Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Грешка в закръглението на Windows Calculator

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Грешка в закръглението на Windows Calculator

Струва ми се, че бъркаш Форума с друго социално явление.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
      Филипе, добре е да се научите да използвате пълния член правилно, като и правописа на някои думички, пък после да оправяте света като цяло и форумот в частност.
      За "Форумъ" ли става въпрос? Аз не виждам пълен член. Аз виждам едно сложено "ъ" вместо "а" накрая. Техническа, правописна или някаква си друга грешка, за която мога да бъда наказан. И доколкото правописните грешки са нещо лошо, но по правилата на форума ненаказуемо, а осмивано от други участници - вие пък лично сте нарушил правило номер 3 на форумА, като сте написал в подписа си текст, който не е на български език. Това го казвам например, ако ще започваме да се заяждаме за глупости.

Коментар

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
        За "Форумъ" ли става въпрос? Аз не виждам пълен член. Аз виждам едно сложено "ъ" вместо "а" накрая. Техническа, правописна или някаква си друга грешка, за която мога да бъда наказан. И доколкото правописните грешки са нещо лошо, но по правилата на форума ненаказуемо, а осмивано от други участници - вие пък лично сте нарушил правило номер 3 на форумА, като сте написал в подписа си текст, който не е на български език. Това го казвам например, ако ще започваме да се заяждаме за глупости.
        Понеже езикът предшества мисленето и също така го конституира, тъничко ти намеквам, че мислиш неправилно

А текстът в подписа ми, драги ми госине е на чист български. Но видно е, езиковите ви познания са слаби.
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

За ексела - съхранете 0.73(например) с абсолютна точност в двоичен формат. Бинго - не можете. Ето от там иде грешката. А грешката реално е число, много близо до нулата. Конкретно в ексела - форматирай си всички полета например да показват числа до 3-я знак, и грешката в повечето случаи няма да я има повече (макар и от това да има изключения).

За нулата - най-простия пример, за който се сещам:
          - имаме например числото 2, което записано в един байт памет е (00000010). Ако искаме да го разделим на 2, лесен и бърз (от електронна гледна точка) начин да направим това е като просто поместим битовете с една позиция в дясно. Тогава ще получим (00000001), което си е точно 1. До тук всичко е наред. Ако обаче направим същото с резултата 1 (00000001), то получаваме нула, макар в учебника от училище да пише че 0.5 се закръгля към 1, а не към нула.
          - Ако вместо 2, решим да правим същото с -2, което двоично се представя (11111110), ще получим 01111111, което е ни повече, ни по-малко от +127. За тая работа си има друг алгоритъм, който вместо 0, от ляво добавя единица когато числото е отрицателно (за което отговаря най-старшия бит.) Тогава, ако делим -2 на 2, ще получим 11111111, което си е точно -1, и всичко е наред. Ако обаче разделим това -1 отново на две - резултата пак е 11111111, тоест отново -1.

Тоест, имаме 0.5, закръглено към 0 и -0.5, закръглено към -1. От това на компютъра хич не му е странно, дори от строго компютърна гледна точка си е съвсем в реда на нещата, и прехода между положителни и отрицателни числа си е гладък и линеен. За същия вид закръгляне някои калкулатори си имат нарочна настройка.

Поради такЪви причини, когато искаме да работим с естествено изглеждащи на нас числа, се използват алгоритми, ползващи съответното компютърно представяне на числата на 10-ична база, а не на двоична. Тогава всичко е наред, само дето производителността е никаква, защото това е неестествен начин за смятане от гледна точка на основните принципи, върху които сме решили да строим компютрите си и да съхраняваме информацията си.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

А текстът в подписа ми, драги ми госине е на чист български. Но видно е, езиковите ви познания са слаби.
            Слаби са, факт. Разчитах на Гугъл:

"Возвращение из Варенна. — Прибытие Людовика XVI в Париж. 25 июня 1794 г.

Всѣмъ время и всяцѣй вещи подъ небесемъ: время раждати и время умирати, время садити и вpемя исторгати сажденое; время убивати и время цѣлити, время разрушати и время созидати; время плакати и время смѣятися, время рыдати и время ликовати: время разметати каменiе и время собирати каменiе, время обымати и время удалятися от обыманiя..."

Не разбирам, не чета и не говоря руски, но на такъв ми прилича. Предполагам, че бъркам жестоко, за което се извинявам. Това в кавичките не мога да го прочета и не го разбирам.

Коментар

бъркам жестоко
              Факт

за което се извинявам

Виж това сам не можеш да направиш. Евентуално (поне на български) можеш да помолиш да бъдеш извинен.
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Струва ми се, че бъркаш Форума с друго социално явление.
                Казах го защото все се ридае за нуждата от "систематизиране на информацията" и се хвърлят статистики за това колко гигабайта са таблиците в базата данни, колко трудно се обслужвала тази информация, колко много глупости пишело (99% естествено са мои) и т.н. То от някъде се започва и обикновено се прави по най-лесния, безболезнен и най-евтин възможен начин. Но щом става въпрос за друго социално явление - предавам се.

Коментар

Факт

Виж това сам не можеш да направиш. Евентуално (поне на български) можеш да помолиш да бъдеш извинен.

А според Български тълковен речник, може. Едно от значенията на "извинявам се", е "моля за извинение".

Макар, че става въпрос за "се извинявам", тъй, че по Северозападному ... бем ли го дали е правилно.
                  Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

Дай да го видим тоя речник

1. Кого. Прощавам за някаква постъпка. Извинете ме за безпокойството. Извиних го за лошото поведение.
                    2. Кого. Оправдавам за нещо нередно. Извиних го пред учителката.
                    3. Моля. Извинете, колко е часът? Извинявай, но сега нямам време.
                    4. Изказвам учтиво несъгласие с някого. Извинявай, но не си прав! – извинявам се/извиня се. Моля за извинение. Извинявам се за закъснението.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      ... само дето производителността е никаква, защото ...
                      Спарки, съгласен с всичко, освен с цитираното - за чих чеп му е точно на винбозкия калкулатор бързина? малко са му 2-3-5 процесора на задника, за да направи някокло елементарни (сравнено с 2 кадъра от игрица, да речем) изчисление?
                      Между другото, проблема е много по-стар от ХР и от Майкрософт като цяло, имаше го още по дъртите осмаци. и си е винаги от все едно и също - претупани алгоритми. Да, бинарната математика е малко "странна", погледната от към привичната ни десетична, но това си е оправдание и нищо друго. особено при съвременните процесори и особено в приложения като калкулатори и, по-лошото, електронни таблици.
                      За майтапа, пусни сметката във VB, всичко си се смята чисто.
                      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Дай да го видим тоя речник
                        Е няма сега да го снимам и да го качвам. Български тълковен речник, 86г издание. Сред множеството посочени вариации на думата "извинявам", има и "извинявам се", като едно от тълкованията е "моля за извинение.

"се извинявам", може би, има различен смисъл, от "извинявам се". Не знам.
                        Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

извинявам гл. нсв., извиня гл.св. Освобождавам се от вина; оправдавам, опрощавам - се гл.възвр. Оправдавам се, разкривам основания за своето оправдание. След това веднага му се извиних. Извинявам се - разг.

Български Тълковен Речник А-Я, издателство на БАН, 1993

Но за това, че съм слабо грамотен, прост, тъп, а отгоре на всичко и грозен - се извинявам... по северозападному естествено.

Коментар

Първоначално публикуван от paksss Преглед на мнение
                            Е няма сега да го снимам и да го качвам. Български тълковен речник, 86г издание. Сред множеството посочени вариации на думата "извинявам", има и "извинявам се", като едно от тълкованията е "моля за извинение.

"се извинявам", може би, има различен смисъл, от "извинявам се". Не знам.
                            Писали са глупости
                            извинявам не е възвратен глагол.

В този смисъл не можеш да извиниш сам себе си, някой друг трябва да те извини.

ПП Може би някой мод да ни мръдне филологичския спам

Коментар

Е там пише едно разг., което кво значи бе, уважаеми?

Коментар

Е там пише едно разг., което кво значи бе, уважаеми?
                                "Разговорно" означава уважаеми. Ние си разговаряме тук... писмено. Пусни го в темата за "бисери и проблясъци"

Впрочем сега трябва да ти ударят картон за двоен пост. На мен са ми давали такъв. Дано ти се размине.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X