Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Електронно гласуване - може ли да бъде манипулирано?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Електронно гласуване - може ли да бъде манипулирано?

Малий страшни простотий се изписаха.. Обречени сме

Коментар

Първоначално публикуван от Живко Костадинов Преглед на мнение
      Може да се направи системата да не може да се "хакне".Проблема няма как да е в софуера.Проблема идва от това че той прави това което му каже човека.Там как ще ми гарантират безприкословност?Как с едно натиснакане на клавиша,изборите ще се завъртат на 90 градуса?
      Утре ще гласувам с НЕ на референдума.Нека изборния туризъм да излиза още по-скъпо на партиите.Не от Анадола,пред три таблета да ми реашават съдбата.
      +1 Много точно казано!

Коментар

Първоначално публикуван от Денислав Димитров Преглед на мнение
        Малий страшни простотий се изписаха.. Обречени сме
        Аха!

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
          ...И преди писане на подобни неща в подобни теми не би навредил. Ще ни спести работа.
          Така е, и преди вадене на думи от контекст(все пак по темата), и постване на излишни забележки(които нарушават и правилата на Форума), също мисленето не е излишно. Не ти прави чест, дори да си прав, а не е и за първи път. Ако не искаш да имаш "работа" у Форума, то да спрем да пишем всички, щото хапливи забележки могат да се отправят самоцелно към почти всеки пост, особено от позицията на която си във Форума.
          От мен толкова., Не възнамерявам да ти създавам каквато и да е работа или дискомфорт занапред.
          Щом човек не може да изкаже свободно мнение в този форум, какво остава за свободно гласуване, хеле па по нета...
          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

аз не си спомням нещо електронно организирано от правителствата досега да работи както е било планувано и поръчано. То не беше електронно правителство, то не беше електронно здравеопазване, единни системи ......

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
              "как гласуването да е легитимно и да не се манипулира не е въпрос от компетентността на технически лица" - от компетентността на кого е правилното функциониране на електронна система?
              Понеже както сам казваш задачата да създаде непробиваема система не е решима технически, с което съм напълно съгласен, значи техници не могат да я решат. Ский ко просто.

Затова например банките пазят две хартиени копия на всяка транзакция.

Та как точно да стане ще го измислим, но въпроса не е как, а да има или да няма.
              Е, за мен плюсовете са много повече от минусите.
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от draco Преглед на мнение
                аз не си спомням нещо електронно организирано от правителствата досега да работи както е било планувано и поръчано. ......
                Те защо се почва от гласуването. После е лесно- правиш каквото искаш.
                А тези простотии се правят от името на всички ни.
                Даника
                Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Хора,21 век сме. Технологиите имат,и ще имат все по-голямо място във всички аспекти от живота ни.И това няма да промени желанието на едни да гласуват,на други да не гласуват,трети да вземат някой лев за гласа си.Пазаруваме онлайн,разпореждаме се с парите си онлайн, на дъщеря ми и дават домашни и на мейл, защо да не гласуваме електронно.
                  Как да се измисли надеждно защитено,това вече е въпрос за експерти,не за референдум.

Коментар

Дам. И аз се чудя още как да отговоря на тоя въпрос за ел.гласуването... И все повече ми се струва, че цялата работа отива на "пунта мара" и за това само този въпрос остана за референдума, а махнаха другите два, които реално можеха да променят нещо (особено според мен задължителното гласуване)... За това и няма някаква кампания - през оная им работа е какво ще се случи:

- вариант А - не се приема- остава си сегашната схема

- вариант Б - приема се. Супер - сладка ОП за софтуер, бам едни милиони в наша/и фирми. Без да навлизаме във вариантите за манипулация в самата система - силно се съмнявам, че ще се повиши активността на избори / ще е по-трудно да се контролира. Обирам на тъмнозелените / тия, дето бачкат при мен "подписите" и действам. И същевременно - правя яко тегава процедура да си извади някой в чужбина подпис / сертификат - така си ограничавам неконтролираните гласове максимално. Едно просто изискване за лично явяване за получаване на подписа или от друг, но с нот.зав.пълнощно е предостатъчно да ограничи потенциално желаещи в чужбина да гласуват. А за разкош - може и доп.изискване - да се получава нов подпис за всеки избор - т.е. хамалогията пълномощно от живеещия в чужбина за някой познат в БГ- заверка-изпращане в БГ- превод - легализация (в повечето случаи)- получаване на подписа - изпращане в чужбина да трябва да се играе всеки път.

Не съм проверявал дали е достоверно, но ето една карта за ел.гласуване в световен мащаб: https://www.ndi.org/e-voting-guide/e...ound-the-world
                    Nissan Patrol GR Y60 2.8TD (отлетя)
                    Grand Cherokee 3.0

Коментар

• От: Електронно гласуване - може ли да бъде манипулирано?

По точка Б - щото сега хартиено,тъмнозелените гласуват по съвест, и трябва да се гласува електронно за да си продадат гласа .
                      По т.А .Сега печатане на бюлетини,застъпничество и други такива не са начин за разпределение на едни пари?

Коментар

Правилният въпрос май беше: Електронно гласуване - може ли да бъде защитено от манипулация? Все тая, на експертите в областта (технически погледнато) явно им е болна тема, понеже както стана ясно може, при добро желание. Проблема отново е, че който плаща поръчва и музиката.
                        Да напомня, не говорим за политическата страна на въпроса. Там всичко ни е ясно:" и едните и другите са маскари."
                        Последно редактирано от solart; 24-10-15, 23:54. Причина: напомняне

Коментар

Те че гласуват, гласуват, ама в пъти по - лесно и сигурно поне според мен ще е вариант Б вместо сегашния. А и да има електронно гласуване - те бюлетините и т.н.-ще си останат.

И последно - едно интересно поне за мен филмче, което гледах наскоро точно по темата:

П.С. Пак казвам - аз за мен си още не съм решил...Все ми се ще да вярвам, че сценария в Б е само в моята глава ...
                          Nissan Patrol GR Y60 2.8TD (отлетя)
                          Grand Cherokee 3.0

Коментар

Първоначално публикуван от zorod Преглед на мнение
                            Хора,21 век сме. Технологиите имат,и ще имат все по-голямо място във всички аспекти от живота ни...
                            Горе много сполучливо се сетиха за топките на лотарията. Това е то сега проектът, една модерна и шарена система, като лотарията де я въртят на компютъра като на игра.

Коментар

Първоначално публикуван от draco Преглед на мнение
                              аз не си спомням нещо електронно организирано от правителствата досега да работи както е било планувано и поръчано. То не беше електронно правителство, то не беше електронно здравеопазване, единни системи ......
                              По принцип съм ЗА всякакви технически, електрически, електронни и т.н. нововъведения които облекчават дадена дейност.
                              Бях решил, че съм ЗА електронното гласуване. Но,
                              Тази година попълването, подписването и представянето на "Образец 1" на някои звена в системата на Министерството на образованието експериментално трябваше да стане "по електронен път". Една седмица съпругата ми която е директор на такова звено през ден тичаше до Регионалния инспекторат за уточнения защото "системата"/електронната бланка на образеца не приемаше някои данни и даваше "грешка". Естествено "Чичо" и беше шофьор. Други години това ставаше за два часа със се транспорта. Някак "натамъниха" данните и жена ми го подписа с нейния електронен подпис. Образеца обаче трябва да се подпише и от две длъжностни лица в Общината които естествено нямаха електронен подпис. Извадиха си, но не можаха да се справят. С въпроса се заема АйТи-то на Общината. И той не успява. Свързват се със специалиста в министерството който е правил програмата. Обяснения, опити - не става. Накрая АйТи-то предоставя онлайн достъп до неговия компютър на специалиста в София и някак го подписват. Оказало се, че програмата е писана на някакъв рядко срещан вариант на "Мозилата". Това по обяснения на жена ми. 20/двадесет/ дни се попълва и подписва Образец 1.
                              Сега тя е върл противник на идеята за електронно гласуване.
                              А аз утре за гласуването съм раздвоен, но май ще послушам жена ми.
                              сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                              dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Абе като викате "от Анадола ще ми решават съдбата с три таблета..." , що ДПС са против??
                                Интересно, и като как така АТАКА и БСП са другите основни противници ?!?

"Идеална" е викате сегашната "система", едни други се дебнели застъпниците....

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X