Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ревю на Motorola DEFY (MB525)

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Ревю на Motorola DEFY (MB525)

    Здравейте,
    Днес пристигна новия ми телефон, а именно - Motorola DEFY. Ще се опитам да напиша семпло ревю за малкото време на ползване.
    Първо - как стигнах до идеята да дам почти 800лв за телефон. Отдавна съм фен на Motorola и факта, че техните телефони винаги са се отличавали със здравина, а отделни модели и със трудност при намирането и са нещо като колекционерска рядкост - като пример далечните MPx200 и още по-трудния за намиране MPx220, с Linux А728, до по-лесните за намиране със Symbian A925 и A1000, който GPS изобщо не хващаше спътници, ако е облачно или се движа с над 100км/ч. Но по времето на тяхното излизане телефон с GPS беше ... летяща чиния.
    Второ - отдавна търся телефон, който да комбинира функционалност (като за мен GPS, мултимедия и интернет) със водо-, ударо- и прахо- устойчивост. Това естествено няма как да стане та затова се спрях на вариант - устойчив GSM и iPod Touch... докато не видях техническите данни на Motorola DEFY отговарящ на International Protection Rating IP67:
    IP67:
    6: Dust tight - No ingress of dust; complete protection against contact
    7: Immersion up to 1 m - Ingress of water in harmful quantity shall not be possible when the enclosure is immersed in water under defined conditions of
    pressure and time (up to 1 m of submersion). Test duration: 30 minutes; Immersion at depth of 1meter
    "Много добре" викам си. Гледам другото - пак много добре:
    Процесор Texas Instruments 3610 на 800MHZ (Snapdragon е 1GHz, ама аз от времето на TI OMAP 1510 на 200MHz съм върл поддръжник на мощността на TI чиповете).
    Понеже 3610 няма собствен 3D графичен ускорител са му сложили един PowerVR SGX530 с поддръжка на Open GL ES (iPhone 3GS е с 535)
    RAM - 512MB, 2GB storage и слот за micro SD карти. Дисплея е капацитивен 854х480, 3.7" (3.5" на iPhone и 4.3" на HTC HD2).

    Това ще е телефона - скъпо, скъпо, колко да е скъпо - поръчвам. Оказа се, че май единствената фирма в България внасяща въпросните телефони е BROS - Пловдив, които меко казано не се славят с добро име. Обиколих доста, но всеки предлагащ въпросния телефон го взема от BROS и то с 1 година гаранция, въпреки, че BROS са обявили на сайта си 2 години... или както те самите се изразиха - "2 години гаранция са се давали за определени бройки"- каквото и да значи това! Както и да е - не ми се чака повече и в събота го поръчах (не от BROS).



    Днес дойде. Взех го и ... хм. Лек. Въпреки, че по спецификации си пишеше, че е само 118гр някак си не ми се връзва здрав телефон, който не си тежи на мястото. Не пука, не скърца, не се гъне, но ... лек. Отзад пластмаса - матова. Помня, че стария ми MPx200 беше метален и прелиташе цялата стая без проблем. Тоя няма да го пробвам! Може да е здрав, ама ... Дисплея му - капацитивен, multitouch, недраскаем и здрав - Gorilla glass. На мен ми изглежда тънък - ако е толкова здрав, колкото пишат направо супер, но ще видим.
    Гумички навсякъде и 3.5мм аудио жак. Винаги съм обичал стандартните неща, които могат да се ползват със всичко. USB слота обаче е mini, Но от по-нестандартните.

    Операционната система - досега съм ползвал всичко от Windows PPC 2002 до WM 6.5, iOS, Symbian. Това ми е първото Android устройство. Пуснах го още в магазина - шарено. Поразгледах - инетересно. Тръгнах си. Още в джипа пуснах навигацията. Каза ми, че съм нямал directions за моето местоположение и искаше да си изтегли. Казах му да изчака до у дома на wireless-a - разбра ме. Голям плюс. Ама сам си отидох Прибрах се и го пуснах на домашния нет. Пак пуснах навигацията по средата на стаята обаче. След 1 минута ми да де доста точно местоположението на Google Maps и пишеше точност до 100м. Приближих до прозореца и ме измести на 50м и даде точност до 4м (който се интересува от "физика на неутриното" да прочете тук). Определено точността е зададена според броя видими спътници. За сравнение нетбука ми, който е с Erricson GPS модул, ако не е точно до прозореца не хваща нищо.
    Следващото нещо, което ми направи много добро впечатление на Android, е че стандартно си има връзка по bluetooth и WiFi за синхронизация с компютъра. От Market-a веднага може да се инсталира безплатния ASTRO file manager, който може да инсталита apk пакети, има достъп навсякъде (без да е root-нат), достъп до SMB сървъри (Windows sharing) и всякакъв вид bluetooth услуги. Аз се влюбих в Android! А пък глезотийките много ...
    Камерата 5MPix със светкавица, ама даже не я пробвах. Няма смисъл. Тя от глезотийките.

    По клиповете го снимат как го пускат в чаша вода. По слецификации го дават до 30мин на метър дълбочина. И това няма да пробвам засега

    В заключение:
    От досегашния ми опит с такива устройства, не бих подложил точно този телефон на сериозни изпитания. Но все пак седейки на маса, ако някой случайно го пръсне с нещо бих го измил демонстационно на мивката - за майтапа. Майтап за 800лв ... следващия ...
    Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

  • #2
    От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

    Малко негативи:
    Днес му падна първоначалния заряд на батерията. Включих го да се зарежда и се опитах да го пусна. Светна 2-3 пъти с логото на Моторола и угасна. Повечето опити хич и не светваше. Първо светеше една лампичка бяло и след 15мин мина на червено. Едва тогава успя да се стартира. Сериозен недостатък, ако сте на път, падне ви батерията и трябва да се обадите спешно. Ще трябва да чакате ~15мин на зарядното.
    Понеже извадих SIM картата и я сложих на стрария си телефон докато се зарежда този и при пускането - изненада. Прословутия MOTOBLUR интерфейс, който толкова е рекламиран от Моторола не ме пуска до OS на телефона. Иска или SIM, или да се логна в MOTOBLUR акаунта си. Да, ама за тая цел ми трябва нет. Т.е. без SIM карта не може да се ползва телефона като навигация например, ако не си намерите нет да се логнете. Не знам това по причини за сигурност ли е направено, но ще го заличавам тоя MOTOBLUR май.
    Вчера стана въпрос за навигацията. Преди да го взема телефона си мислех, че телефон от такъв клас трябва да идва с MOTONAV, която работи с карти на iGo. Е да, ама не - само с Google Maps. Не е голям проблем обаче - лесно се инсталира.

    Плюс:
    Много добър дисплей - вижда се добре даже на пряка слънчева светлина и се сетих, че има компас и радио.

    И естествено точно един ден след като си го взех навсякъде пуснаха новината "Очаквайте скоро Motorola DEFY от VIVACOM ... Смартфонът ще дебютира в близките дни в мрежата на VIVACOM, а допълнителни подробности за условията, при които ще се предлага устройството, ще бъдат обявени на 8 декември." Утешението ми е, че моя никога не е бил заключван към оператор.
    Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

    Коментар


    • #3
      От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

      Телефонът се доставя и от ВИП Трейдинг!
      ВИП Треидинг ООД

      Адрес: София, п.к.1000, ул. "Стара планина" 15

      Телефон: (+359 2) 980-50-65

      e-mail: info@vip-trading.com
      Good guys drive Land Rovers!

      Коментар


      • #4
        От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

        Ще се радвам да споделите след известно време и колко издържа батерията.
        Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
        Seat Leon 2007 1.9 TDI

        Коментар


        • #5
          От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

          Честито, с радост да го ползваш.
          Ама е Изненада да видя Жив Фен на тази марка (май-познавам още един, ама само един).
          Преди повече от Десет години я задрасках за себеси (за ГСМ-ите става дума), след като за един час борба не успях два пъти да влезна в едно и съшо меню - а сега като чета твойте преживявания, за съжаление си затвърждавам мнението
          И все пак Успех!

          Коментар


          • #6
            От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

            Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
            Честито, с радост да го ползваш.
            Ама е Изненада да видя Жив Фен на тази марка (май-познавам още един, ама само един).
            Преди повече от Десет години я задрасках за себеси (за ГСМ-ите става дума), след като за един час борба не успях два пъти да влезна в едно и съшо меню - а сега като чета твойте преживявания, за съжаление си затвърждавам мнението
            И все пак Успех!
            И аз по същата причина на времето ги бях намразил.
            Но все пак тогава бяха прости телефони с Потребителски интерфейс от Моторола. И наистина някой много тежко душевноболен го беше мислил
            Тук обаче, както и при другите им телефони с някой ОС, моторола си правят хардуера, другото си е Андроид, не по различен от Андроида на всеки друг телефон. Е с уточнението, че този има Мотоблур като допълнение. Но пък винаги може да се махне.
            Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
            Seat Leon 2007 1.9 TDI

            Коментар


            • #7
              От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

              Първоначално публикуван от Николай Календжиев Преглед на мнение
              Ще се радвам да споделите след известно време и колко издържа батерията.
              Сутринта го изключих от зарядното - "13h 3min since unplugged". До момента:
              - 1.37ч разговори
              ~ 1.30ч разглеждане + анимиран, интерактивен wallpaper
              В момента батерията е на 50%

              От тези изразходени 50%:
              Sky Siege (игра) - 31%
              Voice calls - 25%
              Mobile standby - 17%
              Phone idle - 15%
              Wi-Fi - 6%
              Display - 4% !!!
              Your Sexy Baby - 2%

              След няколко дни ще имам по-точна представа от батерията.

              Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
              Честито, с радост да го ползваш.
              Ама е Изненада да видя Жив Фен на тази марка (май-познавам още един, ама само един).
              Преди повече от Десет години я задрасках за себеси (за ГСМ-ите става дума), след като за един час борба не успях два пъти да влезна в едно и съшо меню - а сега като чета твойте преживявания, за съжаление си затвърждавам мнението
              И все пак Успех!
              Мерси Аз пък никога не съм имал проблем с Motorola. Не, че съм им ползвал 10 телефона - 2-3 са (все смартфони), но винаги са се отличавали със задравина, а с менютата никога не съм имал проблем (сигурно заради операционните системи). Но пък тези на Нокия ме дразнят.

              Първоначално публикуван от Николай Календжиев Преглед на мнение
              ...
              Тук обаче, както и при другите им телефони с някой ОС, моторола си правят хардуера, другото си е Андроид, не по различен от Андроида на всеки друг телефон. Е с уточнението, че този има Мотоблур като допълнение. Но пък винаги може да се махне.
              Да - точно хардуера ме радва. А той MOTOBLUR интерфейса си е добре, докато не си махнете SIM картата А и не е толкова лесно да се махне MOTOBLUR-a.


              ПС - още малко информация:
              Сложих MOTONAV, но се сблъсках с несъвместимостите на различните резолюции. Голям зор да се уцели точната. Вече съм на работа и нямам възможност да се занимавам много.
              Сложих и NAVIGON, но той иска да изтегли 2GB карта на Европа, а нямам място - картата, с която идва телефона е 2GB, а новата ми карта още не е дошла.
              Garmin карти могат да се ползват само с конвертиране за Navitel, но още не съм пробвал.

              Има една LED светлина, която не свети докато се зарежда, не свети когато е зареден... тъпо. Трябва да се проверява. Свети, ако батерията падне под определено ниво. За мен е минус, но пък има един плюс, който заличава всички минуси - може да се настрои да святка ако има пропуснато повикване.

              За Android няма какво да казвам. Досега си мислех, че iOS е най-добра, но вече не мисля така. Лично мнение.
              Последно редактирано от silverfox; 09-12-10, 19:42.
              Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

              Коментар


              • #8
                От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

                Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
                А и не е толкова лесно да се махне MOTOBLUR-a.
                Просто слагаш къстъм Ром. Дори и да няма още такива, в най-скоро време ще се появят. С такъв ще имаш и root и ще можеш да си махаш ненужните приложения които вървят стандартно с телефона.


                Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
                Garmin карти могат да се ползват само с конвертиране за Navitel, но още не съм пробвал.
                За съжаление няма да успееш. Преди да взема nuvifone-а и аз търсех всякакви варианти да си ползвам OFRM на Андроид - включително и този Навител.
                По спецификации последната версия (която обаче е само платена ) би тряввало да чете Гармински img карти. Обаче - само такива без FID (т.е. безплатни карти). А реално дори и това не става.
                Вече няколко човека са писали за невъзможността да отворят каквито и да е Гармински карти.
                Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
                Seat Leon 2007 1.9 TDI

                Коментар


                • #9
                  От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

                  Слагането на custom ROM не спада към толкова лесните и стандартни операции за средностатистически потребител. Има все пак unbranded ROM за DEFY. Root иначе се постига лесно даже с програма от Market-a - z4root.
                  Споменах конвертиране, а не отваряне на Garmin-ски карти за Navitel. Освен това картите за Garmin не се ограничават до OFRM и се конвертират с GPSMapEdit. Аз лично мисля да пробвам с картата на Pelala. Но както казах нямам много време вече и ще се занимавам повечко през weekend-a.

                  /edit
                  Хубавата част на онази LED светлинка, е че може да се настрои за пропуснато повикване, SMS и получено email съобщение с различен цвят за всеки mail account, ама лошата е, че не ще да покаже кога е заредена батерията
                  Последно редактирано от silverfox; 10-12-10, 20:31.
                  Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

                  Коментар


                  • #10
                    От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

                    Все повече потребители (засега главно от Германия) докладват за проблеми със слушалката, която спира да работи след първите няколко дена. Разговора може да прекъсне по всяко време (т.е. не можете да чуете събеседника), следващия разговор може да протече нормално, но ... Не е ясно още дали е софтуерен проблем, или проблемна партида, или Моторола са се издънили яко и рано или късно нацяло ще спре. Разговор обаче може да се проведе през говорителя без проблем. Още няма официален отговор от Моторола. За всеки случай, ако някой си купува - само с гаранция!

                    ПС - имало лесен начин за заобикаляне на MOTOBLUR логина - просто се въвежда ##BLUROFF.

                    ПС 2 - iGo и Navitel (с картата на Pelala и с BG Topo Map) работят перфектно. Остава да чакаме някой да портне и Garmin и за други Android устройства.
                    Последно редактирано от silverfox; 12-12-10, 08:51.
                    Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

                    Коментар


                    • #11
                      От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

                      Колега имаш ли инфо дали този телефон в магазините на Виваком е от дефектната партида?

                      В момента съм с HTC Diamond 2. Струва ли си да се ъпгрейдна?
                      Мисля да го взема от там че ми го предлагат за 559 лв.
                      Ники

                      Коментар


                      • #12
                        От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

                        Първоначално публикуван от infineon Преглед на мнение
                        Колега имаш ли инфо дали този телефон в магазините на Виваком е от дефектната партида?

                        В момента съм с HTC Diamond 2. Струва ли си да се ъпгрейдна?
                        Не съм казвал, че има дефектна партида, още повече да знам къде е разпространена.
                        Не съм имал HTC Diamond 2 и не мога да ги сравня.
                        Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

                        Коментар


                        • #13
                          От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

                          Имаме вече падане - от нивото на дръжката на вратата се пльосна на паркета по гръб - точно на пластмасовия капак, който ме притесняваше. Никаква драскотина. Повечето телефони, обаче биха издържали на това.
                          Минахме и теста с чашата вода снощи - още работи
                          Батерията си държи прилично. С wireless, нормално ровичкане и доста разговори изкарва повече от ден. Досега никой smartphone който съм ползвал не се е справял така.
                          Свикнах му и с теглото (т.е. да е лек) и вече ме кефи максимално.
                          Поръчах му от Англия оригинална стойка за кола, която автоматично пуска програмата CarDock и телефончето вече може да се ползва лесно като навигация, handsfree (с говорителя, който вади доста силен звук), музикален плеър и др. с големи и удобни бутони:

                          Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

                          Коментар


                          • #14
                            От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

                            Ако може дай линк откъде си купил стойката за кола.
                            Имаш ли информация колко време издържа батерията в режим на навигация?
                            Или при писане по Скайп примерно?
                            Ники

                            Коментар


                            • #15
                              От: Ревю на Motorola DEFY (MB525)

                              В ebay.com търсиш Motorola DEFY Car Dock и си избираш един от двата за 46$. Не съм изхабявал батерията само с едно приложение и по тази причина не знам колко ще държи. Но двата часа игра със различни версии на навигационни програми не се отразиха драстично на батерията.
                              Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X