаптопи ще им се скапят вентилаторите, обаче се случва ...
                                Ако все пак опитвате с компресор - нека да е по-отдалеко, не навирайте накрайника на компресора до самия лаптоп, защото може да стане една ...
                                Другото - лаптоп на 3 месеца (броим го за почти нов), е идвал лично при мене с оплакване "самоизключва се" - като го отворих вътре познайте колко много беше затлачен радиатора ... Ако в този случай ползваме компресор, какво става? Пак в темата е описано.
                                Hristo Draganov

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X