Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Група за преминаване на Linux .

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Група за преминаване на Linux .

Ползвам Ubuntu 10.04 LTS повече от година.

Като повечето от вас много се страхувах да мигрирам , най-вече заради програмите и нещата с които бях свикнал.
    Опит с Unix имам от вече 5-6 години , щото си поддържам в нас една машина за лични цели (FTP, Web , email и тнт).
    Може би проблема ми беше , че започнах като цяло с FreeBSD което беше някак си по-лесно за разбиране от Линукс системата (най-вече заради програмите които се инсталираха с 1 ред в конзолата).

Обаче случайно реших да пробвам Ubuntu ... брей то благинка. Има си Software център ... пиша ftp ... и ми излизат програмите за ftp.

Като цяло ползвам компютъра за сърфиране, сваляне и гледане на сериали ... и слушане на музика.
    Имам няколко програмки за графична обработка , които ползвам доста рядко.
    Всичко е толкова лесно направено , че не ми се е налагало да дописвам нещо в конзолата (както трябва на моето FreeBSD, щото там просто нямам графична среда).
    Имам си Skype и другите такива благинки ... всички драйвери на лаптопа ги разпозна на момента (като изключим FN копчетата, щото при мен са на софтуерна основа!) ....
    Машината ми е Sony VAIO VGN-FS115M 1.6ghz , 1gb RAM, 100gb HDD ... с Windows XP SP3 .. вече изнемогваше ... много често се бъгясваше, като гледам филми и слушам музика. Мъка беше да разглеждам големи снимки. С Линукса нещата се промениха значимо! Сега пак чуствам живот пред стареца пред мен

Толкова се запалих по Ubuntu ,че дори го инсталирах на малкия ми лаптоп който ползвам в Университета (четене на разни pdf-и, писане на някой дребни неща на Open Office ... и закачане с колежките по Facebook )
    Лаптопа е Asus EEEpc и там разпозна всичко още при инсталацията (която направих през USB стик!). Дори и камерата работи .... което едвам бях успял да подкарам под XP!
    Специалните клавиши си работят като хората ....
    Най-доброто дойде по време на дългите лекции ... защото има благинки под линукс които намалят честотата на работа на процесора (демек от 1.6ghz става на 400 и нещо mhz) което доста пести батерията
    ... и ми позволява да ловувам по-дълго под парещото слънце (като рекламата на известна българска бира )

Може да помагам с нещо ако трябва ... не съм Pro ... (имам една дебела книга за Linux тук до мен, която не отварям ... просто ползвам Google )
    Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
    Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
    Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
      Нека минем по същество.
      Търси се програма за обработка на графично изображение работеща под Linux или FBSD, с KDE или GNOM или подобни.
      Подобна на PhotoShop, Photomatrix, PhotoDex, или поне Irfan.
      Да работи с цветови корекции, леъри....
      Изобщо да можем да си подготвяме снимките за печат.
      Опитай това. Базирано е на Убунту, има доста неща, може да се направи "жива флашка" за проба. Ако за теб е плюс - на български е. В момента съм с него, все още съм новак в линукса, ама изглежда добре засега.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        ......
        Обаче, най-интересното е, че успяхте в темата да вкарате и войната BSD vs Linux.
        Няма такова нещо! Каква война? Едното се използва за едно, другото за друго И двете ОС си ми вършат прекрасна работа.
        LZ(единица) Лима Жоро Жоро
        2002 ●||||||● Grand Cherokee Limited 4.7L и Ксантия 2000 HDi 110 коня без едно магаре.

Коментар

Здравейте,

И аз преди време направих прехода от Уин към Лин и съм много доволен оттогава
          По отношение на графичния редактор, винаги съм чувал като пример GIMP, когато стане дума за еквивалент на Photoshop. Ето един сайт, който сравнява двата и има идеята да поддържа актуална информацията:
          http://thephotofinishes.com/gimpps3.htm
          Ако четете на английски, там се обяснява какви са предимствата на PS и за кои точно неща той е по-добър.

По отношение на M$ Office vs OpenOffice трябва да призная, че OpenOffice не е толкова добър - държи се някак странно на моменти, случвало ми се е да се чупи от някакви дреболии и не на последно място не е напълно съвместим с M$ Office (пример VB макросите на Excel-а не се поддържат - това е особено голям проблем, ако получиш файл от клиент, който някак си "подразбира", че ти имаш Excel и респективно макроси).

Но ако човек знае какво го чака може винаги да прецени дали да премине на Линукс. Както някой спомена, един резервен компютър с Уиндовс може да помогне в критични ситуации.

Успех на всички ентусиасти!

Коментар

Re: Група за преминаване на Linux .

Тестовия сървер при мен си стана тест и за десктоп
            Дебиан + Гимп.
            Ок всичко е наред, редакторите са ясни,
            Гимп за фото, има си и Уеб текстови редактори - даже перфектни.
            За съжаление липсва ДримУивър дори и близък еквивалент.
            Някой ден, ако остане време да се занимавам, ще го подкарам с Вайн и ще видим.

Коментар

От: Re: Група за преминаване на Linux .

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
              Тестовия сървер при мен си стана тест и за десктоп
              Дебиан + Гимп.
              Ок всичко е наред, редакторите са ясни,
              Гимп за фото, има си и Уеб текстови редактори - даже перфектни.
              За съжаление липсва ДримУивър дори и близък еквивалент.
              Някой ден, ако остане време да се занимавам, ще го подкарам с Вайн и ще видим.
              С червен "Вайн" ли ще го подкараш, или на бял ?
              А за мезе ?

Сега сериозно. Една от главните пречки пред начинаещия мераклия е неумението на знаещите да обясняват очевидни / за тях/ неща.
              Пишете поне термините в оригинал, че да ги търсим с Google.
              Благодаря !
              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Опс да забравих, но така е когато правя 100 неща наведнъж

Естествено с червен вайн

Сега сериозно, Wine е софтуер който позволява да се стартират и инсталират Уиндоус приложения под линукс.
                За съжаление малко съм скаран със свободното време, но обещавам да пиша след тестовете на по сериозни Уиндоус програми.

Коментар

Какво пък беше DreamViewer и за какво се използваше ?!Ч

Коментар

абе става и с vi ама с dreamweaver е по-шарен творческият процес
                    2002 ●||||||● Grand Cherokee Limited 4.7L и Ксантия 2000 HDi 110 коня без едно магаре.

Коментар

Първоначално публикуван от noel Преглед на мнение
                      Какво пък беше DreamViewer и за какво се използваше ?!Ч
                      Служи за тълкуване и разглеждане на сънища...

Онтопик - Даниеле, може ли пак да те подсетя за иконките...
                      Лично за мен, преобладаващата част от новите са леко гадни (няма да давам примери).
                      Тия които си дойдоха от някои от предишните ъпдейти са някак много "пастелни" и на моменти са трудно разбираеми и видими ( пример ). Най-хубави бяха тия отпреди 2 или 3 ъпдейта. Достатъчно контрастни и ясни ( пример ).
                      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

абе става и с vi ама с dreamweaver е по-шарен творческият процес
                        Става и с нотпад - но труда за направа на сложни шаблони е просто безмислен,
                        бавен и непродуктивен.

Онтопик - Даниеле, може ли пак да те подсетя за иконките...
                        Няма как да угодя на всички - намерете читав пакет (не откраднат) и ще го добавя.

Новия пакет е направен от http://www.smileycompany.com "home to one of the most recognisable logos in the world"

П.С. има екстра която би се харесала на почитателите на текст редакторите,
                        от настройки можете да си настроите редактора на текстбокс - няма да има бутони и ще имате възможност да си пишете таговете.

Wine се оказва че не може да подкара всякакъв софтуер - продължавам да тествам.
                        за сега имам малък проблем с видеокартата

Коментар

Wine няма да ти подкара драйверите за нищо, освен за скенер (които са си програми).

Коментар

Не съм сигурен, но не би ли трябвало да се ползват системните драйвери ???
                            Проблем при мен започва още от линукса - нещо видеото не върви както трябва,
                            най вероятно защото все пак е сървер и има някакво си видео - май беше АТИ но трябва да го отворя да видя чипа

Коментар

няма нужда да го отваряш:
                              # lspci | grep VGA

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                                Служи за тълкуване и разглеждане на сънища...
                                ....
                                Колега, шегата ти е изключително неуместна при всички вероятни откази от преминаване към Linux.
                                Обяснил съм по-горе.
                                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X