Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да поговорим за IR видеонаблюдение?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Да поговорим за IR видеонаблюдение?

Категорично тези за видеонаблюдение в задната част на колата (за които говорих по-горе)трябва да станат, ама ще ги търся в дните между Коледа и Нова година
    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Знаете ли някой софийски магазин за подобна техника, където продавачите ще са достатъчно търпеливи да ме оставят да експериментирам на воля в близките дни?

Коментар

Сега виждам темата, и с радост бих се включил с предложение от моя опит с камерите.
        Колега Savov, за вашата цел ви е необходима не толкова добра камера. Колкото добра оптика. В случая вие имате нужда от перфектно макро изображение до колкото разбирам.
        Предлаганите охранителни камери на пазара нямат функция за макро, защото просто не е необходима. Но не е невъзможно да се постигне.
        Обективите на платковите камери са достатъчно малки, и това ги прави удобни за всякакви приложения.
        Като идея давам следното:
        На самата камера монтиран обектив от среден клас примерно 3.8мм. на него обърнат обратно широкоъгълен обектив премерно 2.4мм. и вече следена на фокусното разстояние. Горните обективи ги давам само за пример, не съм ги смятал. Мога да ви изпратя и програма зя пресмятане на фокусното разстояние до обекта спрямо обектива и матрицата на камерата.
        Друга важна час е камерата да бъде истинска ден/нощ камера. За да бъде по-чувствителна както Веско е обяснил по-горе!
        LZ1HKW
        Реглаж на преден и заден мост
        My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

Няма ли да е много обемиста цялата система с обективите и да има склонност да се разфокусира при движения?

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
            Няма ли да е много обемиста цялата система с обективите и да има склонност да се разфокусира при движения?
            Ами, зависи как е изработена.
            Но по никакъв начин без обектив няма да можеш да докараш фокуса. Има и един вариянт със по-скъп обектив и да го лъжеш спрямо фокусното разстояние на матрицата. Но това съм го пробвал само на големите камери. За платковите не съм сигурен!
            LZ1HKW

Коментар

Направих опит с наличната камера на единия комп - USB, стара като света, 18 лева нова - иначе казано, пълна скръб. В интерес на истината, не е невъзможно да свърши работа, ако движенията се следят "ръчно". За обработка със софтуер картината не е достатъчно добра. На 640х480 записа е на 15fps, на 320х200 - 30FPS, около 45мм разстояние от окото. Ако ми дойде музата да го обработя, ще го кача някъде, че в суров вид е над 100MB.

За сериозна работа обаче, Влади333 е прав - трябва си макрорежим с нужната оптика, а не китайска пластмаса за 5 цента. Което не значи голямогабаритна, просто качествена. И, вероятно, 1.3 мегапиксела.
              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                Направих опит с наличната камера на единия комп - USB, стара като света, 18 лева нова - иначе казано, пълна скръб. В интерес на истината, не е невъзможно да свърши работа, ако движенията се следят "ръчно". За обработка със софтуер картината не е достатъчно добра. На 640х480 записа е на 15fps, на 320х200 - 30FPS, около 45мм разстояние от окото. Ако ми дойде музата да го обработя, ще го кача някъде, че в суров вид е над 100MB.

За сериозна работа обаче, Влади333 е прав - трябва си макрорежим с нужната оптика, а не китайска пластмаса за 5 цента. Което не значи голямогабаритна, просто качествена. И, вероятно, 1.3 мегапиксела.
                Не съм съгласен с теб относно тези 1.3МП. Просто не е необходимо, ако няма да се реже част от образа за нещо. 640х480 с добра оптика е напълно достатъчно. Може и 20МП да е камерата, когато няма оптика не става нищо! Само готовия материал заема повече място на диска.
                LZ1HKW

Коментар

Първоначално публикуван от vladi333 Преглед на мнение
                  Не съм съгласен с теб относно тези 1.3МП. Просто не е ...
                  Е, аз затова казах "вероятно" , а не "със сигурност"
                  О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Днес тръгвам на лов по софийските магазини. Резултата довечера. Ще търся плактова камера плюс оптика за макрорежим.
                    Поздрави.

Коментар

Намерих добри IR камери на добри цени. Уви, от близо никакъв фокус. Намерих и компактни платкови камери, но с обективите нещата май ще се закучат. Да съм търсил такива за фотоапарат? Звучи ми трудно за съвместяване.
                      Имате ли подобен опит?
                      Поздрави.

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
                        Намерих добри IR камери на добри цени. Уви, от близо никакъв фокус. Намерих и компактни платкови камери, но с обективите нещата май ще се закучат. Да съм търсил такива за фотоапарат? Звучи ми трудно за съвместяване.
                        Имате ли подобен опит?
                        Поздрави.
                        Има ето такива камери:

В този случай хем е малка по обем, пък и ще може да се излъже фокусното разстояние с пръстен!
                        Ако се използва такъв вид обектив:

Има възможност да се излъже и матрицата за да работи на тъмно!
                        Иначе за осветление може да се използва и нещо подобно на това:
                        LZ1HKW

Коментар

Здравейте пак. Ето оригинални снимки на модела очила, върху които искам да монтирам камери. От фирмата-производител очакват последното ми задание. Естествено, очилата ще бъдат без лещите.

Лещите са на подвижен капак, чудя се дали да го запазя и на него да се монтират камерите. Това ще ги отдалечи с 5 мм от обекта и ще бъдат по-достъпни за донастройки. Минус страна - капака е с хлабава пружина и при движения ще се "люлеят".

Разстоянието до окото:

Изглед отвътре:

Имат си осветление. Мога ли да го подменя директно с IR? Имат и някакви вентилационни отвори отгоре и отдолу. Мога ли да ги използвам за нещо?

Дали въобще ще намеря достатъчно компактни, близко фокусиращи черно-бели night камери, или да се отказвам навреме. Все пак само очилата са 200 лева начална инвестиция?
                          Поздрави!

Коментар

Не разбрах. Какво има в тия очила, освен крушките, та са 200 лева? За мене са просто защитни очила с измъкнати стъкла, това струва няколко лева в кварталната железария. Инфрачервените диоди са 20 - 50 стотинки парчето, ако това ти е мъка.
                            Виж, дай тия дни да се видим някъде, където има компютър, и да поговорим на живо. Такова чудо изобщо не е най-сложното нещо което са виждали тенекеджиите от тоя сайт например, и за мене проблема идва само от неизясненост на задачата. За да не се пилеят пари, трябва да се съберат няколко камерки които тоя - оня има, да се види кое всъщност ще работи, и това е. Програми за обработка на траектории сигурно има из интернета, какви изводи очакваш - се разбирайте примерно с баща ми, после ще ми кажете.
                            Последно редактирано от Стефан; 30-12-09, 22:41.

Коментар

Не са масов продукт, затова цените са такива. Същите очила, преминали през посредническа фирма с малка комисионна за някои хора бидоха закупени от една болница за 1200 лева. Цената е нещо относително при медицинската апаратура. Най-евтиния аналогичен продукт от братския американски народ е 450 USD. Китай спи.
                              Разликата от прости защитни очила е само в лещите - 12 до 20 диоптъра са и целта им е да елиминират зрителната фиксация на изследвания.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                                Не разбрах. Какво има в тия очила, освен крушките, та са 200 лева?
                                Виж, дай тия дни да се видим някъде, където има компютър, и да поговорим на живо. ....
                                Ъхъ, от мен терена и кафето някой ми каза че в "Конрад" имало малки камери с варио обектив20-30лв., онези автомобилните може и да не станат толкова от близо.......нЕма начин, да нЕма начин шЪ го направим
                                0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X