Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Използвате ли ChatGPT?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Сега се сетих, че и с някои по завъртяни функции в Ексела ми е помагал. А, и на малкия за тестовете по биология също ме ограмоти, ама след допълнителни справки за някои съмнителни твърдения.
    "If they give you ruled paper, write the other way." Juan Ramon Jimenez

Коментар

Демонстрираха ми веднъж преводач. Баси. Това е далееееч по-зле от мен, поне на 3 езика, а аз далеееч не съм лингвист.
      Не знае дори "пошел на..."
      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
      Вальо. О888 557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
        Демонстрираха ми веднъж преводач. Баси. Това е далееееч по-зле от мен, поне на 3 езика, а аз далеееч не съм лингвист.
        Не знае дори "пошел на..."
        Знае...ама се прави на немец неговорящ английски!...
        Няма страшно в умирачката...
        Страшното е да си жив!...

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
          ...Не знае дори "пошел на..."
          Вероятно знае как се превежда, но има ограничения за нецензурните изрази...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Пробвайте Копилот през Скайп. Жената е очарована. Според нея, е нива над чата там как се води. Пише статии , разкази, стихотворения и се справя с всичко за секунди.
            Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

• drukman
              drukman коментира
              Редактиране на коментар
              И тоя който ми се похвали с преводача беше очарован.

Навремето когато се появи, първата ми работа беше да му раздам банани...

Между познати:
            - Какво работиш?
            - Терминал на Чат ГПТ.

И коментаторите...

Коментар

Имитатор е. Няма сМисъл.
              Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Но няма връщане назад, мрън-мрън, това е положението.

Коментар

Инструмент като всеки друг.
                  Например чук.
                  Някой майстор ковач може да направи превъзходен нож, друг да построи къща.
                  А ,аз с един чук, мога да забия пирон (често накриво).

Коментар

Така е. Това не е причина да се прехласваме по чука, и да го превъзнасяме. Както каза - инструмент като инструмент.
                    А пирон може да бъде забит и с камък. Че и с микроскоп...

И коментаторите...

Коментар

Ползвам три от мозъците и ги товаря с еднакви задачи с цел запознаване с навиците. Интересно е ако човек има време...

Коментар

Исках да започна с един цитат, по отношение на инструментите и това дали всеки инструмент е "инструмент като инструмент"... И парната машина е инструмент, като инструмент, но е довела до индустриална революция... то и електричеството (в контекста на използването му от хората) е само инструмент, но от "малко" по-значимите инструменти... Също и ЕИМ, интернет... не омаловажавам отвертката филипс или ключа за свещи, но някои инструменти определено имат по-голям потенциал да променят живота ни от други...

Та исках да започна с думите на Дерсу Узала "Огънят е голям човек"..., но тази книга съм я чел преди 15 години и не бях сигурен дали не бъркам... можех да отида до библиотеката, да я потърся... щеше да ми достави удоволствие, но да ми отнеме поне половин час... можег да поровя в google, и сигурно щях да намеря отговора на въпроса... Попитах chat gpt, сеща ли се за този цитат, че си мисля, че е на Владимир Арсениев, и искам да го провери... Отне ми общо под 20 секунди за за да получа следната информация:

"Цитатът „Огънят е голям човек“ произлиза от книгата „Дерсу Узала“ на Владимир Арсениев. В оригиналния руски текст Дерсу казва: „Огонь — большой человек“. Този израз отразява дълбокото уважение и духовната връзка на Дерсу с природата, като придава човешки качества на огъня.​

В българския превод на книгата, публикуван в „Моята библиотека“, цитатът е преведен като „Огънят е голям човек“. Този превод запазва смисъла и духа на оригиналния израз, подчертавайки уважението и значението, което Дерсу придава на огъня."

Със сигурност можех да реша задачата с цитата по други начини, но този показа 1-2 порядъка по-бърз резултат от наличните до момента. Това за мен означава качествен скок във възможностите за ефективна работа.

Друга задача с която преди малко се забавлявах по празнично - викам му:
                        - я да направим един списък с инструменти дето да си нося в Тойотата - и той отговаря:
                        - "браво, страшна идея, взимай тресчотки, вложки, ключове, отвертки и т.н."
                        аз: абе не на мене тия, значи колата е Land Cruiser GRJ79, давай конкретно сега за ключовете и вземи провери австралийски, американски, руски и немски форуми за Тойота, за офроуд, за експедиции и виж конкретно какво препоръчват хората с опит и авторитет...
                        гледам го 30-40 сек. как чете подред IH8Mud, expedition-portal, bush taxi и още 1-2 и след половин минута отогваря:

Оптимизиран комплект: комбинирани ключове + вложки

8 Крепежи по таблото, електрика Вложка Няма нужда от ключ
                        10 Крепежи в двигателното отделение, табло Ключ + вложка Често използван размер
                        12 Голяма част от двигател и шаси Ключ + вложка Един от най-често срещаните
                        13 По-рядък в Toyota, но възможен при афтърмаркет Вложка (по избор) Не е критичен
                        14 Спирачна система, амортисьори Ключ + вложка Изключително често срещан
                        15 Някои периферни OEM/афтърмаркет компоненти Вложка или ключ За оптимизация – вложка
                        17 Окачване, диференциал, носачи Ключ + вложка Един от основните размери
                        19 Джанти, тежки възли, задни лагери Ключ + вложка Основен, критичен размер
                        21 Болтове по шаси, тегличи Вложка Само вложка стига
                        22/23 Някои нестандартни гайки, стойки по избор По-рядко, само при нужда
                        24 Диференциал, мостове Ключ + вложка Ключ за контра, вложка за сила

🔄 Комбиниране на инструменти: логика
                        • 🔁 Ключ + вложка само за критични размери, където е нужно държане на контра – например при амортисьори, носачи и др.
                        • ✅ За рядко използвани размери, само вложка или само ключ – според честотата и достъпа.
                        • ⚙️ Препоръчително е всички вложки да са с 6-стенна (hex) глава – за по-добро захващане и по-малък риск от превъртане.
                        • 🔧 Използвай комбинирани ключове с тресчотка за 10–19 mm – така спестяваш място и ускоряваш работа.

Знам, че експертите във форума
                        няма да се трогнат от този резултат, само че той е достъпен и за човек, дето хал-хабер си няма и най вече е достъпен адски бързо лесно и евтино...
                        Technical Rescue Direct - life lies in courage
                        http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Хах... аз направих същото за инструменти за тенерето...
                          Няма страшно в умирачката...
                          Страшното е да си жив!...

Коментар

• KingofROAD
                            KingofROAD коментира
                            Редактиране на коментар
                            И какво стъкми за мотора, ако не е тайна?

Колкото до терзанията дали с AI ще поумнеем, затъпеем или направо ще ни изяде... на вратата на лабораторията на Баща ми през 80-те години висеше табела със слоган на IBM:
                          "Машините трябва да работят, хората трябва да мислят" - мисля, че нищо не се е променило...

пп Зачудих се и за този цитат правилно ли си го спонмям, бил съм доста малък, беше отпечатан на гърба на перфокарта... Питах чата дали е така, най-вече се чудих наистина ли е бил свързан с IBM или си фантазирам... няма да копирам тук, който иска да провери
                          Technical Rescue Direct - life lies in courage
                          http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Проверявайте. С ключовете за гранда хич не му се получава. Откровени глупости като ключ 14 за болтовете на картера на скоростите, които всъщност са 8мм.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• icerunner
                              icerunner коментира
                              Редактиране на коментар
                              Проверката е висша форма на доверие. Обикновено за да пулучиш добър отговор е добре да му кажеш предварително какво да чете. От обратната страна, като му дам задача да събере информация по определен проблем и като срещна после в това, което е написал 2-3 цитата от научни статии, които аз лично съм прочел по темата преди година, разбирам, че е "напипал" това, което го питам...

Ти и с чука, като замахваш, все пак гледаш какво удря и ако трябва коригираш следващия замах...

• icerunner
                              icerunner коментира
                              Редактиране на коментар
                              Пък и с Chrysler... не е честно, трябва да му уточниш в сряда или четвъртък е бил на поточната линия, за да знае от кой рафт са взимали болтовете за картера

• sparkybg
                              sparkybg коментира
                              Редактиране на коментар
                              Именно. Дадох му и сетвизни ръководства, и каталози с части. И е платена версия.

...но пък вчера ми стъкми за половин час контрол за графики с интерактивно показване на стойности с интерполация. Сам щях да го правя вероятно ден, и то ско изключим неизключваемия напоследък фактор мързел.
                              Последно редактирано от sparkybg; 19-04-25, 22:22.

Активност за темата

Свий

Тук са 4 потребители онлайн. 2 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X