Как стоят нещата при електронния вот, въпросът е чисто технически и няма политически уклон. Интересно ми е дали резултатите от такова гласуване могат да бъдат хакнати така лесно и бързо, след като там няма нужда от време за преброяване, няма чували с бюлетини и други аналогови неудобства?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Електронно гласуване - може ли да бъде манипулирано?
Свий
Темата е затворена.
X
X
-
От: Електронно гласуване - може ли да бъде манипулирано?
Не знам за хакването(по-скоро не), но много лесно може да бъде контролирано гласуването, просто в гетата ще обикалят няколко "помощници" които стриктно ще гледат за кого гласува съответния мангал.
Още по-вероятно циганите няма да имат въобще достъп до компютъра, просто ще им се събират кодовете срещу някакви пари, и ще си гласуват сами.
Противовес на това контролирано гласуване е възможността да гласуват българите зад граница, като с техните гласове ще бъде компенсиран контролирания вот, но надали ще се съберат толкова желаещи за да стане.
Друг плюс е, че ще има още няколко процента гласували, заради възможността да го направят от вкъщи, без да се разкарват до избирателните секции, но и тези няма да са кой знае колко много.
Затова аз съм против.Има ли желание-има и начин!
-
Важна е логиката и процеса на гласуване. Техническата част се изработва по задание.
Може да бъде направено почти непробиваема, но ако някой си е нагласил законите и вратичките, няма какво да се направи.
Ако не друго "купуването" на изборите ще стане много, много по-скъпо!
Поне дребните тарикати ще изчезнат.
За това, аз съм ЗА!
Коментар
-
Съгласен съм с Венци...
Възможно ли е да бъде манипулирано - възможно е...
Възможно ли е да бъде направено почти непробиваемо - може (особено със съдействие на гласуващите - възможност да провериш в последствие какво е отразила системата за твоето гласуване)...
Възможно ли е да бъде лесно манипулирано - ами ако такова е заданието - с лекота...Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.
Коментар
-
Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение... възможност да провериш в последствие какво е отразила системата за твоето гласуване ...
Да не говорим каква песен ще стане организирането на "избирателни секции" за купен/контролиран вот.Ние не сме неутрални!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнениеНе знам за хакването(по-скоро не), но много лесно може да бъде контролирано гласуването, просто в гетата ще обикалят няколко "помощници" които стриктно ще гледат за кого гласува съответния мангал.
Още по-вероятно циганите няма да имат въобще достъп до компютъра, просто ще им се събират кодовете срещу някакви пари, и ще си гласуват сами.
Противовес на това контролирано гласуване е възможността да гласуват българите зад граница, като с техните гласове ще бъде компенсиран контролирания вот, но надали ще се съберат толкова желаещи за да стане.
Друг плюс е, че ще има още няколко процента гласували, заради възможността да го направят от вкъщи, без да се разкарват до избирателните секции, но и тези няма да са кой знае колко много.
Затова аз съм против.
А ако имаш предвид машинното. Тя машината също ще е скрита в тъмна стаичка и няма да се вижда за кои гласуваш...
Като цяло мисля, че ще стане много по-трудно за манипулирсне (особено от по прости хора
Ще се вдигне изберателната активност, един път щото ще стане по-лесно и неангажиращо и второ защото и тези от чужбина ще могат да гласуват улеснено...Последно редактирано от Glow; 24-10-15, 09:29.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнениеАбе то не е толкова проосто. -"ще им съберат кодовете и ще си гласуват" 500 човека от 1 IP? ...Ние не сме неутрални!
Коментар
-
От една страна електронното гласуване е много удобно и наистина ще се отсеят някои нарушения..., но от друга страна помислете, щом хакери могат да пробият сигурността на Пентагонът, както и източване на големи банки за десерт, да не говорим пък за защитата при нашето електронно гласуване, работата няма да е особено трудна за някои зложелатели, разбиращи от работата си.....
Коментар
-
Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнениеПо колко клиенти излизат през един публичен IP на мобилните оператори?
Коментар
-
Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнениеДобре де, ама едно е от един компютър/устройство и друго е от 1 IPНие не сме неутрални!
Коментар
-
Ако се въведе електронно гласуване за него ще се говори като за тото 2 . Всеки ще казва, че е маниполирано, дори да стане някоя издънка, ще се намери някои математик да каже че всичко в наред.
Аз не бих му имал доверие на това гласуване със сегашните ни политици. Те ще направят заданието, те ще го приемат , те ще го използват - никаква гаранция за липса на манипулация.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнениеИ какво ще се прави, ако системата реши, че ХХХ вота идват от 1 устройство?!? Ще ги отхвърли като невалидни? Еха! Това ако не е вариант за манипулиране на гласуването ...
Коментар
-
Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнениеАми може примерно да го приеме за DDoS атака и да блокне трафика от там...Ние не сме неутрални!
Коментар
-
Електронно гласуване-да. Право на глас само след средно образование. Или поне основно.
Но и дипломи ще се купуват, така че истинския проблем остава . А той е, че българите бавно но сигурно изчезват от България, а остават само цигани които се ползват за купуване на властта. Докато не спре това или поне да се очовечат циганите, всякакви вратички ще са възможни.
Може би пет минутен тест за интелигентност, преди да пуснеш бюлетина е най-смислен вариант, макар и невъзможен.Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."
Коментар
-
Първоначално публикуван от draco Преглед на мнение
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар